Τί είναι επιτέλους το "ξεκούραστο σύστημα";

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.145
εαν το ειδος μουσικης που ακους δεν ειναι και οτι καλυτερο απο πλευρας ηχογραφησεων (ειπαμε, εντεχνα ελληνικα πχ η βαρια μεταλα) το μονιτο η σουπερ αποκαλυπτικο ηχειο θα σε κουραζει και δεν θα σε ικανοποιει.
Πολλές φορές χρησιμοποιούμε αυτόν το όρο, "ξεκούραστο σύστημα", εννοώντας βεβαίως πως δίνει ξεκούραστο άκουσμα. Αναλύοντας το ερώτημα "Τί είναι το ξεκούραστο άκουσμα;", θέτω επί τάπητος δύο ερωτήματα:

1. Πώς προσδιορίζεται το ξεκούραστο άκουσμα; Τί περιλαμβάνει και τί στερείται;
2. Πού οφείλεται το ξεκούραστο ή το κουραστικό ενός ακούσματος; Ποια είναι δηλαδή τα αίτια που μας δίνουν την αντίληψη να πούμε πως αυτό το άκουσμα είναι ξεκούραστο, και εκείνο κουραστικό;
3. Η ξεκούραστη ή κουραστική υπόσταση ενός ακούσματος είναι υποκειμενική ή αντικειμενική;
4. Εάν είναι υποκειμενική, ποιο είναι το ψυχογραφικό προφίλ του ακροατή που προβαίνει σε αυτόν τον χαρακτηρισμό; Εάν είναι αντικειμενική, τί αναζητούμε σε μια ηχογράφηση, γενικά σε ένα άκουσμα, ώστε να του προσδώσουμε αυτόν τον χαρακτηρισμό;

Προεκτείνοντας, υπάρχει ξεκούραστη και κουραστική εικόνα; Και πως είναι αυτή;

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.434
1)To μουγκοσύστημα.Κόβει πάνω απ τα 10 Khz (για να μην ξύνει,τρομάρα μας) και κάτω απ τα 50 Hz(για να μην μπουμάρει,τρομάρα μας).

2)Το ισορροπημένο.Δύσκολη υπόθεση μιάς και καμία περιοχή συχνοτήτων δεν επιβάλεται των άλλων.

Βρείτε πιό προτιμά ο κόσμος....

Ημίθεε σε πιάνουν κάτι υπαρξιακά μερικές φορές.....:138:

sk

Reaction score
501
Απάντηση: Τί είναι επιτέλους το "ξεκούραστο σύστημα";

IMHO όπου Ξεκούραστο = αυτό που έχουμε Συνηθίσει.

Μιλάμε δηλαδή για μια άλλη κολοκυθόπιτα, όπου κουραστικό είναι π.χ. για την μάνα μου οτιδήποτε ξεπερνά σε ένταση το παλιό ραδιοφωνάκι της που μουρμουράει ολημερίς και για τον δε ανιψιό μου οτιδήποτε δεν κάνει τα τζάμια να τρίζουν ...

Reaction score
4

ναι ξεκουραστο θα ελεγα κατι που δεν δυσκολευει το αυτι, οπως ας πουμε ραδιοφωνο στο αυτοκινητο ή κατι τετοιο, δλδ κατι συμπιεσμενο και ομοιογενες

μουσικη και συστημα με εξαρσεις, δυναμικα, full range ηχο κλπ ειναι απαιτητικα στο αυτι

Reaction score
1.845
Απάντηση: Re: Τί είναι επιτέλους το "ξεκούραστο σύστημα";

Δεν αφήνετε άνθρωπο ν' αγιάσει:
1)To μουγκοσύστημα. Κόβει πάνω απ τα 10 Khz (για να μην ξύνει,τρομάρα μας) και κάτω απ τα 50 Hz(για να μην μπουμάρει,τρομάρα μας) ...
Ξέχαες ένα σημαντικότατο παράγοντα. :613: Πρέπει να κοστίζει περισσότερο από 250 κατοστάρικα, δεν θα ασχοληθούμε με κλαπατσίμπανα ... :125:

Στο ζουμί.

1. Είναι αυτό που παίζει ξεκούραστες ηχογραφήσεις. Δε μπορείς να περιμένεις να αναπαράγει r'n'b ξεκούραστα, έτσι που τα πουσάρουν οι ηχολήπτες.
  2. Έχει περίσσευμα ισχύος, ώστε όσο δυνατά κι' αν παίζει να το θεωρεί πως τσουλάει σε κατηφορίτσα.
  3. Είναι τοποθετημένο σε κατάλληλο για αναπαραγωγή χώρο. Ο χώρος είναι πολύ σημαντικός.
  4. Κρίνεται ως ξεκούραστο από κάποιον που έχει συχνές παραστάσεις ζωντανής, unplugged κατά προτίμηση, μουσικής.
Γεμίστε τα κενά που άφησα .... :121:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.145

IMHO όπου Ξεκούραστο = αυτό που έχουμε Συνηθίσει.

...
Αυτό που έχουμε συνηθίσει, χμ, δηλαδή κρίνουμε κάτι με βάση ίσως όχι την πραγματική του υπόσταση, αλλά με αυτή που προσδοκάμε ότι θα έπρεπε να έχει, με βάση την κεκτημένη ταχύτητα της νοημοσύνης μας.

Εδώ βλέπετε την ιστορική φωτογραφία μιας συνάντησης του Adolf Hitler με τον Wilhelm Furtwängler. Πώς θα τη σχολιάζατε; Τί κάνει ο ένας και τί ο άλλος;

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.145

Επίσης, αυτό το μουσικό σύνολο είναι σίγουρο πως δεν το έχει συνηθίσει κανείς μας. Άρα, το άκουσμά του πρέπει να είναι κουραστικό. Και οι ακροατές; Πήγαν εκεί για να κουράσουν τα αυτιά τους;

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.821

Ξεκουραστο συστημα-κοινως νταγκλα .....οταν ο αρτιστας εχει κεφια και στα λεει ωραια,οταν τα πριμα δεν σου τσιτωνουν τα τυμπανα και λες .....χαμηλωσετο το μαμημενο ...τα νευρα μου με πιασαν με δαυτο!!!!!!!!
Οταν η μποτια ειναι στακατη,με νευρο,κοφτη σαν μπουκετο,με εκταση κοντρολαρισμενη χωρις εξαρσεις και ουρες(τωρα εδω μπαινει και ο παραγων room paparies-τουτεστιν θελουμε φραγκα για να ξαναριξουμε τα μπετα).
Ξεκουραστο ειναι οταν η μεσαια ειναι ανθρωπινη και τονικα ακριβης χωρις να την αισθανεσαι οτι καλυπτει ολο το δωματια και ψαχνεις στην κρεβατοκαμαρα τα μπασα---ειναι λενε καποιοι μεσατζιδικο συστημα.....ρε τι λεμε τωρα....πηρα λεει καποιος κατι κορνατα ηχεια μπερκετι κοντζαμ 17000 χιλιαρικα και οταν ακουω την Krall δακρυζω ....αλλα ρε γαμωτο κατι δεν εχω ΣΥΝΔΕΣΕΙ σωστα γιατι δεν εχω μπασο---πρεπει να παρω τηλ. τον αντιπροσωπο για να τον ρωτησω γιατι εχω την εντυπωση οτι μου φαινεται-βεβαια τα ηχεια σκοτωνουν ,δεν το συζητω-οτι κατι δεν παει καλα...λιγο μπασακι θα το ηθελα μιας και νομιζω οτι πολυ φωνακλου ειναι η Krall ενω στου φιλου μου του Βαγγελλα με τα ηλεκτροδυναμικα του τα ηχεια την ακουγα αλλοιως-ξαναλεω βεβαια οτι τα ηχεια σκοτωνουν(λες ..λες να εχω κανει μαλακια που τα πηρα---σσσσσσσ δεν το λεω πουθενα,μαλλον οι συνδεσεις θα φταινε!!!!!
Ξεκουραστο συστημα=ταξιδι μουσικο.......καθεσαι και ακους,χαιρεσαι για το χομπυ σου και δεν το μετανοιωνεις για το χρημα που εχεις ξοδεψει!!!!!!!!!!

Reaction score
2

Μα φυσικά το σύστημα που δε σηκώνεσαι όλη την ώρα για να κάνεις ρυθμίσεις... Τι πιο απλό?

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
98.707
Re: Απάντηση: Re: Τί είναι επιτέλους το "ξεκούραστο σύστημα";

1. Είναι αυτό που παίζει ξεκούραστες ηχογραφήσεις. Δε μπορείς να περιμένεις να αναπαράγει r'n'b ξεκούραστα, έτσι που τα πουσάρουν οι ηχολήπτες.
Πολύ σημαντικός παράγοντας.

Όταν η δυναμική περιοχή είναι "τσίτα" κουράζει ανεξαρτήτως ηχοσυστήματος, ιδιαίτερα σε ψηλές εντάσεις.

Ένα "παρθένο" αυτί, μετά από 1-2 ώρες σε ένα club, θα βουίζει για 2 μέρες, ενώ παλιότερα (εποχή disco) η "ζημιά" ήταν πολύ μικρότερη.

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.821

Εδώ βλέπετε την ιστορική φωτογραφία μιας συνάντησης του Adolf Hitler με τον Wilhelm Furtwängler. Πώς θα τη σχολιάζατε; Τί κάνει ο ένας και τί ο άλλος;[/QUOTE]

Ο Αδολφος του λεει.....κατεβα κατω μωρη μπετουγια που εβαλες καλωδιο BELDEN στην ορχηστρα,και ο μαεστρος του λεει ...ισα μωρη Αυστριακια φραγκοκοτα που παιζεις με 5watt λαμπιτσες και νομιζεις οτι ακους μουσικη!!!!!!!!!!!!!!!
Ζιχτ χαιλ εντ!!!!!!!!!!!

Reaction score
1.187
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τί είναι επιτέλους το "ξεκούραστο σύστημα";

Πολύ σημαντικός παράγοντας.

Όταν η δυναμική περιοχή είναι "τσίτα" κουράζει ανεξαρτήτως ηχοσυστήματος, ιδιαίτερα σε ψηλές εντάσεις.

Ένα "παρθένο" αυτί, μετά από 1-2 ώρες σε ένα club, θα βουίζει για 2 μέρες, ενώ παλιότερα (εποχή disco) η "ζημιά" ήταν πολύ μικρότερη.
Στα clubs δεν υπάρχει δυναμική περιοχή. Είναι καρασυμπιεσμένη.

Αυτό που αναφέρεις εσύ είναι η ένταση και όχι η δυναμική περιοχή.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
98.707
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τί είναι επιτέλους το "ξεκούραστο σύστημα";

Στα clubs δεν υπάρχει δυναμική περιοχή. Είναι καρασυμπιεσμένη.

Αυτό που αναφέρεις εσύ είναι η ένταση και όχι η δυανμική περιοχή.

Εννοώ τη δυναμική περιοχή της ηχογράφησης.

Reaction score
1.845
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τί είναι επιτέλους το "ξεκούραστο σύστημα";

Στα clubs δεν υπάρχει δυναμική περιοχή. Είναι καρασυμπιεσμένη ...
Άσε τι γίνεται στα clubs, όπου εκτός των άλλων, στα περισσότερα παίζουν μονοφωνικά. Ας μη το πιάσουμε γιατί θα κουραστούμε και θα είμαστε εκτός θέματος (ξεκούραστο) :119:

Reaction score
1.187

Πολλές φορές χρησιμοποιούμε αυτόν το όρο, "ξεκούραστο σύστημα", εννοώντας βεβαίως πως δίνει ξεκούραστο άκουσμα. Αναλύοντας το ερώτημα "Τί είναι το ξεκούραστο άκουσμα;", θέτω επί τάπητος δύο ερωτήματα:

1. Πώς προσδιορίζεται το ξεκούραστο άκουσμα; Τί περιλαμβάνει και τί στερείται;
2. Πού οφείλεται το ξεκούραστο ή το κουραστικό ενός ακούσματος; Ποια είναι δηλαδή τα αίτια που μας δίνουν την αντίληψη να πούμε πως αυτό το άκουσμα είναι ξεκούραστο, και εκείνο κουραστικό;
3. Η ξεκούραστη ή κουραστική υπόσταση ενός ακούσματος είναι υποκειμενική ή αντικειμενική;
4. Εάν είναι υποκειμενική, ποιο είναι το ψυχογραφικό προφίλ του ακροατή που προβαίνει σε αυτόν τον χαρακτηρισμό; Εάν είναι αντικειμενική, τί αναζητούμε σε μια ηχογράφηση, γενικά σε ένα άκουσμα, ώστε να του προσδώσουμε αυτόν τον χαρακτηρισμό;

Προεκτείνοντας, υπάρχει ξεκούραστη και κουραστική εικόνα; Και πως είναι αυτή;
Ξεκούραστο είναι το σύστημα στο οποίο ακούμε μουσική και δεν θέλουμε να το κλείσουμε. Τελειώνει το CD που ακούγαμε και μετά βάζουμε να ακούσουμε ακόμα ένα, και ακόμα ένα, και ακόμα ένα... Και εκεί που είχαμε σκοπό να κάτσουμε κανά μισάωρο να ακούσουμε μουσική ξαφνικά διαπιστώνουμε ότι συμπληρώσαμε 3ωρο και συνεχίζουμε ακάθεκτοι.
Γενικώς πιστεύω ότι το ξεκούραστο σύστημα είναι αντικειμενικά ξεκούραστο σε όλους. Και δεν έχει να κάνει με την συνήθεια. Δηλαδή έχω ακούσει συστήματα που από την πρώτη στιγμή έπαιζαν τόσο ξεκούραστα που δεν πήγαινε το χέρι μου στο power off, και συστήματα που όσο κι αν το πάλεψα μέρες, μήνες ήταν αδύνατον να τα συνηθίσω. Μόλις τα έσβηνα ερχόταν η αγαλλίαση!
Βέβαια παίζει ρόλο και η μουσική. Αν δε σού αρέσει όλα τα συστήματα γίνονται κουραστικά. Εγώ δηλαδή αν ακούσω heavy metal, techno, trance, industrial, άννα βίσση, ότι ηχοσύστημα κι αν έχω μπροστά μου, μού έρχεται να το σπάσω!

Reaction score
1

Ξεκουραστο:τρυπα σε γνωστες περιοχες του φασματος:)
Κουραστικο:Συνηθως προερχεται απο επικαλυψεις μοναδων του ηχειου,ή περιεργα peaks στις περιοχες 3Κ~7Κ, ή σπασιματα -HOM των μοναδων.

Reaction score
40

Τί είναι επιτέλους το "ξεκούραστο σύστημα";

Mάλιστα......αυτό που πήγε διακοπές και πέρασε καλά...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.929

Για να χαρακτηρίζεται ο ήχος ενός συστήματος ως "ξεκούραστος", χρειάζεται ο ανάλογος-κατάλληλος ....χώρος.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ο "χώρος", ο εγκέφαλός μας σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να καλύψει τα "ακάλυπτα", ερμηνεύει ως πιο "ξεκούραστα", ακούσματα με παραμορφώσεις συγκεκριμένης αρμονικής, με ρολ οφ στα πρίμα και με ελαττωμένα δυναμικά. Συχνά και η ελαττωμένη ανάλυση, διευκολύνει την κατάσταση.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.112
Members
38.535
Νεότερο μέλος
Manosahead