Rafting - Κατάβαση Νέστου 2009!!!

Reaction score
3
Οι διακοπές έχουν διαφορετική σημασία για τον καθένα.

Άλλοι προτιμούν τις χαλαρές και light διακοπές.

Άλλοι – όπως και εμείς – τους έντονους και περιπετειώδεις ρυθμούς και τα extreme sports.

Σήμερα, θα μοιραστώ μαζί σας ένα πολύ ξεχωριστό κομμάτι των φετινών μας διακοπών:

Rafting – Κατάβαση ποταμού Νέστου συνολικής απόστασης 10 χιλιομέτρων περίπου – Βαθμός Δυσκολίας: 3 – 3,5 – διάρκεια διαδρομής 1,5 ώρα.

(Κλικ πάνω στην φωτογραφία για να τη δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος)

Reaction score
3
Απάντηση: Rafting - Κατάβαση Νέστου 2009!!!

Πέμπτη 13 Αυγούστου, τα διακοποβήματα μας οδήγησαν στην γραφική Σταυρούπολη (Ν. Ξάνθης) και ζητήσαμε πληροφορίες από την αρμόδια πηγή Riverland.gr για την διοργάνωση της επιχείρησης.

Ο zoglair χρόνια τώρα ήθελε να προβεί στο εν λόγω εγχείρημα και περίμενε με ανυπομονησία την ώρα που θα βρεθεί στα αφρισμένα νερά.
Εγώ δεν κρύβω ότι ήμουν εξαιρετικά [RELIOPS="επιφυλακτικη"](θα πνιγώ)[/RELIOPS]

Οι συμμετοχές ήταν ελάχιστες, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερομένων επιλέγει την εκδρομή canoe (απλή βαρκάδα διάρκειας 4,5 -5 ωρών!) και όχι την διαδρομή στα ορμητικά νερά του ποταμού.

Τελικά καταφέραμε να μαζευτούμε 7 άτομα ( 4 γυναίκες και 3 άνδρες) και ο έμπειρος εκπαιδευτής – συνοδός μας, ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε μια 8άρα βάρκα την επομένη ημέρα Παρασκευή 14 Αυγούστου.

Αποβραδίς ένιωθα σαν να είχα καταπιεί σεισμό – Ήταν εκείνη η νυχτιά που φύσαγε ο Βαρδάρης...

Σκεφτόμουν πόσους δεν αποχαιρέτησα (τα παιδιά μου, τους συγγενείς μου, τους φίλους μου στο avsite ...) ... και πάνω που έπιασα το τελευταίο στάδιο της κατάθλιψης, αποφάσισα να θυμηθώ την ένδοξη καταγωγή των παππούδων μου [RELIOPS="και να πέσω ηρωικά και χωρίς ίχνος μοιρολατρίας"]καλύτερα να πεθάνεις σαν πάπια, παρά σαν κότα!!!![/RELIOPS]

Παρασκευή πρωί ήμουν έτοιμη να αντιμετωπίσω το θηρίο.

Μαζευτήκαμε στις 10.00 στο αρχηγείο της Riverland στην Σταυρούπολη.
40 άτομα για το canoe, 7 για το rafting...

Aφού λάβαμε τον απαραίτητο εξοπλισμό (κίτρινες κάσκες, κόκκινα σωσίβια, μαύρα παπούτσια), επιβιβαστήκαμε σε ένα τζιπ που έσερνε και την βάρκα (ένα κόκκινο φουσκωτό 8 θέσεων), με προορισμό το σημείο της έναρξης Φράγμα Πλατανόβρυσης (Ν. Δράμας), όπου και λάβαμε σχετικές οδηγίες για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και για τα παραγγέλματα που θα ακούμε κατά την διάρκεια της διαδρομής.

Reaction score
3

Οι θέσεις έπρεπε να καθοριστούν με ακρίβεια:

4 άτομα στην αριστερή πλευρά, 4 στην δεξιά.
Στις 2 μπροστινές θέσεις κάθονται οι δυνατότεροι και είναι αυτοί που δίνουν τον ρυθμό στην σειρά των κουπιών που βρίσκονται πίσω τους.

Στην πρώτη αριστερή θέση κάθισε ο zoglair και στην δεύτερη αριστερή θέση εγώ.
Σκέφτηκα ότι έτσι θα παρακολουθώ καλύτερα το ρυθμό των κουπιών και δεν θα βρέχομαι κιόλας (αμ δε….)

Ο αρχηγός κάθισε στην 4η δεξιά θέση και κρατούσε το μεγάλο κουπί που έπαιζε το ρόλο του τιμονιού. Φοβερός τύπος με δυνατή φωνή που σκέπαζε τον ήχο των κυμάτων και μας ενθάρρυνε να προχωράμε, ενώ σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής κατέγραφε τα παρόντα φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Ρίξαμε όλοι μαζί τη βάρκα στο σημείο εκκίνησης (η πρώτη φωτογραφία) , σε ένα εξαιρετικά ταραγμένο κομμάτι του πανέμορφου και ατίθασου ποταμού και αμέσως άρχισαν τα δύσκολα καθώς κλιθήκαμε να εφαρμόσουμε τα όσα μας έλεγε ο οδηγός μας αμέσως και απότομα.

Γίναμε μούσκεμα και βρεθήκαμε αντιμέτωπη με την οργή του ποταμού από το πρώτο λεπτό.

Αργότερα μας εξηγήθηκε ότι συνηθίζεται να ξεκινάει η βάρκα από ένα πολύ δύσκολο κομμάτι (βαθμός δυσκολίας 3,5) για να διαπιστώνεται αμέσως αυτός που δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει στη διάρκεια της κατάβασης και να μπορεί να βγει έξω σε αυτό το σημείο (μετά είναι πολύ αργά για δάκρυα και επιστροφή).

Οι φόβοι μου με εγκατέλειψαν με μιας και η φωνή του μαχητή μέσα μου ούρλιαζε:
Go, go,go,go!!!!

Reaction score
3

Το ποτάμι μας έπαιρνε μαζί του στο ορμητικό διάβα του και μεις φωνάζαμε δυνατά καθώς μας είχε συνεπάρει η ζωηρή μας επιθυμία να δαμάσουμε τα κύματα.

Μόνο που έπρεπε να μείνουμε συντονισμένοι και να παρακολουθούμε τα παραγγέλματα του οδηγού και το κουπί της πρώτης θέσης της σειράς μας, καθώς μετά από πολύ μικρά διαστήματα ηρεμίας, το ποτάμι γινόταν και πάλι αδάμαστο και αφρισμένο.

- Έλα !!! Στεγνώσαμε!!!

Ακουγόταν η φωνή του αρχηγού καθώς ορμάγαμε στα αγριεμένα νερά!!!

''Όλοι μέσα'' σημαίνει τα κεφάλια κάτω και τα κουπιά μαζεμένα μαζί με τα σώματά μας μέσα στη βάρκα γιατί μπαίνουμε σε σημείο με κλαδιά και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού και πτώσης στο νερό.

Σε περίπτωση πτώσης στο νερό, πρέπει να αφεθείς να σε παρασύρει το ρεύμα, έχοντας τα πόδια παράλληλα με το έδαφος για να μην κτυπήσεις στα βράχια, χωρίς να κολυμπάς μέχρι να συναντήσεις τη βάρκα (που να ήξερα ότι θα αναγκαζόμουν να το εφαρμόσω ξαφνικά και χωρίς να το περιμένω)!!!

Ευθύνη να σε ανασύρει από το νερό έχει αυτός που κάθεται απέναντί σου στη βάρκα (για να μην γίνεται αλαλούμ ποιος θα σε πρωτοσώσει
)

Όταν όμως ο αρχηγός μας άφησε να κολυμπήσουμε στα πρρρρρ παγωμένα νερά, τότε για την ''διάσωση’’ καλούσε τις συζύγους να την εκτελέσουν (για να δει πόσο αγαπημένα είναι τα ζευγάρια).

Εξ ου και η σχετική ''οικογενειακή'' φωτο!!

Reaction score
3

Η πιο συγκλονιστική στιγμή – εκτός βέβαια από την συγκλονιστική φύση που αντικρίζαμε καθ όλη τη διάρκεια της κατάβασης- ήταν αυτή που καλείσαι εις χρόνον ανύποτον να εφαρμόσεις τα όσα νομίζεις ότι έμαθες (αυτό που σας είπα παραπάνω):

Και να το φοβερό και τρομερό event του καλοκαιριού:

Σε κάποιο σημείο τα νερά είχαν γίνει εξαιρετικά επιθετικά και η βάρκα προσέκρουσε με δύναμη πάνω σε ένα βράχο στην όχθη του ποταμού, κτυπώντας στο σημείο που βρισκόμασταν ο zoglair και γω.

Σε δευτερόλεπτα και χωρίς καλά – καλά να καταλάβω τι είχε συμβεί βρέθηκα με την πλάτη σε ανάποδη τούμπα μέσα στα παγωμένα ορμητικά νερά του ποταμού, κάτω από τη βάρκα και ένιωσα το κράνος μου να ακουμπά το κάτω μέρος της.

Είναι μια από αυτές τις στιγμές που περνάει όλη σου η ζωή από μπροστά σου σε κλάσματα του δευτερολέπτου και νιώθεις ότι ήρθε η ώρα να παλέψεις για τη ζωή σου.

Ήπια κάμποσο ποταμίσιο νερό και καθώς έβγαζα το κεφάλι μου από τον υδάτινο εφιάλτη μου, διαπίστωσα ότι δεν μπορούσα να πάρω ανάσα.

Κατάλαβα ότι η βάρκα απομακρυνόταν γρήγορα προς τη φορά του ρεύματος και γω έμενα πίσω μόνη μέσα στο μανιασμένο ποτάμι που με κάποιο τρόπο ήθελε να με εκδικηθεί.

Στο χέρι μου κρατούσα το κουπί μου και αγωνιζόμουν να μην χάσω τις αισθήσεις μου και το κουπί μου, σαν τον στρατιώτη που αγωνίζεται να μην χάσει το όπλο του στο μέσο του χαμού… ενώ έβλεπα μπροστά μου τη βάρκα να απομακρύνεται.

Τετέλεσται, σκέφθηκα, αυτό που φοβόμουν είχε συμβεί τελικά!!!

Και τότε ακούω τη φωνή του zoglair πίσω μου :
- Σόφη, τα πόδια σου παράλληλα με το έδαφος!!!

''Όχι ρε @@@!!! Είχε πέσει και αυτός στο νερό!!! Ε, όχι να ξεκληριστούμε οικογενειακώς!!! Ανάπνευσε γρήγορααααα, κοπέλα μου!!!''

Άρχισα να παίρνω κοφτές ανάσες και να αφήνω το νερό να με παρασύρει, κρατώντας πάντα το κουπί μου.

Wanda – ξαναούρλιαξε η φωνή μέσα μου – μια μέρα θα πεθάνεις … αλλά αυτή η μέρα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ!!!!! :615:

Άρχισα να αναπνέω πιο γρήγορα και να έχω συναίσθηση του τι γίνεται γύρω μου!!!
Άκουγα φωνές από τη βάρκα αλλά δεν καταλάβαινα λέξη!!!

Όταν τα νερά έγιναν λίγο πιο ήρεμα φτάσαμε την βάρκα και πιαστήκαμε από τα πλαϊνά σχοινιά.

Οι συναθλητές (!) μας, μας τράβηξαν πάνω με ενθουσιασμό και ακολούθησαν εκδηλώσεις θαυμασμού και χαράς, καθώς βρεθήκαμε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή και τα καταφέραμε επάξια, εφαρμόζοντας όσα ο αρχηγός μας είχε επισημάνει στα … θεωρητικά!!!

- Δάσκαλε…. Στεγνώσαμε….

Ο απολογισμός;;;; Ένα τραυματισμένο νύχι (πάει το μανικιούρ μου) στο δεξί μικρό μου δακτυλάκι. Νύχι που σήμερα δεν υπάρχει καθώς αναμένεται να μεγαλώσει το επόμενο (σνιφφφφ). Θα το διαπιστώσετε όσοι έρθετε στο παρτάκι των γενεθλίων, καθώς κυκλοφορώ με χανζαπλάστ μέχρι να εμφανιστεί το επόμενο νυχάκι μου (κλαψψψ).

Όταν στο μέσο της διαδρομής σταματήσαμε για ξεκούραση, ο αρχηγός μας είπε ότι τα καταφέραμε περίφημα και ήταν πολύ σημαντικό το ότι κρατήσαμε την ψυχραιμία μας και δεν πανικοβληθήκαμε. Η δύναμη του ποταμού στο σημείο εκείνο τη δεδομένη στιγμή ήταν πολύ μεγάλη και γι αυτό δεν πρόλαβε να μας ειδοποιήσει, αφού όλα έγιναν γρήγορα και ξαφνικά.

Reaction score
3

Ε… βέβαια μετά από αυτό, εγώ ένιωθα η ηρωίδα της παρέας και κατάπινα αμάσητα τα απανταχού ποτάμια της υφηλίου!!!

Ορμούσα στο νερό και έσχιζα με το κουπί μου τα μανιασμένα κύματα!!!

Φυσικά και το κέφι μου παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, αφού επέζησα του υδάτινου ολέθρου και στα ήρεμα σημεία δημιουργούσα χαρούμενη ατμόσφαιρα:

- Δάσκαλε, θέλω πιστοποίηση!!!
- Τι να την κάνεις;;;
- Να τη βάλω στο βιογραφικό μου!!!

Μετά από όλα αυτά ένιωσα εξαιρετικά δυνατή και πλησιάζοντας το νήμα του τερματισμού απολάμβανα περισσότερο τη φύση που μπορούσα να δω, μόνο και μόνο επειδή ζούσα και σήμερα.

Είναι εκείνη η γλυκιά αίσθηση για όλα τα μικρά πράγματα που κάποια στιγμή έχεις τη δυνατότητα να ζήσεις και που σε οδηγούν στην άλλη αίσθηση – αυτή της αντιμετώπισης της ίδιας σου της ζωής.

Βγαίνοντας από τη βάρκα δεν μπορούσα παρά να ρωτήσω:

- Δάσκαλε, ποιο είναι το πιο δύσκολο ποτάμι του κόσμου;;;
- Ο Ζαμβέζης
- Και πού είναι ο Ζαμβέζης;;;
- Στην Αφρική
- Και τι βαθμό δυσκολίας έχει;;;
- 5,5 – 6. Αλλά έχει πολύ δύσκολα σημεία και είναι για πολύ ψαγμένους του ράφτιγκ.
- Κάτι σαν σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, εε;;; Καλά θα συνεχίσω με τον Αμαζόνιο…

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας;;;

Να είσαι πάντα έτοιμος. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα πέσεις…

Τέλος ...

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.634

Ελπίζω να είναι αληθινά όλα αυτά και όχι σαν τις ιστορίες του σύντεκνου:410:

Μπράβο για την τόλμη σας!

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
729

Παντως, παντα ηθελα να κανω κατι τετοιο.
Μετα απο αυτο το αποφασισα.
Τι δηλαδη, ο zoglair καλυτερος ειναι απο εμενα?:121::137:

Τι ομορφια ειναι αυτη?!:111:

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
A,σας άρεσε ε? :137
Οπότε την επόμενη φορά που θα πάω για rafting,να ανοίξω νήμα για να μαζεψουμε συμμετοχες?Ομάδα ΑVSITE?!!

Σοφία μόνο εσυ έπεσες βρε?Πάντως κράτησες το κουπί στην πρώτη σου τούμπα!Εντυπωσιακό!Το νερό ήταν κρύο?Γιατ'ι όταν πήγαμε εμείς τα βουνα είχαν ακόμη χιόνια οπότε φαντάζεσαι πως ήταν το νερό.....

Μπράβο για την εξαιρετική περιγραφή.
(μην τρομάζεται οι υπόλοιποι,είναι πιό εύκολο απ ότι τα παρουσιάζει η ηρωική WANDA:116: )

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Re: Απάντηση: Rafting - Κατάβαση Νέστου 2009!!!

Καλά εσύ βίωσες τον Κατακλυσμό,στο ποτάμι θα κολλήσεις:142:

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.634

...την επόμενη φορά που θα πάω για rafting,να ανοίξω νήμα για να μαζεψουμε συμμετοχες?Ομάδα ΑVSITE?!!

Και που να δεις τι κοψίδια παίζουν στην Σταυρούπολη και στην γύρω περιοχή...
Καλή ιδέα!

Αλλά λέω να πάρω τον Μελίδη και να σας βλέπουμε από την γύρω

περιοχή που λέει ο Σπύρος:138:

Reaction score
1.988

Εγώ ήμουν πριν 10 ημέρες για rafting στον Βοιδομάτι!
Εκπληκτικό ποτάμι, τρομερή φύση, νερά κρύσταλο.....!

Βέβαια είχα το πλεονέκτημα γιατί ο οδηγός αλλά και όλο το team είναι φίλοι, από τον χώρο του αγωνιστικού Kayak, και είχαμε τα μπόνους μας...!

Το καλό στην περίπτωση μας είναι πως η εταιρεία που οργανώνει την κατάβαση σου παρέχει και ολόσωμη φόρμα νεοπρέν, με αποτέλεσμα να μην ξεπαγίαζεις από το νερό (8 C)...!

Και για όσους ενδιαφέρονται για άλλου είδους σπόρ, να πώ πως η πανσέτα που φάγαμε μετα στον Βίκο ήταν εξαιρετική!!!

Όσοι απο εσάς το σκέφτονται, αφιερώστε ενα Σ/Κ .....αξίζει!

Reaction score
0

Ενα απο τα μεγαλυτερα και ομορφοτερα ποταμια της χωρας μας με φοντο την Παρανεστια Γη και τα εκπληκτικα βουνα της Δραμας και της Ξανθης..Ειχα κανει και θεμα για να πατε εκδρομη στο Παρανεστι Δραμας-Σταυρουπολη Ξανθης...Απλα οτι πιο ομορφο εχουνε δει τα ματια μου..Μπραβο σας,το πηρα αποφαση θα το κανω και εγω...
Η περιγραφη τελεια...

Reaction score
3
Απάντηση: Re: Rafting - Κατάβαση Νέστου 2009!!!

Ελπίζω να είναι αληθινά όλα αυτά και όχι σαν τις ιστορίες του σύντεκνου
Αλήθεια είναι, όπως και η ιστορίες του σύντεκνου :126:
Πού είδες την υπερβολή;;;
Φυσιολογικό rafting ήταν ...

Ωραία γιατί υπάρχουν μερικά διαθέσιμα και πρόθυμα ποτάμια:
Αξιός, Πηνειός, Κηφισός, Ινδός, Γάγγης, Τάμεσης, Δούναβης :137:

Χωρίς πλάκα όμως, αν σου δοθεί η ευκαιρία, θα πρέπει να το τολμήσεις!!!

Ένα μεγάλο
για την περιγραφή...

κι ένα μεγάλο
για τα περιγραφόμενα...

merci, Μαράκι...

Reaction score
3

A,σας άρεσε ε?
Οπότε την επόμενη φορά που θα πάω για rafting,να ανοίξω νήμα για να μαζεψουμε συμμετοχες?Ομάδα ΑVSITE?!!
Πολύ καλή ιδέα!!!
Θα είμαστε η Dream Team του avsite

Σοφία μόνο εσυ έπεσες βρε?Πάντως κράτησες το κουπί στην πρώτη σου τούμπα!Εντυπωσιακό!Το νερό ήταν κρύο?Γιατ'ι όταν πήγαμε εμείς τα βουνα είχαν ακόμη χιόνια οπότε φαντάζεσαι πως ήταν το νερό.....
Η τούμπα - τούμπα και το κουπί -κουπί :121:
Το νερό ήταν παγωμένο αλλά στέγνωνες γρήγορα...
Για χιόνια, δεν θέλω να το φαντάζομαι :139:

Μπράβο για την εξαιρετική περιγραφή.
(μην τρομάζεται οι υπόλοιποι,είναι πιό εύκολο απ ότι τα παρουσιάζει η ηρωική WANDA )
Πιο εύκολο δεν ξέρω, αλλά όταν τελειώνει θέλεις να βρεθείς πάλι στο σημείο εκκίνησης για μια επανάληψη :137:

Και που να δεις τι κοψίδια παίζουν στην Σταυρούπολη και στην γύρω περιοχή...
Αυτό είναι αλήθεια!!!
Οι γνώριμες μυρωδιές πλανώνται στον αέρα!!!

Reaction score
0
Χα,χα... θυμήθηκα τον αδερφό μου την πρώτη φορά που έκανε αυτή τη διαδρομή... δεν ήξερε κολύμπι! :131: Βρέθηκε κι αυτός κάποια στιγμή στα νερά αλλά ευτυχώς κάτω από τη βάρκα με "μπόλικο" οξυγόνο! Η διήγησή του είναι "όλα τα λεφτά"!!! :109:

Reaction score
3

Εγώ ήμουν πριν 10 ημέρες για rafting στον Βοιδομάτι!
Εκπληκτικό ποτάμι, τρομερή φύση, νερά κρύσταλο.....

Όσοι απο εσάς το σκέφτονται, αφιερώστε ενα Σ/Κ .....αξίζει!
Πολύ χαίρομαι που βλέπω ότι και άλλοι φίλοι έχουν ανάλογες εμπειρίες :403:

Και βέβαια αξίζει να το κάνεις έστω και για μία φορά στη ζωή σου :615:

Ενα απο τα μεγαλυτερα και ομορφοτερα ποταμια της χωρας μας με φοντο την Παρανεστια Γη και τα εκπληκτικα βουνα της Δραμας και της Ξανθης..Ειχα κανει και θεμα για να πατε εκδρομη στο Παρανεστι Δραμας-Σταυρουπολη Ξανθης...Απλα οτι πιο ομορφο εχουνε δει τα ματια μου..Μπραβο σας,το πηρα αποφαση θα το κανω και εγω...
Η περιγραφη τελεια...

Έχεις πολύ δίκιο ...
Ο Νέστος είναι από τα ομορφότερα ποτάμια.

Τα τοπία που διασχίζει είναι ασύγκριτης ομορφιάς.

Η Βόρεια Ελλάδα έχει μια ξεχωριστή μαγεία που προέρχεται από την πυκνή βλάστηση και τα κρυστάλλινα νερά.

Το Παρανέστι και η Σταυρούπολη καθώς και τα γύρω χωριά, πνιγμένα μέσα στο πράσινο σου δίνουν την αίσθηση ότι η πατρίδα μας διαθέτει πολύ ιδιαίτερα σημεία που αξίζει τον κόπο να γνωρίσουμε...

... και το αποτέλεσμα σε δικαιώνει πανηγυρικά ... :447:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.886
Members
38.514
Νεότερο μέλος
bmavroeidis