Η αναγέννηση ενός προβολέα κυριολεκτικά από τις στάχτες του!...

Reaction score
1
Μία μικρή εισαγωγή…
Για να έχουν όλα τα μέλη την πλήρη εικόνα, θα σας κάνω μία μικρή αναδρομή. Τον Νοέμβριο του 2004 αγόρασα καινούριο τον BenQ 8700+ που ήταν ο δεύτερος προβολέας μου, μετά τον Sanyo Z2. Σε σχετικό σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου έναν χρόνο και κάτι, και όταν ο προβολέας είχε περίπου 700 ώρες λειτουργίας, πρόσεξα προβάλλοντας κάποια πατερνάκια αναφοράς, ότι η εικόνα του είχε μεταβληθεί αισθητά προς το χειρότερο, εξαιτίας του περίφημου «φαινόμενου του φωτοστέφανου».

Το περίφημο φαινόμενο του φωτοστέφανου…
Για να μπορέσουν να μας παρακολουθήσουν όλα τα μέλη, να θυμίσουμε για μία ακόμη φορά το τι είναι ακριβώς το φαινόμενο του φωτοστέφανου, και πως επηρεάζει αρνητικά στον μέγιστο βαθμό το ANSI contrast.

Όταν προβάλλουμε ταυτόχρονα στην οθόνη μας έντονα φωτεινές και έντονα σκοτεινές περιοχές, το πόσο καλά «απομονώνουν οπτικά» οι μεν από τις δε, είναι καθοριστικός παράγοντας για το ANSI contrast. Όσο μεγαλύτερος είναι ο «βαθμός οπτικής απομόνωσης» των φωτεινών περιοχών από τις σκοτεινές, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ANSI contrast που θα πάρουμε ως μέτρηση από τον συγκεκριμένο προβολέα, ανεξαρτήτως της μεθοδολογίας μέτρησης.

Γιατί όμως σκοτιζόμαστε άραγε τόσο πολύ για το ANSI contrast;! Απλά, γιατί το ANSI contrast είναι αυτό που καθορίζει στον μέγιστο βαθμό, όλους τους λόγους αντίθεσης ανάμεσα στα διάφορα IRE, μέσα σε όλο το εύρος της δυναμικής μας περιοχής. Με απλά λόγια, όσο πιο πολύ «απέχουν μεταξύ τους» τα 10 IRE από τα 70IRE, τα 20IRE από τα 80IRE κτλ., έχουν δηλαδή μεγαλύτερο αντίθεσης, τόσο θα μεγαλώνει και το μετρήσιμο ANSI contrast σε έναν προβολέα.

Ποιο είναι όμως τελικά το αποτέλεσμα του ANSI contrast στην εικόνα; Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε ακούσει τη φράση ότι οι DLP προβολείς είναι σε γενικές γραμμές περισσότερο «τρισδιάστατοι» στην εικόνα τους, από ότι οι τρίτσιποι LCD, SXRD ή DILA προβολείς. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά κανόνα, οι DLP προβολείς αποδίδουν μεγαλύτερο ANSI contrast από τις υπόλοιπες τεχνολογίες προβολής.

Άλλο παράδειγμα: Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε ακούσει για το πόσο μαγεύονται οι περισσότεροι άνθρωποι, ακόμα και αν δεν είναι πολύ σχετικοί από εικόνα, όταν πρωτοδούν μια τηλεόραση τελευταίας γενιάς KURO της Pioneer. Κάτι στην εικόνα της τους αρέσει πολύ, μόνο που δεν μπορούν να το εξηγήσουν! :139: Αυτό που τους εντυπωσιάζει τόσο πολύ, δεν είναι τίποτε άλλο από τα απίστευτα νούμερα ANSI contrast που καταγράφουν οι συγκεκριμένες τηλεοράσεις, και που κάνουν την εικόνα τους, ιδιαίτερα στα μεσαία, μεσαία φωτεινά και φωτεινά πλάνα εντελώς τρισδιάστατη και κοντραστάτη!

Το φαινόμενο του φωτοστέφανου λοιπόν, λειτουργεί εντελώς καταστρεπτικά στην εικόνα, όσον αφορά την αρνητική επίδραση που έχει πάνω στο ANSI contrast. Όσο πιο έντονο και αντιληπτό οπτικά είναι το φαινόμενο του φωτοστέφανου, τόσο αντίστοιχα μικρότερο θα είναι και το μετρήσιμο ANSI contrast. Το φως από τις φωτεινές περιοχές της οθόνης μας, αντί να απομονώνεται οπτικά από τις σκούρες, «ξεχύνεται» ή καλύτερα «ξεχειλίζει» θα έλεγα στις σκούρες περιοχές, τις ξεθωριάζει με αποτέλεσμα η εικόνα μας αντί να είναι τρισδιάστατη και κοντραστάτη, να είναι ξεθωριασμένη ή φλαταρισμένη, γεμάτη από ενοχλητικό πέπλο.

Το πόσο έντονα αντιληπτό οπτικά είναι το φαινόμενο του φωτοστέφανου, το αντιλαμβανόμαστε φυσικά πολύ ευκολότερα με τα πατερνάκια αναφοράς, παρά βλέποντας ταινίες. Τα έμπειρα μάτια το διακρίνουν φυσικά και στις ταινίες, αλλά στον μέγιστο βαθμό το φωτοστέφανο αποκαλύπτεται όταν προβάλλουμε πατερνάκια όπως τα παρακάτω, που περιλαμβάνουν μείξη μεγάλων λευκών και μαύρων περιοχών. Απλούστατα, για τον λόγο ότι μπορούμε να δούμε τα «οπτικά σύνορα» της δυναμικής μας περιοχής: στα σημεία όπου εφάπτεται το λευκό με το μαύρο, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε σε ποιο βαθμό απομονώνεται οπτικά το μαύρο μας, από το λευκό μας που συνορεύει μαζί του. Εδώ βλέπετε το πατερνάκι στο οποίο μετράω πάντα το ANSI contrast:

ενώ εδώ μπορείτε να δείτε ένα άλλο πατερνάκι, στο οποίο θα μπορούσατε να ελέγξετε πολύ εύκολα το φωτοστέφανο...

Ξαναγυρνώντας λοιπόν στον BenQ 8700+, το φαινόμενο του φωτοστέφανου άρχισε να γίνεται τόσο έντονα αντιληπτό, που ο προβολέας είχε φτάσει σε τραγικό σημείο, η εικόνα του πλέον δεν βλεπόταν με τίποτα! Στις 1.300 ώρες λειτουργίας, η πρώτη του λάμπα αντικαταστάθηκε με μια νέα, η οποία ανέβασε μεν αρκετά τη φωτεινότητα, αλλά δεν βελτίωσε διόλου την ύπαρξη του φωτοστέφανου, που παρέμεινε απτόητο. Σε αυτό το σημείο να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, η αντικατάσταση της λάμπας του προβολέα, δεν επηρεάζει καθόλου το φωτοστέφανο που θα παραμείνει το ίδιο, για να μην πούμε ότι θα γίνεται και περισσότερο αντιληπτό εξαιτίας της φρέσκιας λάμπας! :137:

Με την έλευση του Sharp 21000 στο σαλόνι μου, ο BenQ 8700 όπως ήταν αναμενόμενο παροπλίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι που αποφάσισα να τον εγκαταστήσω στην κρεβατοκάμαρα. Εκεί άρχισε να λειτουργεί και πάλι προβάλλοντας σε κάδρο 90 ιντσών, και όσοι έχετε δεύτερο προβολέα σας συστήνω ανεπιφύλακτα να τον εγκαταστήσετε στην κρεβατοκάμαρα, θα κολλήσετε σε τέτοιο βαθμό που δεν φαντάζεστε!

Η εικόνα όμως του BenQ είχε φτάσει πια σε απελπιστικό σημείο εξαιτίας του φωτοστέφανου. Σε ποιο βαθμό; Θα διαβάσετε τα νούμερα παρακάτω. Είχα πια απελπιστεί σε τέτοιο σημείο, που σκεφτόμουν να τον αντικαταστήσω με οποιονδήποτε άλλον, προκειμένου να απαλλαγώ από το ενοχλητικό φωτοστέφανο.

Δεν είχα καθόλου εναλλακτικές επιλογές. Τι να έκανα; Να τον πήγαινα στο σέρβις της Άλμαν και να έλεγα: «Γεια σας, ο προβολέας μου υποφέρει από το φωτοστέφανο, θα τον επισκευάσετε;!» Θα με κοιτούσαν απλά λες και ήμουν Ούφο! :116:

Τότε ήταν όμως που φάνηκε μία μικρή αχτίδα φωτός στον ορίζοντα… :126:

Reaction score
1
Απάντηση: Να ακολουθείτε πάντα το ένστικτό σας, κατά κανόνα θα σας οδηγήσει σωστά…

Διαβάζοντας στις αγγελίες του φόρουμ για τον VPL VW60 της Sony, που είχε ανοίξει, είχε κάνει στη κυριολεξία βίδες, και είχε συναρμολογήσει ξανά ο Νίκος (Tegonik), ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα πολύ! Να επιτέλους και ένας άνθρωπος που έχει την ικανότητα να διαλύσει στα εξ ων συνετέθη έναν προβολέα, να τον συναρμολογήσει και πάλι, και ο προβολέας να δουλεύει!!! :111:

Βρε λες, σκέφτηκα; Εξάλλου τι είχα να χάσω; Ο BenQ ήταν έτσι κι αλλιώς κυριολεκτικά για κλωτσιές, ακόμα και αν τίναζε τα πέταλα οριστικά στα χέρια του Νίκου, τουλάχιστον εγώ θα είχα προσπαθήσει… :138:

Αυτό που είχα σκεφτεί αρχικά, και στο οποίο έριχνα και το μεγαλύτερο βάρος, ήταν ο φακός του BenQ. Υποψιαζόμουν ότι η ζημιά γινόταν από εκεί, πιθανόν από βρομιά που είχε εισχωρήσει εσωτερικά στον φακό. Έτσι λοιπόν, έστειλα ένα pm στον Νίκο (Tegonik) και τον ρωτούσα για το εάν θα μπορούσε να αναλάβει να αποσυναρμολογήσει και να καθαρίσει εσωτερικά τον φακό του BenQ, πάντα επί πληρωμή φυσικά. Ο Νίκος μου απάντησε θετικά, και έτσι η περιπέτεια ξεκίνησε…

Μετά από μερικές μέρες, ο Γιάννης (Willie) παρέλαβε από μένα τον BenQ καθώς και το θηριώδες CRT μόνιτορ της ΕΙΖΟ, το περίφημο Τ962 με το οποίο είμαι σφοδρά ερωτευμένος, και που μου έχει παραδώσει το πνεύμα εδώ και πάνω από ένα χρόνο εξαιτίας ηλεκτρονικής βλάβης. Προσπάθησα βλέπετε, να πετύχω με ένα σπάρο δύο τρυγόνια! Το ένα το πέτυχα ήδη όπως θα διαβάσετε παρακάτω, τώρα πάω για το δεύτερο! :126:

Reaction score
1
Απάντηση: Το στριπτίζ του BenQ!...

Δεν πέρασαν καλά καλά ούτε δύο μέρες, και ο Νίκος με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει ότι έχει ήδη λύσει τον BenQ! Μου στέλνει μάλιστα και έντεκα φωτογραφίες τραβηγμένες από το κινητό του. Όταν τις είδα μου έφυγε το σαγόνι! :111:

Που να πάρει σκέφτηκα, έκανε τον προβολέα βίδες κυριολεκτικά!!! Εκείνες τις στιγμές, οι πιθανότητες που έδινα να λειτουργήσει ξανά ο BenQ, ήταν κυριολεκτικά ελάχιστες. :137:

Θαυμάστε παρακαλώ!

Αρχίζει το στριπτίζ!... :142:

Και συνεχίζεται…

Και ακόμα περισσότερο…

Και άλλο!...

Reaction score
1
Απάντηση: Η αναγέννηση ενός προβολέα κυριολεκτικά από τις στάχτες του!...

Κοντεύουμε να φτάσουμε πια στα εσώρουχα!… :142:

Η εσωτερική πλάκα του BenQ με πολλά ηλεκτρονικά καθώς και το οπτικό μονοπάτι…

Το τσιπάκι DMD Darkchip της Texas…

Λίγο πριν αρχίσει το χειρουργείο στον φακό… :137:

Reaction score
1
Απάντηση: Το πρόβλημα με τον χρωματικό τροχό…

Όταν ο Νίκος έφτασε στον χρωματικό τροχό, διαπιστώθηκε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα: το ένα από τα δύο κίτρινα γυαλάκια είχε ξεκολλήσει και βρισκόταν πεσμένο μέσα στη θήκη!!! :111:

Μπροστά μας είχαμε τρεις λύσεις:
Α. Να παραγγείλουμε νέο χρωματικό τροχό από την αντιπροσωπεία. Το αποκλείσαμε και οι δύο χωρίς συζήτηση, απόφαση που εκ των υστέρων αποδείχτηκε εντελώς λανθασμένη. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα! Θεωρήσαμε φυσικά, ότι η τιμή για ένα καινούριο χρωματικό τροχό θα ήταν απλά εξωφρενική. Μέγα λάθος, δικό μου φυσικά, μια και εγώ ήμουν αυτός που αποφάσιζε…

Β. Να συναρμολογήσει τον προβολέα ο Νίκος, παραλείποντας το δεύτερο κίτρινο γυαλάκι. Θεωρήσαμε ότι η έλλειψη του βάρους του γυαλιού που θα έλειπε από τη θέση του, θα επηρέαζε αρνητικά μακροπρόθεσμα τη λειτουργία του χρωματικού τροχού, άσε που δεν μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι για το πόσο αρνητικά θα επηρέαζε την εικόνα του προβολέα, όσον αφορά τη χρωματική απόδοση…

Γ. Να επιχειρούσε ο Νίκος να κολλήσει ξανά στη θέση το κίτρινο γυαλάκι, χρησιμοποιώντας την πιο ισχυρή κόλλα που είχε στη διάθεσή του. Λύση που τελικά υιοθετήθηκε.

Ο Νίκος λοιπόν, κόλλησε το κίτρινο γυαλάκι στη θέση του, καθάρισε προσεκτικά όλο το οπτικό μονοπάτι του προβολέα (εσωτερικούς καθρέφτες, ενδιάμεσα μάτια καθώς και όλα τα τμήματα του φακού) και συναρμολόγησε τον BenQ. Τον έβαλε σε λειτουργία, αλλά ο προβολέας έπαιξε δυστυχώς μόνο για κανένα δεκάλεπτο. Μετά ήρθε η καταστροφή! :141:

Το κίτρινο γυαλάκι ξεκόλλησε ξανά, με αποτέλεσμα να διαλυθεί κυριολεκτικά ο χρωματικός τροχός σε εκατοντάδες μικρά γυαλάκια που εκσφενδονίστηκαν παντού μέσα στον προβολέα, χώθηκαν ακόμα και στα πιο απίστευτα σημεία που μπορείτε να φανταστείτε!

Τώρα δεν είχαμε πλέον άλλη λύση, από το να παραγγείλουμε κανούριο χρωματικό τροχό από την αντιπροσωπεία. Με βαριά καρδιά, απευθυνθήκαμε στην BSI που μας παρέπεμψε στην Άλμαν, εκείνη ήταν υπεύθυνη για τη διακίνηση των ανταλλακτικών. Ευτυχώς ο χρωματικός τροχός ήταν διαθέσιμος σαν ανταλλακτικό (πηγαίνει φιξ μαζί με το μικρό μοτεράκι που τον περιστρέφει), μόνο που θα έπρεπε να έρθει από Ολλανδία. Ρωτάω σαν βρεγμένη γάτα τη τιμή, αφού είχα πάρει πρώτα καλού κακού ένα υπογλώσσιο! :204:

Όταν άκουσα την ευγενική κυρία της Άλμαν να μου λέει «Ογδόντα τρία ευρώ κομπλέ με το ΦΠΑ», κόντεψα να κάνω πάρτι από τη χαρά μου!!! Βέβαια, όταν η ευγενική κυρία της Άλμαν μου είπε: «Ξέρετε, ο τροχός θα κάνει από ένα μήνα μίνιμουμ, μέχρι δύο μήνες μάξιμουμ για να έρθει από Ολλανδία», μου κόπηκαν τα πολλά χαμόγελα…

Στο σημείο αυτό, να ευχαριστήσω θερμά κάποιον που τον ξέρετε όλοι σας και που έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, ο οποίος είναι άριστος χειριστής των διπλωματικών σχέσεων. :126: Έπεσαν τα ανάλογα τηλεφωνήματα, έτσι λοιπόν μέσα σε πέντε(!) εργάσιμες ημέρες ο χρωματικός τροχός ήταν στα χέρια μας!

Reaction score
1
Απάντηση: Ολική επαναφορά…

Ο BenQ λοιπόν, συναρμολογήθηκε ξανά για δεύτερη φορά από το Νίκο, και αφού ξεπεράστηκε ακόμα ένα μικρό πρόβλημα, ο Νίκος μου λέει ότι παίζει άψογα και ότι εκείνος δεν μπορεί να διακρίνει καθόλου φωτοστέφανο στην εικόνα του!!! Καλά, σκεφτόμουν, το φωτοστέφανο μάλλον είναι εκεί, απλά ο Νίκος δεν μπορεί να το διακρίνει…

Ο Γιάννης (Willie) που ήταν να έρθει Αθήνα μου έφερε τον BenQ προχτές το βράδυ. Τον στήνω στα γρήγορα στο σαλόνι, απέναντι στη Firehawk και τον συνδέω με το Toshiba E1, με το οποίο είχα αποθηκεμένες τις ρυθμίσεις μου στη θέση μνήμη 3. Με αυτές ακριβώς τις ίδιες ρυθμίσεις, είχε μετρηθεί η φωτεινότητα του BenQ στη Firehawk, που σας έχω παραθέσει στο θέμα «Σκοτώνουν τις λάμπες όταν γεράσουν»...

Προσέξτε φίλοι μου σε αυτό το σημείο, γιατί εδώ ακριβώς βρίσκεται όλο το ζουμί της υπόθεσης, εδώ είναι όλα τα λεφτά, που λέμε! Είχα φροντίσει φυσικά με το ίδιο player σαν πηγή, με τις ίδιες ακριβώς ρυθμίσεις στον προβολέα, με τα ίδια ακριβώς πατερνάκια αναφοράς, και με την ίδια λάμπα φυσικά, να πάρω τις μετρήσεις φωτεινότητας και ANSI contrast στην Firehawk, πριν στείλω τον BenQ στον Νίκο! :126:

Αυτό που ήθελα να διαπιστώσω φυσικά, ήταν το εάν ο καθαρισμός που θα έκανε ο Νίκος στο οπτικό μονοπάτι φωτός του BenQ, θα είχε το οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα στην εικόνα του ή όχι! :113:

Με το που άναψε ο BenQ, ήρθε και το πρώτο σοκ! Ο προβολέας είχε φως, πολύ περισσότερο φως από πριν!! Πατάω μνήμη 3 για να επαναφέρω τον BenQ στις ρυθμίσεις για το Toshiba E1, βάζω πατερνάκι 100 IRE full field και μετράω τη φωτεινότητα. 99 Lux!!!!!!! Κοιτάω ξανά το φωτόμετρο και τσιμπιέμαι, μήπως έχω παραισθήσεις! Μετράω ξανά και ξανά στο κέντρο της οθόνης! 99 Lux και πάλι!

Συνειδητοποιείτε άραγε για το τι ακριβώς συνέβη στον BenQ, μόλις καθαρίστηκε προσεκτικά το οπτικό του μονοπάτι;! Με τις ίδιο ακριβώς setup (player, ρυθμίσεις, οθόνη κτλ.) ο BenQ απέδιδε 64 Lux φωτεινότητα στις 260 ώρες λειτουργίας της ίδιας λάμπας, ενώ μετά τον καθαρισμό απέδιδε 99 Lux φωτεινότητα με 350 ώρες λειτουργίας της ίδιας λάμπας!!!!!!!!!!!! :111:

Ούτε λίγο ούτε πολύ, έχουμε αύξηση της φωτεινότητας κατά 55%, παρόλο που η λάμπα έχει γράψει άλλες 90 ώρες λειτουργίας (από τις 260 στις 350)!!!!!!!!!!!!

Κι αν νομίζατε ότι τα σοκ τελειώνουν εδώ, που να διαβάσετε και παρακάτω! :142:

Reaction score
1
Απάντηση: Μα καλά, πού διάολο πήγε το φωτοστέφανο;!

Σε αυτό το σημείο, πιστεύω ότι οι περισσότεροι από εσάς θα δυσκολευτείτε πολύ να «χωνέψετε» τα παρακάτω νούμερα, μόνο που είναι πέρα για πέρα αληθινά. Το προηγούμενο διάστημα είχα μετρήσει πολλές φορές το ANSI contrast του BenQ, το οποίο έδειχνε ένα νούμερο τόσο χαμηλό, που καταντούσε απλά γελοίο! 35:1! :111:

Ναι, καλά διαβάζετε, ούτε μου έχει ξεφύγει κάποιο μηδενικό, ούτε τίποτα! Σας το ξαναγράφω και ολογράφως, για να μην νομίζετε ότι κάνω κάποιο λάθος: Τριανταπέντε προς ένα!!!

Με την ίδια ακριβώς διαδικασία και τον ίδιο ακριβώς τρόπο που μέτρησα πάνω από 1.400:1 στον Sharp 21000 και πάνω από 1.600:1 στον Marantz VP11S2, ο BenQ μου έδειχνε πάντα το ίδιο νούμερο: 35:1. Δεν θέλω να επικαλεστώ μαρτυρίες κάποιων άλλων έμπειρων μελών του φόρουμ, που είχαν δει τον BenQ να παίζει στον χώρο μου και που είχαν δει πόσο πολύ είχε καταστραφεί η εικόνα του εξαιτίας του φωτοστέφανου. Αν θέλετε με πιστεύετε, αν πάλι δεν θέλετε δεν πειράζει, δεν έχω δυστυχώς κάποιον τρόπο για να σας αποδείξω τα λεγόμενά μου… :203:

Χωρίς να χάσω καθόλου χρόνο λοιπόν, βάζω το πατερνάκι μισό μαύρο και μισό λευκό που σας έχω βάλει παραπάνω και στο οποίο μετράω πάντα εγώ το ANSI contrast. Με το που είδα το πατερνάκι, το σαγόνι μου καρφώθηκε στο πάτωμα και μου έπεσε από τα χέρια το χειριστήριο του Toshiba! Tο φωτοστέφανο είχα απλά εξαφανιστεί, σε τέτοιο βαθμό που απλά δεν πίστευα αυτό που έβλεπαν τα μάτια μου! :111:

Αφού συνήλθα από το σοκ, βάζω το π@π@ροφωτόμετρο στο τρίποδο και μετράω το ANSI contrast. Το π@π@ροφωτόμετρο απλά επιβεβαίωσε αυτό που έβλεπαν τα μάτια μου. 240:1!!!!!! Και ολογράφως: Διακόσια σαράντα προς ένα!!!!!! Ούτε λίγο ούτε πολύ φίλοι μου, το ANSI contrast του BenQ μετά τον προσεκτικό καθαρισμό του οπτικού μονοπατιού, βελτιώθηκε κατά 686%!!!!!! Και ολογράφως: εξακόσια ογδόντα έξη τοις εκατό!!!!!!!!!

Σε αυτό το σημείο, να σας υπενθυμίσω φυσικά ότι ο BenQ 8700 είναι προβολέας εξαετίας, και με αυτά τα κριτήρια θα πρέπει να κρίνονται τα νούμερα που καταγράφει. Από άλλον DLP προβολέα επίσης εξαετίας που έχει μετρηθεί, το ANSI contrast που κατέγραψε ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα, λίγο παραπάνω στο 300:1. Ενδεικτικά, ένας Sanyo Z4 που μετρήσαμε, αρκετά ταλαιπωρημένος βέβαια, κατέγραφε 64:1 στο πατερνάκι σκακιέρα, πράγμα που σημαίνει ANSI contrast από 110:1 έως 140:1 στο δικό μου πατερνάκι.

Περιττό να σας περιγράψω τις εντυπώσεις που μου άφησε οπτικά ο αναγεννημένος από τις στάχτες του BenQ. Ο προβολέας απέκτησε ξανά όλη του τη ζωντάνια, με τρισδιάστατα σκοτεινά πλάνα και ολοζώντανα κοντραστάτα φωτεινά πλάνα, που πριν ήταν απλά για να τα κλαίνε οι ρέγγες! :142:

Reaction score
1
Απάντηση: On/off contrast...

Με την ευκαιρία που μου δόθηκε, με το π@π@ροφωτόμετρο στημένο στο τρίποδο, μέτρησα για μία ακόμη φορά το on/off contrast του BenQ. Μου έδειξε 1.883:1, ενώ γνωρίζετε ήδη ότι το έχω μετρήσει πολλές φορές στο παρελθόν από 1.700:1 έως 2.000:1.

Άρα, αποδεικνύεται περίτρανα αυτό που έχει γραφτεί πολλές φορές στο αμερικάνικο φόρουμ από τους γκουρού του κοντράστ, όπως ο Ντάριν κτλ., ότι το φως είναι φως, ότι δηλαδή το on/off contrast δεν επηρεάζεται από το εάν φοράτε παλιά ή φρέσκια λάμπα, εάν ο προβολέας σας παρουσιάζει έντονο φωτοστέφανο ή όχι κτλ.

Ποτέ ο BenQ μου δεν ήταν τόσο φωτεινός όσο είναι αυτή τη στιγμή (εκτός ίσως από τους πρώτους 2-3 μήνες που τον είχα αγοράσει), παρόλα αυτά το on/off contrast του παραμένει στα ίδια επίπεδα που ήταν πάντα… :126:

Reaction score
1

Συμπερασματικά...
Α.
Κατά τη ταπεινή μου άποψη, πολλές από τις μετρήσεις που κάναμε στο παρελθόν, όπως αυτές της σταδιακής πτώσης της φωτεινότητας της λάμπας, είναι εντελώς λανθασμένες και μπορούν να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων. :137:

Για τον απλούστατο λόγο, ότι μαζί με τη πτώση της φωτεινότητας της λάμπας, μετρούσαμε κάθε φορά και τη φθορά του οπτικού μονοπατιού φωτός του προβολέα μας. Ο μόνος τρόπος για να μετρηθεί απόλυτα σωστά η πτώση φωτεινότητας μιας λάμπας με τη χρήση, είναι ο παρακάτω κατά την άποψή μου: μετράμε τη φωτεινότητα σε έναν ολοκαίνουριο προβολέα, και στις 300, 500 ή 1.000 ώρες λειτουργίας, πρέπει να τοποθετήσουμε την ίδια λάμπα σε έναν άλλο ολοκαίνουριο ίδιο προβολέα, με τις ίδιες ακριβώς ρυθμίσεις και το ίδιο ακριβώς setup με τον αρχικό προβολέα. Μόνο τότε μπορούμε να λέμε ότι καταμετρήσαμε την ακριβή πτώση, αυτή καθεαυτή της λάμπας. :126:

Β. Φυσικά και δεν πιστεύω ότι όλοι ανεξαιρέτως οι προβολείς θα επηρεαστούν στον ίδιο αρνητικό βαθμό με τη χρήση τους, όπως ο δικός μου BenQ 8700. Από την άλλη μεριά όμως, μετά τα αποτελέσματα των μετρήσεων στον BenQ μετά τον καθαρισμό του οπτικού μονοπατιού του, πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχει ούτε ένας προβολέας που μπορεί να παίζει για δύο, τρία ή πέντε χρόνια και να αποδίδει τα ίδια νούμερα φωτεινότητας και ANSI contrast που απέδιδε όταν ήταν ολοκαίνουριος! :137:

Ποια είναι η λύση θα μου πείτε;! Ειλικρινά δεν μπορώ να σας δώσω απάντηση. Τεχνικοί με κυριολεκτικά «μαγικά χέρια», όπως αυτά του Νίκου (Tegonik) που είναι σε θέση να κάνουν κυριολεκτικά βίδες έναν προβολέα και να τον συναρμολογήσουν ξανά με άψογο τρόπο, είναι είδος προς εξαφάνιση στη χώρα μας.

Οι προβολείς είναι πολύ ευαίσθητα και ντελικάτα μηχανήματα, έτσι λοιπόν πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει κάποιο λάθος από τον τεχνικό και να καταστεί ασύμφορη η επισκευή του προβολέα οικονομικά. Αυτό είναι ένα ρίσκο που θα πρέπει συνειδητά να αναλάβετε, όταν αποφασίσετε να κάνετε ότι έκανα εγώ με τον BenQ. Τα χρήματα που μου ζήτησε ο Νίκος πάντως, είναι κυριολεκτικά αστεία για τη δουλειά που έγινε πάνω στον BenQ.

Ο Νίκος μου ζήτησε πολλές φορές όταν θα ανοίξω αυτό το θέμα, να μην αναφέρω ότι αυτός έλυσε και έδεσε και έκανε όλη αυτή τη δουλειά στον BenQ. Δεν έκανα σεβαστή αυτή του την επιθυμία, γιατί θεωρώ ότι όταν μένουμε ΑΠΟΛΥΤΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ από μία παροχή υπηρεσίας που μας παρείχε κάποιος, θα πρέπει να το γράφουμε στο φόρουμ με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ!

Αυτό που μου είπε ο Νίκος όταν περίμενα τον Γιάννη (Willie) να μου επιστρέψει τον BenQ, ότι δηλαδή «Πρώτα θα βάλεις τον προβολέα να παίξει, και μόνο αφού έχεις μείνει απόλυτα ικανοποιημένος θα μου βάλεις τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό», δεν πρόκειται ποτέ να το ξεχάσω φίλε Νίκο! Κατά τη γνώμη μου δείχνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το χαρακτήρα και το ήθος του Νίκου.

Μέσα από την περιπέτεια του BenQ, θεωρώ ότι κέρδισα ακόμα έναν φίλο μέσα από το AVsite… :107:

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731

Καθε ημερα που περναει σε αυτο το ομορφο χομπυ ανακαλυπτω
ολο και περισσοτερο πως το ταξιδι αξιζει περισσοτερο απο
τον προορισμο.

Περα απο τα συμπερασματα του Παναγιωτη, οπως αυτος ωραιοτατα
μας περιεγραψε, σαφως προκυπτουν και ορισμενα αλλα.

1)Oi DLP προβολεις δεν ειναι τοσο...σφραγισμενοι οσο μας λενε
και εχουν και αυτοι το μεριδδιο τους στο...βασιλειο της σκονης.
Ναι μεν δεν θα την δουμε πιθανοτατα ποτε στην οθονη μας-οπως
στους LCD- αλλα ειναι εκει, ενωμενη-δυνατη:136:

2)Εαν καποιος εχει ενα παλαιο προβολεα που να "μετρουσε" καποτε
ισως αξιζει να μπει στην παραπανω διαδικασια για να τον δει
να "ξαναζωντανευει".
(Ρε συ Μπαμπη, εκεινο τον παλαιο Marantz τον εχεις ακομα?:121:)

Τελος, δεν εχω κανενα λογο για να αμφισβητησω αυτο το
πειραμα.
Ομολογω πως τα ποσοστα με ταραξαν λιγο, οταν ο Πανος
μου τηλεφωνησε και κοντεψε να με κουφανει απο τον
ενθουσιασμο, αλλα θα ηθελα να δω κατι ακομα.
Αλλη μια μετρηση, απο εναν αλλο προβολεα, παλι με την ιδια
διαδικασια-μεσω του αξιου tegonik εννοω.
Ηταν αλλως τε και η πρωτη μου ερωτηση στον Πανο.
Δηλαδη αυτες οι διαφορες-και τα εξωπραγματικο ποσοστα-ισχυουν
για ολους τους προβολεις και τεχνολογιες η διαφερουν αναλογα?

Συγχαρητηρια σε ολους τους συντελεστες για το πολυ ενδιαφερον-και χρησιμο
σε αρκετους υποθετω-πειραμα.:126:

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
111.070

Είσαι ωραίος Πάνο!

Χαίρομαι που έχει ένα τέτοιο μέλος το AVSITE.

Συγχαρητήρια και στο μάστορα!

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731

Τωρα μου ηρθε η φλασια!
Ο νεος χρωματικος τροχος δεν επηρεασε καθολου το τελικο αποτελεσμα?

Reaction score
181

Μου φαινονται απολυτως φυσικα τα αποτελεσματα.

Οταν μιλαμε για τζαμια, κρυσταλλα, ανακλαστικες επιφανειες ή ότι άλλο περιλαμβανει το "φωτεινο μονοπατι", ο χρωματικος τροχος και ο φακος εσωτερικα και διαχειριζεται φως, η σκονη που αναμφισβητητα θα επικαθησει σε συνδυασμο με την υγρασια και τις εναλλαγες σε θερμοκρασια θα δημιουργησει κατι σαν "κρουστα", συν την οποια φυσιολογικη φθορα στα παραπανω λογω αυξημενων θερμοκρασιων, λογικο ειναι να δημιουργει φαινομενα σαν αυτα που περιγραφει ο Παναγιωτης, ειτε πτωση φωτεινοτητος ειτε "φωτοστεφανα" ειτε "μουνταδα" στην εικονα μας.

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
111.070

Τωρα μου ηρθε η φλασια!
Ο νεος χρωματικος τροχος δεν επηρεασε καθολου το τελικο αποτελεσμα?
Πιστεύω ο παλιός άμα δεν είχε σπάσει και τον καθάριζε από την σκόνη

ο Νίκος θα ήταν σαν καινούριος.

Τώρα να φθείρονται τα χρώματά του με το καιρό, ή με τις θερμοκρασίες...:203:

Reaction score
6.004
Παναγιωτη ,
θα ηθελα να κανω μια τελειως παλαβη ερωτηση γιατι με το σεντονι που εγραψες εγω αυτο καταλαβα .

ο προβολεας τωρα παιζει καλυτερα απο οταν τον ειχες αγορασει ?

new εννοω ...

γιατι εαν ειναι ετσι ρωτας ποσο κανει ενας τροχος στην εκαστοτε αντιπροσωπεια και εαν ειναι λογικη η τιμη

bingo !!!

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.180

Πολύ ενδιαφέρον Παναγιώτη! Αν η επίδραση στο intrascene (ANSI) contrast ήταν αναμενόμενη, η διαφορά στη φωτεινότητα ήταν κάτι που ομολογουμένως δεν το περίμενα σε τέτοιο βαθμό. :111:

Μπορείς μήπως να σχολιάσεις -εσύ ή ο Tegonik- αυτό που ανέφερε ο Ανδρέας, δηλαδή πόσο "σφραγισμένο" είναι το οπτικό μονοπάτι των DLP καθώς και σε ποιο σημείο (φακό, τροχό ή αλλού) βρίσκονταν οι περισσότερες εναποθέσεις;
Το πρόβλημα ήταν όντως σκόνη ή μήπως μικρότερα σωματίδια, όπως αιθάλη από τσιγάρο (αλήθεια, καπνίζετε στο χώρο ενώ λειτουργεί ο προβολέας;) που είναι πιο διεισδυτικά και δημιουργούν φιλμ πάνω στις γυάλινες επιφάνειες;

Reaction score
1
Φιλε Παναγιώτη ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια .Νομίζω οτι η περιγραφή σου για το χρονικό της επισκευής 'τα σπάει':139:. Χάρηκα πολύ που τελικά οι κόποι μου (μιλάμε για πολλές ώρες στον πάγκο) πιάσανε τόπο.
Να πω μόνο οτι δεν είχα δεί τον προβολέα πως έπαιζε πριν τον καθαρισμό του μιας και τον έλυσα κατευθείαν με το που τον παρέλαβα .Μολις είδα τα οπτικά του βεβαια ήμουν σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα. Η σκόνη στο εσωτερικό του φακού σε συνδυασμό με την 'πάχνη' των οπτικών δεν αφήνουν πολλα περιθώρια στον προβολέα να δείξει τα δόντια του.
Πάντως οφείλω να ομολογίσω οτι η εικόνα του 8700 ακόμη και σήμερα είναι πολύ καλή. Στο τεστ που έκανα βαζοντας του να παίξει το paycheck σε 720p με εντυπωσίασε η τρισδιάστατη εικόνα του σε βαθμό που είδα ξανά ολόκληρη την ταινία χωρίς να το καταλάβω!
Τέλος καλό ,όλα καλά:107:
Παναγιώτη καλές θεάσεις με το 'καινούργιο' σου προβολέα!:114:
Τεχνικά να πω οτι αποτελεί μυστήριο το γεγονός οτι τα οπτικά των DLP 'θολώνουν' ποιο γρήγορα απο αυτά των SXRD/LCD παρόλο που είναι ποιό προστατευμένα!

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.180

Ένα "μπράβο" και από εμένα Νίκο!
Μπορείς να μας πεις λίγο πιο αναλυτικά πόσο σοβαρό πρόβλημα εντόπισες σε κάθε περιοχή και τι είδους ήταν αυτό, κατά περίπτωση (σκόνη ή "πάχνη");

Reaction score
0

Πράγματι, μια δοκιμή και σε ένα ακόμη παλαίο μοντέλο θα βοηθούσε εξαιρετικά για να "πατήσουμε" πιο στέρεα σε συμπεράσματα.
Μακάρι να καταφέρετε να πραγματοποιήσετε και δεύτερη ...ανακατασκευή
Ωστόσο το θέμα με τον τροχό με έχει γεμίσει απορίες (και εμένα όπως και άλλους πιο πάνω)
Το κίτρινο τμήμα του παλαιού τροχού ήταν εκτός τροχού πριν την αποσυναρμολόγηση?
Εάν ναι, πως είναι δυνατό να μην το έχει "συλλάβει" το δυισδητικό μάτι του Βογ. ?
Τεχνικά ρωτώντας (και τονίζω ότι ΔΕΝ ξέρω από προβολείς) αν αντικαταστήσω ΜΟΝΟ τον τροχό, χωρίς να καθαρίσω οποιοδήποτε άλλο τμήμα του προβολέα τι θα συμβεί?

εχω πολλά ακόμη ερωτήματα, αλλά αν τα γράψω μαζεμένα θα "χαθούν"

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.180
Members
38.667
Νεότερο μέλος
giorgos8907