- Reaction score
- 60
Μακαρι λοιπον γιατι 3 χρονια εκλεισε ο προβολεασ μου κ πρεπει να παω σε αλλον! μου καηκε κ θελουν για φτιαξιμο 700Ε κ ειναι κ 720p! οποτε κ γω αναγκαζομαι να παρω καινουργιο για να ναι κ 1080p, καθε 2-3 χρονια 3χιλιαρα θα δινουμε γιατι μαθαμε βλεπετε κ στα "συκα" .... στη μεγαλη εικονα κ δεν μπορουμε να γυρισουμε πισω τωρα!!!!:105:Αυτό που λες είναι σήμερα -δυστυχώς- αληθές, καθώς οι βιντεοπροβολείς είναι μια σχετικά ανώριμη και ως εκ τούτου ραγδαία εξελισσόμενη τεχνολογία.
Προσωπικά νομίζω όμως ότι η καθιέρωση των προδιαγραφών BluRay/HDTV που θα μας συνοδεύσουν για αρκετά χρόνια από τώρα, θέτει ένα σημαντικό ορόσημο που θα επιβραδύνει αυτή την πορεία. Έτσι πχ είναι λογικό οι κάτοχοι HD-ready (720p) προβολέων να προσβλέπουν σ' έναν full-HD (1080p). Όταν όμως αποκτήσουν έναν τέτοιο, θα έχουν πλέον ένα λιγότερο κίνητρο για αλλαγή, καθώς θα έχουν ήδη το ανώτερο διαθέσιμο στάνταρντ.
Το επόμενο μεγάλο ορόσημο νομίζω ότι είναι οι νέες πηγές φωτός (αρχικά τα LED). Αυτές:Τα μόνα πλέον που θα παραμένουν ανοικτά σε βελτίωση θα είναι:
- θα επιτρέψουν την άνετη αξιοποίηση του καθιερωμένου χρωματικού χώρου ITU-R Recommendation BT.709 (και του νεότερου xvYCC για ειδικές εφαρμογές).
- θα προσφέρουν μηχανήματα με μεγάλη διάρκεια ζωής, σταθερή απόδοση στο χρόνο και μικρή ποιοτική διακύμανση από κομμάτι σε κομμάτι. Αυτά, πέραν από την προφανή αξία τους, νομίζω ότι θα δώσουν επίσης νόημα και θα κάνουν εφικτή την προσφορά των μηχανημάτων στο αγοραστικό κοινό ως έτοιμων προς χρήση, με το καλιμπράρισμα από τεχνικό να μην είναι πλέον απαραίτητο για την πλειοψηφία των χρηστών.
- θα καταργήσουν τα περισσότερα κινούμενα μηχανικά μέρη, τις υψηλές τάσεις λειτουργίας, την παρουσία της διαβρωτικής ακτινοβολίας UV και την αυξημένη κατανάλωση, με τις αντίστοιχες απαιτήσεις ψύξης που αυτή έχει. Αυτά, πέρα των άλλων σημαντικών πλεονεκτημάτων, θα προσφέρουν τη δυνατότητα πραγματικά σφραγισμένων οπτικών, που θα παραμένουν εντελώς ανεπηρέαστα στην παρατεταμένη χρήση.
- τέλος, θα καταργήσουν την ανάγκη για ειδική μεταχείριση όσον αφορά την εν λειτουργία μετακίνηση της συσκευής και το άναμμα/σβήσιμό της.
Όταν αυτά γίνουν διαθέσιμα σε προσιτές τιμές, τότε πλέον πραγματικά θα αντιμετωπίζουμε τον προβολέα όπως την τηλεόραση, δηλαδή ως μια συσκευή ευρείας κατανάλωσης και συχνής χρήσης κι όχι ως κάτι ευπαθές, ασταθές κι εξεζητημένο. Και μάλλον τότε θα σταματήσουμε ν' αλλάζουμε προβολείς σαν τα πουκάμισα! :142:
- το κομμάτι της ψηφιακής επεξεργασίας σήματος, κάτι που προσωπικά ελπίζω και πιστεύω ότι -με την πάροδο του χρόνου- θα γίνεται όλο και περισσότερο στην πηγή αντί στον προβολέα.
- και βέβαια το κεφαλαιώδους σημασίας κομμάτι των οπτικών, που -ούτως ή άλλως- είναι συνάρτηση του κόστους.