Ο δρόμος προς το καλό ηχείο

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Oι ακροατές όντως εκπαιδεύονται αλλά όχι με τον τρόπο που νομίζουν οι περισσότεροι...
Όσοι διάβασαν το δεύτερο άρθρο του Toole θα πήραν μία ιδεά. Οι υπόλοιποι μετεξεταστέοι. :136:

Για να συμπληρώσω αυτό που λέει ο Toole στο πρώτο άρθρο:

Selecting and training listeners, and controlling the "nuisance variables", are expensive and time-consuming. Few people in the world bother to do it.
Few people bother to do it...ειδικά όταν είναι πολύ ευκολότερο (και δεν κοστίζει τίποτα) να "χαϊδεύεις τα αυτιά" των υποψήφιων αγοραστών σου και να τους λες πόσο καλύτερα ακούν από τους "υπόλοιπους" εφόσον είναι σε θέση να εκτιμήσουν την ανωτερότητα το ηχείων σου. :126:

Ακριβώς όπως στο ακριβό εστιατόριο ο σομελιέ θα εκθειάσει το καλό σου γούστο όταν παραγγείλεις το κρασί των 250 ευρώ, χωρίς καν να γνωρίζει τίποτα για εσένα (αν το διάλεξες στην τύχη, αν κατέβηκες πριν λίγο από το βουνό κ.ο.κ.).

Το κακό γι'αυτούς είναι ότι τα πράγματα είναι μετρημένα κουκιά. Σοβαρή ψυχοακουστική μελέτη και πρόοδος σε αυτό το κομμάτι δεν πρόκειται να υπάρξει χωρίς συστηματική και ελεγχόμενη έρευνα η όποια περιλαμβάνει, προφανώς, μετρήσεις αλλά και ακροάσεις υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.
Οποιοσδήποτε υποστηρίζει το αντίθετο ή ισχυρίζεται ότι αρκεί η εμπειρία και η μαγεία ορισμένων είτε έχει προσωπικό συμφέρον είτε άγνοια.

Το πρόβλημα είναι ότι η νοοτροπία αυτή δεν συμφέρει τον καταναλωτή.
Δίνει το ελεύθερο σε 1002 απίθανους τύπους να κυκλοφορούν εξίσου "απίθανα" ηχεία ενώ δεν βοηθάει ούτε στην άσκηση πίεσης στις σοβαρότερες εταιρείες για τη βελτίωση των μεθόδων της έρευνάς τους και την εξέλιξη ακόμα καλύτερων ηχείων.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Re: Απάντηση: Re: Ο δρόμος προς το καλό ηχείο

Και πως ορίζεται παρακαλώ αυτη η "αναλογία συχνότητας αναπαραγωγής και περιφέρειας μεγαφώνου" ?
Η διάμετρος του κώνου του μεγαφώνου είναι ο ένας παράγοντας.
Άλλοι παράγοντες είναι το σχήμα του κώνου καθώς και η κλίση του.
Το βάρος του επίσης καθώς και η σκληρότητα της ανάρτησης όπως και το σχήμα του dust cap.

Ένας πίνακας σχετικός με την ανώτερη συχνότητα αναπαραγωγής του κάθε μεγαφώνου υπάρχει στο πολύ γνωστό βιβλίο του Dickason. Παραθέτω μερικά.

Ίντσες Κώνου 15, -3db ανώτερο κροσάρισμα 661
Ίντσες Κώνου 12, -3db ανώτατο κροσάρισμα 912
Ίντσες Κώνου 10, -3db ανώτατο κροσάρισμα 1065

Στη πραγματικότητα οι ανώτερες συχνότητες είναι πολύ χαμηλότερες.
Για παράδειγμα αν μιλάμε για γούφερ 12 ιντσών το κόβεις το πολύ στους 100-120 κύκλους ενώ ένα 15 ιντσών στους 80-90.

Reaction score
0

Η διάμετρος του κώνου του μεγαφώνου είναι ο ένας παράγοντας.
Άλλοι παράγοντες είναι το σχήμα του κώνου καθώς και η κλίση του.
Το βάρος του επίσης καθώς και η σκληρότητα της ανάρτησης όπως και το σχήμα του dust cap.

Ένας πίνακας σχετικός με την ανώτερη συχνότητα αναπαραγωγής του κάθε μεγαφώνου υπάρχει στο πολύ γνωστό βιβλίο του Dickason. Παραθέτω μερικά.

Ίντσες Κώνου 15, -3db ανώτερο κροσάρισμα 661
Ίντσες Κώνου 12, -3db ανώτατο κροσάρισμα 912
Ίντσες Κώνου 10, -3db ανώτατο κροσάρισμα 1065

Στη πραγματικότητα οι ανώτερες συχνότητες είναι πολύ χαμηλότερες.
Για παράδειγμα αν μιλάμε για γούφερ 12 ιντσών το κόβεις το πολύ στους 100-120 κύκλους ενώ ένα 15 ιντσών στους 80-90.
Φίλτατε Πέτρο

1. Βρίσκω την απάντηση σου (πόστ 42) στο δικό μου πόστ 32 εκτός θέματος. Τι σχέση έχουν αυτά που έγραψα εγώ μ αυτά που απάντησες?

2. Ισχύει για όλους τους τυπους/κώνους κλπ ?

3. Εξηγήσε μου σε παρακαλώ γιατι το 15αρι στους 80-100. Και γενικά γιατί οι ανώτερες συχνότητες πολύ χαμηλότερες?

Reaction score
777

Φίλε Τζιμάκο, καταλαβαίνω τη σκέψη σου αλλα πρέπει να καταλάβεις οτι όσο μεγαλώνει η μπάφλα τόσο πιο καλή μελέτη πρέπει να έχει ένα ηχείο.Δέν είναι έτσι απλό.Η αδράνεια μίας μεγάλης μπάφλας δημιουργεί φαινόμενα διαφοράς φάσης και καθυστέρησης στον ήχο.Το φαινόμενο αυτό το παρατηρείς εύκολα σε φτηνές υλοποιήσεις sub.Επομένως αν πιστεύεις οτι το πράμα παει με το κιλό σου λέω οτι ΟΧΙ δέν πάει.
Προς αντιμετώπιση των προβλημάτων μίας μεγάλης μπάφλας οι εταιρείες στρέφονται σε ηχεία με 2 10άιντσα,ή 3 8άιντσα,ή... τα οποία λειτουργώντας παράλληλα τετραπλασιάζουν ουσιαστικά την ένταση.Επίσης πρέπει να ξέρεις οτι το αυτί σου έχει κάποιο διάγραμμα απόκρισης.Στις χαμηλές συχνότητες δέν έχει καλή απόκριση αλλα ούτε μπορεί να διαχωρίσει σωστά τις στάθμες.Επομένως ένα ηχείο με μεγάλο μεγάφωνο αποτελεί ένα δύσκολο φορτίο προς οδήγηση σε σχέση με ένα μικρότερο.
Ας μήν τα μπακαλίζουμε όλα...
Έκανα ένα τραγικό λάθος.Όπου μπάφλα βάλτε κώνος και τσούπ...λύθηκε...:103:

Reaction score
0

Φίλε Τζιμάκο, καταλαβαίνω τη σκέψη σου αλλα πρέπει να καταλάβεις οτι όσο μεγαλώνει η μπάφλα τόσο πιο καλή μελέτη πρέπει να έχει ένα ηχείο.Δέν είναι έτσι απλό.Η αδράνεια μίας μεγάλης μπάφλας δημιουργεί φαινόμενα διαφοράς φάσης και καθυστέρησης στον ήχο.Το φαινόμενο αυτό το παρατηρείς εύκολα σε φτηνές υλοποιήσεις sub.Επομένως αν πιστεύεις οτι το πράμα παει με το κιλό σου λέω οτι ΟΧΙ δέν πάει.
Δεν διαβασες προσεκτικά. Δεν είπα οτι πάει με τι κιλό. Είπα :
" Ενα τυπικά καλό 8" , είπα επίσεις για καλά μεγάφωνα.
Επίσεις είπα για ακριβά μεγάφωνα.
Τα του "κιλού", πως προέκυψαν ?

ΥΓ. Χωρις ν αναφέρομαι καθόλου σε σένα, διαπίστωνω μια αδυναμία να ειμαστε ακριβώς στο θέμα......

Reaction score
777

Είπες
No problem.
Ενα τυπικά καλό 8 θα είναι παντα προτιμότερο (αν θελεις να στο θέσω "πεζά" θα εχει καλύτερα νούμερα) απο ανα 6μισάρι.
Το ιδιο και ενα 10αρι σε σχεση με ενα 8αρι και πάει λέγοντας ...
Άρα όποιος την έχει μεγαλύτερη κερδίζει?Εηώ λέω όχι.δέν είναι προτιμότερο.πρέπει να πάρεις και άλλους πολλούς παράγοντες.

themiloc

Επαγγελματίας
Reaction score
257
Oι ακροατές όντως εκπαιδεύονται αλλά όχι με τον τρόπο που νομίζουν οι περισσότεροι...
Όσοι διάβασαν το δεύτερο άρθρο του Toole θα πήραν μία ιδεά. Οι υπόλοιποι μετεξεταστέοι. :136:

Για να συμπληρώσω αυτό που λέει ο Toole στο πρώτο άρθρο:

Few people bother to do it...ειδικά όταν είναι πολύ ευκολότερο (και δεν κοστίζει τίποτα) να "χαϊδεύεις τα αυτιά" των υποψήφιων αγοραστών σου και να τους λες πόσο καλύτερα ακούν από τους "υπόλοιπους" εφόσον είναι σε θέση να εκτιμήσουν την ανωτερότητα το ηχείων σου. :126:

Ακριβώς όπως στο ακριβό εστιατόριο ο σομελιέ θα εκθειάσει το καλό σου γούστο όταν παραγγείλεις το κρασί των 250 ευρώ, χωρίς καν να γνωρίζει τίποτα για εσένα (αν το διάλεξες στην τύχη, αν κατέβηκες πριν λίγο από το βουνό κ.ο.κ.).

Το κακό γι'αυτούς είναι ότι τα πράγματα είναι μετρημένα κουκιά. Σοβαρή ψυχοακουστική μελέτη και πρόοδος σε αυτό το κομμάτι δεν πρόκειται να υπάρξει χωρίς συστηματική και ελεγχόμενη έρευνα η όποια περιλαμβάνει, προφανώς, μετρήσεις αλλά και ακροάσεις υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.
Οποιοσδήποτε υποστηρίζει το αντίθετο ή ισχυρίζεται ότι αρκεί η εμπειρία και η μαγεία ορισμένων είτε έχει προσωπικό συμφέρον είτε άγνοια.

Το πρόβλημα είναι ότι η νοοτροπία αυτή δεν συμφέρει τον καταναλωτή.
Δίνει το ελεύθερο σε 1002 απίθανους τύπους να κυκλοφορούν εξίσου "απίθανα" ηχεία ενώ δεν βοηθάει ούτε στην άσκηση πίεσης στις σοβαρότερες εταιρείες για τη βελτίωση των μεθόδων της έρευνάς τους και την εξέλιξη ακόμα καλύτερων ηχείων.
Δεν καταλαβαίνω τη λογική αυτών που λες. Οτι δηλαδή όλοι οι σχεδιαστές είναι στα δένδρα, άσχετοι, ή ανεκπαίδευτοι και προσπαθούν να μας εξαπατήσουν ή όλοι οι ακροατές πρόβατα επί σφαγήν?
Παρηγορήσου, εσύ τουλάχιστον δεν θα εξαπατηθείς ποτέ γιατί έχεις ήδη απορρίψει το σύνολο αυτό των ανεπαρκών σχεδιάσεων.
Που θα πάει θα μάθουν κάποτε και μερικοί από αυτούς, ειδικά άμα στρωθούν να μελετήσουν και να καταλάβουν οτι ένα ηχείο είναι ότι οι μετρήσεις του. Όπως τους τα λες κι εσύ δηλαδή και φωνή βοώντος!.

Reaction score
1.772
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ο δρόμος προς το καλό ηχείο

ΕίπεςΆρα όποιος την έχει μεγαλύτερη κερδίζει?Εηώ λέω όχι.δέν είναι προτιμότερο.πρέπει να πάρεις και άλλους πολλούς παράγοντες.
γατι πρεπη να κερδιση καποιος δεν καταλαβα.

ενα τυπικο 8ιντσο θα ειναι καλυτερο απο ενα τυπικο 6μισαιντσο ενω

ενα κορυφαιο 6μισαιντσο μπορη να ειναι καλυτερο απο ενα

μαπα 8ιντσο αλλα δεν θα ειναι απο ενα επισης κορυφαιο 8ιντσο.

που ειναι το περιεργο δηλαδη;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425

Φίλτατε Πέτρο

1. Βρίσκω την απάντηση σου (πόστ 42) στο δικό μου πόστ 32 εκτός θέματος. Τι σχέση έχουν αυτά που έγραψα εγώ μ αυτά που απάντησες?

2. Ισχύει για όλους τους τυπους/κώνους κλπ ?

3. Εξηγήσε μου σε παρακαλώ γιατι το 15αρι στους 80-100. Και γενικά γιατί οι ανώτερες συχνότητες πολύ χαμηλότερες?

1. Πολύ σχετικό. Το μεγαλύτερο δεν είναι οπωσδήποτε και καλύτερο όπως αναφέρεις.
Το κάθε μεγάφωνο έχει ένα συγκεκριμένο λόγο που σχεδιάστηκε.

3. Εσύ γιατί πιστεύεις πως αυτός που φτιάχνει το μεγάφωνο προτείνει συγκεκριμένο φάσμα συχνοτήτων?
Για παράδειγμα ρίξε μια ματιά...

http://www.soundservice.gr/b&c_speakers/b&c_12pz32.pdf

Και μιλάμε για επαγγελματικό μεγάφωνο, κατασκευασμένο με γνώμονα την υψηλή απόκριση και την ευαισθησία, αφού το βαθύ χαμηλό δεν ενδιαφέρει τους επαγγελματίες.

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Δεν καταλαβαίνω τη λογική αυτών που λες. Οτι δηλαδή όλοι οι σχεδιαστές είναι στα δένδρα, άσχετοι, ή ανεκπαίδευτοι και προσπαθούν να μας εξαπατήσουν ή όλοι οι ακροατές πρόβατα επί σφαγήν?
Αν από τη συζήτησή μας εσείς καταλήξατε ότι η θέση μου είναι: "όλοι οι σχεδιαστές είναι στα δένδρα, άσχετοι, ή ανεκπαίδευτοι και προσπαθούν να μας εξαπατήσουν ή όλοι οι ακροατές πρόβατα επί σφαγήν", τότε όχι μόνο δεν έχετε καταλάβει τη λογική μου αλλά τίποτα από όσα γράφω κι από όσα άρθρα έχουν παρουσιαστεί στα δύο τελευταία thread. :117:

Πείτε μου ειλικρινά:
Μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε κάποιο από τα δύο link που έβαλα ή τα ξέρετε όλα και δεν έχετε να κερδίσετε κάτι από τα κείμενα του Toole;
Να καταλάβω αν διαβάσατε και δεν καταλάβατε ή δεν μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε γιατί θεωρείτε ότι σας καλύπτει επαρκώς η ομπρέλα της μαγείας.

Που θα πάει θα μάθουν κάποτε και μερικοί από αυτούς, ειδικά άμα στρωθούν να μελετήσουν και να καταλάβουν οτι ένα ηχείο είναι ότι οι μετρήσεις του. Όπως τους τα λες κι εσύ δηλαδή και φωνή βοώντος!.
Δεν τα λέω εγώ, τα λέει ο Toole. Εγώ απλά τα link βάζω... :126:

Αν έχετε κάποιο σχεδιαστή υπόψην σας που έχει τα cojones να κάνει δημόσιο διάλογο με τον Toole περί χαρούμενων πυκνωτών και μυστικών παρεμβάσεων που δεν φαίνονται σε καμία γνωστή μέτρηση αλλά κάνουν τη διαφορά, θα χαρούμε να τον γνωρίσουμε και, υπόσχομαι, το AVSite θα κάνει ό,τι είναι δυνατό να φιλοξενήσει αυτόν τον διάλογο σε μία σχετική εκδήλωση (π.χ. στην επόμενη έκθεση)...

Τί λέτε;

Reaction score
777
Αν έχετε κάποιο σχεδιαστή υπόψην σας που έχει τα cojones να κάνει δημόσιο διάλογο με τον Toole περί χαρούμενων πυκνωτών και μυστικών παρεμβάσεων που δεν φαίνονται σε καμία γνωστή μέτρηση αλλά κάνουν τη διαφορά, θα χαρούμε να τον γνωρίσουμε και, υπόσχομαι, το AVSite θα κάνει ό,τι είναι δυνατό να φιλοξενήσει αυτόν τον διάλογο σε μία σχετική εκδήλωση (π.χ. στην επόμενη έκθεση)...

Τί λέτε;
Δηλαδή...αρνείσαι οτι υπάρχουν πυκνωτές διαφορετικής ποιότητας και τεχνικών χαρακτηριστικών?

themiloc

Επαγγελματίας
Reaction score
257
Αν από τη συζήτησή μας εσείς καταλήξατε ότι η θέση μου είναι: "όλοι οι σχεδιαστές είναι στα δένδρα, άσχετοι, ή ανεκπαίδευτοι και προσπαθούν να μας εξαπατήσουν ή όλοι οι ακροατές πρόβατα επί σφαγήν", τότε όχι μόνο δεν έχετε καταλάβει τη λογική μου αλλά τίποτα από όσα γράφω κι από όσα άρθρα έχουν παρουσιαστεί στα δύο τελευταία thread. :117:

Πείτε μου ειλικρινά:
Μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε κάποιο από τα δύο link που έβαλα ή τα ξέρετε όλα και δεν έχετε να κερδίσετε κάτι από τα κείμενα του Toole;
Να καταλάβω αν διαβάσατε και δεν καταλάβατε ή δεν μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε γιατί θεωρείτε ότι σας καλύπτει επαρκώς η ομπρέλα της μαγείας.

Δεν τα λέω εγώ, τα λέει ο Toole. Εγώ απλά τα link βάζω... :126:

Τί λέτε;
Λέω Κώστα οτι οι νέοι άνθρωποι σαν κι εσένα πρέπει να μισούν τα στεγανά και να ψάχνονται ακόμη και για τα μυστήρια, όπως τα ονομάζεις. Επίσης τα cojones τα αποδεικνύουν όχι μόνον αυτοί που ερευνούν σαν τον Toole, αλλά και αυτοί που εφαρμόζουν όσα διαβάζουν και καταφέρνουν να προχωρούν ακόμη περισσότερο όχι μόνο με τη γνώση, αλλά με την εμπειρία και το ταλέντο. Αυτά τα τελευταία δεν διδάσκονται, όπως μεγάλος μουσικός δεν είναι ο βιρτουόζος αλλά αυτός που βλέπει όλο το έργο πέρα από τις νότες και κάνει μουσική.
Σχεδιαστές σαν τους Guy Fountain της Tannoy, τον Harwood της BBC, τον Wilson, τους Spencer & Dorothy Hughes της Spendor, τον Peter Walker, τον Billy Woodman, για να αναφέρω μερικούς, δεν έφταξαν σπουδαία ηχεία μόνον μελετώντας θεωρίες (που πολλές δεν είχαν κάν διατυπωθεί από το '26 μέχρι το '75) αλλά ερευνούσαν οι ίδιοι ακούγωντας ακόμη και αυτά για τα οποία δεν υπήρχε επιστημονική εξήγηση και συγκεκριμένη μέτρηση.
Στην τέλεια μουσική αναπαραγωγή ο Toole κ.α. ήταν οι αρωγοί που τους έδειχναν τον δρόμο, από κει και πέρα βάδισαν μονάχοι με κύριο εργαλείο τα αυτιά τους.

Reaction score
1.685
Απάντηση: Ο δρόμος προς το καλό ηχείο

Δηλαδη αν καταλαβα καλα, καποιοι λετε πως αν δυο ηχεια η μηχανηματα γενικοτερα μετρουν το ιδιο ακουγονται και το ιδιο?

Δεν υπαρχει τιποτα αλλο μαγικο που να τα ξεχωριζει ε?

Δηλαδη ενα μπουζουκι με ενα αλλο μπουζουκι παιζοντας την ιδια νοτα στην ιδια ενταση αφου μετρουν ιδια ακουγονται το ιδιο.......
Επρεπε ο Ζαμπετας να παρει μπουζουκι απο την λαικη τελικα, τι χ@ζος!!!!!!

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Δηλαδή...αρνείσαι οτι υπάρχουν πυκνωτές διαφορετικής ποιότητας και τεχνικών χαρακτηριστικών?
Λέω ότι πρέπει να μάθουμε να διαβάζουμε πριν ασχοληθούμε με πιο σύνθετα θέματα.
Επίσης λέω ότι έχω ανοίξει πολύ περισσότερα datasheets πυκνωτών από το μέσο όρο εδώ μέσα και μπορώ να πω με σιγουριά ότι "joy factor" δεν συνάντησα πουθενά.
Επίσης δεν έχω συναντήσει πουθενά σοβαρή μελέτη που να συσχετίζει τα χαρακτηριστικά των πυκνωτών με τη χαρά που αυτοί προσφέρουν...
Βέβαια είμαι σίγουρος ότι ορισμένοι ογκώδεις πυκνωτές όπως οι Sikorel μπορεί να έχουν πολλές χρήσεις, κάποιες από τις οποίες θα δίνουν χαρά σε ορισμένους, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας - ελπίζω. :143:

Αν κάποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω ας βάλει link. It's a free world, που λένε...
Όπως εγώ και άλλοι βάζουμε links σε άρθρα επιστημόνων που στηρίζουν τις θέσεις μας, ας βάλουν links και οι της "άλλης" πλευράς - ας είναι κι από το μάγο κάποιας φυλής του Αμαζονίου.

Λέω Κώστα οτι οι νέοι άνθρωποι σαν κι εσένα πρέπει να μισούν τα στεγανά και να ψάχνονται ακόμη και για τα μυστήρια, όπως τα ονομάζεις.
Μισώ τα στεγανά, διαφορετικά δε θα μπορούσα να ασχοληθώ με την έρευνα (έστω κι αν είναι σε άσχετο αντικείμενο).
Αλλά για να ασχοληθώ με κάτι θέλω ένα καλό λόγο για να το κάνω και κάποια solid στοιχεία για να ξεκινήσω..
Το τι διαδίδει ο Χ τύπος (ο οποίος στην ουσία προσλαμβάνει άλλους για να του σχεδιάσουν το ηχείο κι αυτός κάνει δημόσιες σχέσεις) δε μου αρκεί. :126:

Δηλαδη ενα μπουζουκι με ενα αλλο μπουζουκι παιζοντας την ιδια νοτα στην ιδια ενταση αφου μετρουν ιδια ακουγονται το ιδιο.......
Δηλαδή έχεις μετρήσει αναλυτικά, συστηματικά και σε βάθος τα διαφορετικά μπουζούκια και όλα σου μετρούν το ίδιο;
Μάλλον όχι, αλλά πετάμε κάτι "έξυπνο" για να γίνεται κουβέντα. :121:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.946
Απάντηση: Ο δρόμος προς το καλό ηχείο

Δηλαδη αν καταλαβα καλα, καποιοι λετε πως αν δυο ηχεια η μηχανηματα γενικοτερα μετρουν το ιδιο ακουγονται και το ιδιο?

Δεν υπαρχει τιποτα αλλο μαγικο που να τα ξεχωριζει ε?

Αλλού βαράν' τα όργανα κι αλλού χορεύ' η νύφη...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.831
Members
38.504
Νεότερο μέλος
leftos