Pioneer SC-LX81 + Dali Ikon series =?????

Reaction score
0
Γεια και χαρα σε ολους σας.

Πρωτο μου post στο forum, διαβαζω ομως σε αυτο πανω απο ενα χρονο τωρα.
Οπως ηδη θα καταλαβατε εχω στην κατοχη μου εναν Pioneer SC-LX81
και πλησιαζει η ωρα να του κανω δωρο ενα σετ καλα ηχεια.
Αυτη τη στιγμη εχω Wharfedale Valdus 500 (2 ζευγη) και τη σειρα Yamaha NSP 60,
τα οποια κατα τη γνωμη μου, για τα χρηματα που ειχα διαθεσει εχουν ικανοποιητικο ηχο,
αδυνατουν ομως να δειξουν στο μεγιστο δυνατο τις αρετες του ενισχυτη μου.

Εχω ψαξει παρα πολυ το θεμα των ηχειων (χωρις υπερβολη, πανω απο ενα χρονο!)
και κατεληξα στη σειρα Ikon της Dali.συγκεκριμενα, σκοπευω να αγορασω:
Ikon 8 (2 ζευγη), Ikon 2 (1 ζευγος) και Ikon Vokal 2 (το κεντρικο της σειρας).
Επισης την προσοχη μου απεσπασε και η σειρα LS της JBL, αλλα μου αρεσουν και
τα Wharfedale σειρα Diamond 9, εχω ομως καποια επιφυλαξη για τα τελευταια,
οσο αφορα το τελικο ηχητικο αποτελεσμα που θα παρω.

Σ'αυτο το σημειο να προσθεσω οτι το στο συστημα μου εχω 2 υπογουφερ,
(Tannoy Saturn S-Sub15 και JBL PB10) απο τα οποια ειμαι παρα πολυ ευχαριστημενος
καθως σε συνδυασμο με τις ρυθμισεις του LX81 καλυπτουν εξαιρετικα το χωρο μου,
και ταυτοχρονα δεν "προδιδουν" τη θεση τους,
οποτε και δεν τιθεται θεμα αντικαταστασης τους.

Η ερωτηση μου ειναι, αν η συγκεκριμενη σειρα της Dali (Ikon) σε συνεργασια με τον LX81
θα μου δωσει το επιθυμητο ηχητικο αποτελεσμα.Εν ολιγοις, θα ηθελα αποψεις και γνωμες
απο κατοχους των συγκεκριμενων ηχειων, για το πως συμπεριφερονται γενικοτερα,
αλλα και απο καποιους που τα εχουν ακουσει.

Σας παραθετω και το παρακατω link..
http://www.dali.dk/display_content.php/INT/speakers.html

Σας ευχαριστω εκ των προτερων για τις οποιες απαντησεις σας
και συγχωρεστεμε για το μακροσυρτο (πρωτο μου!) post.

Καλως σας βρηκα!:107:

VassilisTsakiris

Επαγγελματίας
Reaction score
9
Απάντηση: Pioneer SC-LX81 + Dali Ikon series =?????

Στην συνέχεια κοπιάρω από άλλο μήνυμα αυτά που ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα.
Αυτό που είναι το πιο σημαντικό δεν είναι το ποιος ραδιοενισχυτής θα παντρευτεί με ποια ηχεία, αλλά το πώς θα παντρευτούν τα ηχεία με τον χώρο και μεταξύ τους.

1. Οι δορυφόροι με τον χώρο: Πρέπει να έχουν ομαλή απόκριση και διασπορά προς όλες τις κατευθύνσεις off-axis και όχι μόνο on axis μπροστά στο ηχείο, όπως μετράνε συνήθως στα γρήγορα τεστ με το μικρόφωνο. Όταν η απόκριση του ηχείου είναι ομαλή και πλαγίως αριστερά δεξιά, και καθέτως πάνω και κάτω, τότε και οι ανακλάσεις από τους τολιχους είναι ομαλές και η συνολική ακουστική ενέργεια στον χώρο ομαλή και απαραμόρφωτη.

Όλα τα ηχεία δορυφόροι κάθε εταιρείας με πιστοποίηση από την ΤΗΧ αποδίδουν επίπεδη απόκριση με ανοχές μικρότερες από 2db!.΅Είναι τόσο απόλυτες και αυστηρές οι προδιαγραφές της ΤΗΧ που απαιτούν απόκλιση μικρότερη από 1db!!! ανάμεσα στην απόκριση του ηχείου και στην μέσο όρο των αποκρίσεων σε 15 και 30 μοίρες οριζοντίως και καθέτως εκτός άξονα.

Τέρμα στα στενά sweet spot με ιδανική θέση ακρόασης μόνο για έναν. Όπως λένε οι μηχανικοί της THX:Every seat is a good seat. Ποιός θέλει να απολαμβάνει στην πολυθρόνα του μονάχος του? ...για ηχεία μιλάμε (και πληρώνουμε) και όχι για ακουστικά. Η ΤΗΧ έχει σηκώσει τον πήχη πολύ ψηλά για τους μηχανικούς ηχείων τα τελευταία χρόνια, και κάποιοι λίγοι εκλεκτοί από διάφορες χώρες, έχουν δεχθεί την πρόκληση με επιτυχία.

2. Το sub με τον χώρο: To sub πρέπει να έχει επίπεδη απόκριση χωρίς χρωματισμούς, που όταν ενισχυθούν από τις ανακλάσεις του δωματίου θολώνουν και ʽβρωμίζουνʼ και τις υπόλοιπες μεσαίες και υψηλές συχνότητες. Τότε ο ήχος γίνεται βαρύς και ογκώδης αλλά βρώμικος και κουραστικός σε συνεχή ακρόαση. Όλα τα υπογούφερ οποιασδήποτε εταιρείας με πιστοποίηση από την ΤΗΧ (βλέπε www.thx.com), προσφέρουν επίπεδη απόκριση με ακρίβεια 1db! Αυτή η ακρίβεια είναι τόσο αυστηρή που δεν την επιτυχαίνουν παρά μόνο πανάκριβα μηχανήματα των πιο κορυφαίων εξειδικευμένων εταιρειών.

3. Τα ηχεία μεταξύ τους: Εδώ παίζει ρόλο το πώς το sub βοηθάει το ενεργό φίλτρο (crossover) του ραδιοενισχυτή να κάνει την δουλειά του σωστά. Αυτό απαιτεί το υπογούφερ να έχει επίπεδη απόκριση ακόμη και 1-2 οκτάβες πάνω από την συχνότητα αποκοπής, δηλαδή σχεδόν μέχρι τα 300Hz. Αν το υπογούφερ δεν έχει επίπεδη απόκριση αλλά προσθέτει και την δική του αποκοπή (όπως συνήθως κάνουν τα περισσότερα υπογούφερ στα 120HZ ως και 180Hz), τότε η συνολική αποκοπή είναι τυχαία και το πάντρεμα με τους δορυφόρους άτυχο.

Όλα τα υπογούφερ οποιασδήποτε εταιρείας με πιστοποίηση από την ΤΗΧ , προσφέρουν έκταση μέχρι τα 350Hz με απόλυτα επίπεδη απόκριση ακρίβειας 1db! μέχρι τα 200Hz! Αυτή η ακρίβεια είναι τόσο αυστηρή που δεν την επιτυχαίνουν παρά μόνο τα πανάκριβα μηχανήματα των πιο κορυφαίων εξειδικευμένων εταιρειών.

Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό πάντρεμα υπογούφερ και δορυφόρων που δίνει κορυφαίο ήχο όχι μόνο στις ταινίες αλλά κυρίως και στην μουσική. Για αυτό το λόγο τα συστήματα ηχείων με πιστοποίηση ΤΗΧ παίζουν όχι μόνο τις ταινίες αλλά και την μουσική, κατά πολύ καλύτερα, από όλα τα άλλα πολυκάναλα συστήματα ηχείων.

H πιο προσιτή επιλογή με πιστοποίηση ΤΗΧ , είναι τα συστήματα της Crystal Audio, επειδή είναι Ελληνική εταιρεία και δεν μεσολαβούν αντιπρόσωποι. Η ποιότητα είναι η ίδια με των κορυφαίων εισαγόμενων και αυτό το έχει πιστοποιήσει η ίδια η ΤΗΧ! Βλέπε: www.thx.com

Reaction score
0

Αγαπητε φιλε VassilisTsakiris, κατ'αρχην σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου.

Η αληθεια ειναι πως δεν γνωριζα τοσες λεπτομερειες για την πιστοποιηση THX κι επομενως μου ειναι πολυ χρησιμα τα οσα παρεθεσες.
Το θεμα ειναι ομως πως δεν θεωρω προσωπικα την πιστοποιηση ΤΗΧ απαραιτητη σε μια συσκευη audiovideo ή καποια σειρα ηχειων,
γιατι μου δινει την αισθηση πως κατι "κλεβει" απο το τελικο ηχητικο αποτελεσμα, και δε μιλαω για το συστημα μου μονο, αλλα και
ακριβοτερα συστηματα με ηχεια πολλαπλασιου κοστους σε σχεση με τα δικα μου, που σιγουρα δεν ειναι και τιποτα ηχεια της προκοπης.
Προσωπικα δεν ενεργοποιω ποτε το ΤΗΧ στον LX81, και στην επιλογη του εν λογω ενισχυτη η πιστοποιηση ΤΗΧ δεν επαιξε κανενα απολυτως ρολο.

Σημαντικο επισης νομιζω πως ειναι το γεγονος οτι οι περισσοτερες κατασκευαστριες εταιριες ηχειων
(πολλες απο αυτες μαλιστα με πανακριβες υλοποιησεις)
δεν επιχειρουν καν να στειλουν τα μαργαριταρια τους στα studio του Luca για να αποσπασουν την πολυποθητη σταμπα..
Νομιζω πως πολλα ηχεια απο τη μεσαια κατηγορια τιμης θα μπορουσαν να πιστοποιηθουν κατα ΤΗΧ
οποιαδηποτε στιγμη το επιθυμουσαν οι κατασκευαστες τους..

Με λιγα λογια η πιστοποιηση ΤΗΧ με απασχολει ελαχιστα εως καθολου στο να επιλεξω ηχεια,
απλα γιατι θεωρω πως ενα ηχειο που δεν ειναι πιστοποιημενο κατα ΤΗΧ δεν σημαινει απαραιτητα πως ειναι
υποδεεστερο σε σχεση με ενα ηχειο που φερει πιστοποιηση ΤΗΧ.

Στη σειρα Ikon της Dali στραφηκα κατα κυριο λογο για το tweeter ταινιας που φερουν,
αλλα και γιατι πιστευω πως ειναι μια πολυ καλη επιλογη για αυτην την κατηγορια τιμης..
Αν καποιος τα εχει ακουσει ή τα εχει ηδη στο συστημα του, θα ηθελα να μου δωσει μια εικονα
για το πως συμπεριφερονται γενικοτερα (τοσο σε μουσικη οσο και σε πολυκαναλο προγραμμα ταινιων).

Προς αποφυγη παρεξηγησεων, τα παραπανω που ανεφερα ειναι καθαρα προσωπικη αποψη...

Σας ευχαριστω εκ των προτερων.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881

Καλη επιλογη, αλλα θα ηθελα και ενα τελικο πισω τους.Νομιζω οτι ο 81 ειναι οτι πιο καλο σε χροιες απο καθε τι αλλο, μιας τα εχω ακουσει πολλες φορες με πολλα μηχανακια(πιο πολλες απο καθε τι αλλο).

Reaction score
0

Καλη επιλογη, αλλα θα ηθελα και ενα τελικο πισω τους.Νομιζω οτι ο 81 ειναι οτι πιο καλο σε χροιες απο καθε τι αλλο, μιας τα εχω ακουσει πολλες φορες με πολλα μηχανακια(πιο πολλες απο καθε τι αλλο).
Thanks argi!!!

Δηλ. πιστευεις πως ο LX81 δεν ειναι ικανος να οδηγησει τα Ikon?
Παντως ειναι σχετικα ευαισθητα ηχεια (91db τα Ikon 8) και πιστευω
πως δεν θα εχω θεμα επιπλεον ενισχυσης... και για να ειμαι ειλικρινης
δεν θελω να μπλεξω με τελικους προς το παρον τουλαχιστον..

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881

τα οδηγει οποως αυτος μπορει, ενας τελικος ειναι αλλο πραμα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.304
Members
38.538
Νεότερο μέλος
intergrale