Ιδανική απόσταση ακρόασης - θέασης σε τυπικούς οικιακούς χώρους

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.404
Reaction score
125.586
Προτείνεις λοιπόν σχεδόν nearfield (κάτω απο 2 m)
Μιντφιλντ. Ναι. Εκτός κι αν έχεις 80τμ χώρο.
Δι φακτς οφ λαιφ. ;)

με πολλούς διαχυτές σε όλες τις ανακλάσεις;
Έτσι προβλέπεται. ;)

Τοτε το βασικό σου επιχείρημα
αρχίζει να χάνει την σημασία του, μιας και θα έχουμε πολλούς διαχυτές, χαμηλό RT και μεγάλο ποσοστό άμεσης/έμμεση αφού υπάρχουν ηχεία που ακτινοβολούν απο όλες τις κατευθύνσεις, και δεν στηριζόμαστε μονο στα δυο ηχεία του δικαναλου
Όχι. Οι πολλοί διαχυτές μπορούν να δώσουν πολύ "ζωντανό" ακουστικά χώρο.
Το χαμηλό RT έρχεται από την απορρόφηση που θα χρησιμοποιηθεί. ;)
Γι'αυτό λέω ότι δε πρέπει να φαίνεται απορρόφηση πουθενά! Το'πιασες τώρα; :p
Το ποσοστό άμεσης προς ανακλώμενη, εξαρτάται από την απόσταση ακρόασης, όχι από το RT 60. Μη μπερδεύεσαι μωρέ! :p

Και φυσικά, δε μας απαγορεύει κανένας να ακούμε δικάναλο. Δηλαδή 2.1 ή 2.2 ή 2.4. Απλό δικάναλο. ;)

Και αυτο ειναι ενα απο τα μεγάλα πλεονεκτήματα του πολυκάναλου ήχου, το οτι δεν στηρίζεται στην ψευδαίσθηση των αντανακλάσεων του δικάναλου, αλλα σε βάζει μέσα στο γεγονός.
Όχι βρε!
Ο δικάναλος δε "στηρίζεται" στην ψευδαίσθηση των αντανακλάσεων! Που τα είδες αυτά; :D
Απλώς οι ανεξέλεγκτες αντανακλάσεις, μπορούν να σκοτώσουν πιο εύκολα το δικάναλο από τον πολυκάναλο.
Και τον πολυκάναλο τον σκοτώνουν, μη σκάς! :p

Δεν θα το εκανα ποτέ. Δεν το βρίσκω απολαυστικό να είμαι τοσο nearfield.
Αυτό το λες γιατί δε το έχεις ζήσει, και δε το έχεις ζήσει, διότι δεν είχες στην κατοχή σου ποτέ ηχείο που να μπορεί για νιαρφιλντ. 8-)

Δηλαδή, μιλάς από την εμπειρία σου. :p:D

Ε, να, αυτό θα αλλάξει σύντομα. :fuckyou:

Από άλλους φίλους, θα έχεις ακούσει ότι έκατσαν στη θέση ακρόασης στο Athens mastering με νιαρφιλντ ακροάσεις και οι τρίχες τους τσουτσούριασαν σε πρωτόγνωρα επίπεδα!8-)

Παρά το γρέζι.
Ναι, το κακό. Ναι. Αυτό. :p
 
Last edited:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.384
Reaction score
79.495
Το ποσοστό άμεσης προς ανακλώμενη, εξαρτάται από την απόσταση ακρόασης, όχι από το RT 60
Εχεις ηχεία παντού στο πολυκάναλο. Οι ανακλάσεις εχουν τελείως διαφορετική λειτουργία σχετικά με το δικαναλο, μιας και πλέον όπου υπαρχει αντανάκλαση υπαρχει κοντά και ηχείο που παίζει. Το χαμηλό RT60 δεν ειναι η αιτία, αλλα επιτείνει το προαναφερθέν.

Μη μπερδεύεσαι μωρέ! :p
Εσυ μπερδεύεσαι. Άλλα λεω, άλλα καταλαβαίνεις.

Ε, να, αυτό θα αλλάξει σύντομα. :fuckyou:
Είπαμε: Ο καναπές μου ειναι βιδωμένος στο πάτωμα. :roflmao:

Καλό το νιαρφιλντ, το ξέρω μην ανησυχείς, καλά και τα ακουστικά. Δεν μ´αρέσουν ομως.
Ο δικάναλος δε "στηρίζεται" στην ψευδαίσθηση των αντανακλάσεων! Που τα είδες αυτά;
Εσύ το λες αυτο; με μάγκνεπαν τόσα χρόνια; μηπως χρησιμοποιώ λάθος ορολογία; μιλάω για την ψευδαίσθηση της τρίτης διάστασης. Του "είμαι εκεί".
 
Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.404
Reaction score
125.586
Δεν μ´αρέσουν ομως.
Δεν έχω καμία διάθεση να ασχοληθώ με το μακρύ και το κοντό του καθενός.:p:D:gotcha:

Το τι αρέσει στον καθένα, ή το τι νομίζει ότι του αρέσει. :p:D:gotcha:

Σας ενημερώνω για την by the book υλοποίηση. :drinks:

Μέχρι εκεί. :angel:
 

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Μηνύματα
7.045
Reaction score
8.065
Πολλοί εδώ μέσα έχουν επενδύσει στην Klipsch.

Ισχύει και εδώ το ίδιο? Δηλαδή τα ηχεία να μας "βλέπουν"?

Προσωπικά ύστερα από πολύ ψάξιμο, μου κάθεται περισσότερο η κλίση να βρίσκεται περίπου στις 5 μοίρες, δηλαδή με ελάχιστη κλίση προς το ακροατή. Κατ αυτόν το τρόπο, δεν χάνω σε ανάλυση, κεντράρουν απίθανα και έχω μεγαλύτερη διεύρυνση του ηχητικού πεδίου.

Είμαι λάθος?
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.808
Όχι. Γιατι δεν εννοώ αυτο που κατάλαβες :
Αλλα την απόσταση απο τον απέναντι τοίχο του καθε ηχείου, και κυριως απο την αποσταση της ανάκλασης του απο τον διαγωνίως απέναντί του τοίχο.
Δηλαδή.
Έχουμε ενα τυπικό δωμάτιο 6Χ4Χ2.80. Παραλληλόγραμμο. Όχι κύβο.
Αν κάτσεις σε αποσταση 2 μέτρων απο τον τοίχο που θα φιλοξενεί την οθόνη, το surround back ηχείο που θα το βάλεις; πίσω σου, πλαγίως και σε αποσταση 2 μέτρων. Σωστα; αυτο λοιπον θα εχει μια πρώτη ανακλαση στον τοίχο που βρίσκεται 4 μετρα πίσω σου η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα σου έρθει ταυτοχρόνως με την ανακλαση των LR ηχείων απο τους πλαϊνούς τοίχους.
Σκέψου το ξανά. Μπορώ να στο ζωγραφίσω καλυτερα αύριο, πάνω στην χαρτοπετσέτα της μπύρας :D.
Συμπορεύομαι με τη φρόνηση του Ear επί του θέματος...
Έχε υπόψιν ότι χάρη στο φαινόμενο Προτεραιότητας (Haas) κάθε πρώμη ανακλαστική συνιστώσα που θα φτάνει στη θέση ακρόασης με καθυστέρηση ανώτερη από 6 περίπου χιλιοστά δευτερολέπτου δεν θα είναι σε θέση να αλλοιώσει αισθητά την αντίληψη που θα διαμορφώνεται από τις σταθμικές και φασικές διαφοροποιήσεις που θα περιλαμβάνει η άμεση συνιστώσα εκπεμπόμενη από τα ηχεία.

Αυτό το δεδομένο - συνδυαζόμενο με μια χονδρική τιμή 340 m/sec για την ταχύτητα του ήχου υπό τυπικές συνθήκες - συνεπάγεται την ιδανική προϋπόθεση η συνολική διαδρομή του ηχητικού κύματος από τα ηχεία σε δεδομένη ανακλαστική επιφάνεια και πίσω στη θέση ακρόασης να είναι μεγαλύτερη τουλάχιστον κατά 2,04 μέτρα περίπου,συγκρινόμενη προς τη διαδρομή από τα ηχεία κατευθείαν στη θέση ακρόασης.

Επομένως για την τήρηση των συνθηκών που θέτει ο Ear δεν θα ήταν υποχρεωτικά δωμάτια με παραπλήσιες διαστάσεις ή θέση ακρόασης ακριβώς στο κέντρο όπου τα στάσιμα κύματα θα γλεντούσαν με τον ...΄΄πόνο΄΄ του ακροατή.

Είναι επίσης γεγονός ότι τα σύγχρονα λογισμικά ψηφιακής επεξεργασίας αντισταθμίζουν σε χρήσιμο βαθμό διάφορες τονικές και φασικές ανισορροπίες που προκύπτουν όποτε η διευθέτηση των ηχείων αποκλίνει από την ιδανική.Πλην όμως,ο λόγος άμεσης ηχητικής ενέργειας προς εκείνη που υπάγεται στο πεδίο αντήχησης δεν μπορεί να εξισωθεί άπαξ και διαφοροποιηθούν οι αποστάσεις ακρόασης ανάμεσα σε κύρια - κεντρικό - περιφερικά ηχεία.Η ανάγκη μάλιστα να διατηρούνται και ομοειδείς πολικές αποκρίσεις μεταξύ αυτών υπαγορεύει ακόμα περισσότερο τη χρήση ηχείων από την ίδια σειρά αντί αχταρμάδων με ό,τι τεμάχιο θα είχαμε διαθέσιμο.

Η εξισορρόπηση στους λόγους άμεσης προς ενέργεια από πεδίο αντήχησης καθίσταται σημαντική στην αντίληψη των στιγμιαίων κορυφώσεων - οι οποίες δεν προλαβαίνουν να ενταχθούν σε πεδίο αντήχησης - κατά την εξέλιξη των δυναμικών αντιθέσεων στο πρόγραμμα.Όσο αμελητέο και να θεωρηθεί κάτι τέτοιο στην περίπτωση κινηματογραφικών ταινιών,θα γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό κατά την πολυκάναλη αναπαραγωγή αμιγούς μουσικού προγράμματος.

Και όπως έχει ειπωθεί στο πλαίσιο της δικής σου "Αναβάθμισης",σε κάτι τέτοιες ΄΄λεπτομέρειες΄΄ έγκειται δυνητικώς η μακροημέρευση δεδομένων setup....
Εχεις ηχεία παντού στο πολυκάναλο. Οι ανακλάσεις εχουν τελείως διαφορετική λειτουργία σχετικά με το δικαναλο, μιας και πλέον όπου υπαρχει αντανάκλαση υπαρχει κοντά και ηχείο που παίζει. Το χαμηλό RT60 δεν ειναι η αιτία, αλλα επιτείνει το προαναφερθέν...
Καλό το νιαρφιλντ, το ξέρω μην ανησυχείς, καλά και τα ακουστικά. Δεν μ´αρέσουν ομως.
...
μηπως χρησιμοποιώ λάθος ορολογία; μιλάω για την ψευδαίσθηση της τρίτης διάστασης. Του "είμαι εκεί".
https://www.avsite.gr/forum/threads/h-Περιέλιξη-Ακροατή-και-πώς-να-μην-την-κατακτήσουμε.121426/
Έχε υπόψιν ότι στο πολυκάναλο πρόγραμμα οφείλει ο χρήστης να διαρυθμίσει τα επιμέρους ηχεία κατά τρόπον ώστε να μεταδίδουν τα ίδια όσο δυνατόν πιο απρόσκοπτα στη θέση ακρόασης τις εγγενείς σταθμικές και φασικές διαφοροποιήσεις στο σήμα που θα παρέχουν ακέραια στερεοσκοπική απεικόνιση κι αίσθηση περιέλιξης...
Πολλοί εδώ μέσα έχουν επενδύσει στην Klipsch.
Ισχύει και εδώ το ίδιο? Δηλαδή τα ηχεία να μας "βλέπουν"?
Προσωπικά ύστερα από πολύ ψάξιμο, μου κάθεται περισσότερο η κλίση να βρίσκεται περίπου στις 5 μοίρες, δηλαδή με ελάχιστη κλίση προς το ακροατή. Κατ αυτόν το τρόπο, δεν χάνω σε ανάλυση, κεντράρουν απίθανα και έχω μεγαλύτερη διεύρυνση του ηχητικού πεδίου.
Είμαι λάθος?
Είμαι βέβαιος πως δεν ΄΄είσαι λάθος΄΄ σε ό,τι αφορά στην απόδοση που αντιλαμβάνεσαι.Και είναι προφανές ότι υπό αυτές τις συνθήκες θα βρίσκεις πιο ομαλή την απόκριση των ηχείων σου σε κάποια απόκλιση εκτός άξονα (off axis) σε συνάρτηση με την ακουστική συμπεριφορά του χώρου σου και τη διαρρύθμιση του στερεοφωνικού τριγώνου...
 
Last edited:

Μηνύματα
7.366
Reaction score
2.554
...

Όσο για το μέγεθος οθόνης:

Προς το παρόν να πω ότι πχ το κεντρικό μπορεί να απέχει 1,80 από το κεφάλι σου, και το πανί 2,30 από το κεφάλι σου. Αυτο είναι μία τυπική τοποθέτηση πανιού στον τοίχο, όπου το κεντρικό βρίσκεται αμέσως κάτω από το πανί, και προφανώς πιο μπροστά (σχεδόν κολλημένο -κακως- στον τοίχο - δεν είναι εντοιχιζόμενο), σε βάση, με μικρή κλίση προς τα πάνω, ώστε να σε "κοιτάει". Ξέρεις τι μέγεθος οθόνης προβλέπεται στα 2,30 (από τα PDF ντε) για να βλέπεις την ευκρίνεια του 4κ?:p

Σύμφωνα πάντως με το projector calculator, για τις 106 ιντσες οθόνη που έχω, η προβλεπόμενη απόσταση προβολής για να βλέπω την ευκρίνεια του 4κ είναι μάξιμουμ 7 πόδια (2,13μ):

"For 4k (3840×2160) resolution, you must sit: 7 feet or closer to see all available detail."

Δηλαδή, αν είμαι πάνω από 2,13μ από την οθόνη των 106 ιντσών, δεν έχει νόημα το 4κ, δε μπορώ να δω διαφορά με το 1080! Απλά πράγματα..;)
...:p
Κι εγώ 106" οθόνη έχω και στα 3-4 μέτρα που βλέπω (1080p) γυρίζω το κεφάλι μου συνέχεια σαν την τρελλή (όταν ήμουν μικρός και κυνηγούσα πουλιά υπήρχε ένα που έκανε ακριβώς αυτό - μην πάει αλλού το μυαλό σας...)
Ιδίως αν φοράς γυαλιά και ίδιως πολυεστιακά η μεγάλη οθόνη σε μικρή απόσταση απλά δεν βλέπεται...
 



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.612
Μηνύματα
2.868.030
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top