Σπύρος Μπλάτσιος
Διακεκριμένο μέλος
- Reaction score
- 305
από το Flash.grΠέθανε, στα 73 του, από ανακοπή καρδιάς στη Θεσσαλονίκη ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο δημιουργός τραγουδιών που αγαπήθηκαν όπως το «Κάπου νυχτώνει» και «Πού΄ ναι τα χρόνια». Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη και ώρα 13.00 στην Μητρόπολη Καλαμαριάς.
Σε ηλικία 15 χρόνων άρχισε τις σπουδές του στη Σχολή πιάνου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Το 1960 έγραψε το πρώτο του τραγούδι, το «Περιστεράκι», με το οποίο ένα χρόνο αργότερα συμμετείχε στο Φεστιβάλ του ΕΙΡ με ερμηνεύτρια την Ζωή Κουρούκλη.
Από εκεί και έπειτα ακολούθησε μια σειρά από τραγούδια που έγιναν επιτυχίες, όπως «Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά», «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», καθώς και μια σειρά από συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής: Γιάννης Βογιατζής, Γιάννης Πουλόπουλος, Γιώργος Ζωγράφος, Καίτη Χωματά.
Το 1966 μπαίνει δυναμικά και στο χώρο του θεάτρου γράφοντας τη μουσική για το θεατρικό έργο του Γιώργου Θέμελη «Το ταξίδι», το οποίο ανέβασε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας σε σκηνοθεσία Ευγένιου Σπαθάρη.
Τα επόμενα χρόνια ο Σταύρος Κουγιουμτζής μετακομίζει στην Αθήνα και αρχίζει συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρεία ΜΙΝΟΣ και με τον ανερχόμενο τότε τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα, με τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Γιάννη Καλατζή και τη Βίκυ Μοσχολιού. Μερικές από τις δισκογρ»αφικές του δουλειές είναι « Νάτανε το ΄21» (1970 / Νταλάρας), «Μικρές πολιτείες (1974 / Νταλάρας, Βίσση)», «Στα ψηλά τα παραθύρια» (1975 / Νταλάρας, Βίσση), «Μικραίνει ο κόσμος» (1982 / Καλογιάννης, Αιμιλία Κουγιουμτζή, Κούτρας, Μπογδάνος, Χριστιανόπουλος), και « Έβρεχε ο κόσμος» (2000 / Μαρία Κουγιουμτζή, Νταλάρας, Γιώργος Χριστοδούλου)
«Σ΄ όλη μου την ζωή υπήρξα αντιαναρχικός. Αναρχικές είναι οι εξουσίες. Δεν έχουν αρχές, έχουν νόμους. Οι νέοι αγωνίζονται (ανεξάρτητα πως) κατά της αναρχίας, είναι αντιαναρχικοί και όχι το αντίθετο, όπως βολεύει να τους ονομάζει η εκάστοτε εξουσία. Υπάρχουν και νέοι αναρχικοί. Αυτοί όμως είναι γέροι, τους γεράσαμε εμείς, τους τσακίσαμε τα νιάτα τους», τα λόγια του Σταύρου Κουγιουμτζή στην αυτοβιογραφία του.
Ο Σταύρος Κουγιουμτζής υπήρξε ένας από τους δημιουργούς που σημάδεψαν καθοριστικά με το έργο τους το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, τονίζει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού Κώστας Καραμανλής.