«LINE LEVEL» ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ στους ενισχυτές στερεάς κατάστασης


Μηνύματα
117
Reaction score
0
Όχι την χαμηλή αντίσταση εξόδου που θα έπρεπε.
Δηλαδη, ποσο θα επρεπε να εχει?

Ποσο μπορει να εχει με μια λαμπα με "καλο" Rp ?

Ποσο εχει ενας ΟΠΑ πχ?

Ποσο κρισιμα ειναι τα 100 - 150 ωμ παραπανω?

Αν εχεις ενα μετριο φορτιο 47κ να οδηγησεις ας πουμε?

Και ποσο κρισιμη διαφορα θα εχει να κανει οταν στο τελος της αλυσυδας θα βρισκονται 2 γουφερ παραλληλα μεσα σ μια καμπνινα μπας ρεφλεξ?

Μηπως τελικα προσπαθoyμε να θεραπευσουμε τον καρκινο με ντεπον?
Kαι ξαφνικα ανακαλυπτουμε οτι η ασπιρινη ειναι λιγο καλυτερη και το αναγουμε σε μεγα θεμα. Ενω δεν ειναι ....
 


Μηνύματα
117
Reaction score
0
Περισσότερο κρίσιμα από ένα ενεργό στάδιο ακολούθου καθόδου. Τουλάχιστον εγώ αυτό θα επέλεγα...
μα το SRPP, ειναι ΚΑΙ Cathode follower.
Οσο για την αντισταση εξοδου αυτη ουσιαστικα ειναι ιδια και εξαρταται (αντιστροφως αναλογη ) απο το gm της πανω λαμπας. Παραδειγμα για το mu follower ( παραλλαγη του SRPP) 5687 και για CF με την ιδια λαμπα εννοηται το tubecad ειδειξε καμια δεκαρια ωμ παραπανω ...
 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
205
μα το SRPP, ειναι ΚΑΙ Cathode follower.
Μήπως το SRPP είναι και push-pull ? :126:

Πάντως, νομίζω ότι σε σχέση με το White Cathode Follower, το SRPP μπορεί να δουλέψει ιδανικά μόνο για συγκεκριμένη εμπέδηση φορτίου.
 

Μηνύματα
117
Reaction score
0
Μήπως το SRPP είναι και push-pull ? :126:

Πάντως, νομίζω ότι σε σχέση με το White Cathode Follower, το SRPP μπορεί να δουλέψει ιδανικά μόνο για συγκεκριμένη εμπέδηση φορτίου.
1.Ναι

2. Γιατι?
 

Μηνύματα
1.935
Reaction score
9
1.Ναι

2. Γιατι?
Η SRPP ειναι μια χαρα λυση για οδηγηση τελικων (σαν Line stage). Εχει πολυ καλη αντισταση εξοδου, πιο ευαισθητη βεβαια σε μεταβολες φορτιο απο οποιοδηποτε Ακολουθο Καθοδου. Αυτο δεν σημαινει ομως οτι μπορει να χαρακτηριζεται ακαταλληλη για οδηγηση τελικων.
Το αντιθετο. Και μαλιστα οπου χρειαζεται ταυτοχρονα και ενισχυση τασεως. Ειναι απειρες οι επιτυχημενες παρομοιες εφαρμογες με βαθμιδες SRPP σαν Driver.

Καθως η SRPP ειναι ενα κανονικοτατο Push Pull, ειναι πρωτον απαραιτητη η συμμετρια στην αποδοση των δυο μπρατσων του Push Pull, και ισχυουν παντα τα πλεονεκτηματα της χαμηλης παραμορφωσης οπως τα ξερουμε για τις αντιστοιχες βαθμιδες Εξοδου, ενω υπαρχει και σημαντικη ακυρωση της κυματωσης του τροφοδοτικου.

Επειδη η επανω τριοδος αποδιδει ρευμα στο φορτιο μεσω του πυκνωτη Εξοδου που ειναι ΕΝ ΣΕΙΡΑ συνδεσμολογημενος (ως προς το σημα Εξοδου) με τον Ηλεκτρολυτικο Πυκνωτη της Τροφοδοσιας (Β+), πρεπει, για λογους συμμετριας να υπαρχει αναλογη χωρητικοτητα και στον πυκνωτη που συνδεεται παραλληλα στην Αντισταση Καθοδου της κατω λαμπας, ο οποιος τροφοδοτει το φορτιο οταν αγει η κατω λαμπα. Δηλαδη, η κατω λαμπα αποδιδει ρευμα στο φορτιο μεσω αυτου του πυκνωτη, και του ΕΝ ΣΕΙΡΑ στο κυκλωμα πυκνωτη Εξοδου της Βαθμιδας.

Παραπερα δεν πρεπει κατα την συγκριση SRPP με Cathode Follower, να ξεχναμε οτι η SRPP εχει και πολυ καλο κερδος τασεως, που ο Ακολουθος Καθοδου δεν εχει, και ετσι δεν τιθεται θεμα συγκρισης οπου ζηταμε και ενισχυση τασεως εκτος απο απομονωση.

Τελος η καλυτερη βαθμιδα για απομονωση και οδηγηση μεγαληε ποικιλιας απο βαρια φορτια (ας πουμε ακουστικα διαφορων εμπεδησεων) ειναι πραγματι ενας White Cathode Follower, οπου με το κοστος μιας τριοδου επιπλεον εχουμε συνδιασμο current sourcing και ακυρωσης μεγαλου μερους της κυματωσης της τροφοδοσιας (υψηλο PSRR).

Πολυ ενδιαφερουσα ειναι η τοπολογια AIKIDO που εχει εισηγηθει ο John Broskie, που ειναι μια εξυπνη παραλλαγη του White Cathode Follower, με πιο καλα προσδιορισμενο το ποσοστο ακυρωσης της κυματωσης και ακομη πιο καλα χαρακτηριστικα Αντιστασης Εξοδου του κυκλωματος.

Βεβαια εχω την αισθηση οτι ο σεβαστος δασκαλος Broskie, που ολοι διαβαζουμε, καπου υπερτονιζει το θεμα της δυσκολιας προσαρμογης της SRPP σε διαφορετικα φορτια, και σιγουρα εχει τους λογους του. Ομως εδω πιστευω οτι ισως ειναι λιγο υπερβολικος.
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.677
Μηνύματα
2.869.779
Members
37.944
Νεότερο μέλος
MORPH
Top