1. Καλώς ήρθατε στο AVsite! Ελάτε στην παρέα μας κάνοντας εγγραφή!
  Απόκρυψη ανακοίνωσης

Ένα απόγευμα στου Κώστα Ear

Συζήτηση στο φόρουμ 'FOR YOUR EYES ONLY' που ξεκίνησε από το μέλος vastsar, στις 20 Αυγούστου 2016.

 1. dapost

  dapost Rehdeko & Harbeth lover

  Εγγραφή:
  30 Ιανουαρίου 2008
  Μηνύματα:
  2.705
  Likes:
  4.717
  Χμ, ωραίο θέμα προς συζήτηση. Κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα;

  Θεωρητικά, η μπασοπαγίδα μετατρέπει κυμ. ενέργεια σε θερμότητα και αποτρέπει την πρώτη να ανακλαστεί στο τοίχωμα και να επιστρέψει εκτός φάσης στο χώρο ακρόασης. Έτσι μένει στο χώρο ακρόασης μόνο η άμεση ενέργεια του ηχείου, με τη χρονική απόκριση ανεπηρέαστη από την ανάκλαση. Δηλ. ακούς το impulse του ηχείου (θεωρητικά πάντα).

  Θεωρητικά, το πολλά σαμπ ισοσταθμίζουν το μπάσο μέσω αλληλο-ακυρώσεων. Δεν μπορεί όμως η χρονική απόκριση να μην επηρεάζεται. Για να απιτευχθεί η ισοστάθμιση, ΠΡΕΠΕΙ να μην ευθυγραμμίζονται χρονικά τα ηχεία. Αν ευθυγραμμιστούν (και κατά συνέπεια υπάρχει σωστή χρ. απόκριση), δεν έχουμε πλέον ισοστάθμιση.

  Πιστεύω ότι στη διάσταση της συχν. απόκρισης και οι δύο λύσεις κάνουν το ίδιο πράγμα. Δεν πιστεύω ότι κάνουν το ίδιο στη διάσταση της χρ. απόκρισης. Αλλά δεν έχω δει και σχετικές μετρήσεις να επιβεβαιώνουν :-( Επίσης, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι διαφορές στη χρονική απόκριση στις χαμηλές συχνότητες στις οποίες αναφερόμαστε "ακούγονται". Αλλά θεωρητικά μιλώντας, πρέπει να υπάρχει διαφορά.
   
  #1861 dapost, 12 Ιουλίου 2019 at 11:46
  Last edited: 12 Ιουλίου 2019 at 12:01
  platon, Bhutia, SOCO and 3 others like this.
 2. costas EAR

  costas EAR Δόκτωρ ΔιαXύσιος
  Editor

  Εγγραφή:
  3 Οκτωβρίου 2004
  Μηνύματα:
  26.942
  Likes:
  34.798
  Νομίζω ότι δεν ακούγονται καθόλου.
  Τουλάχιστον μέχρι τους 60-80 κύκλους, στην περιοχή του σαμπ.
  Αυτό που ακούγεται είναι η ισορροπία στην απόκριση των χαμηλών, και η φασική συσχέτισή τους με το υπόλοιπο φάσμα, που θα δώσει την σωστή κρουστική. Δηλαδή, στο σημείο κρος και μετέπειτα.
  Επίσης θεωρητικά, η παλλόμενη μεμβράνη ή ξύλο ή γυψοσανίδα ή δάπεδο, αποτελεί δευτερεύουσα πηγή ήχου. Άρα, παίζει. Αυτό αποκαλώ συνηχηση.
   
  SOCO, Alex_Zapantis and dapost like this.
 3. dionisp

  Εγγραφή:
  12 Φεβρουαρίου 2019
  Μηνύματα:
  90
  Likes:
  215
  Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον και απασχολεί και εμένα λιγάκι. Δεν είμαι σίγουρος ότι ακούω κάτι διαφορετικό όσο αφορά την χρονική απόκριση με τα sub μη ευθυγραμμισμένα, ενώ στο πεδίο της απόκρισης τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα με τα sub χωρίς ευθυγράμμιση.

  Τι είναι καλύτερο τελικά;
   
  Alex_Zapantis and dapost like this.
 4. dapost

  dapost Rehdeko & Harbeth lover

  Εγγραφή:
  30 Ιανουαρίου 2008
  Μηνύματα:
  2.705
  Likes:
  4.717
  Σε πιστεύω. Η δική μου προσπάθεια με 4 σαμπ απείχε πολύ από τον ήχο των εντοιχισμένων του γνωστού στούντιο ή τον ήχο PA σαμπς σε καλοκαιρινές, υπαίθριες συναυλίες. Αλλά μπορεί να έφταιγαν χίλια άλλα πράγματα, άρα το αγνοώ.

  Σχετικά με το συνηχητή, ναι, αποτελεί δευτερεύουσα πηγή ήχου αλλά κυρίως αποτελεί μετατροπέα κυμ. ενέργειας σε θερμική, όπως η ανάρτηση του αυτοκινήτου αποτελεί μετατροπέα κιν. ενέργειας σε θερμική. Ελατήριο-αμορτισέρ είναι και τα δύο. Η δευτερεύουσα εκπομπή είναι μικρό ποσοστό της προσπίπτουσας. Εκτός αν βγάλεις το αμορτισέρ ;-)

  BTW, τα σοβαρά στούντιος ως γνωστόν λύνουν το πρόβλημα "χαμηλές συχνότητες" με εσωτερικά απορροφητικά τοιχώματα που απέχουν μερικά μέτρα από τα εξωτερικά δομικά τοιχώματα του χώρου, δηλ. με τέλειους απορροφητές χαμηλών και όχι με συνηχητές. Συνηχητές είναι για εμάς που δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. (Καλά, εσύ την ψιλο-έχεις.)

  Αν τα ευθυγραμμίσες, χάνεις την αυτόματη ισοστάθμιση, τσεκαρισμένο σε προσομοιωτή.

  Trinnov και next generation dirac κάτι καλύτερο από αυτά που συζητούμε εδώ θα κάνουν στο θέμα αυτό, σίγουρα. Αυτό πληρώνεις, τo know-how.
   
  #1864 dapost, 12 Ιουλίου 2019 at 14:11
  Last edited: 12 Ιουλίου 2019 at 14:18
  Bhutia, SOCO, Alex_Zapantis and 4 others like this.
 5. costas EAR

  costas EAR Δόκτωρ ΔιαXύσιος
  Editor

  Εγγραφή:
  3 Οκτωβρίου 2004
  Μηνύματα:
  26.942
  Likes:
  34.798
  Χμ χμ χμ..

  Δεν μπορεί να είναι απόλυτο αυτό, νομίζω πως εξαρτάται από το χώρο, τις αποστάσεις, την τοποθέτηση καθενός, κλπ.

  Στις δικές μου δοκιμές, μπορεί ανετως το ένα να ακυρώνει το άλλο, και μπορεί αναλόγως θέσης να έχουν τελείως διαφορετική συμπεριφορά μεταξύ τους με την ίδια χρονική ας πούμε ευθυγράμμιση. Κοινώς με το ίδιο delay.

  Βέβαια, έχω κάποιες απορίες για το τι είδους ευθυγράμμιση κάνει κάθε software, όπως και τι εννοεί το software του προσομοιωτή σου ως προς τον όρο ευθυγράμμιση.

  Εντυπωσιακή ας πούμε ήταν για μένα η εμπειρία της μηδενικής διαφοροποίησης σε ακύρωση που έβγαζε το jbl, ασχέτως κλειστής ή bass reflex καμπίνας. Δηλαδή, σα να μη μετράει καθόλου... Τρελό. Κι όμως...

  Ταυτόχρονα, με αλλαγή φάσης του jbl, μπορούσα να κάνω ακύρωση είτε ψηλά, είτε χαμηλά, δηλαδή είτε στους 70 είτε στους 30. Αυτό δεν άλλαξε καθόλου με το κλείσιμο της τρύπας του μπας ριφλεξ, το οποίο είναι συντονισμένο στους 30!

  Νομίζω ότι τα πράγματα είναι πιο σύνθετα στις χαμηλες συχνότητες από απλούς αφ-ορισμούς και πως η μετακυλιση της φάσης και η χρονική ευθυγράμμιση γίνεται με πολύ διαφορετικους τρόπους από software σε software, και πως είναι πρακτικά ανέφικτα μερικά πράγματα να συμβούν, όσον αφορά την απόλυτη ευθυγράμμιση διαφορετικών μεγαφώνων ή ίδιων μεγαφωνων με διαφορετικά boundaries.

  Αποκλείω εντελώς το υποθετικό σενάριο να έρχεται πλήρως φασικα το ένα με το άλλο σε όλο το φάσμα, νομίζω πως είναι εντελώς επιστημονική φαντασία και αχρειαστο.
   
  #1865 costas EAR, 12 Ιουλίου 2019 at 16:32
  Last edited: 12 Ιουλίου 2019 at 16:48
  Alex_Zapantis and dapost like this.
 6. amoustakas

  Εγγραφή:
  15 Απριλίου 2011
  Μηνύματα:
  1.177
  Likes:
  462
  Σε δικάναλο η τοποθέτηση δύο σαμπ, το καθένα δίπλα σε κάθε ηχείο είναι ασφαλής επιλογή;
   
  Alex_Zapantis and dapost like this.
 7. dapost

  dapost Rehdeko & Harbeth lover

  Εγγραφή:
  30 Ιανουαρίου 2008
  Μηνύματα:
  2.705
  Likes:
  4.717
  Μωρε ναι, η αλληλεπιδραση χαμηλων και δωματιου ειναι πολυπλοκη σε πραγματικα, ασυμετρα δωματια. Και εν παση περιπτωση αν οχι ηδη σε λιγο καιρο οι αλγοριθμοι dsp θα ρυθμιζουν βελτιστα φαση και συχνοτητες.

  Παρολα αυτα, αξιζει να διελευκανουμε τι παιζει στη θεωρια και σε ορθ. παραλληλεπιπεδα δωματια με τα πολλαπλα σαμπς. Εγω οσο το σκαλισα θεωρητικα και οσο επαιξα με τον προσομοιωτη κατεληξα οτι οι ωραιες μετρησεις που δινει η χαρμαν και οι λοιποι με 4 σαμπ σε ενα χωρο προκυπτουν χωρις χρονικη (φασικη) διαφορα μεταξυ των σαμπς. Αν αλλαξει αυτη η διαφορα, το αποτελεσμα μπορει να γινει και χειροτερο απο οτι ενα σαμπ μονο του.

  Για τους οπτικους τυπους, ας σκεφτουμε πως προχωραει ενα κυμα σε ανοιχτη θαλασσα και πως ειναι ο κυματισμος ας πουμε σε μια πισινα με πολλα παιδακια να τσαλαβουτανε. Τι ωραια καβαλας το κυμα σε ανοιχτη θαλασσα, ποσο δυσκολο στη πισινα. Το room in a room μοντελο προσπαθει να κανει το δωματιο ανοιχτη θαλλασα. Τα πολλαπλα σαμπς, πισινα με πολλα παιδακια.

  Οτι εχω διαβασει μεχρι τωρα για τα πολλαπλα σαμπς δε με εχει πεισει ως ισαξια λυση με τις παθητικες. 1. Για το θεμα της χρονικης αποκρισης που συζητουμε. 2. Για το οτι τα ντουβαρια χωρις treatment ακουγονται, χρωματιζουν τον ηχο, ακομη και με τεσσερα σαμπς.
   
  platon, SOCO, Alex_Zapantis and 5 others like this.
 8. Diylover

  Diylover Φτιάχτε ενεργά!!!

  Εγγραφή:
  4 Σεπτεμβρίου 2018
  Μηνύματα:
  193
  Likes:
  654
  Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι η ίδια καμπίνα (bass reflex) σε σχέση με sealed έχουν 180 μοιρες διαφορά σε φάση, χοντρικά πάντα. Στις πολύ χαμηλές ξεφεύγει λίγο αναλόγως τη μονάδα
   
  #1868 Diylover, 12 Ιουλίου 2019 at 18:19
  Last edited: 12 Ιουλίου 2019 at 18:28
  dapost likes this.
 9. dapost

  dapost Rehdeko & Harbeth lover

  Εγγραφή:
  30 Ιανουαρίου 2008
  Μηνύματα:
  2.705
  Likes:
  4.717
  Ειναι ασφαλης με την εννοια οτι θα γινει πιο ευκολα το δεσιμο με τους δορυφορους. Ειναι ομως τελειως ανεξαρτητο με τη βελτιστη αποκριση χαμηλων στο χωρο, αλλα κοιταμε εκει.
   
 10. costas EAR

  costas EAR Δόκτωρ ΔιαXύσιος
  Editor

  Εγγραφή:
  3 Οκτωβρίου 2004
  Μηνύματα:
  26.942
  Likes:
  34.798
  Μα δεν είναι ισάξια.
  Είναι όμως η μόνη διαθέσιμη ώστε να στρώσει κάπως η απόκριση.
  Το ένα δε μπορείς να το διορθώσεις, είναι εντελώς αδύνατο.
  Τα δύο κάτι αρχίζει να γίνεται, κάπως το μπαλωνεις.
  Στα 3 και καλύτερα στα 4 γίνεται διόρθωση του ενός από το άλλο, με κόλπα εδώ κι εκεί, αναλόγως χώρου και συνθηκών.

  Προφανώς όμως, δεν γίνεται ξαφνικά "προσεγμένος χώρος" ο αφροντιστος.
  Απλώς την παλεύεις, ενώ αλλιώς είναι απαλευτο.
   
 11. rose.athens

  rose.athens Super Moderator
  Super Moderator

  Εγγραφή:
  28 Οκτωβρίου 2007
  Μηνύματα:
  32.179
  Likes:
  47.039
  Βρε τι μου θυμίζει....τι μου θυμίζει...:whistling:
  :roflmao::laugh:
   
 12. back

  Εγγραφή:
  13 Ιουλίου 2006
  Μηνύματα:
  3.497
  Likes:
  260
  και σε τι συχνότητα είναι συντονισμένο Κώστα;
   
 13. costas EAR

  costas EAR Δόκτωρ ΔιαXύσιος
  Editor

  Εγγραφή:
  3 Οκτωβρίου 2004
  Μηνύματα:
  26.942
  Likes:
  34.798
  Α, στην πράξη δε το μέτρησα, βαρέθηκα να βγάλω μικρόφωνο, λόγω της επιτυχίας που άκουσα:p, ε, 45-180 μπορεί να πιάσει, πιο κάτω δεν, πιο πάνω θα είναι καθαρά ανακλαστικό.
  Ήθελα να συντονίσει στο χτύπημα του Μόμπι στο δεύτερο κομμάτι του ambient, που λέγεται heaven:  και όντως εκεί, στο χτύπημα, ταλάντωσε τα μέγιστα η κίνηση του πάνω ξύλου. Περί τους 45 κύκλους είναι το κυρίως χαμηλό που σε κουνάει εκεί, με σοβαρό ενεργειακό περιεχόμενο στους 90, συχνότητα ύπουλη.

  Εκεί, όσο το είχα ανοιχτό από τη μια πλευρά και άδειο, έπαιζε σα μπας ριφλεξ. Τρελό..:D

  Τώρα κλειστό και από τις δύο πλευρές, με υλικό απορρόφησης μέσα, και ντυμένο, είναι (προφανώς) εντελώς νεκρό, κάνει δουλειά.

  Η ατάκα στο Μόμπι, έχει "καθαρίσει" κι άλλο, και όλως τυχαίως:p, το χτύπημα στα ρολόγια των Φλόιντ, έγινε πεντακάθαρο.  Πρωτόγνωρα πεντακάθαρο...:o
   
  #1873 costas EAR, 13 Ιουλίου 2019 at 08:24
  Last edited: 13 Ιουλίου 2019 at 09:45
 14. back

  Εγγραφή:
  13 Ιουλίου 2006
  Μηνύματα:
  3.497
  Likes:
  260
  οποτε για 60 μπορώ να το κάνω copy?
   
 15. costas EAR

  costas EAR Δόκτωρ ΔιαXύσιος
  Editor

  Εγγραφή:
  3 Οκτωβρίου 2004
  Μηνύματα:
  26.942
  Likes:
  34.798
  Ναι βεβαίως, δουλεύει.
  Πρέπει να τοποθετηθεί σε σημείο αυξημένης ενέργειας.
   
 16. back

  Εγγραφή:
  13 Ιουλίου 2006
  Μηνύματα:
  3.497
  Likes:
  260
  σε γωνια.εχω τώρα σκέτο πετροβαμβακα ντυμένο με ύφασμα αλλα νομίζω αυτό θα πιάνει από πιο χαμηλά
   
 17. costas EAR

  costas EAR Δόκτωρ ΔιαXύσιος
  Editor

  Εγγραφή:
  3 Οκτωβρίου 2004
  Μηνύματα:
  26.942
  Likes:
  34.798
  Μπακ, στη γωνία θέλει μια τάβλα mdf από μπροστά από τον πετροβάμβακα για να πιάσει χαμηλά. Πλάτος 60cm και ύψος μέχρι πάνω.

  Αυτό που έκανα δε χρειάζεται σε γωνία. Η γωνία είναι απλή, μια τάβλα και από πίσω ελατήριο απορρόφησης.
   
 18. Diylover

  Diylover Φτιάχτε ενεργά!!!

  Εγγραφή:
  4 Σεπτεμβρίου 2018
  Μηνύματα:
  193
  Likes:
  654
  Έχεις βάλει tidal ακόμα η όχι? Γιατί αν δεν έχεις βάλει, όταν το βάλεις η ατάκα θα καθαρίσει ακόμα περισσότερο, όπως και το punch.
   
  jiovani75, kanakiani and Dimifoot like this.
 19. costas EAR

  costas EAR Δόκτωρ ΔιαXύσιος
  Editor

  Εγγραφή:
  3 Οκτωβρίου 2004
  Μηνύματα:
  26.942
  Likes:
  34.798
  Εξερευνώ τα όρια του σποτιφαι.
  Δείχνουν απεριόριστα. ;)

  Είμαι 100% ικανοποιημένος με τις περισσότερες καλές ηχογραφήσεις του Spotify. Δε χρειάζομαι ανώτερης ποιότητας πηγή, μου αρκεί αντικειμενικά. *

  Μερικές ηχογραφήσεις βέβαια, είναι όντως δραματικά άθλιες..  * Επειδή είμαστε βλαμμένοι, εννοείται ότι θα μπει τινταλ μέσω ρουν.
   
  #1879 costas EAR, 13 Ιουλίου 2019 at 10:56
  Last edited: 13 Ιουλίου 2019 at 12:27
 20. back

  Εγγραφή:
  13 Ιουλίου 2006
  Μηνύματα:
  3.497
  Likes:
  260

  ναι το έχω δει και αυτό
   

Μοιραστείτε τη σελίδα