Έξυπνο σπίτι!

Reaction score
0
Καθόσον είμαι σε φάση ολικής αντικατάστασης ηλεκτρολογικής εγκατάστασης σπιτιού σκέφτομαι σοβαρά, ΑΝ το κόστος δεν είναι βέβαια απαγορευτικό το να συνδέσω όλες μου τις συσκευές/φώτα κ.λ.π. μέσω κάποιας λύσης smarthome, ώστε να μπορώ να τις ελέγχω με ένα τηλεχειριστήριο. Μπορεί να ακούγεται λίγο δήθεν και ίσως απευθύνεται σε μεγάλες κατοικίες (και να είναι τσάμπα λεφτά για διαμέρισμα 100 τμ όπως το δικό μου) αλλά αν γίνεται με λογικό κόστος γιατί όχι???
Από ότι ξέρω η Bang and Olufsen έχει ολοκληρωμένη λύση smarthome αλλά ψιλοστάνταρντ θα είναι πανάκριβη και με προβλήματα διασύνδεσης με συσκευές άλλων εταιρειών.
Ενδιαφέρουσα πρέπει να είναι η λύση από το πλαίσιο (plaisio@home) αλλά δεν το έχω ψάξει το θέμα, αν και λογικά πρέπει και αυτή να είναι πλήρης αφού προσφέρει και πακέτο ελέγχου μέσω iphone (η απολυτη χαρά του gadgetακια)
Οποιαδήποτε άποψη και βοήθεια καλοδεχούμενη!!

Reaction score
384
Απάντηση: Έξυπνο σπίτι!

Δε μας λες τι ακριβως θα ηθελες να κανεις?
Τα φωτα της Bang & Olufsen τα φτιαχνει η Lutron, τις τηλεορασεις της η Panasonic νομιζω, κλπ.
Εχεις ενα link με τη λυση απο το πλαισιο?

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305

Προφανώς ο funkybudha μιλάει για αυτό:
http://myplaisio.gr/news/πλαίσιο-home-το-1ο-πλήρως-ψηφιακό-σπίτι-στην-ελλάδα-από-το-πλαίσιο

Φυσικά και υπάρχουν και άλλες λύσεις από εταιρίες επώνυμες και γνωστές:
http://www.qbus.gr/
http://www.myroniatech.gr/
http://www.legrand.com.gr/gr/script.../templates/previewFlashComplet.asp?P=502&L=GR
http://www.smarthome.gr/page1.asp?lang=1
http://www.forthnet.gr/templates/corporateProductsDetails2.aspx?c=10008989

Θεωρώ ότι τόσο η λύση της Legrand όσο και της Forthnet είναι οι καλύτερες.

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277

Υπάρχουν λύσεις και λυσεις, καλες, κακές και μερικές ανεποτελεσματικές όπως καποιες που ηδη ανεφέρθηκαν και έχω δει να ξηλώνονται απο έτοιμες οικίες.
Αυτοματισμός δεν σημαίνει να ανοιγοκλέινουν τα ρολά απο ένα διακόπτη, ούτε τα φώτα, όπως πλασάρει η Legrand για παραδειγμα.
Αυτα γινόντουσαν χρόνια πριν με τη συγκέντρωση των ουδετέρων.

Αυτοματισμός σημαίνει το σπιτί να εναι έξυπνο, να προλαβαίνει ή να αποτρέπει δυσάρεστες εκπλήξεις ή και καταστροφές, να βοηθάει τον ιδιοκτήτη και να τον υπηρετεί ως ένας "ψηφιακός" μπάτλερ.

Ως παραδειγμα αυτοματισμού θεωρώ ένα σύστημα όπου:
Η σύζηγος ή η οικιακή βοηθός έχει ανοικτό ένα μάτι στη κουζίνα με ένα τηγάνι αλλά μετα απο ένα τηλέφωνημα αναγκάζεται να φύγει γρήγορα ξεχνώντας να το κλέισει.
Το σύστημα θα πρέπει να αντιληφθεί την κατανάλωση ενέργειας απο τη κουζίνα αλλά ταυτόχρονα και την απουσία ανθρώπινης παρουσίας στον ιδιο χωρο μετα απο ένα χρόνο που θα ορίσουμε ας πούμε 30sec.
Να σημάνει ως πρώτη ενεργεια έναν ηχο σε όλα τα χειριστήρια της οικίας και αν υπάρχει οθόνη να πληροφορήσει με μήνυμα την απουσία ανθρώπου αλλά τη καταναλωση ενεργειας στο χώρο των εστιών της κουζίνας.
Τώρα αν η σύζηγος ή η βοηθός κάνει μια άλλη δουλεία ταυτόχρονα και το "εχουν στο νού τους" με ένα πατημα ενός πλήκτρου απενεργοποιείται η ειδοποίηση.
Αν δεν είναι όμως μέσα στο σπίτι και δεν πατηθεί κανένα πλήκτρο τότε το σύστημα αυτοματισμού θα πρέπει να στείλει αυτόματα μήνυμα SMS ώστε να ειδοποιήσει για το γεγονός.
Αυτός που θα λάβει το μήνυμα μπορεί να απαντήσει πάλι με SMS στο σύστημα οτι όλα βαίνουν καλώς ή να δώσει εντολή να απανεργοποιηθεί η κουζίνα!
Αν δεν απαντηθεί ούτε το μηνυμα όμως, τότε ο αυτοματσιμός επεμβαίνει απο μόνος του και ρίχνει το ρελέ της κουζίνας για να γλυτώσει η οικία τα χειρότερα.

Αυτό για εμάς λέγεται "εξυπνο σπίτι" ή "αυτοματισμός" και νομίζω οτι αυτη είναι η πραγματική του διάσταση !

Μεσα απο όλα τα χρόνια που έχω δαπανήσει σε εγκαταστάσεις εχω καταλήξει σε 2 εταιρίες για σωστό Integration.

-Noemon ή νυν πλέον F.YES που είναι ένα Ελληνικό εκπληκτικό προιόν με διαρκή εξέλιξη, οικονομική τιμή και πανεμορφα Keypads

-Crestron (www.crestron.com) ως το πιο εξελιγμένο με δυνατότητα ενσωμάτωσης, συναγερμού, multiroom audio/video, CCTV, θερμοστάτες, πλήρη επικοινωνία με συστήματα airconditioning, θυροτηλέορασεις με συστήματα ελεγχου εισόδου με βιομετρική ανίχνευση, μετεωρολογικό σταθμό, δικά του υλικά πίνακος (DIN επεξεργαστές, τροφοδοτικά dimmer, relays κλπ που καμία αλλη εταιρία πλήν επίσης FYES δεν προσφέρει) και πανεμορφα touchscreens είτε επίτοιχα, είτε χωνευτά, είτε ασύρματα !!

Δουλεύουμε και τα δύο συστήματα καιρό τώρα, μετα απο επιλογή άλλων και έχουμε καταλήξει οτι κάνουν οτι υπόσχονται χωρίς να χρειάζονται τεράστιο προγραμματισμό που μερικές φορές χρεώνεται όσο η αξία του προιόντος, οταν ξεφεύγεις απο τις βασικές λειτουργίες του.
Τότε ποιός θα ήταν και ο λόγος χρήσης αυτοματισμού;
Καμία απαίτηση δεν μπορεί να μείνει αναπαντητη απο τις Crestron/FYES.

Οταν φτιάχνεις όμως το σύστημα του σπιτιού που μένεις, κακά τα ψέματα θέλεις πάντα κάτι παραπάνω, συνήθως αναζητάς το πιο αξιόπιστο και έξυπνο, τουλάχιστον εγω αυτό θα έκανα.

Να μην ξεχάσω επίσης τις δυνατές εταιρίες με καλή παρουσία στη χωρα μας 'οπως η ΑΜΧ για χειρισμό και η Dynalite για φωτισμό (που πρόσφατα εξαγοράστηκε απο την Philips) με μόνη μικρή παραφωνία οτι αλλησυμπληρώνουν το υλικό τους αφού η καθεμια δεν έχει κάθετη σειρα προιόντος.

Reaction score
384

Η σύζηγος ή η οικιακή βοηθός έχει ανοικτό ένα μάτι στη κουζίνα με ένα τηγάνι αλλά μετα απο ένα τηλέφωνημα αναγκάζεται να φύγει γρήγορα ξεχνώντας να το κλέισει.
Στο 'εξυπνο' σπιτι η γυναικα ζει στην κουζινα, δε χρειαζεται να φυγει...:138:

Reaction score
0

Καταρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις!!
Δημήτρη με το σπίτι δεν έγραψα τι ακριβώς θέλω γιατί είναι σχετικό με τα χρήματα που θα ξοδέψω! Σίγουρα η απάντηση του Βαγγέλη είναι ο ορισμός του έξυπνου σπιτιού και σίγουρα αυτό θα θέλαμε φαντάζομαι όλοι να έχουμε στα σπίτια μας! Τέρμα οι αναμένοι θερμοσίφωνες, ρύθμιση του ζεστού νερού μέσω κινητού, ρύθμιση hc και κλείσιμο φώτων/κουρτινών με ένα πλήκτρο και ο κατάλογος δεν τελειώνει!
Ενα πράγμα που με απασχολεί είναι να βρω μία αξιόπιστη εταιρεία, η οποία με λογικό κόστος θα μου φτιάξει τα ηλεκτρολογικά του σπιτιού μου και θα εγκαταστήσει τα συστήματα αυτοματισμού με το καλύτερο δυνατό τρόπο/κόστος, αλλά και η λύση να είναι αναβαθμίσιμη και εύκολα υποστηρίξιμη.
Με άλλα λόγια πιστεύω ότι πέρα από το κόστος και την αξιοπιστία της εταιρείας, πολύ σημαντική(αν όχι η σημαντικότερη) είναι και η μετέπειτα υποστήριξη!! Δλδ. αν πάρω ένα καινούριο hifi η αλλάξω τηλεόραση αφενός μεν το σύστημα να είναι απλό ώστε να μπορώ να κάνω τις ρυθμίσεις μόνος μου και αφετέρου το σύστημα/λειτουργικό να είναι το πλεόν διαδεδομένο στο χώρο ώστε ακόμα και σε περίπτωση που για κακή μου τύχη π.χ. κλείσει η αντιπροσωπεία ή η εταιρεία εγκατάστασης να μπορεί να με υποστηριξει κάποιος άλλος εύκολα τόσο όσον αφορά δυσλειτουργίες / προβλήματα, όσο και σε πιθανές αναβαθμίσεις λογισμικού κ.λ.π.

Reaction score
0

Προσωπικά, απλά έβαλα τον ηλ/λόγο να περάσει τον ουδέτερο αγωγό από παντού (για καθαρότερο σήμα), και με τεχνολογία Plc-bus (κάτι σαν το παλιό x10 αλλά πολύ πιο αξιόπιστο και γρήγορο) θα αρχίσω να βαζω τα modules που θέλω, σιγά σιγά, για έλεγχο πχ ρολλών, φώτων, κλπ κλπ κλπ φαντασία να έχεις..(και χρήμα γιατι κάθε module κοστίζει αναλόγως, από γύρω στα 50ε ..)

Α, όσο για το πρόγραμμα, υπάρχουν πολλά και free ,χρειάζεσαι μόνο ενα PC και ενα περιφερειακό που θα δίνει τις εντολές από το PC σε μια πριζα του σπιτιού σου.

Λεπτομέρειες πολλές δεν ξέρω καθως δεν εχω υλοποιήσει ακόμα πράγματα.. (λείπουν τα €..)

Reaction score
2

Καθόσον είμαι σε φάση ολικής αντικατάστασης ηλεκτρολογικής εγκατάστασης σπιτιού σκέφτομαι σοβαρά, ΑΝ το κόστος δεν είναι βέβαια απαγορευτικό το να συνδέσω όλες μου τις συσκευές/φώτα κ.λ.π. μέσω κάποιας λύσης smarthome, ώστε να μπορώ να τις ελέγχω με ένα τηλεχειριστήριο. Μπορεί να ακούγεται λίγο δήθεν και ίσως απευθύνεται σε μεγάλες κατοικίες (και να είναι τσάμπα λεφτά για διαμέρισμα 100 τμ όπως το δικό μου) αλλά αν γίνεται με λογικό κόστος γιατί όχι???
Από ότι ξέρω η Bang and Olufsen έχει ολοκληρωμένη λύση smarthome αλλά ψιλοστάνταρντ θα είναι πανάκριβη και με προβλήματα διασύνδεσης με συσκευές άλλων εταιρειών.
Ενδιαφέρουσα πρέπει να είναι η λύση από το πλαίσιο (plaisio@home) αλλά δεν το έχω ψάξει το θέμα, αν και λογικά πρέπει και αυτή να είναι πλήρης αφού προσφέρει και πακέτο ελέγχου μέσω iphone (η απολυτη χαρά του gadgetακια)
Οποιαδήποτε άποψη και βοήθεια καλοδεχούμενη!!
Επειδη μεχρι τωρα εχω αυτοματοποιηση τα φωτα του μισου σπιτιου,να ξερεις πως η λυση της smarthome,λογο της τεχνολογιας (χ-10) ειναι η πιο φτηνη.Χρησιμοποιω τα προιοντα σχεδον 9 χρονια τωρα και δεν εχει υπαρξει κανενα προβλημα.Βεβαια παιζει ρολο και το τι ακριβως θελεις να κανεις.Εγω εκ τον υστερων προσθεσα μοντιουλακια και με ενα τηλ/ριο παιζω τα παντα απο φωτα μεχρι tv.Oσο πιο πολλα κολπα θελεις τοσο ανεβαινει το κοστος.Εφοσον μπαινουν και μετα,πισω απο καθε πριζα και ενα μοντιουλ καντο οποτε θες και για οτι θες.Ετσι ξεκινησα και εγω και εβαλα μεχρι και τον συναγερμο,ελεγχεις τα παντα απο το τηλ.

Reaction score
2

Ναι, σωστο και κρισιμο αυτο που λεει ο φιλος παραπανω.Βαλε τον ουδετερο,χωρις αυτον υπαρχουν μοντιουλ που δουλευουν αλλα ειναι πιο ευπαθη σε παρεμβολες σε ηλεκτρικα που βρισκονται κοντα....

Reaction score
1.082

Μέσα απο δίκτυο ρεύματος υπάρχουν διάφορα προβλήματα (παράσιτα, υπερτάσεις, μικρός αριθμός modules κτλ), οι πληρέστερες λύσεις χρησιμοποιούν καλώδια utp τα οποία χρησιμοποιούν μόνο αισθητήρες (π.χ. διακόπτες-αν υπάρχουν-, ανεμούριο, θερμοστάτες χώρου, αισθητήρες υγρασίας, κίνησης, θραύσης κρυστάλλων, φωτιάς, μαγνητικά παραθύρων κτλ) και καταλλήγουν σε μια η περισσότερες μονάδες συνδεδεμένες μεταξύ τους.
Οι μονάδες αυτές ελέγχουν τις πρίζες/ρολά/συσκευές απο έναν ή περισσότερους κεντρικούς πίνακες με ρελέ/dimmer.

Απο τους πίνακες αυτούς φεύγουν τα καλώδια 220V για τις διάφορες καταναλώσεις. Με τον τρόπο αυτό είναι εύκολο να κάνεις τα σενάρια όπως θέλεις χωρίς να ξεβιδώνεις πρίζες για να βάλεις module κτλ. Ασε που έτσι το κόστος ελέγχου μιας επιπλέον πρίζας, είναι ένα ρελέ και όχι ένα module.

Στα συστήματα αυτά τα οποία έχουν μεγάλη επεκτασιμότητα αλλά και μεγάλο αρχικό κόστος, η προσθήκη περισσότερων θέσεων που θα ελέγχονται απο το σύστημα, είναι φτηνή.

Reaction score
1

-Noemon ή νυν πλέον F.YES που είναι ένα Ελληνικό εκπληκτικό προιόν με διαρκή εξέλιξη, οικονομική τιμή και πανεμορφα Keypads
+1 για τον Νοημονα με μονη επιφυλαξη το ερωτημα για το ποσο ευκολα ενσωματωνεται σε υπαρχουσα εγκατασταση.

Για νεα εγκατασταση δεν το συζητω.

Αν η ευκολια ( κοστους, χρονου και αξιοπιστιας) δεν ειναι η πρεπουσα ...τοτε θα πρεπει να κοιταξει κανεις λυσεις που αφορουν το προτυπο Χ10 και χρησιμοποιουν modules τα αοποια μπαινουν και στην υπαρχουσα εγκατασταση....δινοντας την δυνατότητα ελεγχου στα παντα...

Σε αyτη την περιπτωση θα πηγαινα στην smarthome

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277

Υπάρχουν χίλιοι λόγοι που το 2010 κανενάς δεν πρέπει να εγκαταστήσει σύστημα βασισμένο σε Χ10, από όποια εταιρία και να προέρχεται ή να πωλείται.
Όποιος ξέρει την ιστορία του Χ10 στις ΗΠΑ γνωρίζει οτι δεν εφερεύθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως dedicated λύση σε εγκαταστάσεις ολικού ελέγχου κατοικίας αλλά για μικροεφαρμογές γραφείων.

Μια κατοικία καταρχήν πρέπει να αποδίδει στο μέγιστο βαθμό το αίσθημα της ασφάλειας στο κάτοικο της. Δεν είναι δυνατόν να μην περνάει για παραδειγμα μια εντολή αναματος μιας λάμπας γιατι έχει η σύζηγος το πιστολάκι ή δημιουργεί ηλεκτρικό "θόρυβο" στη γραμμή ρεύματος το ψυγείο.

Ούτε φυσικά θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να αναζητήσει ως Sherlock Holmes τον λόγο που συμβαίνουν διάφορα στο σπίτι του οταν πιέζει κάποιο πλήκτρο ακι η εντολή δεν εκετελείτε και να βάζει φίλτρα αποθορυβοποίησης σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές!

Πρόσφατος πελάτης αλλά πλέον και φίλος μας στο Καπανδρίτι, ξήλωσε σύστημα Χ10 (δεκάδων χιλάδων ευρώ) μόλις 2 ετών οταν πλέον απελπίστηκε και κατάλαβε οτι δεν θα δουλέψει ποτέ σωστα και έβαλε κλασικό σύστημα BUS. Μάλιστα όσο καιρό είχε το Χ10 συντηρούσε πλήρες πακέτο αμοιβών στο σπίτι του γιατι τα modules "καίγοταν" σε καθημερινή βάση και ένεκα της απόστασης απο το τεχνικό, ιδιαίτερα κατα τα ΣΚ, έκανε την ανάγκη φιλότιμο και έμαθε και τα άλλαζε ο ιδιος!

Το σύστημα αυτοματισμού, και ξαναλέω ΕΞΥΠΝΟΥ αυτοματισμού, πρέπει να είναι αυτόνομης μεταγωγής εντολών, ωστε να διασφαλίζεται στο επακρο η απρόσκοπτη λειτουργία του. Αν φτάσουμε να κυνηγάμε το σύστημα ώστε να εκτελεί τις εντολές μας, τότε βάζουμε επιπλέον μπελάδες στο κεφάλι μας.

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277

Καταρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις!!
Δημήτρη με το σπίτι δεν έγραψα τι ακριβώς θέλω γιατί είναι σχετικό με τα χρήματα που θα ξοδέψω! Σίγουρα η απάντηση του Βαγγέλη είναι ο ορισμός του έξυπνου σπιτιού και σίγουρα αυτό θα θέλαμε φαντάζομαι όλοι να έχουμε στα σπίτια μας! Τέρμα οι αναμένοι θερμοσίφωνες, ρύθμιση του ζεστού νερού μέσω κινητού, ρύθμιση hc και κλείσιμο φώτων/κουρτινών με ένα πλήκτρο και ο κατάλογος δεν τελειώνει!
Ενα πράγμα που με απασχολεί είναι να βρω μία αξιόπιστη εταιρεία, η οποία με λογικό κόστος θα μου φτιάξει τα ηλεκτρολογικά του σπιτιού μου και θα εγκαταστήσει τα συστήματα αυτοματισμού με το καλύτερο δυνατό τρόπο/κόστος, αλλά και η λύση να είναι αναβαθμίσιμη και εύκολα υποστηρίξιμη.
Με άλλα λόγια πιστεύω ότι πέρα από το κόστος και την αξιοπιστία της εταιρείας, πολύ σημαντική(αν όχι η σημαντικότερη) είναι και η μετέπειτα υποστήριξη!! Δλδ. αν πάρω ένα καινούριο hifi η αλλάξω τηλεόραση αφενός μεν το σύστημα να είναι απλό ώστε να μπορώ να κάνω τις ρυθμίσεις μόνος μου και αφετέρου το σύστημα/λειτουργικό να είναι το πλεόν διαδεδομένο στο χώρο ώστε ακόμα και σε περίπτωση που για κακή μου τύχη π.χ. κλείσει η αντιπροσωπεία ή η εταιρεία εγκατάστασης να μπορεί να με υποστηριξει κάποιος άλλος εύκολα τόσο όσον αφορά δυσλειτουργίες / προβλήματα, όσο και σε πιθανές αναβαθμίσεις λογισμικού κ.λ.π.
Σε κανενα σύστημα αυτοματσιμού δεν θα πρεπει να εξετάσεις ΤΙ υπόσχεται αλλά....
1. Απο ΠΟΤΕ η εταιρία υπάρχει στο χώρο,
2. Τι Feedback εχουν δώσει οι πελάτες της
3. Αν έχει ικανό προιόν να σε καλύψει και
4. Αν έχει ικανούς εγκαταστάτες

Αναλόγοι της εταιρίας, επειδή πάνω σε αυτα περνάνε μακρές εκπαιδεύσεις θα πρέπει να είναι και οι αντιπρόσωποι του και σίγουρα θα υπάρχουν και διαφοροι για να διαλέξεις τον καλύτερο.

Η Crestron εχει ενα moto "Imagine what Crestron can do for you" αλλά συμφωνώνοντας μαζί σου θα συμπλήρωνα "και τι αποτελεσμα μπορεί να σου προσφέρει η εταιρία που θα συνεργαστείς"

Η εταιρία που θα αναλάβει οποιοδήποτε Custom install έργο έχει βαρύτερη σημασία στο αποτέλεσμα απο το ιδιο το υλικό!

Σημειώση:
Συστήματα αυτομαστισμού να προσθέτεις μόνος σου υλικά, εστω και ένα DVD, δεν υπάρχουν μεταξύ των σοβαρών εταιριών, γιατι ο προγραμματισμός μιας και μόνο συσκευής μπορεί να συνδιαστεί με άλλες 20 λειτουργίες. Μόνο ένας έμπειρος εγκαταστάτης μπορεί να δώσει εγγυημένα σωστό αποτέλεσμα καθώς και και την ένωση των τεχνολογίων-συστημάτων ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα.

Reaction score
25.483

ειμαι και εγω σε περιοδο αναζητησης κατοικιας η οποια ειτε θα κατασκευαστει ειτε θα ανακαινιστει ριζικα.
σιγουρα η ηλεκτρολογικη εγκατασταση δε θα ειναι η συνηθης.
θα υπαρχει οπωσδηποτε ενσυρματο δικτυο , home server, κυκλωμα 12v για καποιες συσκευες, φωτισμος 12v σε ορισμενα σημεια, κυκλωμα παρακολουθησης και ελεγχου προσβασης, remote access , φυσικα δυνατοτητα κεντρικου ελεγχου φωτισμου/ρολλων/κλιματισμου/κλπ
ψανψχω σιγα σιγα για το ποιος θα μπορουσε να κανει κατι τετοιο σωστα.
αυτο ομως που δεν μπορω να χωνεψω με τιποτα ειναι οτι πλασαρονται προιοντα αυτοματισμου εταιριων ΟΤΙ_ΝΑ_ΝΑΙ σε τιμες ανωτερες η/και πολλαπλασιες προιοντων βιομηχανικου αυτοματισμου πχ plc F2nx της mitsubishi που εκτος απο παροιμοιωδη αξιοπιστια εχουν και σαφως ανωτερες δυνατοτητες απο απλως να ανοιγοκλεινουν 4 ρολλα. δηλαδη δεν μπορει να κοστιζει μια οθονη ελεγχου αφης 800 και 900 ευρω τι στιγμη που η αντιστοιχη mitsubishi η siemens εχει 500-600 και εχει φτιαχτει για να δουλευει 24/7 πανω σε βιομηχανικους πινακες και σε χειροτερες συνθηκες απο τις οικιακες.
Προφανως ο ενα συστημα αυτοματισμου δεν ειναι μονο το hardware.
αλλα μην κοψουμε και τις φλεβες μας.

Reaction score
1.082

...δηλαδη δεν μπορει να κοστιζει μια οθονη ελεγχου αφης 800 και 900 ευρω τι στιγμη που η αντιστοιχη mitsubishi η siemens εχει 500-600 και εχει φτιαχτει για να δουλευει 24/7 πανω σε βιομηχανικους πινακες και σε χειροτερες συνθηκες απο τις οικιακες.
Προφανως ο ενα συστημα αυτοματισμου δεν ειναι μονο το hardware.
αλλα μην κοψουμε και τις φλεβες μας.
Ενημερωτικά οι σοβαρές λύσεις έχουν εξειδικευμένα (custom) κυκλώματα αυτοματισμού και όχι plc γενικής χρήσης.

Στο θέμα κόστους: η οθόνη σαν εξάρτημα (hardware) έχει πουληθεί σε χιλιάδες τεμάχια και έχει βγάλει τα λεφτά των ατόμων που δούλεψαν γι'αυτο (το κόστος της ίδιας της οθόνης σαν hardware, εγω θεωρώ ακριβό:126:) .

Η σχεδίαση όμως ενός προϊόντος (software+hardware) που έχει περιορισμένη ζήτηση, ενω για να σχεδιαστεί έχει μήνες εντατικής δουλειάς (εργατοώρες, δοκιμές, τροποποιήσεις κτλ), δεν μπορεί να αποσβεστεί με πενταροδεκάρες:110: και δεν αναφέρομαι σ'αυτόν που κάνει τις ρυθμίσεις για το δικό σου σπίτι, αλλά στο σχεδιαστή του συστήματος.

Δεν νομίζω ότι μπορείς χωρίς να έχεις ασχοληθεί με το αντικείμενο να καταλάβεις τον όγκο δουλειάς ενός τέτοιου προϊόντος, αλλά (ενημερωτικά) ούτε και οι πωλητές τέτοιων προϊόντων μπορούν:123: οπότε δεν υπάρχει στεναχώρια.

Στην Ελλάδα το κόστος του software είναι αρκετά παρεξηγημένο (ίσως μας έχει επηρεάσει το clopy right:140:).

Όταν θα υπάρχει μεγάλο αγοραστικό κοινό, θα επιμεριστεί αναλόγως και το κόστος σχεδίασης.

Reaction score
384

O προγραμματισμος παντως εδω στην Αγγλια χρεωνεται 700-800 ευρω τη μερα. Ακριβο σπορ διαλεξες. :137:

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.891