Έξυπνο σπίτι!

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277
Απάντηση: Έξυπνο σπίτι!

ειμαι και εγω σε περιοδο αναζητησης κατοικιας η οποια ειτε θα κατασκευαστει ειτε θα ανακαινιστει ριζικα.
σιγουρα η ηλεκτρολογικη εγκατασταση δε θα ειναι η συνηθης.
θα υπαρχει οπωσδηποτε ενσυρματο δικτυο , home server, κυκλωμα 12v για καποιες συσκευες, φωτισμος 12v σε ορισμενα σημεια, κυκλωμα παρακολουθησης και ελεγχου προσβασης, remote access , φυσικα δυνατοτητα κεντρικου ελεγχου φωτισμου/ρολλων/κλιματισμου/κλπ
ψανψχω σιγα σιγα για το ποιος θα μπορουσε να κανει κατι τετοιο σωστα.
αυτο ομως που δεν μπορω να χωνεψω με τιποτα ειναι οτι πλασαρονται προιοντα αυτοματισμου εταιριων ΟΤΙ_ΝΑ_ΝΑΙ σε τιμες ανωτερες η/και πολλαπλασιες προιοντων βιομηχανικου αυτοματισμου πχ plc F2nx της mitsubishi που εκτος απο παροιμοιωδη αξιοπιστια εχουν και σαφως ανωτερες δυνατοτητες απο απλως να ανοιγοκλεινουν 4 ρολλα. δηλαδη δεν μπορει να κοστιζει μια οθονη ελεγχου αφης 800 και 900 ευρω τι στιγμη που η αντιστοιχη mitsubishi η siemens εχει 500-600 και εχει φτιαχτει για να δουλευει 24/7 πανω σε βιομηχανικους πινακες και σε χειροτερες συνθηκες απο τις οικιακες.
Προφανως ο ενα συστημα αυτοματισμου δεν ειναι μονο το hardware.
αλλα μην κοψουμε και τις φλεβες μας.
Παναγιώτη νομίζω οτι συγχέεις ολίγον τα πράγματα.
Εκτός οτι "οθόνη touch" με "οθόνη touch" έχει τεράστιες διαφορές, όλες οι εφαρμογές αυτοματισμού, ιδαίτερα σε κατοικίες, φορτώνονται πάνω σε αυτές ώστε να μην θυσιάζεται η λειτουργικότητα και η ταυχύτητα του συστήματος.

Ετσι σε αντίθεση με τις βιομηχανικές μονάδες που η οθόνη είναι φτηνή αλλά οι επεξεργαστές-controllers ακριβοι, εδω συμβάνει το αντίθετο.

Σε όσες κατασκευές σχεδιάζουμε προσέχουμε ιδαίτερα οι οθόνες που θα βάλουμε, εκτός απο τη σωστή μελέτη τοποθέτησης στο χώρο να σηκώνουν μόνο τις σωστές και απαραίτητες εφαρμογές, ώστε το σύστημα να έναι ακριβές και ακαριαίο. Εκεί φαίνεται και η "εξυπνάδα" του προγραμματιστή. Εχουμε αλλάξει προγραμματισμό σε σύστημα γιατι ο ιδιοκτήτης του ενω πατούσε εντολή στο Touch αναγκαζόταν να περιμένει άνω των 4 Sec για να πραγματοποιηθεί. Συνέπεια ήταν οτι μερικές φορές νόμιζε οτι στο σύστημα δεν λάμβανε την εντολή και ξαναπατούσε το ιδιο πλήκτρο στο Touch screen.
Καταλαβαίνεις τι γινόταν!
Το μπάχαλο διορθώθηκε πλέον και κάθε εντολή τώρα δεν παίρνει άνω του 0,5 Sec για να δωθεί στο σύστημα. Επιπλέον δώσαμε και ανάδραση στο χειριστή (feedback), ώστε να γνωρίζει οτι η εντολή που "πατήθηκε" μεταβιβάστηκε και με ένα μήνυμα πχ "Please Wait Loading Procedure", ειδοποιούμε οτι BluRay αργεί να φορτώσει οπότε ας κάνει την υπομονή του........ (Τώρα αν μπει και σε κανένα BD Live...... αναγράφουμε στο touch οτι προλαβαίνει και μέχρι και τσιγάρο :138: )

Για παραδειγμα δυνατοτήτων, όλα τα σύγχρονα touch screen της Crestron είναι πλέον πάνω στο οικιακό δίκτυο, stream-άρουν αρχεία, μπάινουν στο internet και κατεβάζουν τα email του ιδιοκτήτη. Δεν ανοίξει το Laptop του....τα διαβάζει και απαντάει απο εκεί!

Σε μια λοιπόν σύγχρονη κατασκευή τι άλλο κάνουν;
1. Αντικαθιστούν τις θυροτηλοράσεις
2. Αντικαθιστούν τα πληκτρολόγια συναγερμού και τον διαχειρίζονται
3. Αντικαθιστούν χειριριστήρια διακοπτών και χειριζονται φωτισμό, ρολλά, τέντες.
4. Αντικαθιστούν Monitor καμερών.
5. Αντικαθιστούν χειριστηρια ψύξης και θέρμανσης των εωστερικών χώρων.
6. Αντικαθιστούν χειριστήρια και διαχειρίζονται όλα τα οπτικακουστικά συστήματα του συγκεκριμένου χώρου που βρίσκονται, είτε οποιουδήποτε άλλου οταν είναι φορητά.
7. Αντικαθιστούν τα χειριστήρια και διαχειρίζονται το Multiroom audio & Video της οικίας μας.
8. Δημιουργούν μεταξύ τους ενδοεπικοινωνία.
9. Αδιαβροχα χειριστήρια διαχειρίζονται ακόμη και πισίνες, Jacuzzi κλπ.

Καταλαβαίνεις λοιπόν τι ελεύθερες και "καθαρές" επιφάνειες σε τοίχους μένουν σε ένα χώρο και πόσο συγκεντρωμένες και ενοποιημένες είναι οι εφαρμογές όλης της οικίας!

Για αυτό Παναγιώτη τουλάχιστον υτα σύγχρονα οικιακά touchscreen μπορεί να μην είναι "οικονομικά" αλλά εκτός οτι κάνουν ΠΟΛΛΑ πράγματα συγχρόνως, σηκώνοντας ταυτόχρονες πολλές εφαρμογές, ενοποιύν όλο την οικία με αμεσότητα.
Προσωπικά δεν τα βρίσκω καθόλου "ακριβά" σε σχέση με άλλα που απλά μεταφέρουν με ένα απλό "κλικ" εντολές τύπου "ανεβασε μου τα ρολλά". Υπάρχει πραγματικά χαωτική διαφορα μεταξύ των δύο.

Και φυσικά υπάρχουν και στην κυριολεξία πολύ οικονομικά μοντέλα στις μικρές ίντσες που τοποθετούμε σε κρεβατοκάμαρες και γραφεία, όπου δεν είναι απαραίοτητο να έχουμε μεγάλες αναλύσεις.

Reaction score
228

Εγώ εγκατέστησα πέρισυ ΝΟΕΜΟΝ. Είναι πολύ αξιόπιστο. Ένας άλλος φίλος που έχει Χ10 έχει κουραστεί απο το χάσιμο των εντολών. Το "πρόβλημα" που βλέπω με εγκατάσταση τύπου ΝΟΕΜΟΝ είναι ότι σε σπίτι εν λειτουργία το σπίτι γίνεται "καλοκαιρινό". Μετά βέβαια απολαμβάνεις αξιοπιστία. Έχει και ωραία keypads. Έχει και Λάμπρου με καλό local support. Δεν είναι βέβαια και τσάμπα. Αν θες περισσότερες λεπτομέρειες pm.

Reaction score
0

...

Ένας άλλος φίλος που έχει Χ10 έχει κουραστεί απο το χάσιμο των εντολών.
...
Μήπως γνωρίζεις αν έχει τον ουδέτερο αγωγό μέχρι τα modules? (στοιχηματίζω πως όχι)

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277

Εγώ εγκατέστησα πέρισυ ΝΟΕΜΟΝ. Είναι πολύ αξιόπιστο. Ένας άλλος φίλος που έχει Χ10 έχει κουραστεί απο το χάσιμο των εντολών. Το "πρόβλημα" που βλέπω με εγκατάσταση τύπου ΝΟΕΜΟΝ είναι ότι σε σπίτι εν λειτουργία το σπίτι γίνεται "καλοκαιρινό". Μετά βέβαια απολαμβάνεις αξιοπιστία. Έχει και ωραία keypads. Έχει και Λάμπρου με καλό local support. Δεν είναι βέβαια και τσάμπα. Αν θες περισσότερες λεπτομέρειες pm.
Αλκη καλημέρα,
νομίζω οτι το Fyes (ex Noemon) είναι κελεπούρι για τις δυνατότητες του. Το βρίσκω και πολύ οικονομικό σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Εσύ πλέον είσαι Believer μετα απο αυτο που ζεις σπίτι σου καθημερινά.

Μάλιστα σε σχέση με τα υπόλοιπα το συγκεκριμένο σύστημα δεν χρειάζεται πολλά μερεμέτια, στο σπίτι σου Αλκη περασαμε καλώδια προβολέα, ηχείων, κρυφό φωτισμό, Dimer κλπ για αυτο και η επιπλέον βαβούρα. Ενα καλώδιο BUS ή ακόμη και ένα UTP cat5 αρκεί για να περάσουν οι εντολές απο χειριστήριο σε χειριστήριο και Thats all.

Πιο απλή εγκατάσταση απο το Fyes δεν υπάρχει.
Επίσης είναι εξαιρετικά επεκτάσιμο, αξιόπιστο και με 5 χρόνια εγγύηση!

Reaction score
25.477

βαγγελη δε μιλουσα για τετοια οθονη.
μιλουσα για κατι σε 6" (η λιγοτερο) που συγκεκριμενα ο future home χρεωνε 999 ευρω οταν το ακριβως αντιστοιχο σε mitsubishi (και εμπειρικα απο χρηση σε πινακες πλοιων ηταν τουλαχιστον ανωτερο σε λειτουργειες και ταχυτητα) δεν ειχε 600 ευρω.
επισης οταν ρωτησα καποιο παλικαρι οτι θεελω να μπει και η θερμανση μεσα στο παιχνιδι και να μπορω να κανω καποια πργματα που εν τελη ηθελαν 6-7 θερμοστοιχεια , μου εδωσε τιμες για 2 καρτες (επειδη η καθεμια μετρουσε μεχρι 4 pt100) 600 ευρω τη μια τη στιγμη που η ακριβη σειρα της siemens s7300 εχει για μια που μετραει 8 , 658ευρα (ακατευατα) και σε φθηνοτερες σειρες ακομα λιγοτερο.
που θελω να καταλληξω
ναι το software ΠΡΕΠΕΙ να χρεωνεται κανονικα και με το νομο και οσο κοστιζει και με το νομιμο κερδος.
αλλα δεν ειναι δυνατον τα υποδεεστερης ποιοτητας υλικα να πωλουνται σε αυτες τις τιμες επειδη δεν εχουμε τα @@ να πουμε οτι " ακου μαγκα, αυτο που θελεις , χρειαζεται 10 μερες προγραμματισμο και κοστιζει τοσο" αλλα προτιμαμε να λεμε λιγοτερα και μετα να σου τον πιανουμε στα υλικα (που ορισμενα ειναι και αναλωσιμα)

για νοημον θελω και εγω να μου πεις 5-6-7 πραμματα οταν καταλληξω τελικα στο τι θα γινει με το σπιτι.

ειδικα παλι στο θεμα της οθονης, τη στιγμη που υπαρχουν αυτα:
http://www.cartft.com/catalog/gl/102
http://www.cartft.com/catalog/il/1133

οτιδηποτε κοστιζει πανω απο 800 ευρω μπορει καλλιστα να θεωρηθει ολιγον τι πιασοκολλε. νομιζω οτι κατι τετοιο ειναι αρκετα ανωτερο σε δυνατοτητες απο μια οθονη χειρισμου αυτοματισμου και μαλλον παει πολυ περισσοτερο σε κατι που κανει multitasking.

τωρα στο θεμα γιατι δεν μπορουμε να χρησιμοποιησουμε υλικα αυτοματισμου plc που ειναι και πολυ ευκολο να βρεθουν αν συμβει κατι δεν το πολυπιανω, σε αυτοματισμου πλοιων ειναι καθεστος και αρκετες λειτουργειες δεν ειναι καθολου απλες.

Reaction score
228

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ακριβότερο από άλλα συστήματα. Απλά με τις δυνατότητες που έχει σου ανοίγει η όρεξη...
...και η τσέπη.
Επίσης όντως απαιτείται μόνο ένα utp. Απλά θέλει το μερεμετάκι του. Το οποίο όπως είπα είναι απείρως προτιμότερο δεδομένου της αξιοπιστίας. Δε θες κάθε λίγο να χάνονται οι εντολές και να ξαναπρογραμματίζεις.

Reaction score
384

Παναγιωτη,

αυτο που σκεφτεσαι γινεται ηδη με τα ακολουθα προγραμματα:

www.charmedquark.com
www.cinemarsolutions.com

Πρεπει ομως να βλεπεις το πακετο σα 'λυση' και οχι σαν 'κοστος υλικων.'
Εαν ειναι ετσι, γιατι πληρωνεις 17 ευρω μια μπριζολα που ξερεις οτι κανει μονο 3 στο χασαπη? Γιατι προφανως το service, η εξυπηρετηση, το αποτελεσμα, κλπ ειναι αυτα που σε κανουν και αφηνεις και φιλοδωρημα στο τελος! :611:

Reaction score
25.477

δεν το βλεπω σαν υλικα αυτο το ξεκαθαρισα.
απλα καποια στιγμη πρεπει να μαθουμε να χρεωνουμε και να πληρωνουμε ΕΡΓΑΣΙΑ και ΜΕΛΕΤΗ και οχι να την βαζουμε στα υλικα.

Reaction score
2.557
Re: Απάντηση: Έξυπνο σπίτι!

δεν το βλεπω σαν υλικα αυτο το ξεκαθαρισα.
απλα καποια στιγμη πρεπει να μαθουμε να χρεωνουμε και να πληρωνουμε ΕΡΓΑΣΙΑ και ΜΕΛΕΤΗ και οχι να την βαζουμε στα υλικα.
Πολύ - μα πάρα πολύ - σωστό αυτό!
Επειδή έχω ένα εξοχικό στα μπετά (ξεκινάω τα μπετά) στο χωριό μου (Σαντορίνη) θα ήθελα τη γνώμη σας, όχι τόσο για το πως αλλά για το τί αξίζει να κάνω με συστήματα τύπου Νοήμων κλπ.
Όταν (θα) είμαι εκεί δεν χρειάζομαι κανέναν να μου ανοιγοκλείνει την μπαλκονόπορτα ή την κουρτίνα ή να μου ξεκινάει τα μηχανήματα ή να μου κάνει καφέ. Όταν όμως λείπω θα ήθελα - λέω - να μου ποτίζει τα λουλούδια, να προσέχει το σπίτι, να μαζεύει το νερό της βροχής (Σαντορίνη γαρ...), να βάζει μπρός κανένα αφυγραντήρα, και τέτοια πράγματα γενικώς...

Πρέπει όμως να επισημάνω ότι το νησί έχει συχνές διακοπές ρεύματος. Όταν πέσει ο αυτόματος ή η ασφάλεια τότε πάπαλα όλα;;;

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.886
Members
38.514
Νεότερο μέλος
bmavroeidis