Έχω bit-perfect σήμα;

Reaction score
0
Γεια σας. Έχω κάποιες απορίες και ελπίζω να με βοηθήσετε να καταλάβω καλύτερα κάποια πράγματα. Πρόσφατα μου ήρθε πάλι η όρεξη (βοηθάνε και οι συνθήκες) και θέλω πάλι να ακούσω μουσική από ένα καλό σύστημα, καλό βέβαια σε σχέση με τα χρήματα πού μπορώ να διαθέσω. Έτσι έβγαλα από την αποθήκη τα παλιά μου μηχανήματα (δυστυχώς το Marantz CD-57mkII player δεν δουλεύει πλέον) και έκανα και μερικές καινούργιες αγορές. Το (μαγικά) μηχανήματα που έχω στη διάθεση μου είναι:

HP Pavilion dv7-1125ea -> Foobar + Wasapi (Win7) -> USB cable -> V-Dac -> NAD 314 -> Roister Silk-120 / Sennheiser HD650.

To V-Dac το αγόρασα πρόσφατα με σκοπό να αναβαθμίσω το ήχο από το laptop. Είχα σκοπό να το συνδέσω μέσω s/pdif, επειδή κάπου διάβασα ότι η μια από της δύο εξόδους για τα ακουστικά που έχει το laptop είναι και s/pdif έξοδο. Αγόρασα ένα καλώδιο που είναι σαν το βύσμα τον ακουστικόν στη μια άκρη (mini optical) και optical στην άλλη και συνδέω το laptop με το dac, αλλά για κάποιο λόγω δεν δουλεύει. Εγώ πιστεύω ότι το laptop έχει s/pdif έξοδο, επειδή άμα πάω στο "Playback devices" μενού, υπάρχει στο "Playback" tab η επιλογή "SPDIF (Digital Out via HP Dock) - IDT High Definition Audio CODEC". Βέβαια έχω προσπαθήσει το κόλπο να εισάγω κάτι στη είσοδο που υποτίθεται ότι είναι το s/pdif και να δω το κόκκινο φως που υποτίθεται ότι βγάζει, αλλά χωρίς επιτυχία. Έχετε καμιά ιδέα τι μπορεί να φταίει και πως θα μπορούσα να διαπιστώσω εάν έχω πραγματικά s/pdif έξοδο; Ένας λόγος που πρωτιμώ s/pdif είναι επειδή έχω αρκετά κομάτια σε 24bit, και μέσο usb το dac δεν μπορεί να τα παίξει.

Για την ώρα έχω συνδέσει το dac με usb καλώδιο. Το βλέπει αυτόματα σαν "Speakers - USB Audio DAC", και δουλεύει μια χαρά με Foobar και Wasapi. Θέλω να ρωτήσω αν το Foobar με Wasapi δίνει bit-perfect σήμα μέσο του USB στο dac; Από ότι διαβάζω, εάν το "Volume Control" τον Windows δεν δουλεύει, τότε το Foobar δίνει bit-perfect σήμα. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση μου, άρα έχω bit-perfect σήμα από το Foobar μέσο USB; Κάνει η κάρτα ήχου κάποιο re-sampling στα 48Khz; Πάντως δεν μπορώ να παίξω dts 16bit 44.1Khz αρχεία, όταν τα βάζω στο Foobar ακούω μόνο θόρυβο.

Για την ώρα δεν έχω άλλα χρήματα να ξοδέψω σε αυτόν το τομέα, ελπίζω να με βοηθήσετε να πάρω το καλύτερο αποτέλεσμα από το σύστημα που έχω. Ευχαριστώ.

Reaction score
1
Απάντηση: Έχω bit-perfect σήμα;

To V-Dac το αγόρασα πρόσφατα με σκοπό να αναβαθμίσω το ήχο από το laptop. Είχα σκοπό να το συνδέσω μέσω s/pdif, επειδή κάπου διάβασα ότι η μια από της δύο εξόδους για τα ακουστικά που έχει το laptop είναι και s/pdif έξοδο. Αγόρασα ένα καλώδιο που είναι σαν το βύσμα τον ακουστικόν στη μια άκρη (mini optical) και optical στην άλλη και συνδέω το laptop με το dac, αλλά για κάποιο λόγω δεν δουλεύει. Εγώ πιστεύω ότι το laptop έχει s/pdif έξοδο, επειδή άμα πάω στο "Playback devices" μενού, υπάρχει στο "Playback" tab η επιλογή "SPDIF (Digital Out via HP Dock) - IDT High Definition Audio CODEC". Βέβαια έχω προσπαθήσει το κόλπο να εισάγω κάτι στη είσοδο που υποτίθεται ότι είναι το s/pdif και να δω το κόκκινο φως που υποτίθεται ότι βγάζει, αλλά χωρίς επιτυχία. Έχετε καμιά ιδέα τι μπορεί να φταίει και πως θα μπορούσα να διαπιστώσω εάν έχω πραγματικά s/pdif έξοδο;

Δυστυχώς από τα specs του Laptop δεν προκύπτει HD κάρτα ήχου, ούτε ψηφιακή έξοδος. Δεν χάνεις όμως τίποτα να δοκιμάσεις τα παρακάτω μπας και ...................

Κατέβασε & εγκατέστησε το "Realtek HD Sound Effect Manager".

Τρέξε το πρόγραμμα και επέλεξε το Audio I/O tab.

Επέλεξε το Analog και στο Connector Settings Κλίκαρε το "enable auto popup dialog ............".

Επέλεξε το Digital και όρισε το output sampling rate σε 96K Hz. Κλίκαρε και το SPDIF box.

Την επόμενη φορά που θα συνδέσεις το mini otical καλώδιο θα εμφανιστεί ένα popup menu. Επέλεξε Spdif και πρέπει να είσαι ΟΚ αν όντως υπάρχει Spdif έξοδος στο Laptop σου.

Bart

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.326

(...) Εγώ πιστεύω ότι το laptop έχει s/pdif έξοδο, επειδή άμα πάω στο "Playback devices" μενού, υπάρχει στο "Playback" tab η επιλογή "SPDIF (Digital Out via HP Dock) - IDT High Definition Audio CODEC".
Άρα δεν έχεις διαθέσιμη spdif out, παρά μόνον με την προσάρτηση του docking station.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.326

(...)
Για την ώρα έχω συνδέσει το dac με usb καλώδιο. Το βλέπει αυτόματα σαν "Speakers - USB Audio DAC", και δουλεύει μια χαρά με Foobar και Wasapi. Θέλω να ρωτήσω αν το Foobar με Wasapi δίνει bit-perfect σήμα μέσο του USB στο dac;
Ναι, αλλά προφανώς μόνον με σήμα 16/44, μιας και στις προδιαγραφές του laptop αναφέρεται 16μπιτη κάρτα ήχου. Τώρα, γιατί η HP δεν έβαλε high def κάρτα σε τόσο ακριβό laptop, μόνον αυτοί το ξέρουν.

Επομένως, για να παίξεις αρχεία hi-def χρειάζεσαι κάποια ανάλογη εξωτερική κάρτα, καρφωμένη σε μια θύρα USB, ή στη firewire.

Reaction score
0

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Bart η κάρτα ήχου είναι Sound Blaster, προσπάθησα να εγκαταστήσω το driver της Realtek αλλά δεν δουλεύουν. Coyias μάλλον χρειάζομαι εκείνο το docking station, που από ότι βλέπω κάνει κάπου 100 ευρό. Μάλλον θα αρκεστώ στο USB για την ώρα. Το foobar μπορεί να μετατρέψει τα 24bit σε 16bit, δεν ξέρω εάν υπάρχει κάποιο codec που να το κάνει αυτό σε real time, χωρίς να χρειαστώ να τα μετατρέψω.

Για το bit-perfect με προβληματίζει λίγο το γεγονός ότι δεν μπορώ να παίξω dts αρχεία, υποτίθεται αυτός είναι ένας τρόπος να δεις εάν έχεις bit-perfect η όχι. Θεωρητικά από ότι έχω καταλάβει το foobar πρέπει να στέλνει το σήμα στο USB dac κατευθείαν, αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν είναι έτσι και ότι η κάρτα ήχου κάνει re-sampling στα 48Khz και μετά πάνε στο dac. Το V-Dac δυστυχώς δεν δείχνει τη σήμα δέχεται.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.437

Το vdac δεν νομιζω ν αναγνωρίζει dts αρχεία..

Reaction score
0

Το vdac δεν νομιζω ν αναγνωρίζει dts αρχεία..
Αυτό εξηγεί γιατί δεν αναπαράγει dts αρχεία. Μπορεί τελικά το σήμα που φτάνει στο V-Dac να είναι bit-perfect.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.578
Members
38.576
Νεότερο μέλος
Eleni Sousani