Ύψος surround σε σύστημα 5.1

Μηνύματα
13
Reaction score
6
Όπως υποσχέθηκα, σας παρουσιάζω τον χώρο μου. Πρόκειται για μικρής έκτασης χώρο - υπνοδωμάτιο με ξύλινο πάτωμα περίπου 10 τετραγωνικών, με ύψος 2,80m.


Room.jpg
room 3D.jpg


Η μπαλκονόπορτα και η εντοιχισμένη ντουλάπα καθιστούν μοναδική επιλογή την τοποθέτηση της TV (SONY KD 65xf9005) σε επιτοίχια βάση στήριξης και θέση όχι κεντραρισμένη με το κρεβάτι, το οποίο και όπως είναι κατανοητό αποτελεί και την μοναδική θέση ακρόασης.
Γνωρίζοντας λοιπόν ότι η χωροταξία του δωματίου με υποχρεώνει να προβώ σε μεγάλους συμβιβασμούς όσον αφορά την σωστή θέση των ηχείων του ηχοσυστήματος, ο μοναδικός στόχος που έχω είναι η βέλτιστη διάταξη των ηχείων λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς που θέτει ο συγκεκριμένος χώρος.

Χρήση οικοσυστήματος 80% home cinema - 20% μουσική
Ενισχυτής : Denon AVR-X2700H
Hχεία L/R : SVS Prime Bookshelf
Κεντρικό : SVS Prime Center
Surround : SVS Prime Satellite
Subwoofer : SVS PB-1000

Θέση ακόασης : απόσταση 3.20m - ύψος 0,88m.

Αυτά είναι τα δεδομένα που έχω.
Η απόσταση ακρόασης καταλαβαίνω ότι είναι μεγάλη για ηχεία βάσης και το κεντρικό, απο την άλλη τα 28 κυβικά του δωματίου ίσως πάλι ήταν πολύ λίγα για ηχεία δαπέδου. Ίσως στο μέλλον προχωρήσω σε αντικατάσταση των εμπρός ηχείων με τα SVS Prime Tower και περάσω τα bookshelf σαν surround kai ta satellite ως height speakers σε μια 5.1.2 διάταξη, αλλά φοβάμαι μήπως φτάνω στην υπερβολή.
Το τρίγωνο ακρόασης σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να πληρεί την "κανονικότητα" μια και εφόσον τα ηχεία τοποθετηθούν συμμετρικά κάτω απο την τηλεόραση, η μεταξύ τους απόσταση δεν θα ξεπερνά το 1m.
Η εναλλακτική είναι το δεξιά ηχείο να τοποθετηθεί σε βάση μεταξύ μπαλκονόπορτας και εντοιχισμένης ντουλάπας. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε απόσταση μεταξύ των ηχείων περίπου 2.40m αλλά τα ηχεία θα είναι ασσύμετρα τοποθετημένα σε σχέση με την τηλεόραση.
Το κεντρικό αναγκαστικά θα τοποθετηθεί κάτω απο το κέντρο της τηλεόρασης με ελαφριά κλίση δεξιά ώστε να "βλέπει" τη θέση ακρόασης και με το κέντρο του twitter σε ύψος περίπου 88cm ευθυγραμισμένο σε ύψος με τα twitter του δεξιού και αριστερού ηχείου.
Το υπογούφερ μπορεί να τοποθετηθεί εφαπτόμενο του αριστερού τοίχου κάτω απο το αριστερό ηχείο, ή περίπου κάτω απο το κέντρο της τηλεόρασης, δηλαδή κάτω απο κεντρικό ηχείο.
Τα surround υποχρεωτικά θα τοποθετηθούν δεξιά και αριστερά του κρεβατιού και σε απόσταση όχι μεγαλύτερη απο 80 cm.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ότι πραγματοποιόντας δοκιμές στο ύψος τοποθέτησης των surround, τελικά αυτή που με ικανοποίησε περισσότερο ηχητικά ήταν η θέση 1,5m σε ύψος απο το έδαφος δηλαδή περίπου 60cm ψηλότερα απο τη θέση ακρόασης.
Ίσως αυτό ωφείλεται και στο γεγονός ότι έτσι τα ηχεία απομακρύνονται κάπως απο τα αυτιά μου και το συνολικό ηχητικό αποτέλεσμα δείχνει αρκετά πιο ισσοροπημένο.

Καταλαβαίνω απολύτως ότι οι περιορισμοί του χώρου και η αναγκαστική διάταξη των ηχείων που ο χώρος επιβάλει ξεφεύγει κατα πολύ απο τη νομιμότητα, αλλά έστω κι έτσι αυτό που τελικά ακούω με κάνει να νοιώθω όμορφα.
Απο ότι βλέπω απο τις καμπύλες απόκρισης συχνοτήτων του Denon υπάρχουν μεγάλες ακυρώσεις, κοιλάδες, χαράδρες, βουνά και ότι άλλο στοιχείο της γεωλογίας μπορείτε να φανταστείτε, αλλά τελικά και σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα που είχα η διαφορά στην καθαρότητα, στον όγκο και στην ποιότητα της μουσικής που φτάνει στα αυτιά μου είναι αξιοσημείωτη.
Θα ήθελα φυσικά την άποψή σας για την τοποθέτηση των μπροστινών ηχείων, και του υπογούφερ, όπως και οποιαδήποτε παρατήρηση που κατα τη γνώμη σας θα μπορούσε να βελτιώσει την ηχητική εικόνα που φτάνει στ' αυτάκια μου.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον κόπο να διαβάσετε όλο αυτό και για την καλή σας διάθεση να προβείτε σε χρήσιμες παρατηρήσεις και συμβουλές.
 


Μηνύματα
2.377
Reaction score
3.578
Βάλε τα ηχεια εκεί που μπορείς και απόλαυσε τα, κάνε και οποίες δοκιμες μπορείς και αποφάσισε.

Ο χώρος είναι ιδιαίτερος οπότε οι δοκιμές επιβάλλονται.
 

Μηνύματα
13
Reaction score
6
Βάλε τα ηχεια εκεί που μπορείς και απόλαυσε τα, κάνε και οποίες δοκιμες μπορείς και αποφάσισε.

Ο χώρος είναι ιδιαίτερος οπότε οι δοκιμές επιβάλλονται.
Ευχαριστώ για την απάντηση nemesi54. Καταλαβαίνω το προβληματικό του χώρου, αλλά εν όψη παραγγελίας ενός επίπλου που θα τοποθετηθούν τα ηχεία, η θέση του υπογούφερ και του δεξιού μπροστά Ηπείρου είναι σημαντικοί παράγοντες για να αποφασίσω. Η άποψή σας λοιπόν θα ήταν πολύ μεγάλη βοήθεια.
 

Μηνύματα
2.377
Reaction score
3.578
Κατά την γνώμη μου το δεξί ηχείο πρέπει μείνει κοντά στην τηλεόραση...
Τοποθετώντας το δεξιά μακριά απο την tv απλά "βγάζεις" τον ήχο μακριά απο την εικόνα.

Και οι δύο θέσεις που μπορείς να τοποθετήσεις το sub ειναι αποδεκτές.
 

Μηνύματα
5
Reaction score
2
Έχω να σας προτείνω δύο σκέψεις.
1. Μπορείτε να μετακινήσετε το έπιπλο στη βάση (πόδια) του κρεβατιού, αποκτώντας συμμετρία και μείωση της απόστασης ακρόασης - θέασης. Σε αυτή την περίπτωση αν θέλετε, κατασκευάζετε ένα έπιπλο με σχισμή και μηχανισμό που να ανεβοκατεβαίνει η τηλεόραση μέσα στο έπιπλο. Τα ηχεία θα τοποθετηθούν στη κανονική τους θέση, δεξιά κέντρο και αριστερά της τηλεόρασης, επί του επίπλου ή σε βάσεις, αναλόγως του μεγέθους της κατασκευής και της τηλεόρασης.
2. Άνωθεν τοποθέτηση. Θα απαιτηθεί μία κατασκευή τύπου κουνουπιέρας. Στο πλαίσιο "Π" που θα δημιουργηθεί στη βάση (πόδια) του κρεβατιού, μπορούν να αναρτηθούν στον οριζόντιο δοκό το κεντρικό ηχείο με την τηλεόραση και στις κάθετες τα πλευρικά ηχεία.
Τα μηχανήματα στη βάση του κρεβατιού με τα καλώδια να τρέχουν από κάτω του.
Τα υπογούφερ στη θέση των κομοδίνων ή αν είναι ένα, απέναντι στην κενή πλέον γωνία.
Τα περιφερειακά ηχεία στα άνω πλαίσια για άτμος και στο άλλο κεφαλικό "Π" της κατασκευής τα σαράουντ στο επιθυμητό ύψος.

Καλή επιτυχία σε ότι κι αν κάνετε τελικά...
 


Τελευταια Μηνυματα

Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.317
Μηνύματα
2.858.310
Members
37.894
Νεότερο μέλος
tassos249
Top