(Ώρα) Να σοβαρευτούμε (ή, επί το λαϊκότερον, Getting Serious)…

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Α. Αιτιολογική Έκθεση (όπως τη λένε και στη Βουλή, όταν κατατίθεται ένα νομοσχέδιο) ;)

Η αλήθεια είναι ότι, όταν άρχισα να ασχολούμαι με τη διαδικτυακή κοινότητα του AV, στην αρχή ως μέλος του άλλοτε ενιαίου AV Forum και στη συνέχεια του AVSite (και του διπλανού AVClub), αλλά και των ξένων διαδικτυακών Fora (AVS Forum.com, Hometheaterforum.com κ.α διάφορα – δεν χρειάζεται να τα απαριθμήσουμε εδώ), η βασική μου επιδίωξη ήταν να ενημερώνομαι και να συζητάω για τα τεκταινόμενα στο χώρο του AV.

Κυρίως του “Audio”, αλλά μετά την καταιγιστική συνένωση των δύο κόσμων, το Video έγινε κι αυτό μέρος της βασικής ενασχόλησής μου.

Ωστόσο, έμενα μακρυά από τον κόσμο των υπολογιστών, με μόνη μου ενασχόληση τη χρήση τους ως μέσον εφαρμογών γραφείου (κειμενογράφος, Internet και email, συμμετοχή στον γραπτό λόγο των fora, αποθήκευση βασικών εγγράφων, βιβλίων, εγχειριδίων κλπ., άντε και καμιάς φωτογραφίας). Όλα τα υπόλοιπα, αυτά που κυριαρχούσαν στον κόσμο του AV, τα έβλεπα σαν αντικείμενα μακρυά από υπολογιστές. Αντικείμενα με τις δικές τους αυτόνομες συσκευές, καλώδια και λοιπά καλούδια, ακόμα κι αν κάποια από αυτά ήταν μέρος λογισμικού κρυμμένου επιμελώς μέσα στις αυτόνομες συσκευές.

Ο πανδαμάτορας χρόνος όμως άλλα μας επιφυλάσσει, ως συνήθως και στο τέλος άλλα μαθαίνουμε:

- Πρώτον, ο κόσμος των αυτόνομων συσκευών έχει προ πολλού περάσει στον κόσμο των υπολογιστών. Δεν υπάρχει πλέον καμιά συσκευή AV σε παραγωγή σήμερα που να μην είναι ένας μικρός ή μεγάλος υπολογιστής. Ακόμα κι αν δεν είναι, κάποιο μέρος της θα είναι στην ουσία μέρος υπολογιστή, που θα υπακούει στην ψηφιακή τεχνολογία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

- Δεύτερον, οι σημερινοί υπολογιστές για οικιακή χρήση έχουν από πολύ καιρό μπει για τα καλά στο χώρο του AV και σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν ουσιαστικά το κέντρο ενός καλού συστήματος Audio ή Audio-Video ή Home Theater, όποιον όρο θέλετε, πάρτε.

- Τρίτον, η υπολογιστική (ψηφιακή) ικανότητα ενός σημερινού οικιακού υπολογιστή ξεπερνάει κατά πολύ την αντίστοιχη ικανότητα οποιασδήποτε αυτόνομης συσκευής AV, πολλαπλά ακριβότερης από αυτόν, με τελικά αποτελέσματα χρήσης ίσα ή και καλύτερα από αυτήν.

- Τέταρτον (και όχι απαραίτητα τελευταίο), ένας υπολογιστής είναι ένα πολυεργαλείο, που πέραν της ουσιαστικής προσφοράς και συμμετοχής του σε ένα σύστημα AV, μπορεί να κάνει και ένα σωρό άλλα πράγματα, άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένα με το σύστημα, όπως π.χ. να αποθηκεύσει αμέτρητο αριθμό μουσικών κομματιών, ταινιών και άλλων μέσων (φωτογραφίες, παιχνίδια κλπ.), να βοηθήσει στο ηχητικό καλιμπράρισμα του χώρου ή στο οπτικό καλιμπράρισμα του προβολέα ή της τηλεόρασης, να αναλάβει μερικώς ή ολικώς τον αυτοματισμό του φωτισμού και των οπτικών εφέ του οικιακού μας κινηματογράφου, να προστατέψει το χώρο κ.ο.κ.

Με όλα αυτά κατά νου και λίγο-λίγο, αναγκάστηκα κι εγώ σιγά-σιγά να μπω στο παιχνίδι και να υποβάλλω τον εαυτό μου στην απόκτηση γνώσεων και υλικού, που στο παρελθόν μου φαινόταν μη απαραίτητο.

Αυτή η διαδικασία της απόκτησης γνώσεων και υλικού, καθώς και της δαπάνης ικανών ποσών χρημάτων δεν κράτησε απλά λίγο χρονικό διάστημα. Κι εγώ, όπως πολλοί άλλοι φαντάζομαι, πέρασα από διάφορα στάδια, μέχρι να φτάσω εδώ που έφτασα.

Και ομολογώ ότι έχω ακόμα πολύ, μα πάρα πολύ δρόμο μπροστά μου.

(Συνεχίζεται)
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
(Η συνέχεια)

Β. Σύντομο Ιστορικό
Τα πρώτα μου βήματα έγιναν με υπολογιστές, που δεν ανήκαν σε μένα, ήταν επαγγελματική η επαφή μου και για άσχετους με την τεχνολογία AV λόγους. Ήταν υπολογιστές εγκατεστημένοι σε πλοία, των οποίων η βασική χρήση ήταν η αποθήκευση κειμένων και μηνυμάτων, που είχαν να κάνουν με τη λειτουργία και την συντήρηση του πλοίου και την επικοινωνία με το γραφείο της εταιρείας. Θα μπορούσα να πω ότι αυτός ήταν και ο λόγος που με ώθησε να γνωρίσω από κοντά την ψηφιακή τεχνολογία, που μέχρι τότε αρνιόμουνα πεισματικά να κάνω.

Στη συνέχεια, ζήτησα από φίλο, μηχανικό υπολογιστών, να μου προμηθεύσει και να μου στήσει το πρώτο μου PC. Ήταν, αν θυμάμαι καλά ένα PC, με έναν Intel Pentium με τεχνολογία MMX, στα 233 - 166 MHz, του 1996, πάνω σε μια μητρική που ούτε θυμάμαι τι ήταν (μάλλον της Intel), με Windows 95 και έναν σκληρό δίσκο με την εκπληκτική χωρητικότητα των 3 και κάτι GB!!

Αυτός δεν κράτησε πολύ, κάτι λιγότερο από 6 μήνες. Γρήγορα τον πούλησα, μάλλον σε καλή τιμή και τον αντικατέστησα με έναν άλλο, με AMD Athlon 800άρη και σκληρό δίσκο νομίζω γύρω στα 12 GB. Μετά ακολουθήθηκε μια πορεία, μάλλον αναντίστοιχη με τις τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά δεν είχα βάλει και στόχο να τις παρακολουθώ κιόλας.

Ώσπου, κάποια στιγμή ανακάλυψα τη μαγεία του video capturing. Τότε λοιπόν, αναβαθμίστηκα, μάλλον κάνοντας άλμα και πήγα σε έναν Pentium III – 933 MHz, πάνω σε μια μητρική Asus CUSL2, με socket 378 (!!) και Windows 98. Μετά, ξοδεύτηκα να πάρω μια Matrox RT2000 video capturing card, που είχε ως απαραίτητο συνοδευτικό της την αντίστοιχη κάρτα γραφικών Matrox Millennium G400 Flex 3D Edition card (AGP) και ένα πολύ πλούσιο συνοδευτικό υλικό σε software (Adobe Premiere, Ulead, κλπ.). Την ίδια περίοδο αγόρασα και δυο εξωτερικούς δίσκους SCSI, μαζί με έναν SCSI Controller της Adaptec, αλλά τελικά αυτό το αρκετά ακριβό σύστημα για την εποχή του ποτέ δεν κατάφερα να το εκμεταλλευτώ πλήρως, γιατί εν τω μεταξύ άλλαξαν οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις και πού να βρεθεί χρόνος για τέτοιου είδους ενασχόληση και χόμπυ. Ώσπου κάποια στιγμή το εν λόγω PC είχε πλέον απαξιωθεί και μπει στα vintage.

Στη συνέχεια μπήκα στο χορό. Μετά από 2 χρόνια χρήσης του παραπάνω PC, βρέθηκα στην Κίνα το 2006, αγκαλιά με ένα laptop ανάγκης, αγορασμένο από το ΠΛΑΙΣΙΟ, το οποίο όμως απλά εξυπηρετούσε τις ανάγκες επικοινωνίας μου με την Ελλάδα μέσω Skype, την ηλεκτρονική μου αλληλογραφία και την καταγραφή των στοιχείων των επιθεωρήσεων των μηχανολογικών συστημάτων των πλοίων που χτιζόντουσαν στην Κίνα, κατά τις επισκέψεις μου στα εργοστάσια κατασκευής τους. Φεύγοντας από εκεί και επειδή θεώρησα ότι για ένα μεγάλο τμήμα hardware, η ντόπια αγορά ίσως ήταν φτηνότερη από την Ελλάδα, αποφάσισα να το προμηθευτώ από εκεί, με σκοπό να κάνω τα συμπληρώματα στην Ελλάδα και να στήσω έναν ακόμα πιο σύγχρονο υπολογιστή, με το μυαλό πλέον σε HTPC. Αγόρασα λοιπόν ένα πραγματικό HTPC, κουτί, ένα Thermaltake Bach, μια μητρική Intel D945PSN (socket 775), έναν επεξεργαστή Pentium 4 – 660 Prescott, στα 3.6 GHz (με Hyperhtreading, παρακαλώ), μια κάρτα γραφικών Sapphire Radeon X1900XTX (PCI-E) και ένα σκληρό Maxtor SATA 120 GB. Όταν ήλθα στην Ελλάδα το έστησα με Windows XP, άρχισε να λειτουργεί ωραία και καλά, και κάποια στιγμή, που έλειψα για κάνα-δυο βδομάδες, όταν γύρισα, τα είχε φτύσει. Τότε δεν ήξερα τι έφταιξε, αργότερα ανακάλυψα ότι κάτι δεν πήγε καλά με το τροφοδοτικό του, ένα Thermaltake PurePower 680W, το οποίο αργότερα το έφτιαξα. Σ’ αυτό το σημείο, εγκατέλειψα την προσπάθεια να το επιδιορθώσω, και είχα μείνει με το παλαιότερο, αυτό με τον Pentium III για κάμποσο διάστημα.

Μετά, όταν πια για τα καλά η δουλειά στο γραφείο με είχε πλέον “καρφώσει” στη στεριά (σχετικό αυτό το “καρφώσει”, αφού ο μισός και πλέον χρόνος ήταν στο εξωτερικό, σε επισκευές και παρακολουθήσεις πλοίων, αλλά ήθελα να ελπίζω ότι τυπικά ίσχυε), αποφάσισα να αναβαθμιστώ στα εντελώς σύγχρονα της εποχής. Βρισκόμαστε ήδη στο 2007, λίγο πριν την έναρξη της κρίσης, δηλαδή. Συνάδελφος από το γραφείο, πολύ πιο “προχωρημένος” από μένα στα “κομπιουτερίστικα”, σε συζήτηση μου λέει ότι θέλει να πάρει έναν σύγχρονο καλό υπολογιστή, γιατί ο δικός του – λέει – είναι πια αρχαίος. Τον ρωτάω πώς σκέφτεται να το κάνει και μου λέει “Πού να τρέχω τώρα, θα πάρω το ΠΛΑΙΣΙΟ και θα τους πω να μου φτιάξουν εκείνοι έναν, με τα υλικά που εγώ θέλω”. Κάτι έκανε κλικ μέσα μου τότε και σκέφτηκα κι εγώ την ίδια “λύση”. Πήρα λοιπόν τους πωλητές στο ΠΛΑΙΣΙΟ και σε μια ώρα είχαμε συμφωνήσει ένα πλήρες PC, με Windows Vista Ultimate, και με hardware δικής μου επιλογής (Μητρική Abit IP35 Pro - με socket 775 φυσικά - CPU Intel Quad Q6600 Kentsfield, δύο Western Digital Raptors των 150 GB σε RAID 1, GPU Sapphire ATI Radeon HD2900XT, Τροφοδοτικό Etasis Gaming 750W, RAM Crucial Ballistix 1066, 2GB, Κουτί Lian Li PC-201B κ.α. συμπληρωματικά). Ήταν γενικά ένα Hi-End PC για την εποχή του, αλλά με όλα τα μειονεκτήματα που εμπεριέχονται σε ένα PC έτοιμη αγορά, χτισμένο από παιδιά στο ΠΛΑΙΣΙΟ, που σκοπός τους ήταν να προωθείται ένα προϊόν όσο πιο γρήγορα γίνεται για εισπραχθεί το χρήμα. Αλλά τότε τόσα ήξερα, τόσα έκανα.

Μ’ αυτόν έμεινα κοντά στα τρία χρόνια. Κάποια στιγμή, άρχισε κι αυτός να δείχνει σημάδια κόπωσης, τον είχα φορτώσει και με πολλά άχρηστα προγράμματα, δεν ήξερα και πώς να τον ξεφορτώσω και αποφάσισα πλέον να πάψω να ασχολούμαι ερασιτεχνικά με το άθλημα.

Βρισκόμαστε πια στο 2010. Εκεί μπαίνει στο παιχνίδι ο Γιώργος μας. Χτίζω ένα νέο PC, που αρχικά το προορίζω για HTPC, αλλά γρήγορα γίνεται γενικής χρήσης υπολογιστής και, όπως έγραψα ήδη στο αντίστοιχο νήμα που τον πρωτοπαρουσίασα, ο Γιώργος εμφανίζει προφίλ σωτήρα:

καλά, αυτό το παιδί έχει προφίλ σωτήρα! Ευχαριστώ από καρδιάς, Γιώργο
Επειδή λοιπόν, αυτό το PC στήθηκε σωστά και με σωστά υλικά, εξακολουθεί να δουλεύει απρόσκοπτα μέχρι σήμερα και χρησιμοποιείται ως το PC καθημερινής χρήσης μου. Χρειάστηκε βέβαια να κάνω στην πορεία κάποιες βελτιωτικές αλλαγές, αλλά στη βασική του δομή είναι το ίδιο και εντελώς αξιόπιστο. Άλλαξα τον 64άρη SSD της Kingston δίσκο συστήματος με έναν 240άρη Intel 335, γιατί αποδείχτηκε μικρός, το αρχικό τροφοδοτικό της EZCool με ένα πιο αξιόπιστο CorsairModularTX650M 650W, την DDR2 RAM με DDR3 Corsair 4GB και σκατζάρισα (έκανα ανταλλαγή, δηλαδή) της κάρτας γραφικών (της αρχικής Sapphire ATI HD5770) με μια GigabyteGeForceGV-N730D5, ενώ την Sapphire την έβαλα σε άλλο PC.

(Συνεχίζεται)
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
(Η συνέχεια)

Γ. Στη σημερινή (τρόπος του λέγειν) εποχή...

Έχουμε πια φτάσει στο σήμερα (ή περίπου). Μετά από αυτό που περιέγραψα παραπάνω και αφού ταλανίστηκα αρκετά με το socket 775 και άκουσα και ολίγα “σκολιανά” από διάφορους εδώ μέσα (π.χ. Κόγιας) , το επόμενο βήμα ήταν να πάω σε νεότερη, μοντέρνα πλατφόρμα, την 1150 και να στήσω υπολογιστή με εντελώς νέα υλικά, προοριζόμενο για HTPC, ανεξάρτητα από το τελικό σχήμα που θα είχε αυτός. Πήρα λοιπόν, ένα μοντέρνο κουτί Corsair 400R με ένα τροφοδοτικό Etasis Gaming 750W, έβαλα μέσα του μια μητρική Gigabyte GA-Z87-D3HP με Socket 1150, έναν επεξεργαστή Intel Haswell i3-4330 στα 3.50 GHz, μια κάρτα γραφικών AMD – Sapphire Radeon R7 260X, 24 GB DDR3 RAM, έναν SanDisk Ultra Plus SSD, SATA 3-256 GB συν μερικούς ακόμα δίσκους SATA για αποθήκευση, του πέρασα Windows 8, που έγιναν 8.1 (και τώρα 10), φόρεσα και μια κάρτα TV AverMedia Aver3D CaptureHD H727, συν κάποιες άλλες βοηθητικές, πέρασα και κάποια επιπλέον προγράμματα, όπως π.χ. την Media Suite 11 της Cyberlink, και το έχω και δουλεύει στο σαλόνι, δίπλα στην Kuro μου. Η αλήθεια είναι ότι ο εγγονός μου είναι αυτός που το ευχαριστιέται περισσότερο από όλους μας, αφού όταν έλθει στο σπίτι, μετά την – απαραίτητη – έξοδο στην παιδική χαρά της περιοχής, απαιτεί να δει από το YouTube παραστάσεις Καραγκιόζη (είναι φαν και πολύ γνώστης του είδους ο μπαγάσας) ή ντοκιμαντέρ με δεινόσαυρους. Και τελικά, όποτε μένει σπίτι να κοιμηθεί, τον παίρνει ο ύπνος με παιδικά τραγουδάκια και σκετς, από το YouTube πάλι. Θεωρώ λοιπόν, ότι το εν λόγω PC έχει βγάλει τα λεφτά του.

Η συνέχεια ήταν η επιστροφή στην (αθάνατη) πλατφόρμα 775, αυτή τη φορά όμως με κάνα-δυο…. Ταρζανιές τέτοιου είδους.

Η επιλογή αυτή αποδείχτηκε τελικά πολύ καλή, γιατί έχω χτίσει έναν υπολογιστή με αρκετά υπολογίσιμη “ψηφιακή” δύναμη, ενώ είναι στα σκαριά ένας ακόμα.

(Συνεχίζεται)
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
(Η συνέχεια)

Δ. Φτάσαμε στο "Δια Ταύτα"...

Ας έλθουμε τώρα στο «Δια ταύτα». Όλα όσα ανέφερα ως ιστορικό παραπάνω, είχαν σκοπό, αφενός μεν να εξιστορήσουν μια πορεία στον άγνωστο και εν πολλοίς εχθρικό για μένα (όπως τουλάχιστον τον αντιλαμβανόμουν στο παρελθόν) κόσμο των υπολογιστών και αφετέρου να καταδείξουν την σημερινή μου κατάληξη μετά από μια επίπονη, αρκετά χρονοβόρα και αρκετά δαπανηρή προσπάθεια, η οποία όμως φρονώ ότι κατέληξε σε μια επιλογή και ένα αποτέλεσμα που – ελπίζω πως – θα με δικαιώσει.

Σήμερα λοιπόν, έχω στα χέρια μου ένα σύγχρονο και αρκούντως υψηλών προδιαγραφών hardware, με το οποίο έχω ήδη σετάρει τη βασική διαμόρφωση ενός νέου υπολογιστή. Έχω δηλαδή εγκαταστήσει τον επεξεργαστή πάνω στη μητρική με το σύστημα ψύξης του, μαζί με την κάρτα γραφικών και τους δύο δίσκους συστήματος, τις μνήμες και το τροφοδοτικό και έχω περάσει τα Windows 10, 64-bit, το Office 2016 Pro Plus συν κάποια ακόμα λογισμικά, στα οποία θα αναφερθώ παρακάτω.

Αυτή τη στιγμή, το βασικό hardware (μητρική, επεξεργαστής, υδρόψυξη, μνήμες, δίσκοι συστήματος, οπτικός οδηγός, τροφοδοτικό) βρίσκονται όλα πάνω σε ένα Test Bench της CoolerMaster, προκειμένου να γίνει το αρχικό σετάπ. To Test Bench έχει κατάλληλα διαμορφωθεί, να δεχθεί με ασφάλεια τόσο τις κάρτες πάνω στα slots της μητρικής (π.χ. την κάρτα γραφικών, αλλά και άλλε κάρτες), όσο και τα εξαρτήματα της υδρόψυξης (ψυγείο, ανεμιστήρες, σωληνώσεις κλπ.). Η διαμόρφωση έγκειται καταρχάς στην προσθήκη ενός χαλύβδινου πλαισίου, που έχει κοπεί και αφαιρεθεί από ένα παλιό άχρηστο κουτί υπολογιστή και έχει προσαρμοστεί στο πάνω μέρος του Test Bench. Είναι το μέρος εκείνο του κουτιού, που περιέχει στο ένα επίπεδό του την πλατφόρμα, πάνω στην οποία βιδώνεται η μητρική και στο άλλο επίπεδο, το όρθιο, σε 90 μοίρες γωνία με το πρώτο, τις θέσεις που προσαρμόζονται και βιδώνονται οι κάρτες επέκτασης (π.χ. κάρτα γραφικών) για να σταθεροποιούνται. Τέλος, πάνω σε αυτό το όρθιο επίπεδο, έχει ακόμα προσαρμοστεί ένα διάτρητο κομμάτι λαμαρίνας, που μπορεί να δεχθεί το ψυγείο και τους ανεμιστήρες της υδρόψυξης.

Η εικόνα του Test Bench, όπως έχει διαμορφωθεί, με τη μητρική και τα υπόλοιπα εξαρτήματα πάνω του, στο επόμενο ποστάρισμα.

Η σούμα των εξαρτημάτων, που διαμορφώνουν το νέο υπολογιστή:

• Κουτί: Lian Li PC-A10A (Silver)

• Τροφοδοτικό: Corsair HXM1050 80 Plus Gold, 1050W

• Μητρική: Asus Z170 Pro

• CPU: Intel Core i7-6700k Skylake
• Ψύξη της CPU: Η υδρόψυξη της Corsair Hydro H80, με προσθήκη της μονάδας ελέγχου της Corsair, που την ονομάζει Corsair Commander Mini. Είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου της υδρόψυξης, το ονομαζόμενο Corsair Link, το οποίο, εκτός από τα υλικά, συνοδεύεται και από ένα ειδικό λογισμικό, που ολοκληρώνει το πακέτο και πραγματοποιεί τον έλεγχο της υδρόψυξης και συνολικά της ψύξης του κουτιού, μέσω ελέγχου των ανεμιστήρων του.


• RAM: G.Skill TridentZ, 32 GB (4 x 8 GB), DDR4, 3200 MHz
• Ψύξη της RAM: Η μονάδα Turbulence II FTB-3500C5-D της G.Skill

• Graphics: XFX Radeon R9, R9-380P-4255, Double Dissipation 4GB GDDR5
• System Disc(s): 2 x Samsung SSD 850 Evo, MZ-75E120B, 120 GB, σε διάταξη RAID 0, στις θύρες SATA Express της μητρικής.
• Οπτικός οδηγός Α’: Pioneer BDR-209DBK
• Οπτικός Οδηγός Β’: Asus DRW-24F1MT
• Δίσκοι αποθήκευσης: 2 x Toshiba PA4293E-1HN0-RK, 3TB HDD

(Συνεχίζεται)
 
Last edited:


Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
(Η συνέχεια)

Εδώ θα σταματήσω για σήμερα. Επειδή μάλλον έχω τελειώσει με το αρχικό σετάπ πάνω στο Test Bench, αυτό που θα ακολουθήσει είναι η μεταφορά του βασικού hardware στο κουτί, η συναρμολόγησή του και η καλή διευθέτηση των εσωτερικών καλωδίων.

Το μόνο που μένει να διευκρινίσω (μέσω εικόνων) είναι η διαμόρφωση του Test Bench της Cooler Master, προκειμένου αυτό να δεχτεί, όχι μόνο τη μητρική, τους δίσκους, το BD-R και το τροφοδοτικό, αλλά και όλες τις κάρτες επέκτασης που τυχόν χρειαστεί να φορεθούν πάνω στη μητρική - οποιαδήποτε μητρική, όχι μόνο τη συγκεκριμένη - καθώς και την υδρόψυξη, τουλάχιστον αυτή, που έχει ψυγείο μονής διάστασης ανεμιστήρα.

Το συγκεκριμένο Test Bench έρχεται από τη μάννα του με την εξής διαμόρφωση:


Όπως βλέπετε, δεν υπάρχει κάτι στο κατακόρυφο επίπεδο να συγκρατεί τις κάρτες επέκτασης, ειδικά αν πρόκειται για βαριές, όπως π.χ. μια μεγάλη κάρτα γραφικών, με κίνδυνο από μια απροσεξία να προκληθεί ζημιά, είτε στην ίδια την κάρτα επέκτασης, στην περιοχή των επαφών με την υποδοχή της μητρικής, είτε ακόμα και στην ίδια τη μητρική, στις υποδοχές (slots), που μπαίνουν οι κάρτες.

Για αυτό, όπως έγραψα πριν, έκοψα το πλαίσιο εκείνο που δέχεται τη μητρική από ένα παλιό, άχρηστο κουτί, μαζί με το αντίστοιχο επίπεδο με τα "παραθυράκια" και τις τρύπες, πάνω στις οποίες βιδώνονται οι γνωστές βίδες συγκράτησης των καρτών επέκτασης και όλο αυτό μαζί το προσάρμοσα στην οροφή του Test Bench, με 4 βίδες στις τέσσερις γωνίες του, οι οποίες συγκρατούν το πλαίσιο μαζί με την (οποιαδήποτε) μητρική. Επιπλέον βίδες για καλύτερη σταθεροποίηση της μητρικής μπορούν, αν χρειάζεται, να βιδωθούν πάνω στο ίδιο το πλαίσιο.

Ακόμα, έκοψα ένα τετράγωνο κομμάτι από διάτρητη γαλβανιζέ λαμαρίνα και το στήριξα στο πάνω πλαϊνό μέρος του κατακόρυφου επιπέδου του πλαισίου με τρεις βίδες, ώστε να μπορώ πάνω του να στηρίξω το ψυγείο και τους ανεμιστήρες της υδρόψυξης.

Οι εικόνες του διαμορφωμένου Test Bench:

DSC_0008_01.JPG


DSC_0009_01.JPG


DSC_0010_01.JPG


Η συνέχεια στο επόμενο post με περισσότερες μάλλον φωτογραφίες και με κάποιες πρώτες εντυπώσεις.
Ίσως αύριο.

Καλό βράδυ.
-
[DOUBLEPOST=1460909018][/DOUBLEPOST]
:offtopic:
Τόσα καλούδια και ώ του θαύματος ............ούτε ενα σοβιετικό :unsure:

:offtopic:

ΥΓ Δεν κρατήθηκα ...και σβήστε το αμα λάχει .Αλλά το φχαριστήθηκα :D
Είσαι σκέτο παρακράτος και προβοκάτορ(ισα)

 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
:offtopic:
Τόσα καλούδια και ώ του θαύματος ............ούτε ενα σοβιετικό :unsure:
......
Ρε συ Μάνο, εκτός από "παρακράτος" είσαι και εκτός εποχής, λέμε.

Asus Z170, i7-6700k Skylake και R9 380 είναι και είμαστε στο 2016 . Η Σ.Ε. τέλειωσε (προσωρινά, βεβαίως :dance2:) το '89.
Είσαι σχεδόν 3 δεκαετίες Off-Topic :offtopic:

Υ.Γ.:
Αυτό το "προσωρινά, βεβαίως" πολύ το φχαριστήθηκα (κι εγώ, με τη σειρά μου)
:drinks:

 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.112
Reaction score
20.608
raid-0 o ένας
athlon XP ο άλλος
raid-0 o ένας
athlon XP ο άλλος
raid-0 o ένας
athlon XP ο άλλος
raid-0 o ένας
athlon XP ο άλλος

raid-0 με SSD
raid-0 με SSD
raid-0 με SSD
raid-0 με SSD
raid-0 με SSD

Όχι δεν θα κάνεις logout
Όχι δεν θα κάνεις logout
Όχι δεν θα κάνεις logout
Όχι δεν θα κάνεις logout
Όχι δεν θα κάνεις logout
 


Staff online

  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.612
Μηνύματα
2.867.927
Members
37.939
Νεότερο μέλος
geo kok
Top