Ώς Και 10 Χρόνια Θα Χρειαστούν Για Την Ανοικοδόμηση Των Χωρών Της Να Ασίας

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Στην Ινδονησία μεταβαίνει την Πέμπτη ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, προκειμένου να συντονίσει την παροχή βοήθειας στις πληγείσες από τα φονικά τσουνάμι ασιατικές χώρες και να μετάσχει στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί για το θέμα αυτό στη Τζακάρτα.

Σε συνέντευξή του στο ABC, που θα μεταδοθεί σήμερα Κυριακή, ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε ότι για την ανοικοδόμηση των χωρών αυτών, εκτός από αρκετά χρόνια, θα χρειαστούν και δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο πλαίσιο αυτό απευθύνει συνεχώς έκκληση στις ανεπτυγμένες χώρες να συμβάλουν στην παροχή βοήθειας. Όπως, άλλωστε, δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή, «πρόκειται για μία πρωτοφανή, παγκόσμια καταστροφή, που απαιτεί την πρωτοφανή και παγκόσμια κινητοποίηση».

«Θα μεταβώ στην Τζακάρτα για να απευθύνω έκκληση για βοήθεια εκεί και να εργαστώ με τους υπευθύνους στην περιοχή» τόνισε ο Κ.Ανάν, διευκρινίζοντας ότι ο ΟΗΕ προέβλεπε στη διεξαγωγή συνόδου στην έδρα του στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη, αλλά τελικά αποφάσισε να μεταβεί στη Τζακάρτα όπου θα διεξαχθεί διευρυμένη διάσκεψη κορυφής με στόχο την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Αγώνας με το χρόνο

Ανιση μάχη με το χρόνο δίνουν τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων, προκειμένου να δώσουν στους πληγέντες, το συντομότερο δυνατό, την απαραίτητη βοήθεια σε είδη πρώτης ανάγκης. Προμήθειες σε φάρμακα, πόσιμο νερό και τρόφιμα καταφθάνουν συνεχώς σε πολλές περιοχές, όμως υπάρχουν σημεία στα οποία η πρόσβαση παραμένει αδύνατη.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στις οργανώσεις αρωγής καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για τον ενταφιασμό των νεκρών, καθώς ο κίνδυνος της εκδήλωσης επιδημιών είναι ακόμη ορατός. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση που παρατηρείται στον τομέα της αναγνώρισης των θυμάτων, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα. Για τη διευκόλυνση της κατάστασης, στην Ταϊλάνδη δημιουργήθηκαν τρία ειδικά κέντρα για τη συλλογή δειγμάτων DNA από τους συγγενείς των θυμάτων.

Μέχρι στιγμής, οι δωρεές ξένων κυβερνήσεων προς τις πληγείσες περιοχές έχουν ανέλθει σε δύο δισ. δολάρια, με την Ιαπωνία να είναι πρώτη στη λίστα των δωρητριών χωρών, καθώς δέσμευσε για το σκοπό αυτό 500 εκατ. δολάρια. Στη Σουηδία, δε, όπου η κυβέρνηση της χώρας έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη τραγωδία εν καιρώ ειρήνης, δεδομένου ότι μετρά 59 νεκρούς και 3.500 αγνοούμενους, οι πολίτες προσέφεραν ως ιδιωτικές δωρεές περισσότερα από 44,3 εκατ.

«Δεν είχαμε φτάσει ποτέ αυτόν το βαθμό διεθνούς αλληλεγγύης» δήλωσε το Σάββατο, ο συντονιστής του ΟΗΕ για την παροχή έκτακτης βοήθειας Γιάν Έγκελαντ, εκφράζοντας παράλληλα το φόβο ότι τα θύματα θα ξεπεράσουν τις 150.000, ενώ ο ακριβής αριθμός δεν θα γίνει ποτέ γνωστός.

Προς το παρόν, τα θύματα ξεπερνούν τις 127.000, με την Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα να έχουν δεχθεί το βαρύτερο πλήγμα. Στην πρώτη, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος περισσοτέρων των 79.000 ανθρώπων, ενώ στη δεύτερη οι νεκροί φτάνουν τις 29.000. Πάνω από 17.000 είναι, επίσης, οι νεκροί σε Ινδία και Ταϊλάνδη, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες και εκατομμύρια οι άστεγοι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων και διεθνών οργανισμών αρωγής, τα φονικά τσουνάμι αφάνισαν μια ολόκληρη γενιά, καθώς -όπως υπολογίζεται- τουλάχιστον 50.000 θύματα ήταν παιδιά. Και αυτά που επέζησαν όμως είναι αντιμέτωπα με σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, ενώ χιλιάδες έμεινα ορφανά. Ενδεικτική της τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι η ίδρυση τριών ορφανοτροφείων στο ινδικό κρατίδιο Ταμίλ Ναντού, όπου θα φιλοξενηθούν εκατοντάδες παιδιά.

Μήνυμα Μπους και επίσκεψη Πάουελ

Σε Ταϊλάνδη και Ινδονησία μεταβαίνει την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, συνοδευόμενος από τον κυβερνήτη της Φλόριντα Τζεμπ Μπους, αδελφό του Αμερικανού προέδρου. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψης είναι να δοθεί έμφαση στο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την καταστροφή στη Νοτιοανατολική Ασία.

Ο Κόλιν Πάουελ και ο Τζεμπ Μπους θα ηγηθούν αμερικανικής αντιπροσωπείας που θα συναντηθεί με περιφερειακούς ηγέτες, όπως και με εκπροσώπους διεθνών οργανώσεων που εργάζονται για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους επιζήσαντες των τσουνάμι.

Η αμερικανική κυβέρνηση, ωστόσο, έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για ολιγωρία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Τζορτζ Μπους αφιέρωσε το καθιερωμένο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του διάγγελμα, το Σάββατο, στην καταστροφή που έπληξε την ΝΑ Ασία, δίνοντας μάλιστα εντολή να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στα δημόσια και στρατιωτικά κτίρια, όλη την ερχόμενη εβδομάδα.

«Αυτός ο φόρος αίματος ξεπερνάει κάθε λογική» δήλωσε, ανακοινώνοντας ότι ήδη έχουν δοθεί 15 εκατ. δολάρια στις ανθρωπιστικές οργανώσεις στις πληγείσες χώρες της Ασίας. «Περισσότερα από 20 μεταφορικά αεροσκάφη και αεροσκάφη περιπολίας έχουν διατεθεί για την εκτίμηση των ζημιών και την έκτακτη τροφοδοσία των πληθυσμών. Πολλά από αυτά τα αεροσκάφη βρίσκονται ήδη εκεί» προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν ένα κέντρο περιφερειακής διοίκησης στην Ταϊλάνδη.

«Στείλαμε το αεροπλανοφόρο Λίνκολν, μια μοίρα στόλου από το Γκουάμ και ένα πλοίο που μεταφέρει ένα εκστρατευτικό σώμα Πεζοναυτών. Αυτοί θα είναι σύντομα σε θέση να συμβάλουν στις προσπάθειες παροχής βοήθειας και διανομής πόσιμου νερού» κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «το έργο με το οποίο θα είναι αντιμέτωποι είναι δύσκολο».

news.in.gr
 


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.696
Μηνύματα
2.870.141
Members
37.941
Νεότερο μέλος
daemon76
Top