ΑΡΧΑΡΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΥΣΧΗΤΗ 2 Χ90W ΣΤΑ 4Ω

hawkwind78

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.981
Reaction score
2.921
Καλημέρα σε όλους

Έχω μια ερώτηση που αφορά την διασύνδεση σε ένα δικάναλο ενυσχητή 2Χ90W RMS στα 4Ω με δύο ηχεία αναλόγου έντασης αλλα στα 8Ω. Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει θέμα να πάθουν κάτι τα ηχεία, ο ενυσχητής ή αν όντως γίνεται. Ίσως να είναι χαζό αυτό που ρωτάω αλλά τωρα μαθαίνω και έχω έναν δικάναλο που κάθεται και θα ήθελα να τον αξιοποιήσω αλλα βγάζει 4Ω αντίσταση σε κάθε κανάλι του.

Φιλικά Κωνσταντίνος
 

Μηνύματα
220
Reaction score
1
Δεν θα πάθει απολύτως τίποτα ο ενισχυτής, ούτε και τα ηχεία βέβαια. Κι ας είναι όσα Ohm (Ω) λένε...

Υ.Γ. Αν ήταν πολύ χαμηλότερα τα Ω στα ηχεία (π.χ. 4Ω ηχεία με 8Ω ενισχυτή) ίσως τότε μόνο να είχες πρόβλημα, αλλά και πάλι μόνο σε πολύ υψηλές στάθμες ή σε παράλληλη τοποθέτηση 2 ζευγαριών ηχείων.
 

hawkwind78

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.981
Reaction score
2.921
Θα επηρεάσει την ποιότητα του ήχου στα ηχεία; Αλήθεια τα λιγότερα Ω σημαίνει και χειρότερη ποιότητα ήχου. Ακούγομαι αρχάριος λόγο ότι είμαι :).
 


Μηνύματα
220
Reaction score
1
Πρώτα απ' όλα τα Ω αφορούν τα ηχεία, και είναι ένα μέγεθος απλά ενδεικτικό, δηλ. και που λένε 8Ω τα ηχεία σου, αυτό δεν ισχύει για όλες τις συχνότητες τις οποίες καλούνται να αναπαράγουν. Σε κάποιες συχνότητες το ηχείο συμπεριφέρεται σαν φορτίο μικρότερο των 8Ω και σε κάποιες μεγαλύτερο των 8Ω, και αυτό μπορώ να στο αποδείξω, λέγοντάς σου να βάλεις στο google τη φράση speaker impedance να δεις τι διαγράμματα θα σου επιστρέψει.

Η τιμή της αντίστασης, ή εμπέδισης καλύτερα, απλώς σου δείχνει ότι σε κάποια σημεία που πέφτει πολύ η αντίσταση, ο ενισχυτής σου θα καλείται να δώσει μεγαλύτερης έντασης ρεύμα, ακριβώς επειδή το φορτίο του ηχείου σε εκείνα τα σημεία πέφτει.

Τέλος, η εμπέδιση του ηχείου δεν έχει καμία σχέση με την ευαισθησία του, ούτε και με την ποιότητά του, δηλαδή τις παραμορφώσεις του, παρά μόνο σου δίνει ένα μέτρο της έντασης ρεύματος που το ηχείο θα ζητήσει από τον ενισχυτή σου όταν το δώσεις μια τάση για να παίξει.

Εν προκειμένω, ο ενισχυτής σου 2x90watt στα 4Ω, σημαίνει ότι σίγουρα μπορεί να δώσει τουλάχιστον 2x45watt στα 8Ω, ίσως και λίγο περισσότερα, ανάλογα με το τροφοδοτικό του. Άρα τα ηχεία σου αντέχουν σε μεγαλύτερη ισχύ από τον ενισχυτή σου. Αυτό δεν είναι πρόβλημα, δεδομένου όμως ότι θα παίζεις σε λογικές εντάσεις και δεν θα αναγκάζεις τον ενισχυτή να φτάσει στα όρια της ισχύος του.

Αν μπορείς πες μας και ποιον ενισχυτή και ηχεία έχεις, για περισσότερες λεπτομέριες.
 

Μηνύματα
415
Reaction score
5
το πρόβλημα προκύπτει όταν πάς σε μικρώτερη τιμή αντίστασης, όχι μεγαλύτερη

ο ενισχυτής σου θα δώσει περί τα 60 βάτ στα 8Ω

δεν θα πάθει απολύτως τίποτε ούτε το ηχείο ούτε ο ενισχυτής, οι ενισχυτές αγαπούν μεγάλες τιμές αντίστασης

(εκτός βέβαια αν τερματίσεις τον ενισχυτή σου και αρχίσει να κλιπάρει)
 

hawkwind78

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.981
Reaction score
2.921
Σας ευχαριστώ όλους.

Όσο ζώ μαθαίνω!!!

Με φιλικούς Χαιρετισμούς Κωνσταντίνος
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.685
Μηνύματα
2.869.930
Members
37.945
Νεότερο μέλος
konstantinos2k
Top