Αγορά ντεσιμπελόμετρου. Είναι αναγκαία;

Reaction score
3.085
Καλησπέρα σε όλους.

Έχω από πολύ παλιά τα δυο γνωστά ντεσιμπελόμετρα της Realistic, που πούλαγε η Radio Shack, το αναλογικό 33-2050 (συγγνώμη, δεν βρήκα άλλο link) και το ψηφιακό 33-2055. Ως γνωστόν και τα δύο έχουν κλίμακες 60-120 dB και μετρούν από 50 μέχρι 126 dB. Η ακρίβειά τους υπολογίζεται στα +/-2dB και η συχνοτική περιοχή στους 32Hz-10kHz, ενώ χρησιμοποιούν δύο είδη μετρήσεων, "A" και "C", με δυνατότητα "Slow" και "Fast" και στις δύο.

Κρίνονται επαρκή, με αυτά τα χαρακτηριστικά, για χρήση σε ένα οικιακό ηχητικό σύστημα (μετρήσεις, ρυθμίσεις, καλιμπράρισμα κλπ.)? Αυτό που τους λείπει, βέβαια, είναι η δυνατότητα μέτρησης κάτω από τα 50dB, όπου συναντάμε ενίοτε ήχους και θορύβους από ανεμιστηράκια συσκευών, από το εξωτερικό περιβάλλον κλπ.

Με αυτή τη σκέψη, έκανα μια μικρή βόλτα στο δίκτυο και βρήκα το κινέζικο SL-5868P, που ξεκινάει να μετράει από τα 30dB, με συχνοτικό φάσμα 20Hz-12.5kHz και με ακρίβεια +/-1dB, ενώ διαθέτει 3 είδη μετρήσεων, "A", "C", και "F" (Flat). Κοστίζει γύρω στα 50-55 ευρώ και υπάρχει και προαιρετικό software με καλωδίωση σύνδεσης σε PC, που κοστίζει άλλα 29 ευρώ.

Το ερωτηματικό μου είναι αν αξίζει τον κόπο να ξοδέψω χρήματα γι αυτό, ή αν μπορώ απλά να βολευτώ με τα υπάρχοντα της Radio Shack.

Γνώμες;
-

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.660
Απάντηση: Αγορά ντεσιμπελόμετρου. Είναι αναγκαία;

Έχω κι εγώ το ίδιο αναλογικό ντεσιμπελόμετρο από πολύ παλιά.
Προτιμώ ένδειξη με βελόνα παρά με αριθμούς που παίζουν συνεχώς, μου δίνει καλύτερη απεικόνηση η βελόνα.
Είναι όντως ένα χρήσιμο εργαλείο για να φέρουμε σωστά τις στάθμες στα ηχεία μας, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι δεν μπορούν να "φέρουν" το subwoofer σωστά.
Ίσως δεν μπορεί το μικρόφωνο που έχουν να ακούσει καλά τις πολύ χαμηλές συχνότητες.
Όποτε έκανα μέτρηση του sub ήταν αλλού για αλλού και το έφερνα με το αυτί με κριτήριο την όποια εμπειρία έχω αποκτήσει, αλλά χρησιμοποιώντας ήχους χαμηλών που υπάρχουν γύρω μας στη φύση και τους ακούμε τακτικά, οπότε έχουμε κάποια εμπειρία σ΄αυτούς.
Π.χ. το κλείσιμο της πόρτας ενός αυτοκινήτου.
Δεν μπορεί να κλείνει η πόρτα και να ακούγεται σαν να έγινε τεκτονικός σεισμός ή σαν να έσκασε βόμβα.
Οπότε το ρυθμίζω εκεί που θεωρώ ότι είναι φυσιολογικό το μπάσο του.

Τώρα αν το κινέζικο μπορεί να "ακούει" πιο χαμηλά ίσως να είναι ενδιαφέρον κομμάτι.
Και δεν κοστίζει και τόσο που να θεωρείται απαγορευτικό.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843

Αν έχεις φίλο με iphone κάλεσέ τον για καφέ και μετρήσεις.Πλάκα θα έχει.

Reaction score
29.536

Αν έχεις φίλο με iphone κάλεσέ τον για καφέ και μετρήσεις.Πλάκα θα έχει.
Εγω παρόλο που εχω αιφον δεν το εχω εγκαταστήσει.Δεν ξέρω κατά πόσο είναι ακριβές.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

γιαννη ντοντ ντρινκ εντ ραιτ.......

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.991

Ένα ντεσιμπελόμετρο είναι χρήσιμο για κάποιο καλιμπράρισμα με τόνους. Βεβαίως, υπό πραγματικές συνθήκες, δηλαδή ακούγοντας μουσική, δεν μπορεί να πει την αλήθεια. Μπορεί να δώσει μια στιγμιαία μέτρηση για το πόσο δυνατά παίζει το σύστημα, αλλά αδυνατεί να μετρήσει πόσο δυνατά ακούγεται, δηλαδή πόσο δυνατά το αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος, αναλόγως του συχνοτικού περιεχομένου (πόσα και τί είδους όργανα), της δυναμικής περιοχής, του τέμπο, του μουσικού ύφους και της ψυχικής διάθεσης. Το "πόσο δυνατά (πρέπει να) ακούω" χρειάζεται κάποιες γνώσεις και εξάσκηση.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

εισαι σαν το νεοπαλ, τα καλυπσες ολα

Reaction score
29.536

Πάντως για να ρυθμίσεις σαμπ τα radio shack δεν κάνουν.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

γιαννη στιλ ?

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

Εγω παρόλο που εχω αιφον δεν το εχω εγκαταστήσει.Δεν ξέρω κατά πόσο είναι ακριβές.
ασυνειρμοτιαστε (ο αθρωπας χωρις συνειρμο)
1 αν χανει , δεν τρεχει μια ....και οσο χανει θα χανει για ολα τα ηχεια δεν κανει επιλογες ποσο χανει ...
2 η εδω κατηγορια ειναι 2καναλου οποτε καμμια σχεση με πολυκαναλο,
3 αν καποιος παλευει να ματσαρει σαμπ σε δικαναλο κατι εχει χασει
4 τρεχουν καλιμπρες για καθε ντεσιμπελομετρο, με αξια 350 κατι γιουρια , αν θυμαμαι καλα, αλλα αμφιβαλω αν καποιος εχει αγορασει κατι τεθιο......:126:

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

rg never leaves

Reaction score
80

Καλησπέρα σε όλους.

Έχω από πολύ παλιά τα δυο γνωστά ντεσιμπελόμετρα της Realistic, που πούλαγε η Radio Shack, το αναλογικό 33-2050 (συγγνώμη, δεν βρήκα άλλο link) και το ψηφιακό 33-2055. Ως γνωστόν και τα δύο έχουν κλίμακες 60-120 dB και μετρούν από 50 μέχρι 126 dB. Η ακρίβειά τους υπολογίζεται στα +/-2dB και η συχνοτική περιοχή στους 32Hz-10kHz, ενώ χρησιμοποιούν δύο είδη μετρήσεων, "A" και "C", με δυνατότητα "Slow" και "Fast" και στις δύο.

Κρίνονται επαρκή, με αυτά τα χαρακτηριστικά, για χρήση σε ένα οικιακό ηχητικό σύστημα (μετρήσεις, ρυθμίσεις, καλιμπράρισμα κλπ.)? -
Για μία απλή ρύθμιση έντασης πεντακάναλου συστήματος το αναλογικό ντεσιμπελόμετρο της Radio Shack είναι επαρκέστατο με ρυθμίσεις [ C ] & [ SLOW ].

Το συγκεκριμένο ντεσιμπελόμετρο είναι αρκετά ακριβές γύρω από την περιοχή του 1 ΚΗz, αλλά, στα άκρα του φάσματος, το ντεσιμελόμετρο γίνεται αναξιόπιστο σε βαθμό κακουργήματος. Επιπρόσθετα έχουν επισημανθεί αρκετές αποκλίσεις ανά παρτίδα παραγωγής.

Στείλε μου μέσω pm το e-mail σου ώστε να σου αποστείλλω ένα φύλο Excel με διορθωτικές τιμές ανά συχνοτική περιοχή. Δεν εγγυώμαι για την ακρίβειά των διορθώσεων, αλλά, ενδεικτικά ( τουλάχιστον ) αξίζει να το χρησιμοποιήσεις.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

τρεχει και πινακακι για χεριασμα της πλακετας του, και επειδης βαριεμαι να γραφω ριμες μια βολτα γυρω γυρω μας μαθαινει τι ειναι το abc.............

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

RICHARD GRAY'S POWER COMPANY

που τα ραφτοσημα οεο?
πσωνισα μια ωραια αστερα του καμιλο......μουρλια...........αλλα αυτη στο πουροφορουμ..........

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.866
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef