Αγορά ντεσιμπελόμετρου. Είναι αναγκαία;

Reaction score
3.085
Απάντηση: Αγορά ντεσιμπελόμετρου. Είναι αναγκαία;

Για μία απλή ρύθμιση έντασης πεντακάναλου συστήματος το αναλογικό ντεσιμπελόμετρο της Radio Shack είναι επαρκέστατο με ρυθμίσεις [ C ] & [ SLOW ].

Το συγκεκριμένο ντεσιμπελόμετρο είναι αρκετά ακριβές γύρω από την περιοχή του 1 ΚΗz, αλλά, στα άκρα του φάσματος, το ντεσιμελόμετρο γίνεται αναξιόπιστο σε βαθμό κακουργήματος. Επιπρόσθετα έχουν επισημανθεί αρκετές αποκλίσεις ανά παρτίδα παραγωγής.

Στείλε μου μέσω pm το e-mail σου ώστε να σου αποστείλλω ένα φύλο Excel με διορθωτικές τιμές ανά συχνοτική περιοχή. Δεν εγγυώμαι για την ακρίβειά των διορθώσεων, αλλά, ενδεικτικά ( τουλάχιστον ) αξίζει να το χρησιμοποιήσεις.
Βασίλη, καλημέρα και Καλή Χρονιά. Χρόνια Πολλά, επίσης και για τη γιορτή σου, έστω κι αν είναι καθυστερημένα (είπαμε, για 40 μέρες ισχύουν :446:). Σ' ευχαριστώ για τον κόπο να δεις το θέμα και για την παρέμβασή σου.

Στο διαδίκτυο έχω κι εγώ δει κατά καιρούς κάτι πινακάκια (τα περισσότερα από αυτά στριφνά και για τον κοινό θνητό ακαταλαβίστικα) για "καλιμπράρισμα" του εργαλείου αυτού, ειδικά στο αμερικάνικο avsforum.

Όμως, κάθε συμβουλή είναι χρήσιμη, οπότε σου στέλνω PM με το email μου για τα περαιτέρω.

Πάντως, ο βασικός μου προβληματισμός ήταν εξ αρχής αν αξίζει τον κόπο (και το χρήμα) η αγορά του κινέζικου, με την προϋπόθεση ότι μπορεί να μετρήσει κάτω από τα 50dB, που περιορίζεται το εργαλείο της Realistic (Radio Shack).

Καλημέρα και πάλι.
-

Reaction score
3.085
Πειραματισμοί και προτεραιότητες...

παναγιωτη , μαλλον δεν εχεις διαβασει αυτο
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?92361-subwoofer-crossover
οι <χαμηλοι> κυκλοι ειναι δυσκολομετρητοι.................
Καλησπέρα, Αργύρη και Καλή Χρονιά, φίλε.

Η αλήθεια είναι πως όχι, δεν το είχα διαβάσει το νήμα. Είναι όντως πολύ ενδιαφέρον και περιέχει και κάποια στοιχεία που βοηθάνε στην κατανόηση κάποιων εννοιών. Αλλά δεν με απασχολεί ως κριτήριο για την αγορά του συγκεκριμένου εργαλείου το αν "ακούει" ή όχι το sub (και γενικότερα τις χαμηλές συχνότητες). Αυτό που έθεσα ως ερωτηματικό είναι αν αξίζει τον κόπο να δώσει κανένας τα 55-60 ευρώ για ένα όργανο που το μόνο του πλεονέκτημα σε σχέση με τα άλλα δυο που έχω είναι ότι ξεκινάει να μετράει από τα 30dB.

Πάντως, προς πληροφόρηση και των άλλων φίλων, ακόμα και το Realistic μπορεί να "ακούσει" ένα sub (ή γενικά ένα ηχείο που κατεβαίνει χαμηλά), αν αυτό τροφοδοτηθεί με καθαρό ημιτονοειδές σήμα από γεννήτρια συχνοτήτων κι όχι με ροζ ή λευκό θόρυβο, που συνήθως χρησιμοποιούν τα κυκλώματα ισοστάθμισης των (προ)ενισχυτών AV. Φυσικά το πόσο ακριβείς ενδείξεις δίνει είναι άλλο θέμα, αλλά πάντως το ανιχνεύει καλύτερα από το αν το τροφοδοτήσουμε με ροζ ή λευκό θόρυβο.

Τουλάχιστον αυτό έχω συμπεράνει με τις φτωχές μου γνώσεις, παρατηρώντας παλιά το αναλογικό ντεσιμπελόμετρο και τροφοδοτώντας το sub της Mirage με καθαρό ημιτονοειδές σήμα από την ταπεινή μου γεννήτρια audio, μοντέλο GAG-808B της Ταϊβανέζικης Good Will Instruments Ltd., αγορασμένη από το Dubai στα μέσα της δεκαετίας του 90. Ιδού το εργαλείο, με το οποίο έκανα το πείραμα:

Δεν ξέρω αν κάποιος έχει κάνει παρόμοιο πείραμα, θα ήταν χρήσιμο αν υπήρξε τέτοια εμπειρία.
-

Reaction score
80
Απάντηση: Αγορά ντεσιμπελόμετρου. Είναι αναγκαία;

Πάντως, ο βασικός μου προβληματισμός ήταν εξ αρχής αν αξίζει τον κόπο (και το χρήμα) η αγορά του κινέζικου, με την προϋπόθεση ότι μπορεί να μετρήσει κάτω από τα 50dB, που περιορίζεται το εργαλείο της Realistic (Radio Shack).-
Παναγιώτη ευχαριστώ για τις ευχές.

Το συγκεκριμένο ντεσιμπελόμετρο δεν το γνωρίζω. Προτείνω να περιορισθείς προς το παρόν στο αναλογικό Radio Shack και το διορθωτικό EXCEL.

Το φύλλο EXCEL είναι "καθ΄οδόν".

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Έχω κάνει αντίστοιχη μέτρηση πριν από πολλά χρόνια με μια παρόμοια γεννήτρια της Tektronic και ντεσιμπελόμετρο.
Μόνο μια πολύ γενική εικόνα μπορείς να έχεις για τις τεράστιες διαφορές στην απόκριση συχνότητας, ιδίως στη χαμηλή-μεσοχαμηλή περιοχή, που τελικά υπάρχει σε έναν οικιακό χώρο.
Έχει μεγάλη σημασία επίσης να τηρείς κάποιες σταθερές κατά τις μετρήσεις όπως θέση οργάνου και θέση δική σου.
Ενδιαφέρον επίσης έχει το πως μεταβάλλεται η στάθμη, με μια μικρή μετακίνηση ακόμα και του σώματος μας.
Αυτό από μόνο του λέει πολλά...:126:
Εξίσου βολικό, αν όχι βολικότερο, είναι και η χρήση ενός δίσκου CD, με συχνότητες από 10 έως 300 κύκλους, χωρισμένους σε ομάδες των 10 Hz και διάρκειας 10 sec για κάθε συχνότητα.

Βέβαια ο παραπάνω τρόπος μέτρησης υπολείπεται πάρα πολύ σε σχέση με ένα μετρητικό σύστημα, ακόμα και καθαρά ερασιτεχνικό, όπως είναι αυτό της ΧΤΖ.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.860
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef