Αγορά projector για presentations (κυρίως)

Reaction score
0
Παιδιά καλημέρα,
Πρώτο μου post εδώ και δυστηχώς κατ' ευθείαν με ερώτηση.
Πρέπει να στήσουμε μια έναν προβολέα σε μια αίθουσα παρουσιάσεων και θα ήθελα την βοήθειά σας με κανά δυο πράγματα. Κατ' αρχάς η αίθουσα είναι περίπου 9.5χ4.5μ (χαμηλοτάβανη) και έχει αγοραστεί ήδη μια οθόνη με gain 0.9 και πλάτος 2.40μ.
Ο προβολέας θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για παρουσιάσεις, χωρίς όμως να αποκλείεται η χρήση του για προβολή βίντεο. Έχουμε αυτή τη στιγμή έναν hp sb2, ο οποίος απ' ότι βλέπω δεν επαρκεί.
Έχω διαβάσει αρκετούς διθυράμβους για τον optoma hd70 εδώ και αναρωτιέμαι αν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε απαιτήσεις παρουσιάσεων, καθώς είναι κυρίως για home cinema.
Τέλος, θα υπάρχει πρόβλημα ποιότητας με καλώδιο ~6μ (hdmi? ), γιατί ο προβολέας θα μπει σε μόνιμη βάση στο ταβάνι.
Ευχαριστώ.

Reaction score
1
arisp, καλώς ήρθες στο χώρο μας!

Πες μου, σε παρακαλώ:

1. Ποια θα είναι η απόσταση προβολέα-οθόνης; Από τα μέτρα του καλωδίου που αναφέρεις, υποθέτω γύρω στα 3 μέτρα. Τι ευελιξία υπάρχει ως προς την τοποθέτηση;
2. Η οθόνη είναι 4:3 ή 16:9;
3. Δεν μπόρεσα να βρω πληροφορίες για τον HP SB2. Μήπως εννοείς τον SB21;
4. Γιατί δεν επαρκεί αυτός που έχετε;
5. Υπάρχει περιορισμός στην ανάλυση;
6. Γιατί hdmi σύνδεση και όχι vga; Αυτό θα σας περιορίσει τόσο στον προβολέα όσο και στον υπολογιστή. (Εκτός και αν η αίθουσα δεν είναι δημόσιας χρήσης και οι παρουσιάσεις γίνονται πάντα με τον ίδιο υπολογιστή).
7. Ο φωτισμός της αίθουσας είναι ελεγχόμενος;
8. Για τι budget μιλάμε;

Reaction score
0
Απάντηση: Αγορά projector για presentations (κυρίως)

Καλώς σας βρήκα :)

1. Χρησιμοποιώντας το projection calculator υπολογίζω από το πλάτος και το gain της οθόνης γύρω στα 4,5μ. Από ευελιξία, όση θέλω. Δεν έχει μπει ακόμα το ταβάνι.

2. Η οθόνη δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα και δυστηχώς αγοράστηκε πριν έρθω στη δουλειά. Ο λόγος που σκέφτομαι για 16:9 προβολή είναι ότι το δωμάτιο είναι χαμηλοτάβανο και στο 4:3 θα προβάλει πολύ χαμηλά. Θα κάνω πάντως δοκιμές με τον sb21 πριν την τελική απόφαση.

3. yeap :cool_4:

4: Πάλι από το ίδιο site είδα ότι δεν έχει αρκετή φωτεινότητα. Έπονται επί τόπου δοκιμές

5. Χρηματικός.

6. Σε 6μ καλώδιο το vga θα είναι οκ?

7. Σχετικά... Τα φώτα θα είναι ελεγχόμενα από την θέση του "χειριστή", αλλά δεν ξέρω τι θα παίξει με σκίαση ενός παραθύρου, από το οποίο όμως δεν μπαίνει φως ημέρας άμεσα.

8. Υπολογίζω γύρω στα 1500 το πολύ για προβολέα, βάση και καλώδια.

Reaction score
1
Μερικά προκαταρκτικά, μιας και δεν μου έχεις απαντήσει πλήρως:

1. Θα πρέπει να αποφασίσεις σχετικά με το κάδρο της οθόνης. Θα πρέπει να συμβαδίζει με το κάδρο της φυσικής ανάλυσης του προβολέα. Δυστυχώς, εάν πας σε 16:9 οι επιλογές σου θα περιοριστούν πολύ.

2. Κακώς κοιτάς σε HD70. Στις 108" (16:9) ή 118" (4:3) ψάχνεις για προβολέα 1500-3000 lumens. Το 1500 είναι το ελάχιστο και αφορά σε συνθήκες έμμεσου φωτός ημέρας (από το παράθυρο, που αναφέρεις), αλλά χωρίς φώτα. Για νυχτερινές παρουσιάσεις, με standard φωτισμό φθορίου, θα χρειαστείς τα 3000 έτσι ώστε οι θεατές να μπορούν να κρατούν σημειώσεις και να παρακολουθούν άνετα. Oι παρουσιάσεις απαιτούν μεγαλύτερη φωτεινότητα, όχι μόνο λόγω χώρου και συνθηκών προβολής, αλλά και λόγω σήματος: τα PC levels, έχουν ευρύτερο φάσμα από τα video.

3. Ένα καλώδιο δεν είναι αρκετό. Πιθανώς θα χρειαστείς τη σύνδεση pass-through για να βλέπει ο εισηγητής σε βοηθητικό monitor χωρίς να χρειάζεται να γυρνά το κεφάλι του. Επίσης, θα χρειαστείς μια σύνδεση USB για να μπορείς να χειρίζεσαι το PowerPoint από το χειριστήριο του προβολέα. Μπορεί να χρειαστείς και σύνδεση serial για τον έλεγχο του προβολέα, καθώς και audio in/out, επιπρόσθετες συνδέσεις εικόνας (s-video), κλπ. Εν ολίγοις, θα χρειαστείς κανάλι.

4. Η σύνδεση VGA μπορεί άνετα να φτάσει τα 10 μέτρα σε 1024χ768@60Hz, και με έναν απλό ενισχυτή σήματος τα 30. Με μικρότερη ανάλυση, το ωφέλιμο μήκος αυξάνεται.

Reaction score
0

1. Κοιτάμε τελικά για 4:3

2. Το budget μπορεί να ανέβει λίγο και με λίγο ψάξιμο έπεσα πάνω στους: Infocus IN34, BenQ MP770 και Epson EMP 821. Στα χαρακτηριστικά μ΄αρέσει περισσότερο ο benq (είναι και ο ακριβότερος) με μια επιφύλαξη για το όνομα/ποιότητα (?)

3. Κανάλι θα περαστεί ούτως ή άλλως. Υπάρχει ψευδοροφή όπου περνάνε ελεύθερα καλώδια και θα κατέβει κανάλι(α) στη/στις θέση του χειριστή.

4. Δεν νομίζω να ξεπεραστούν τα 10μ. Πιθανότατα είπα και πολλά.

Reaction score
1
Στο θέμα της φωτεινότητας σε καλύπτουν και οι τρεις. Στο λόγο αντίθεσης, όμως, ο MP770 έχει μεγάλο προβάδισμα: αν και είναι ο φωτεινότερος (3200 lumens) έχει και τη μεγαλύτερη αντίθεση (2000:1). Αυτό θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στις προβολές video.

H αντιπροσωπεία της BenQ (BSI) έχει καλό όνομα στην αγορά, οπότε μη σε ανησυχεί το θέμα της εγγύησης και του service.

Reaction score
0

Χίλια ευχαριστώ zoglair. Θα τον προτείνω σ' αυτούς που πληρώνουνκαι θα σας ενημερώσω για νέα (και εντυπώσεις).

Reaction score
0

Παρήγγειλα τελικά τον mp770 (μετά από αρκετή γραφειοκρατία) μαζί με ceiling mount και το wireless module.
Ήταν καλή ιδέα το τελευταίο ή τσάμπα λεφτά;
Έχει δοκιμάσει κανείς να μου πει αν η ποιότητα είναι ικανοποιητική ή δεν μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το καλώδιο;
Σκέφτηκα απλά ότι κανάλι (για λόγους διακοσμητικούς) θα κατεβάσω μόνο σε ένα σημείο της αίθουσας, ενώ έτσι θα μπορέσει να καθήσει ο χειριστής όπου θέλει.
Παρεπιπτόντως, έχει κάνει κανείς αγορά από το greek-shops.de; Η διαφορά στην τιμή ήταν μεγάλη από άλλα σημεία πώλησης, αλλά με προβληματίζει λίγο το prepayment, αν και η επικοινωνία μαζί τους ήταν υποδειγματική.

Reaction score
0

Νεότερα για την παραπάνω αγορά...
Αν και με καθυστέρηση λόγω μη διαθεσιμότητας του ceiling mount, τα πράγματα έφτασαν. Έκανα μία δοκιμή στην αίθουσα, στην ουσία για να δω που θα μπει η βάση και κάποιες σε... τοίχο στο σπίτι.
Αν και δεν έχω εμπειρία για να σας πω λεπτομέρειες, έμεινα ικανοποιημένος από αυτό που είδα, ακόμα και σε (σχετικά) φωτεινό χώρο.
Μιλάω βέβαια για δοκιμές εκτός της χρήσης για την οποία προορίζεται ο προβολέας, καθώς τον έριξα σε ένα τοίχο 5χ4μ. και έβαλα ταινίες.
Τώρα, για το wireless module, είναι καλό μόνο για παρουσιάσεις, ααφου δεν υποστηρίζει directX, ενώ είναι αρκετά αργό σε ασύρματη σύνδεση (αναμενόμενο). Η κατάσταση καλυτερεύει κάπως σε σύνδεση ethernet (αναμενόμενο επίσης).
Τράβηξα τελικά δύο vga καλώδια (10μετρα, θωρακισμένα) καθώς την dvi την "τρώει" το wireless module. Έβγαλα επίσης και ένα svideo, μήπως και μπει κάποιο άλλο (video) source για PiP.
Αυτά προς το παρόν. Και πάλι ευχαριστώ για την βοήθεια. Θα επιστρέψω με εντυπώσεις πραγματικής χρήσης σε πανί αυτή τη φορά.

Reaction score
1
Σε ευχαριστούμε κι εμείς, arisp, για το feedback!

Αν ασχοληθείς και λίγο με τις ρυθμίσεις του είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχεις ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Keep us posted!

( και φωτό δεχόμαστε :) )

Reaction score
0

Φωτό προς το παρόν έχω τραβηγμένες από ελλεεινό κινητό στην προβολή στον τοίχο. Θα τις ανεβάσω παρ' όλα αυτά κάποια στιγμή.
Πάντως παιδιά, γλυκάθηκα. Έχω μια 32άρα sony στο σπίτι, αλλά δεν συγκρίνεται με την εμπειρία του 5χ4.
Λίγη οικονομία και θα μπω μου φαίνεται στο παιχνίδι, αλλιώς θα την πέφτω για σινεμαδάκι στην αίθουσα συνεδριάσεων :)

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.511
Members
38.708
Νεότερο μέλος
dhio