Αγορές δίσκων βινυλίου από Αγγλία

Reaction score
12
Κάντε αίτηση αναάλυσης τελών στα ΓΕΤΑ ή αμφισβήτιση χρεών αφού δε βγαίνει.
Αν δεν υπάρχει η ένδειξη οτι το ΦΠΑ πληρώθηκε ήδη, τα ΓΕΤΑ θα χρεώσουν ΚΑΙ το ΦΠΑ, αλλά ΚΑΙ τελη διαχείρισης για την καταβολή του ΦΠΑ, καθώς ΚΑΙ τέλη για την απλουστευμένη διαδικασία διαχείρισης.

Εγώ πιστεύω ότι ΔΕΝ εξακριβώθηκε το οτι πληρώθηκε το ΦΠΑ και τα χρέωσαν όλα.

Αν δεν παραθέσατε και τα 2 έγγραφα που ανέφερα πρωτού γίνει ο εκτελωνισμός, τότε η μόνη ελπίδα που έχετε είναι να κάνετε αίτημα για αμφισβήτιση τελών κι επαναπροσδιορισμό τους. Το κόστος είναι 12 ευρώ αν δεν απατώμαι και σε περίπτωση που δικαιωθείτε, το εισπράττετε πίσω, διαφορετικά αν δε δικαιωθείτε, το χάνετε και αυτό.

Σε δέματα χαμηλής αξίας δε στέλνουν γράμμα πλέον να περιμένουν τον παραλήπτη να δώσει το ΟΚ για το αν συμφωνεί να παραλάβει ή αν θα γίνει ο εκτελωνισμός ή όχι και τα περνάνε έτσι όπως ανέφερα.
Δυστυχώς ο μόνος τρόπος είναι να στείλετε email στα ΓΕΤΑ με το που δείτε το tracking να είναι σκαλωμένο εκεί (ή αν είστε από τους τυχερούς που θα λάβουν γράμμα πριν σταλεί στο τοπικό ταχυδρομείο, να παραθέσετε και τα 2 έγγραφα που ανέφερα, όχι μόνο το αποδεικτικό του paypal).

Αυτά.
Ευχαριστώ πολύ, δυστυχώς το δέμα βρίσκεται στο ταχυδρομείο, αλλά πιστεύω δεν θα προλάβαινα να στείλω mail και να το δουν για να το ελέγξουν, ούτε δύο μέρες δεν παρέμεινε στο ΓΕΤΑ.

Reaction score
898
Δεν πρέπει όμως αυτό το χαρτί + το παραστατικό του paypal να τα προσκομίσει ο αποστελέας?

Ο πωλητής μπορεί να προσκομίσει το Commercial Invoice που αναφέρει το ποσό του ΦΠΑ που παρακρατήθηκε.
Αν αυτό δεν βρεθεί στο έγγραφα που έχει το πακέτο, τότε ο αγοραστής πρέπει να το κάνει.

Αλλιώς τα ΓΕΤΑ δεν έχουν τρόπο να εξακριβώσουν αν και πόσο ΦΠΑ έχει παρακρατηθεί.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν έχουμε:

- ΦΠΑ το ισότιμο των 5,76 λιρών
- 7,50 ευρώ τα τέλη διαχείρισης γιατί βγαίνει πάνω από 30 ευρώ η συνολική εμπορική αξία του δέματος
- 5 ευρώ τα τέλη διασάφησης γιατί έγινε διαχείριση καταβολής ΦΠΑ κλπ.

Άρα το 20άρικο που χρεώσαν, βγαίνει (άδικα μεν) αλλά σωστά υπολογισμένο...

Τώρα επιλέγει ο αγοραστής αν θα κάνει αίτηση αμφισβήτισης τελών (κόστος 12 ευρώ) για να του επιστραφούν τα ~12,5 ευρώ του ΦΠΑ και της διασάφησης και μαζί και τα τέλη 12,00 που θα πληρώσει για την αίτηση αμφισβήτισης.

Κατά την αίτηση αμφισβήτισης θα πρέπει να προσκομίσει μαζί και τα 2 έγγραφα που αναφέρθηκαν (paypal + commercial invoice που να δείχνει την παρακράτηση του ΦΠΑ).

Ουσιαστικά δηλαδή να χρεωθεί μόνο τα 7,50 ευρώ που θα έπρεπε να έχει χρεωθεί το δέμα που περνάει "ατελώς" λόγω ΦΠΑ που ήδη παρακρατήθηκε.

Ελπίζω να σας κάλυψα.

Κι ένα δείγμα του πως δείχνει η απόδειξη που λαμβάνετε από το discogs σε αγορές σας από πωλητή από Αγγλία (πήρα μια από μια πρόσφατη δική μου αγορά κι έσβησα τα όποια προσωπικά στοιχεία):

1699991629712.png

Last edited:

Reaction score
12

Ο πωλητής μπορεί να προσκομίσει το Commercial Invoice που αναφέρει το ποσό του ΦΠΑ που παρακρατήθηκε.
Αν αυτό δεν βρεθεί στο έγγραφα που έχει το πακέτο, τότε ο αγοραστής πρέπει να το κάνει.

Αλλιώς τα ΓΕΤΑ δεν έχουν τρόπο να εξακριβώσουν αν και πόσο ΦΠΑ έχει παρακρατηθεί.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν έχουμε:

- ΦΠΑ το ισότιμο των 5,76 λιρών
- 7,50 ευρώ τα τέλη διαχείρισης γιατί βγαίνει πάνω από 30 ευρώ η συνολική εμπορική αξία του δέματος
- 5 ευρώ τα τέλη διασάφησης γιατί έγινε διαχείριση καταβολής ΦΠΑ κλπ.

Άρα το 20άρικο που χρεώσαν, βγαίνει (άδικα μεν) αλλά σωστά υπολογισμένο...

Τώρα επιλέγει ο αγοραστής αν θα κάνει αίτηση αμφισβήτισης τελών (κόστος 12 ευρώ) για να του επιστραφούν τα ~12,5 ευρώ του ΦΠΑ και της διασάφησης και μαζί και τα τέλη 12,00 που θα πληρώσει για την αίτηση αμφισβήτισης.

Κατά την αίτηση αμφισβήτισης θα πρέπει να προσκομίσει μαζί και τα 2 έγγραφα που αναφέρθηκαν (paypal + commercial invoice που να δείχνει την παρακράτηση του ΦΠΑ).

Ουσιαστικά δηλαδή να χρεωθεί μόνο τα 7,50 ευρώ που θα έπρεπε να έχει χρεωθεί το δέμα που περνάει "ατελώς" λόγω ΦΠΑ που ήδη παρακρατήθηκε.

Ελπίζω να σας κάλυψα.
Σας ευχαριστώ πολύ, ναι τώρα νομίζω ότι κατάλαβα τι έχει γίνει.
Αν είχε στείλει ο πωλητής το έγγραφο που αναφέρει το πληρωμένο ΦΠΑ, δεν θα είχα χρεωθεί εκ νέου το ΦΠΑ αλλά και τα 5€ λόγω της διασάφησης.
Οπότε θα ήταν 7,5€ που είναι και η σωστή χρέωση.
Ναι θα προσκομίσω τα έγγραφα. Του PayPal το έχω ,το commercial invoice είναι αυτό που στέλνει το discogs για να κάνω την πληρωμή;

Reaction score
898
Αν είχε στείλει ο πωλητής το έγγραφο που αναφέρει το πληρωμένο ΦΠΑ, δεν θα είχα χρεωθεί εκ νέου το ΦΠΑ αλλά και τα 5€ λόγω της διασάφησης.
Ναι θα προσκομίσω τα έγγραφα. Του PayPal το έχω ,το commercial invoice είναι αυτό που στέλνει το discogs για να κάνω την πληρωμή;
Discogs -> Purchases -> Order xxxxxxxx -> Print

Και θα τυπώσει ένα δείγμα παρόμοιο με το παραπάνω όπου αναγράφεται ξεκάθαρα να λέει VAT GR.

Reaction score
12
Ερώτηση για επόμενη φορά, ο πωλητής πως στέλνει τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έχει πληρωθεί ο φπα; Πάνω στο δέμα βάζει το χαρτί πχ;

Reaction score
898
Αν κάνετε τον κόπο να διαβάσετε το λινκ που παρέθεσα πιο πάνω, θα σας λυθούν όλες οι απορίες...

Reaction score
77
Εκτελωνισμός και φόροι υπολογίζονται και χρεώνονται στα ΓΕΤΑ πρίν το δέμα φτάσει στο τοπικό ταχυδρομείο, οπου ο παραλήπτης μαθαίνει τις χρεώσεις κατα την παραλαβή. Απο εκεί και πέρα ο παραλήπτης έχει το δικαίωμα προσκομίζοντας τα έγγραφα να κάνει αμφισβήτηση και να στείλει το δέμα πίσω, οπου οι χρεώσεις θα υπολογιστούν εκ νέου για να ξανασταλεί... Μια διαδικασία που μπορεί να πάρει πόσο καιρό (πχ εγώ μένω Χανιά, απο Αθήνα πάει Ηράκλειο, απο Ηράκλειο στη μονάδα διαλογής στο κεντρικό κατάστημα στα Χανιά και απο εκεί στο τοπικό.... + το πόσο καιρό μπορεί να μείνει στο τελωνείο, τυχερός είσουν που εκτελωνίστηκε άμεσα, συνήθως παίρνει μήνα και βάλε...). Δεν λέω να μην το κάνει ο άνθρωπος, εδώ που φτάσαμε... Λέω οτι για να μην μπαίνουμε σε αυτήν τη διαδικασία κάθε φορά, αυτά τα έγγραφα πρέπει να προσκομιστούν απο πρίν, κατα την αποστολή. Είναι δηλαδή ευθύνη του αποστολέα.

Λάθη κάνουμε όλοι μας, δεν καταδικάζω τον αποστολέα. Καλό είναι όμως όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο να ενημερώνουμε και να τονίζουμε την διαδικασία την οποία και ο ίδιος ο αποστολέας μπορεί να μην γνωρίζει (και άρα να έχει να αντιμετωπίσει το ίδιο ακριβώς θέμα κατ' επανάληψη).

Reaction score
1.284
Δε λέει να αγοράζουμε τίποτα από Αγγλία πια….
Ο χρόνος που έχασα πρόσφατα για να βγάλω άκρη με τον ΕΛΤΑ, κόστιζε πολύ περισσότερο από τα κερατιάτικα του εκτελωνισμού.

Reaction score
12
Δε λέει να αγοράζουμε τίποτα από Αγγλία πια….
Ο χρόνος που έχασα πρόσφατα για να βγάλω άκρη με τον ΕΛΤΑ, κόστιζε πολύ περισσότερο από τα κερατιάτικα του εκτελωνισμού.
Για πες πόσος χρόνος χρειάστηκε γιατί λέω να κάνω αμφισβήτηση

Reaction score
1.284
Για πες πόσος χρόνος χρειάστηκε γιατί λέω να κάνω αμφισβήτηση
Τι να σου πω τώρα …… Έχει να κάνει με το ποσό ελεύθερο χρόνο έχεις…..
Αν ας πούμε ήσουν νεαρός καθηγητής Έκθεσης, η ώρα χρεώνεται 20 ευρώ.
Για να βγάλω άκρη με τον ΕΛΤΑ έφαγα ένα μεροκάματο …… και κέρδισα 17 ευρώ ….
Αν ήμουν συνταξιούχος η χασομέρης, ίσως να με συνέφερε……

Reaction score
898
Για αυτό και ανέφερα ο καλύτερος τρόπος είναι email στα ΓΕΤΑ με τα απαραίτητα έγγραφα με το που το tracking εμφανιστεί στα ΓΕΤΑ.

Δύσκολα να τη γλυτώσει κάνεις, πλέον τα μπλοκάρουνε όλα και ενα προς ένα, οπότε δυστυχώς δεν είναι για ρίσκα.

Από μεριάς μου οι αγορές από Αγγλία με όχι φυσική παρουσία, είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Δε θέλω να συνεισφέρω στην κοροϊδία των παράλογων χρεώσεων.

Προσοχή: Με courier τα πράγματα ίσως και να είναι χειρότερα από ο,τι με τα ΓΕΤΑ. Οπότε σε λίγες γραμμές δε γλυτώνει κάνεις.
Αν μπορείτε να βρείτε το ίδιο αντικείμενο από Ευρώπη, έστω και 30% παραπάνω, πάρτε το από εκεί. Πιο φτηνά θα σας έρθει στο τέλος και με μηδέν ταλαιπωρία.

Reaction score
12
Για αυτό και ανέφερα ο καλύτερος τρόπος είναι email στα ΓΕΤΑ με τα απαραίτητα έγγραφα με το που το tracking εμφανιστεί στα ΓΕΤΑ.

Δύσκολα να τη γλυτώσει κάνεις, πλέον τα μπλοκάρουνε όλα και ενα προς ένα, οπότε δυστυχώς δεν είναι για ρίσκα.

Από μεριάς μου οι αγορές από Αγγλία με όχι φυσική παρουσία, είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Δε θέλω να συνεισφέρω στην κοροϊδία των παράλογων χρεώσεων.

Προσοχή: Με courier τα πράγματα ίσως και να είναι χειρότερα από ο,τι με τα ΓΕΤΑ. Οπότε σε λίγες γραμμές δε γλυτώνει κάνεις.
Αν μπορείτε να βρείτε το ίδιο αντικείμενο από Ευρώπη, έστω και 30% παραπάνω, πάρτε το από εκεί. Πιο φτηνά θα σας έρθει στο τέλος και με μηδέν ταλαιπωρία.
Ναι καταλαβαίνω πως το λέτε, έτυχε να έχει αρκετά χαμηλή τιμή για αυτό και αγόρασα από Αγγλία. Μαζί δλδ με το λανθασμένο κόστος πάλι βγαίνει λίγο πιο οικονομικό.
Τώρα θα γνωρίζω, σας ευχαριστώ πολύ.

Reaction score
77
Δυστυχώς υπάρχουν και δίσκοι οι οποίοι είναι σχεδόν απίθανο να βρεθούν στην Ευρώπη (ακόμα και στις χώρες προέλευσης εμφανίζονται στη χάση και στη φέξη ας πουμε) οπότε κάποιες φορές δύσκολα θα αντισταθούμε, ειδικά όταν κατι βρεθεί και σε πολύ καλή τιμή...

Υπάρχουν και εναλλακτικές κατόπιν συνεννόησης (εκτός πλατφόρμας πχ και με εικονική χρέωση), απαιτούν διαδικασία και μια δόση ρίσκου πάντα οπότε ο καθένας κρίνει αν είναι διατεθειμένος...

Reaction score
12
Δυστυχώς υπάρχουν και δίσκοι οι οποίοι είναι σχεδόν απίθανο να βρεθούν στην Ευρώπη (ακόμα και στις χώρες προέλευσης εμφανίζονται στη χάση και στη φέξη ας πουμε) οπότε κάποιες φορές δύσκολα θα αντισταθούμε, ειδικά όταν κατι βρεθεί και σε πολύ καλή τιμή...

Υπάρχουν και εναλλακτικές κατόπιν συνεννόησης (εκτός πλατφόρμας πχ και με εικονική χρέωση), απαιτούν διαδικασία και μια δόση ρίσκου πάντα οπότε ο καθένας κρίνει αν είναι διατεθειμένος...
Ναι σωστό, αλλά κι εκτός πλατφόρμας με συνεννόηση αν είναι εκτός Ε.Ε. πάλι δεν θα εκτελωνιστεί; Εκτός αν εννοείται να σταλεί ως δώρο η με πολύ χαμηλή αξία, έτσι ώστε να μην εκτελωνιστεί;

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
44.638
... ειναι πιο ευκολο να κανεις τα στραβα ματια, και να ξεχασεις τα εξτρα που πληρωσες..
(αν και δεν αγοραζω πλεων με τη συχνοτητα που αγοραζα , ετσι εκανα παντα- βεβαια ο ιδιος ξεχναω και τα /αρχικα/ ποσα που δαπανηθηκαν, αλλα ενιοτε ξεχναω και να φαω... 🐒 )

Reaction score
77
Ναι σωστό, αλλά κι εκτός πλατφόρμας με συνεννόηση αν είναι εκτός Ε.Ε. πάλι δεν θα εκτελωνιστεί; Εκτός αν εννοείται να σταλεί ως δώρο η με πολύ χαμηλή αξία, έτσι ώστε να μην εκτελωνιστεί;
Ναι, να σταλεί με εικονική αξία χαμηλότερη, τουλάχιστον τόσο που το συνολικό ποσό να μην υπερβαίνει το ποσό που είμαστε διατεθειμένοι να δαπανήσουμε για τον συγκεκριμένο δίσκο...

Reaction score
898
Ναι, να σταλεί με εικονική αξία χαμηλότερη, τουλάχιστον τόσο που το συνολικό ποσό να μην υπερβαίνει το ποσό που είμαστε διατεθειμένοι να δαπανήσουμε για τον συγκεκριμένο δίσκο...
Κι όταν μπλοκαριστεί το δέμα στο τελωνείο και ζητάν παραστατικά, να δώ τί μπαρμπούτσαλα θα προσκομίσετε όλοι σας ως αποδεικτικό συναλλαγής και τί αξίες θα λέει...
Γνωρίζετε ότι ψευδείς δηλώσεις κόστους και προσπάθειες παραπλάνησης φορολογικών αρχών, θεωρούνται ποινικά αδικήματα, έτσι?

Ας προσέχουμε λιγάκι τί συμβουλεύουμε τον καθένα για να πάρει ως ρίσκο, να έχει την πλήρη εικόνα κι επίγνωση των πραγμάτων...

Last edited:

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
44.638
... ελατε χαλαρωστε , προ 15ετιας+ και πανω....παραλαμβανω ειδοποιηση.... με τελος 233.... (απο αμερικη - αξια μαζι με τα μεταφορικα μπορει να ηταν και 400 ευρα).... βριζω λιγο αλλα σκεφτομαι "κριμα, αλλα εδω που φτασαμε ...δεν μπορεις να κανεις και πισω...αλλωστε ειναι δισκαρες..." παω τραπεζα, σηκωνω τα λεφτα, παω ταχυδρομιο... 2 και 30 μου λεει...
ειχαν ξεχασει το κομμα...

Reaction score
77
Κι όταν μπλοκαριστεί το δέμα στο τελωνείο και ζητάν παραστατικά, να δώ τί μπαρμπούτσαλα θα προσκομίσετε όλοι σας ως αποδεικτικό συναλλαγής και τί αξίες θα λέει...
Γνωρίζετε ότι ψευδείς δηλώσεις κόστους και προσπάθειες παραπλάνησης φορολογικών αρχών, θεωρούνται ποινικά αδικήματα, έτσι?

Ας προσέχουμε λιγάκι τί συμβουλεύουμε τον καθένα για να πάρει ως ρίσκο, να έχει την πλήρη εικόνα κι επίγνωση των πραγμάτων...
Δεν γνώριζα οτι μπορεί να μπλοκαριστεί το δέμα και να ζητηθούν περαιτέρω παραστατικά, δεν καταλαβαίνω γιατί αλλα δεν το αμφισβητώ... Ούτε λέω οτι είναι ιδανική λύση, και ρίσκο έχει και ''πονηριά'' μου φαίνεται και δεν μου αρέσει... Το γεγονός οτι καταλήγουμε να πληρώνουμε 50+ ευρώ για έναν δίσκο αξίας 14 λίρες (οκ, + 10 τα μεταφορικά) είναι αυτό που μας κάνει να ψάχνουμε για εναλλακτικές...

Να χρεωθούμε κάτι για τον εκτελωνισμό να το καταλάβω, να πληρώσουμε και κάποιον φόρο όταν αγοράζουμε καινούριες κυκλοφορίες απο μαγαζιά/επιχειρήσεις επίσης (λες και δεν έχουν συνυπολογιστεί οι φόροι στις τιμές, ας πούμε όμως οτι οκ, θα πληρώσουμε και στο ελληνικό κράτος εναν φόρο μια που αγοράζουμε απέξω...). Το να αγοράζουμε όμως μεταχειρισμένους δίσκους δεκαετιών απο ιδιωτικές συλλογές και να χρεωνόμαστε το ίδιο είναι παράλογο. Χρόνια πριν έχω χρεωθεί τέλος 100+ ευρώ (χωρίς να έχουν ξεχάσει κανένα κόμμα) για δίσκο που δεν είχα κάν αγοράσει, ήταν ανταλλαγή... Ο Αμερικάνος συλλέκτης, αν και έστειλε τον δίσκο σαν δώρο, υποθέτω μην θέλοντας να ''παραπλανήσει τις φορολογικές αρχές'', όταν ερωτήθηκε κατα την αποστολή είχε δηλώσει μία ''αντικειμενική'' αξία του δίσκου, σύμφωνα με την οποία χρεώθηκα εγώ λες και εισάγω δεν ξέρω κιεγώ τι στη χώρα... Όταν εξήγησα την κατάσταση στο ταχυδρομείο, οτι δηλαδή πρόκειται για ανταλλαγή και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να χρεωθώ ενα τέτοιο ποσό μου απάντησαν οτι μπορω να το στείλω για επανεξέταση αλλα να μην περιμένω και πολλά απ'τη στιγμή που δεν μπορώ να αποδείξω οτι πρόκειται για ανταλλαγή (ακόμα αναρωτιέμαι πως ''αποδεικνύεται'' αυτό). Με λίγα λόγια μου είπαν να πληρώσω και κατι τις παραπάνω για να το στείλω να κάτσει αλλες 40 μέρες τελωνείο και να μου ξανάρθει με την ίδια χρέωση... Ε, τα πλήρωσα και έφυγα λίγο πιο ''πονηρός'' αποτι πήγα...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.155
Members
38.538
Νεότερο μέλος
Evasound