Αδικημένη επαρχία

Reaction score
0
Πριν ένα χρόνο αγόρασα σπίτι. Το σαλόνι μου είναι αρκετά μεγάλο 7Χ6 και προβληματιζόμουν για το τι τηλεόραση να αγοράσω. Ένας φίλος από Αθήνα μου έβαλε την ιδέα για προτζέκτορα, και επειδή εδώ στη Καβάλα δεν υπήρχε κανένα μαγαζί που να ασχολείται με το αντικείμενο, έκανα μια βόλτα μέχρι Θεσ/νίκη. Σε ένα από τα καταστήματα που μπήκα είχε εγκατεστημένο έναν προτζέκτορα της Optoma ο έρωτας κεραυνοβόλος:crazy_1: και αποφάσισα να μπω και γω στο τρυπάκι. Αρχισα να αγοράζω περιοδικά, να διαβάζω συγκριτικά και να ψάχνω στο ίντερνετ. Έτσι γνώρισα το site σας και εντυπωσιάστηκα με την αγάπη και το μεράκι με το οποίο ασχολείστε με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Ειλικρινά σας αξίζουν συγχαρητήρια:bravo: :bravo: :bravo: . Από τις συζητήσεις σας έμαθα πολλά :happy_6: και σε μια στιγμή "αδυναμίας" αγόρασα τον Optoma HD80. Μόλις σήμερα τον παρέλαβα, και όλος χαρά ξετύλιξα το περιτύλιγμα για να διαβάσω - ρουφήξω το προσπέκτους του, ιδίως τα θέματα σχετικά με την εγκατάσταση και τις ρυθμίσεις. Και εκεί άρχισαν οι εκπλήξεις:
1. Σε ένα μοντέλο που στοιχίζει σχεδόν 3000 Ευρώ δεν υπάρχει ελληνικό προσπέκτους :pc: όταν σε μια απλή τηλεόραση των 300 Ευρώ κάτι τέτοιο είναι δεδομένο.
2. Με τα λίγα αγγλικά μου επιχείρησανα ενημερωθώ από το αγγλικό εγχειρίδιο. Εις μάτην όμως. Ουσιαστικά δεν υπάρχουν οδηγίες εγκατάστασεις, πλην ενός πίνακα ο οποίος στερείται επεξηγήσεων...:mad_2: Αν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι ο Οptoma HD80 είναι τεχνολογίας DLP γεγονός που από μόνο του σημαίνει δυσκολία εγκατάστασης του είναι απορρίας άξιο πως η κατασκευάστρια εταιρία δεν δείχνει την παραμικρή μέριμνα διευκόλυνσης των πελατών της.Έτσι λειτουργούν όλες οι εταιρίες;
Επειδή εδώ στην επαρχία δεν υπάρχουν ειδικοί να με συμβουλεύσουν, εχετε μήπως να μου προτείνετε πρακτικές συμβουλές για την εγκατάσταση ή ουσιαστικά θα πρέπει να προχωρήσω βλέποντας και κάνοντας; δηλαδή πειραματιζόμενος;
Τα προβλήματα που έχω να αντιμετωπίσω πολλά:
θέλω να προβάλω από απόσταση 5,33 μέτρων σε οθόνη πλάτους 240 εκ.και η απόσταση θέασης θα είναι 5,80. Για τον λόγο αυτό θέλω να τοποθετήσω τον οπτομα στο ταβάνι, σε βάση περίπου 40 εκατοστών (προκειμένου να αποφύγω ένα δοκάρι) και να προβάλει σε οθόνη της οποίας το πάνω μέρος θα απέχει από το ταβάνι 65 εκαταστά, είναι εφικτό και θα μπορέσω να φέρω την εικόνα ;
wall_1
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.751
Απάντηση: Αδικημένη επαρχία

Janis καλωςηρθες στην παρεα!!
Εγω δεν μπορω να σε βοηθησω γιατι δεν εχω ασχοληθει με το projectoring.
Σιγουρα ομως θα βρεθουν αρκετοι εδω μεσα .
Ακομη εχω εναν γνωστο στην πολη σου που ασχολειται με audio/video.
Aν θελεις πες μου να σου στειλω τα στοιχεια του!

Reaction score
182
Πολυ καλη αγορα εκανες...δυσκολος στην τοποθετηση (σχετικα) αλλα θα σε αποζημιωσει με την εικονα του...

Τόσο ο Nix (κατοχος) όσο και ο Ανδρεας cinemusic (εγκαταστατης !!!!:crazy_3: "happy_1" :crazy_3: ) θα σου λυσουν ολες τις αποριες.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.245

Καλώς όρισες!
Ο προβολέας που αγόρασες είναι πολύ καλός, αλλά από τους πιο "ζόρικους" στην εγκατάσταση. Θέλει τον κατάλληλο χώρο για να τοποθετηθεί και μάστορα που να πιάνουν τα χέρια του, καθώς έχει μικρό zoom, δεν έχει lens-shift και έχει ένα μάλλον υπερβολικό offset.

Υποπτεύομαι -από το "5,33" που γράφεις- ότι έχεις ήδη βρει τη σελίδα με τον υπολογιστή αποστάσεων της Optoma, οπότε δε σου στέλνω σχετικό link.

Το θέμα του ύψους που αναφέρεις, συνδέεται με το offset του προβολέα. Αυτό είναι το ποσοστό του ύψους της οθόνης, κατά το οποίο απέχει κατακόρυφα ο φακός από το άκρο της.
Η δική σου οθόνη έχει ύψος 135εκ. και ο HD80 offset 136%, δηλαδή ο φακός θα πρέπει να είναι 36% από το πάνω άκρο της οθόνης. Αυτό μεταφράζεται σε 48,6εκ. Προφανώς πρέπει να βρεις κάποιο τρόπο να καλύψεις τα ~25εκ. που σου λείπουν...

Να σου αναφέρω τέλος, ότι το ιδανικό ύψος τοποθέτησης της οθόνης είναι έτσι ώστε το κάτω μέρος της να ξεκινά ~15εκ. κάτω από το ύψος των ματιών των θεατών.

ΥΓ Γιατί "αδικημένη"; Ρώτα κι αυτούς που θέλουν να στήσουν -και να λειτουργήσουν- home cinema σε διαμέρισμα στην Αθήνα! ;-)

Reaction score
6

Δυστυχώς όπως ακριβώς τα γραφει ο Δημήτρης ( maxhedroom) είναι τα πράγματα.
Λόγω της απόστασης που επέλεξες και του μεγαλου offset του προβολέα πρεπει να κανεις καποιες υποχωρήσεις η αν θες διορθωτικές κινήσεις σχετικα με το υψος του πανιού σου η του προβολέα σου.
Υπολόγισε το ύψος θέασης ( οι υποτιτλοι να εμφανίζονται στο υψος των ματιών σου η όπως το γραφει ο Δημητρης το κάτω μέρος της οθόνης να ξεκινά 15εκ. κάτω από το ύψος των ματιών σου)
Επίσης με ευλάβεια δωσε βάση στο παρακάτω
Η δική σου οθόνη έχει ύψος 135εκ. και ο HD80 offset 136%, δηλαδή ο φακός θα πρέπει να είναι 36% από το πάνω άκρο της οθόνης. Αυτό μεταφράζεται σε 48,6εκ. Προφανώς πρέπει να βρεις κάποιο τρόπο να καλύψεις τα ~25εκ. που σου λείπουν...
<o:p> </o:p>
Δες λιγο εδώ τι τραβηξαμε με την τοποθέτηση του προβολέα σου πιο πολύ για να αποφύγεις καποια πραγμτα που δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε εμεις.
Ένα από αυτά είναι να τοποθετήσεις πρωτα τον προβολεα και μετα σύμφωνα με το σημείο που προβάλει ( σε τοιχο υποθέτω) να προσαρμόσεις το πανί.
Σε καμία μα καμια περιπτωση μην βάλεις πρωτα το πανι και μετα προσπαθήσεις να το σημαδέψεις με τον optoma ( θα βγάλεις κερατα)
<o:p> </o:p>
Για ότι άλλο εδώ είμαστε <o:p></o:p>

Reaction score
0

Janis καλωςηρθες στην παρεα!!
Εγω δεν μπορω να σε βοηθησω γιατι δεν εχω ασχοληθει με το projectoring.
Σιγουρα ομως θα βρεθουν αρκετοι εδω μεσα .
Ακομη εχω εναν γνωστο στην πολη σου που ασχολειται με audio/video.
Aν θελεις πες μου να σου στειλω τα στοιχεια του!
Σ'ευχαριστώ Νίκο πολύ. Θα το εκτιμούσα όσο δε λέγεται

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Αδικημένη επαρχία

Πολυ καλη αγορα εκανες...δυσκολος στην τοποθετηση (σχετικα) αλλα θα σε αποζημιωσει με την εικονα του...

Τόσο ο Nix (κατοχος) όσο και ο Ανδρεας cinemusic (εγκαταστατης !!!!:crazy_3: "happy_1" :crazy_3: ) θα σου λυσουν ολες τις αποριες.
Ελπίζω όντως η αγορά να βγει καλή. Χθες πάντως που το έβαλα να παίξει απλά σ'ένα τοίχο (ο οποίος μάλιστα έχει μια κίτρινη απόχρωση) μου άρεσε υπερβολικά, που να βάλω και την οθόνη.

Reaction score
152

ΥΓ Γιατί "αδικημένη"; Ρώτα κι αυτούς που θέλουν να στήσουν -και να λειτουργήσουν- home cinema σε διαμέρισμα στην Αθήνα! ;-)
1.προφανως ο νεος φιλος μας λεει "αδικημενη", γιατι σχεδον ολα τα καλα μαγαζια ειναι στην αθηνα και δυσκολα θα μπορει να βρει καποιος καλα κομματια χωρις να τον πιασουν κορο'ι'δο...

2.δε μπορω να καταλαβω πως νομιζεις οτι ειναι τα σπιτια στην επαρχια-αν και δηλωνεις ως εδρα την ευβοια...
λες και οι πολιτικοι μηχανικοι/αρχιτεκτονες που χτιζουν εκτος αθηνων δεν σπουδασαν στο ΕΜΠ και τα διαμερισματα που φτιαχνουν -και δη καθε καθιστικο- ειναι "αλανες" η' δινουν δωρο ενα dedicated room για home cinema....

Reaction score
0

Καλώς όρισες!
Ο προβολέας που αγόρασες είναι πολύ καλός, αλλά από τους πιο "ζόρικους" στην εγκατάσταση. Θέλει τον κατάλληλο χώρο για να τοποθετηθεί και μάστορα που να πιάνουν τα χέρια του, καθώς έχει μικρό zoom, δεν έχει lens-shift και έχει ένα μάλλον υπερβολικό offset.

Υποπτεύομαι -από το "5,33" που γράφεις- ότι έχεις ήδη βρει τη σελίδα με τον υπολογιστή αποστάσεων της Optoma, οπότε δε σου στέλνω σχετικό link.

Το θέμα του ύψους που αναφέρεις, συνδέεται με το offset του προβολέα. Αυτό είναι το ποσοστό του ύψους της οθόνης, κατά το οποίο απέχει κατακόρυφα ο φακός από το άκρο της.

Να σου αναφέρω τέλος, ότι το ιδανικό ύψος τοποθέτησης της οθόνης είναι έτσι ώστε το κάτω μέρος της να ξεκινά ~15εκ. κάτω από το ύψος των ματιών των θεατών.

Ευχαριστώ καταρχάς για όλες τις πολύτιμες συμβουλές :cool_4: . Όντως έχω βρει το πινακάκι των αποστάσεων και από χθες βράδυ άρχισα να πειραματίζομαι για την τοποθέτησή του. Μετρήσεις, σημειώσεις, σχέδια. Σκέφτηκα μάλιστα επειδή θέλω να κρεμάσω τον προτζέκτορα από το ταβάνι να κάνω μια προσομείωση της θέσης του στο πάτωμα (δηλαδή σαν να είναι το πάτωμα το ταβάνι), για να δω εν τέλει ποιά είναι η σωστότερη θέση εγκατάστασης:crazy_1: . Χθες με άλλους τρεις φίλους τον έβαλα να παίξει για πρώτη φορά πάνω στον τοίχο έχοντας τοποθετήσει τον προτζέκτορα σ'ένα τραπεζάκι. Στην αρχή τα πράγματα ήταν πολύ αστεία γιατί η κάθε κίνηση που κάναμε λόγω της απειρίας μας συνοδεύονταν και με το αντίστοιχο φόβο - δέος για το άγνωστο και τις αντίστοιχες εκπλήξεις. Πάντως όταν τελικά καταφέραμε και φέραμε λίγο την εικόνα όλοι ενθουσιαστήκαμε με το αποτέλεσμα παρόλο που οι ρυθμίσεις ήταν οι εργοστασιακές (δεν πειράξαμε απολύτως τίποτα) και ο τοίχος είχε κίτρινη απόχρωση.
Και οι τρεις φίλοι μου (οι οποίοι σημειωθήτω είναι κινηματογραφόφιλοι) πάντως συμφώνησαν ότι η επόμενη αγορά τους θα είναι προτζέκτορας.
Όσο για την Αθήνα τα πράγματα είναι πιο εύκολα:
1. Μπορείς να βρεις τοποθετημένους σε διάφορα καταστήματα προτζέκτορες, να δεις τις διαφορές τους και να επιλέξεις τον καλύτερο (για σένα).
2. Μπορείς να βρεις κάποιον ειδικό να στον τοποθετήσει.
Εδώ όταν έφθασε ο προτζέκτορας, μαζεύτηκαν όλοι οι υπάλληλοι του καταστήματος και τον χάζευαν γιατί δεν είχαν ξαναδεί (;;;). Ο διευθυντής μάλιστα του καταστήματος με πληροφόρησε ότι δεν είχαν ξαναπουλήσει άλλον προτζέκτορα τόσα χρόνια. Οπότε δεν τίθεται λόγος για να μου τον εγκαταστήσουν κιόλας. Και πάλι ευχαριστώ :happy_4:

Reaction score
0

Δυστυχώς όπως ακριβώς τα γραφει ο Δημήτρης ( maxhedroom) είναι τα πράγματα.
Λόγω της απόστασης που επέλεξες και του μεγαλου offset του προβολέα πρεπει να κανεις καποιες υποχωρήσεις η αν θες διορθωτικές κινήσεις σχετικα με το υψος του πανιού σου η του προβολέα σου.
Υπολόγισε το ύψος θέασης ( οι υποτιτλοι να εμφανίζονται στο υψος των ματιών σου η όπως το γραφει ο Δημητρης το κάτω μέρος της οθόνης να ξεκινά 15εκ. κάτω από το ύψος των ματιών σου)
Επίσης με ευλάβεια δωσε βάση στο παρακάτω

<?xml:namespace prefix = o /><o:p></o:p>
Δες λιγο εδώ τι τραβηξαμε με την τοποθέτηση του προβολέα σου πιο πολύ για να αποφύγεις καποια πραγμτα που δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε εμεις.
Ένα από αυτά είναι να τοποθετήσεις πρωτα τον προβολεα και μετα σύμφωνα με το σημείο που προβάλει ( σε τοιχο υποθέτω) να προσαρμόσεις το πανί.
Σε καμία μα καμια περιπτωση μην βάλεις πρωτα το πανι και μετα προσπαθήσεις να το σημαδέψεις με τον optoma ( θα βγάλεις κερατα)
<o:p></o:p>
Για ότι άλλο εδώ είμαστε <o:p></o:p>
Καταρχάς συγχαρητήρια για την εγκατάσταση που κάνατε. Εϊναι φοβερή. Εγώ έχω ήδη εγκαταστήσει το ηχοσύστημα (ενισχυτής Yamaha 5.1) και για να κρύψω (όσο κρυβόντουσαν) τα καλώδια χρησιμοποίησα κανάλια. Εσείς κάνατε
δαντέλα. Επιφυλάσσομαι να βγάλω και εγώ φωτογραφίες κατά την εγκατάσταση για να τις δείτε. Το πανί είναι σίγουρα η τελευταία πινελιά στην εγκατάσταση. Ευχαριστώ τόσο για τις πολύτιμες και διαφωτιστικότατες συμβουλές όσο και για την προθυμία σας να με βοηθήσετε.

Reaction score
0

1.προφανως ο νεος φιλος μας λεει "αδικημενη", γιατι σχεδον ολα τα καλα μαγαζια ειναι στην αθηνα και δυσκολα θα μπορει να βρει καποιος καλα κομματια χωρις να τον πιασουν κορο'ι'δο...
.
Αυτό ακριβώς εννοώ και όχι μόνο. Όπου απευθήνθηκα στην Καβάλα όλοι δηλώναν άγνοια, και όσοι ισχυρίστηκαν ότι γνώριζαν, αποδείχθηκαν ημιμαθέστεροι των αμαθών... Άσε που κανένα απολύτως κατάστημα δεν είχε έστω στην αποθήκη του έναν προτζέκτορα...

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.245

Θα σου συνιστούσα να ακολουθήσεις τη συμβουλή του Cinemusic, να τοποθετήσεις δηλαδή πρώτα τον προβολέα και μετά την οθόνη.
Καλό είναι να μην εξαντλήσεις τα 5,33μ. ώστε να έχεις λίγο περιθώριο στο zoom.
Σχεδόν όλες οι βάσεις οροφής με προέκταση μπορούν να ρυθμίζουν την απόσταση του προβολέα από την οροφή, κάτι που θα σου φανεί πολύ χρήσιμο στη συνέχεια.

Ορίστε μερικές πιο αναλυτικές οδηγίες:

1) Προσέχεις πολύ ώστε ο προβολέας να είναι τοποθετημένος επίπεδα και η δέσμη του φωτός να είναι απόλυτα κάθετη στον απέναντι τοίχο. Να μη γέρνει δηλαδή δεξιά-αριστερά ή πάνω-κάτω ούτε να αποκλίνει δεξιά-αριστερά.
Προβάλεις στον τοίχο και βεβαιώνεσαι ότι η εικόνα είναι ορθογώνια παραλληλόγραμμη και όχι τραπεζοειδής. Πρέπει να μετρήσεις με ένα μέτρο, για να είσαι σίγουρος (υπάρχουν και άλλες τεχνικές για να πετύχεις τα απαιτούμενα, αλλά αν οι διαστάσεις βγαίνουν σωστές, είσαι οκ).
Ελέγχεις επίσης ότι ο προβολέας δε γέρνει δεξιά-αριστερά, βάζοντας ένα αλφάδι στην κάτω πλευρά της προβαλλόμενης εικόνας.

3) Ρυθμίζεις το βραχίονα προέκτασης της βάσης έτσι ώστε η απόσταση της εικόνας από το δάπεδο να είναι ~15εκ. κάτω από το ύψος των ματιών των θεατών -ή ότι κοντινότερο σε αυτό μπορείς να πετύχεις (φρόντισε αυτή τη δουλειά να την κάνεις με τον προβολέα σβηστό και τη λάμπα κρύα).

4) Ανάβεις τον προβολέα, κάνεις έναν τελευταίο έλεγχο ότι γεωμετρία δεν έχει χαλάσει και ότι η διάσταση της οθόνης σου είναι η επιθυμητή, και σημαδεύεις τα άκρα της. Αν σκοπεύεις να βάψεις την οθόνη με κάποιο κιτ στον τοίχο, μπορείς να μασκάρεις επιτόπου με (μπλε κατά προτίμηση) αυτοκόλλητη χαρτοταινία.

Reaction score
0

Θα σου συνιστούσα να ακολουθήσεις τη συμβουλή του Cinemusic, να τοποθετήσεις δηλαδή πρώτα τον προβολέα και μετά την οθόνη.
Καλό είναι να μην εξαντλήσεις τα 5,33μ. ώστε να έχεις λίγο περιθώριο στο zoom.
Σχεδόν όλες οι βάσεις οροφής με προέκταση μπορούν να ρυθμίζουν την απόσταση του προβολέα από την οροφή, κάτι που θα σου φανεί πολύ χρήσιμο στη συνέχεια.

Ορίστε μερικές πιο αναλυτικές οδηγίες:

1) Προσέχεις πολύ ώστε ο προβολέας να είναι τοποθετημένος επίπεδα και η δέσμη του φωτός να είναι απόλυτα κάθετη στον απέναντι τοίχο. Να μη γέρνει δηλαδή δεξιά-αριστερά ή πάνω-κάτω ούτε να αποκλίνει δεξιά-αριστερά.
Προβάλεις στον τοίχο και βεβαιώνεσαι ότι η εικόνα είναι ορθογώνια παραλληλόγραμμη και όχι τραπεζοειδής. Πρέπει να μετρήσεις με ένα μέτρο, για να είσαι σίγουρος (υπάρχουν και άλλες τεχνικές για να πετύχεις τα απαιτούμενα, αλλά αν οι διαστάσεις βγαίνουν σωστές, είσαι οκ).
Ελέγχεις επίσης ότι ο προβολέας δε γέρνει δεξιά-αριστερά, βάζοντας ένα αλφάδι στην κάτω πλευρά της προβαλλόμενης εικόνας.

3) Ρυθμίζεις το βραχίονα προέκτασης της βάσης έτσι ώστε η απόσταση της εικόνας από το δάπεδο να είναι ~15εκ. κάτω από το ύψος των ματιών των θεατών -ή ότι κοντινότερο σε αυτό μπορείς να πετύχεις (φρόντισε αυτή τη δουλειά να την κάνεις με τον προβολέα σβηστό και τη λάμπα κρύα).

4) Ανάβεις τον προβολέα, κάνεις έναν τελευταίο έλεγχο ότι γεωμετρία δεν έχει χαλάσει και ότι η διάσταση της οθόνης σου είναι η επιθυμητή, και σημαδεύεις τα άκρα της. Αν σκοπεύεις να βάψεις την οθόνη με κάποιο κιτ στον τοίχο, μπορείς να μασκάρεις επιτόπου με (μπλε κατά προτίμηση) αυτοκόλλητη χαρτοταινία.
Σ'ευχαριστώ πολύ για τις αναλυτικότατες οδηγίες και για το χρόνο σου. Είναι προφανές ότι γνωρίζεις άριστα το αντικείμενο και ούτε λίγο ούτε πολύ, μόλις συνέταξες ένα συνοπτικό εγχειρίδιο εγκατάστασης για αρχάριους, όπως είμαι εγώ.
θα τις ακολουθήσω πιστά. :cool_4:

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.481
Members
38.704
Νεότερο μέλος