Ακουστικά Atmos/Surround: Υπάρχουν; Δουλεύουν; Αξίζουν;

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
3.021
Reaction score
6.814
Πριν καμιά βδομάδα μου καρφώθηκε μια "τρελή" ιδέα. Να αγοράσω 2 καλά ζευγάρια ασύρματα ακουστικά με μικρόφωνο (π.χ. καλά gaming headsets) για να βλέπουμε ταινίες όταν κοιμούνται τα παιδιά, χωρίς να χρειάζεται να το έχουμε τέρμα χαμηλωμένο, αλλά να μπορούμε και να μιλάμε κατά τη διάρκεια, μην είμαστε στην απομόνωση.

Τα προβλήματα με αυτό το σχέδιο δύο:
α) Πώς μπορείς να "μιξάρεις" κατάλληλα τον ήχο ώστε να παίζει ταυτόχρονα και στα δύο ακουστικά, αλλά να φέρνει μέσα και την είσοδο από τα δύο μικρόφωνα. Και αν το παραπάνω θα δούλευε χωρίς προβλήματα.
β) Αν μπορείς να πάρεις καλό surround ήχο από τα ακουστικά, ώστε να μπορεί να γίνει ο βασικός σου τρόπος ακρόασης ταινιών (δεδομένων των περιορισμών που ανέφερα) και όχι μια αναγκαστική επιλογή που θα χρησιμοποιείς σπάνια/ποτέ.

Παίζοντας με ένα ζευγάρι απλά USB headsets που έχω και με τη βοήθεια του VoiceMeeter Banana, το πρώτο πρόβλημα λύθηκε. Σίγουρα θέλει fine tuning όσον αφορά το μιξάρισμα, τις ακριβείς εντάσεις, ένα μικρό delay που έχει κλπ., αλλά νομίζω μπορεί να δουλέψει σχετικά καλά.

Ερχόμαστε λοιπόν στο δεύτερο. Έψαχνα να βρω τι παίζει με τα "surround" ακουστικά και είδα πως όταν λέμε surround, εννοούμε virtual surround, με κάποιες σπάνιες εξαιρέσεις (όπως τα Razer Tiamat 7.1 που έχει 5 ξεχωριστούς drivers σε κάθε ακουστικό), που όμως έχουν τα δικά τους θέματα.

Σύνδεσα λοιπόν τα AKG μου, που έχουν μεγάλους drivers και θεωρητικά θα μπορούσαν να αποδώσουν σχετικά καλά το virtual surround και άρχισα να παίζω αφενός με το "Spatial sound" των Windows αλλά και το Dolby Atmos, του οποίου εγκατέστησα τη δοκιμαστική έκδοση.

Το αποτέλεσμα; Με μια λέξη, παπάρια. Ενώ το πλαϊνό και το πίσω κομμάτι δουλεύει ας πούμε ικανοποιητικά, όπως σε ένα μικρότερο βαθμό και το πάνω, στο μπροστά ("center" channel) πάσχει πολύ. Όταν άκουγα λοιπόν μια σκηνή π.χ. με διαλόγους που κανονικά θα τους έπαιζε το κεντρικό ηχείο, συνέχιζα να αισθάνομαι ότι φοράω απλώς ακουστικά και ακούω τον ήχο δεξιά και αριστερά στα αυτιά μου, ως συνήθως. Δεν ξέρω, μάλλον ήταν λίγο καλύτερα από το "σκέτο" (χωρίς Atmos κλπ.), αλλά όχι αρκετά. Αυτό ίσχυε ακόμη και στα demo της Dolby, όχι μόνο σε ταινίες από Netflix κ.α.

Οπότε, το ερώτημα είναι, υπάρχει κάτι άλλο (hardware) που θα έπρεπε να έχω; Κάτι στο software που ενδεχομένως δεν κάνω σωστά; Τα ακουστικά που πουλιούνται ως "surround" ή/και Atmos, έχουν κάτι διαφορετικό που δεν μπορούν να αποδώσουν τα AKG μου;

Έχω δει στο παρελθόν εδώ στο forum σκόρπιες αναφορές σε Atmos ακουστικά και αν θυμάμαι καλά οι απόψεις ήταν πολύ θετικές. Είναι άλλα ακουστικά που δεν βρήκα; Μήπως εννοούσαν μουσική και όχι ταινίες; Ίσως εκεί είναι τα πράγματα καλύτερα; Δεν ξέρω. Θεώρησα όμως πως είναι ένα ενδιαφέρον θέμα που δεν έχει αναλυθεί επαρκώς.
 

Μηνύματα
12.854
Reaction score
10.072
Έχω την εντύπωση ότι κάτι δεν κάνεις σωστά.
Δεν ξέρω καλά από windows 10, αλλά εγώ όταν θέλω να ακούσω 5.1 από τα ακουστικά επιλέγω είτε Dolby headphone από τον player (Foobar2000), είτε Head related transfer function από τις ρυθμίσεις ήχου του Media player classic-Home Cinema.

Εσύ κατάλαβα ότι επιλέγεις Atmos, αλλά δεν λες με κάποιο τρόπο στον υπολογιστή ότι θα ακούσεις από ακουστικά.
 

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
3.021
Reaction score
6.814
Όταν σετάρεις το Atmos μέσα από το app της Dolby (Dolby Access) σου ζητάει να επιλέξεις έξοδο ήχου στην οποία θες να το ενεργοποιήσεις. Το setup είναι ειδικά για ακουστικά.

Μετά, στην έξοδο αυτή, αν κάνεις δεξί κλικ στο ηχειάκι στο tray σου δείχνει πως είναι ενεργοποιημένο.

Δεν ξέρω αν υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να δηλώσεις κάπου για να καταλάβει ότι είναι ακουστικά, αλλά δεν νομίζω.
 


symos

You're not worthy!
Μηνύματα
3.021
Reaction score
6.814
Εχεις δοκιμασει τα Audeze Mobius?
Διαβαζω πολυ καλες κριτικες.
Όχι, προς το παρόν μόνο τις δοκιμές που ανέφερα έχω κάνει.

Γι'αυτό ρωτάω, αν κάποιος άλλος έχει εμπειρία με άλλα ακουστικά και γνωρίζει να μας πει αν είναι θέμα "hardware", δηλαδή αν κάποια ακουστικά παίζουν surround (έστω virtual) πολύ καλύτερα από άλλα, ή πάνω κάτω υπάρχει ένα "ταβάνι" στο άθλημα το οποίο δεν είναι και πολύ ψηλό.

Μιλάω πάντα για το effect του surround, όχι για την ποιότητα των ακουστικών. Ποιοτικά ακουστικά υπάρχουν σίγουρα πάρα πολλά.
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.613
Μηνύματα
2.868.090
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top