Ακουστική μελέτη χώρου και παρεμβάσεις

Reaction score
1.772
Απάντηση: Ακουστική μελέτη χώρου και παρεμβάσεις

εμενα δεν κοπανανε οι γυψοσανιδες , πρεπει να φτασω σε επιπεδα κοφωσεις για να τριξει κατι.Αν μπαι δε γουει σε καποιον τριζει
1 δεν τις εχει δεσει σωστα
2 αν η πισω αποσταση ειναι σχετικα μικρη , με μια τρυπα(μικρη) γεμιζουμε με πολυουρεθανη ελεγχομενης (περιορισμενης) διογκωσης , οποτε περνεις τα κενα που συντονιζουν την σανιδα.Αλλη φορα αν θες βοηθεια ρωτα πριν δεσεις .Γενικα οι γυψοσανιδες δουλευουν αν ενεργες μπασαγιδες.
argi δεν τριζη ευκολα η γυψοσανιδα.

το θεμα ειναι οτι δουλευη σα μπασοπαγιδα σε λαθος κυκλους.

αυτο που λες δεν παιζη γιατι εχει πολυ κενο απο πισω.

πρεπει να ξηλωθη.

για πες τι δεσιμο μπορω να κανω;

Reaction score
3.972

Kαι πως γίνεται ρε παλληκάρια να ξέρουμε πως συμπεριφέρεται μια κατασκευή γυψοσανίδας?

Δηλαδή πως είσαι σίγουρος ότι δουλεύει σαν μπασοπαγίδα σε λάθος κύκλους??

Reaction score
10
Re: Απάντηση: Ακουστική μελέτη χώρου και παρεμβάσεις

Kαι πως γίνεται ρε παλληκάρια να ξέρουμε πως συμπεριφέρεται μια κατασκευή γυψοσανίδας?

Πως να το ξερεις γιατρε μου ????
Εξαρταται απο την ιδια τη κατασκευη.
Δυο ειναι πιο συνηθη κακα : το πρωτο ειναι τα τριξιματα, απο κακη τοποθετηση αλλα και απο μεγαλες μεταβολες θερμοκρασιας και
το δευτερο η ηχομονωση που δεν εφαρμοζεται και συχνα γιατι κοστιζει και σε χρημα και σε χωρο.
Παντως γυψοσανιδα-μπασσοπαγιδα λιγο δυσκολο το κοβω.

Μιας και αναφεραμε διαφορες τετοιες λυσεις, μια πολυ καλη λυση υπαρχει και εχω ιδια εμπειρια. Ειναι η TOPAKUSTIK.
Με πολλες λυσεις αλλα και προδιαγραφες σε καθε προιον, οποτε μπορεις να βγαλεις καποια ακρη ( σχετικη ). Ουχι φτηνα αλλα καλαισθητα καθ οτι προκειται για ξυλο μεν, υπαρχουν και στην Ελλαδα δε.

Reaction score
1.772

οταν μετρησα το χωρο βρηκα μια ακυρωση στα 42hz.

βαζοντας 42hz τονο ακουσα την γυψοσανιδα να τριζη.

παιζοντας λιγο πανω και λιγο κατω σταματουσε το τριξιμο.

εκανα λιγο ψαξιμο και βρηκα τα παρακατω.

http://www.customaudiodesigns.co.uk/articles/membranes.html

μετρωντας το κενο πισω απο τη γυψοσανιδα και λυνοντας τον τυπο συμφωνη με την συχνοτητα

που εχω την ακυρωση.

τυχαιο;

δεν νομιζω.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.965

ναι, φίλε μου μπακ, τυχαίο είναι. η γυψοσανίδα σου, δε σου προκαλεί "ακύρωση". τα "στάσιμα" την προκαλούν. Με τη χρήση περισσότερων γυψοσανίδων που να συντονίζουν στην ίδια συχνότητα, θα εξαλείψεις το πρόβλημα της ακύρωσης.

δηλαδή, θες κι άλλες "μπασοπαγίδες" για να έχεις μπόλικο μπάσο.

για να στο αποδείξω αυτό, απλά κράτα ακίνητη τη γυψοσανίδα όταν παίζεις τόνο στη συχνότητα ακύρωσης, με τα δυό σου χέρια να την σπρώχνουν, οπότε σταματάς την ταλάντωσή της κι άρα ακυρώνεις την δουλειά της ως μπασοπαγίδα. Να δεις που θα χειροτερεύει η ακύρωσή σου!

το "γέμισμα" που λέει ο άρτζι, ακυρώνει τη δουλειά του συνηχητή, διότι δεν τον αφήνει ελεύθερο να ταλαντώνεται.

εν ολίγοις, πάρτ' αλλιώς.

αυτό είναι το πιο "πονηρό" που μπορείς να κάνεις, στις γωνίες που γίνεται της καρακαλτάκας.

σε αυτή τη λυση, θα πρέπει να προσέξεις ο πετροβάμβακας πίσω από την πρόσθια ξύλινη μπάφλα να μην ακουμπάει στην ξύλινη μπάφα, ώστε να την αφήνει ελεύθερη να δονείται, αλλιώς δε θα κάνεις δουλειά.

το άλλο που μπορείς να κάνεις είναι να φτιάξεις μεγάλες επιφάνειες στο ταβάνι σου με αυτή τη λογική:

που να συντονίζουν στη συχνότητα που έχεις ακύρωση. Όσο πιο μεγάλη επιφάνεια του ταβανιού σου κάνεις έτσι, τόσο περισσότερο θα εξαφανίζεις το πρόβλημα της ακύρωσης. επαναλαμβάνω, για να το χωνέψεις : θες μπασοπαγίδες για να έχεις μπόλικο μπάσο, όχι το αντίθετο....

Reaction score
1.772

η γυψοσανιδα ειναι στο ταβανι αλλιως θα το ειχα κανη ηδη.

ωστοσο δεν πειραζη που η γυψοσανιδα συντονιζη στα 42hz ακριβως;

θεωρεις οτι ειναι τυχαιο;

αυτα που λες τα εχω μελετηση και σκεφομαι να κανω και καποια απο αυτα.

μια αλλη λυση για την υπαρχουσα γυψοσανιδα ειναι να τις βαλω αλλο ενα φυλο οποτε θα συντονιζη

πιο χαμηλα.

τα στασιμα μου ειναι στα 32hz και 55-57hz πρεπη να μοιρασω τις μπασοπαγιδες μεταξυ των δυο

συχνοτητων;

edit Τωρα το ειδα.

να συντονιζουν στην συχνοτητα που εχω ακυτωση;

εγω πιστευα στην συχνοτητα που εχω peak.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.965

να συντονιζουν στην συχνοτητα που εχω ακυτωση;

εγω πιστευα στην συχνοτητα που εχω peak.
εδώ σε θέλω.

πάρτ'αλλιώς.

η ενέργεια που απελευθερώνεται σε συχνότητες που δεν "προβλέπονται" για τις διαστάσεις του χώρου, "χαλιναγωγείται" με τη βοήθεια "μπασοπαγίδων" ώστε να δώσει στο χώρο τη δυνατότητα να έχει απόκριση εκεί που κανονικά δε προβλέπεται.

αλήθεια, ο μπούτχιας που είναι? γιατί "το παίζει" άσχετος?

Reaction score
1.772

εδώ σε θέλω.

πάρτ'αλλιώς.

η ενέργεια που απελευθερώνεται σε συχνότητες που δεν "προβλέπονται" για τις διαστάσεις του χώρου, "χαλιναγωγείται" με τη βοήθεια "μπασοπαγίδων" ώστε να δώσει στο χώρο τη δυνατότητα να έχει απόκριση εκεί που κανονικά δε προβλέπεται.

αλήθεια, ο μπούτχιας που είναι? γιατί "το παίζει" άσχετος?
τελικα να μια εξηγηση γιατι δεν μου δουλεψε ενας helmholtz που ειχα προσπαθηση να φτιαξω

παλια

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.965

χαίρομαι γιατί είσαι "γατόνι" και "τό'πιασες" με τη μία!

άντε να το εξηγήσεις σε κανα γνωστό σου τώρα...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.965

πάντως, δώσε σημασία σε αυτό:

πρόκειται για τρελά πονηρό κόλπο, που πιάνει ασυνήθιστα μεγάλο εύρος συχνοτήτων, και με σοβαρό "κέρδος" λόγω "κόμβου" πιέσεων.

προτεινόμενο πλάτος 60cm. ύψος, μέχρι το ταβάνι. Πάχος 10mm. Μοριοσανίδα θαλάσσης. τα γνωστά..

Reaction score
1.772

πάντως, δώσε σημασία σε αυτό:

πρόκειται για τρελά πονηρό κόλπο, που πιάνει ασυνήθιστα μεγάλο εύρος συχνοτήτων, και με σοβαρό "κέρδος" λόγω "κόμβου" πιέσεων.

προτεινόμενο πλάτος 60cm. ύψος, μέχρι το ταβάνι. Πάχος 10mm. Μοριοσανίδα θαλάσσης. τα γνωστά..

τα εχω βρει αυτα εδψ και καιρο.

σκεφτομουν ομως να βαλω σκετο πετροβαμβακα

χωρις το ξυλο μπροστα

βεβαια τωρα αλλαζουν τα πραγματα.

Reaction score
3.972

Αν στις γωνίες του χώρου τοποθετηθούν, απο το δάπεδο έως την οροφή, σωλήνες συνθετικού υλικου, διαμέτρου 15 cm, παραγεμισμένες με ακρυλική βάτα ή κάτι άλλο, επενδεδυμένες με βελούδινο ύφασμα?

Γίνεται τίποτις ή τσάμπα το βιλούδο?

Reaction score
10
Re: Απάντηση: Ακουστική μελέτη χώρου και παρεμβάσεις

Γιατρε, ασε το βιλουδο για καναπεδες και κουρτινες....:137:...μιλαει η πειρα..ξερεις εσυ....:126:

Αν θες να παιξεις με ιδιοκατασκευη, ελα μια μερα απο το μαγαζι να σε παω απεναντι στα κοριτσια και να φιαξεις με αφρολεξ ( διαφορες πυκνοτητες ) και επενδυση υφασμα διαφορετικο απο το βιλουδο.
Θα σου κοστισει φτηνα και αν δε σου κανει στη δοκιμη , εχει και αλλες χρησεις. Δεν το πετας.

Επειδη με εβαλες στη πριζα καθησα και βρηκα μερικα λινκ και πληροφοριες σχετικα με τετοιου ειδους υλικα.
Links :
- Auralex : γνωστη και μη εξαιρετεα, με αφρωδη υλικα. Μελετημενα και με αποδοση.
Παρεχει πολλες πληροφοριες αλλα θελει διαβασμα.
Οι μπασσοπαγιδες ειναι εδω : link.... Μπορεις να βρεις κολωνες η να φιαξεις κολωνες. Υπαρχουν στην Ελλαδα. ( Στολλας )

- AcousticsFirst : Πολλα και διαφορα. Εχει και μια κολωνα ( Geometrix™ Broadband Absorber ) αλλα δε νομιζω οτι κανει.

- Ready Acoustics : Εδω παιζουν με πανελ. Αξιολογα καθως και καλαισθητα προιοντα.

- Vicoustic : Δεν εχω ιδια πειρα στο τη δουλεια κανουν, αλλα εχουν εξαιρετικη κατασκευη και αισθητικη. Υπαρχουν και μπασσοπαγιδες μεταξυ των οποιων και μια που τη λενε Vari Bass. Υπαρχουν στην Ελλαδα (Ελινα).

- Texaa : Και αυτα εχουν σαν βαση το πανελ, αλλα εχουν και αλλα προτοποριακα προιοντα πχ. δες τα Totem Υπαρχουν στην Ελλαδα ( δεν θυμαμαι ποιος ).

- Topakoustik : εχω ηδη αναφερθει...Υπαρχουν στην Ελλαδα ( Quality, κ.α... )

Ελληνικες εταιριες που εχουν τετοια προιοντα :
- Iselco
- Ηχοπεριβαλλοντικη
- Alto

αυτα και αλλα πολλα....να κανουμε και καμια δουλεια τωρα....

Νομιζω οτι σας εδωσα μπολικη τροφη.......αν και αυριο θα φατε καλα...
ρεμαλια ε ρεμαλια....:619:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.965

τζάμπα το βιλούδο.

η λύση της μπάφλας στις γωνίες, που "μπορεί να δονείται" είναι κορυφαία. Προσοχή χρειάζεται στην έδρασή της στις άκρες του τοίχου δεξιά και αριστερά, διότι πρέπει να είναι και "γερή", να μη φύγει καμιά ώρα και πάει περίπατο σε κανα κεφάλι, και να επιτρέπει καλές "δονήσεις" στην ξύλινη μπάφλα, και να μη τρίζει (σε μπόλικες στάθμες αυτή η μπάφλα κάνει δονήσεις σα γούφερ!) Δε πρέπει από πίσω της να είναι παραγεμισμένη με πετροβάμβακα, για να μην αποσβένονται οι δονήσεις της μπάφλας. καλή σκέψη είναι να στερεωθεί με βύσματα στον τοίχο μια ελαστική "φέτα", από κάποιο ανθεκτικό σχετικά μαλακό πλαστικό υλικό, και το ξύλο να βιδωθεί πάνω στο ελαστικό αυτό υλικό, ώστε ούτε τριγμοί να μην υπάρχουν, ούτε να μην κινδυνεύουν να βγουν από τη θέση τους τα ούπα στον τοίχο.

φυσικά, σε πολύ μεγάλου βάρους κατασκευές, η λύση είναι μόνο μία: πολλαπλά μεγάλα ούπα σε σειρά στις 2 αιχμές του ξύλου που ακουμπάν στον πλαϊνό τοίχο, ή "ειδική κατασκευή", που να μπαίνει "χωνευτή" η ακμή της τάβλας, όπως στο απεικονιζόμενο σχήμα, που το ονομάζουν "furring battens" και δε ξέρω καν τι είναι ή που το βρίσκεις...

επίσης, μέσα σε αυτό το "furring battens" υποτίθεται πως βάζεις και μπόλικη σιλικόνη, για να γεμίσει τα κενά και να μην αφήνει περιθώρια για τριγμούς. ένα κανάλι είναι, με λίγη προσπάθεια μάλλον το φτιάχνεις κι από ξύλο.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.880

καπου κειθε στον 9/05 και στον τοτε πανω χωρο μου φωναξα το Β .Μαρκουλη να παρει μετρα για σωβρ@κο για τον τοτε χωρο.Μετρησε προτεινε, εγω βεβαια δεν εσαξα αλλα αγορασα , και ημουν ο πρωτος εν ελλαδι που αγορασε auralex.Οι λυσεις του αυτια , απο ετοιματζιδικες ειναι μουρλια.Για αυτο μου αρεσει αφτο το πιδι, την μια δινει λυσεις , και την αλλη σαχνει προβληματα.

Reaction score
1.772

γιατρε τα ακρα του πανελ πρεπει να κλεινουν αεροστεγος;

ας πουμε οτι βιδωνουμε στον τοιχο γωνιες για ραφια.

με λιγο στραβωμα τις κανουμε 45 μοιρες (περιπου τοσο πρεπει να θελη)

πανω στις γωνιες βιδωνουμε το πανελ.

θα αφηνη κενο 2-3 χιλιοστα απο τον τοιχο.

θα δουλευη ομως η πρεπη να μην αφηνη καθολου;

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.554
Είμαι και εγώ στο ψάξιμο για "βελτιωτικά". Έχω αποφασίσει να χρησιμοποιήσω "ημίμετρα" στο χώρο που ακούω τώρα (σαλόνι) γιατί δε με παίρνει για διάφορους λόγους (συμπεριλαμβανομένης της παντόφλας) να κάνω επαγγελματική μελέτη που έχω σκοπό όμως να κάνω στον αποκλειστικό χώρο που θα μετακομίσω κάποια στιγμή το "στέρεο".

Λοιπόν, νομίζω πως έχω καταλήξει στην αγορά bass traps από GIK γιατί είναι φθηνά και αποτελεσματικά, και διαχυτών μάλλον από vicoustic (αυτόν ή αυτόν) που υπάρχουν και Ελλάδα. Εάν έχετε καμία καλύτερη ιδέα, μετά χαράς.

Αν ενδιαφέρεται κανείς για αγορά από GIK, ας με ενημερώσει, γιατί αν φτάσουμε μαζί τις 1000 λίρες γλυτώνουμε τα μεταφορικά που είναι μπόλικα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.133
Members
38.536
Νεότερο μέλος
George Markop