Ακούμε ό,τι βλέπουμε ;

Reaction score
11
Απάντηση: Ακουμε οτι βλεπουμε ;

To roll of στις υψηλές δεν είναι ορθή σχεδιαστική επιλογή, και οφείλονται συνήθως σε χρήση καλωδίων με υψηλή επαγωγή (και επομένως χαμηλή χωρητικότητα). Χωρίς να είμαι σίγουρος, έχω την αίσθηση πως αυτή η φίμωση των υψηλών δημιουργήθηκε και συντηρείται από ένα φαύλο κύκλο ηχείων ενός δρόμου, τα οποία έχουν εκ φύσεως πάμπτωχη απόκριση στις υψηλές - και ιδίως σε σχετικά υψηλή στάθμη ακρόασης, συνδεδεμένων με καλώδια της παραπάνω "ευγενούς" καταγωγής, και επίσης σε συνδυασμό με τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται στη διαδικασία του downmix και του mastering, όπου τα ανάλογα όργανα (κυρίως χάλκινα και πιατίνια) είναι σχετικά πνιγμένα, για να μην ενοχλούν υπό συνθήκες τεχνητής ακρόασης, εν αντιθέσει προς τη ζωντανή συναυλία, όπου ο ακροατής δέχεται αδιαμαρτύρητα την παρουσία τους για ψυχοσωματικούς λόγους.

Αντιθέτως, μια απαλή διόγκωση στις χαμηλές είναι χρήσιμη και ορθή σχεδιαστική επιλογή.

Μία επισήμανση σε όσους πιστεύουν στο roll-off στις ψηλές:

(Πηγή:περιοδικό "HITECH")

(Έχει κι άλλο...)

:107:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.009
Απάντηση: Re: Ακουμε οτι βλεπουμε ;

Θα μου επιτρέψετε έναν αντίλογο:
...
1)Είτε κοντά είτε μακριά μεταξύ τους σε απόδοση,είναι καταδικασμένα να εξελίσσονται εις το διηνεκές.
2)Όλοι οι ρηβιούερς δεν είναι υποχρεωτικά ΄΄άσχετοι και τυχάρπαστοι΄΄,κατά τον ίδιο τρόπο που όλοι οι άσχετοι και τυχάρπαστοι δεν είναι υποχρεωτικά...ρηβιούερς
3-4)Οι αντιπρόσωποι έχουν υποχρέωση στην τιμιότητα στον ίδιο βαθμό που οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν υποχρέωση στη λογική.Η ΄΄τραγικότητα΄΄ μιάς υπερκοστολόγησης καθορίζεται από την πραγματική διαθεσιμότητα ή μη του ποσού εκταμίευσης-με την έγνοια αυτής συνήθως να μην αφορά τους πρώτους.
5)Η σπουδαία σχεδιαστική στόφα δεν υποχρεώνει από μόνη της σε ακριβοδίκαιη κοστολόγηση αυτής.

Το ουσιαστικό ερώτημα του θέματος ανάγεται στο εξής δίλημμα:Ακούμε αυτά που πιστεύουμε,ή πιστεύουμε αυτά που ακούμε;:126:

Όπως έχει τεκμηριώσει και η έγκριτη Πορτογαλέζα ανθρωπολόγος-ερευνήτρια Mahlia Couvaria:)137:),η ακουστική αντίληψη έχει εξελιχθεί ώστε να ενεργεί συμπληρωματικά και υποστηρικτικά προς την οπτική.Αυτό συνεπάγεται ότι θ'αναλάβει πρωτεύοντα ρόλο στις περιπτώσεις γιά τις οποίες τα ανώτερα κέντρα επεξεργασίας του εγκεφάλου κρίνουν ότι απουσιάζουν ζωτικές πληροφορίες απ'όσες παρέχει η οπτική αντίληψη.Έτσι το μόνο που μένει επιπλέον να ξεκαθαριστεί είναι σε τί προσδίδει το υποσυνείδητό μας ΄΄ζωτική΄΄ σημασία στις συνηθισμένες συνθήκες ακρόασης και σε τί όχι...:612:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.145

Μία επισήμανση σε όσους πιστεύουν στο roll-off στις ψηλές:

(Πηγή:περιοδικό "HITECH")

(Έχει κι άλλο...)

Όπερ έδει δείξαι (Θέμη). Του έχει μιλήσει αυτουνού κανείς για oversampling;

themiloc

Επαγγελματίας
Reaction score
257
Re: Ακουμε οτι βλεπουμε ;

Kι όταν βάλουμε κουρτίνα και αλλάξουν οι επιλογές μας, ποιές να κρατήσουμε; Τις με ή τις άνευ κουρτίνας; Ιδού η απορία.

Υ.Γ. Δεν παίζουν όλα τα DAC με Sabre το ίδιο - αυτό το επιβεβαιώνω. Δόξα τον Θεό, τα 2+ χρόνια που ασχολούμαστε με αυτά έχουν περάσει μια 10ρια παραλλαγές (το λιγότερο) από τα συστήματά μας.
Και οι τυφλές δοκιμές, για να είναι αξιόπιστες, πρέπει να τηρηθούν όμοια ΑΥΣΤΗΡΟΙ κανόνες (στάθμες και ακριβώς ίδιο και κατάλληλο μουσικό μέρος) με τις μη τυφλές δοκιμές. Γνωρίζεις, σαν διαβασμένος που είσαι, οτι ακόμη και μισό db σε μπερδεύει στην κρίση σου. Γνωρίζεις επίσης ότι τυφλές ή μη δοκιμές πρέπει να γίνουν με κατάλληλα μουσικά κομμάτια που μας επιτρέπουν ευκολότερα και πιο έγκυρα να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει. Και πες μου, πόσοι από τους γράφοντες στα φόρα, κατηγορηματικούς κριτές, που τα έχουν καταλάβει όλα και ενημερώνουν και τους άλλους, έχουν τηρήσει έστω χοντρικά αυτούς τους κανόνες?

Reaction score
11

Όπερ έδει δείξαι (Θέμη). Του έχει μιλήσει αυτουνού κανείς για oversampling;
Kαι με συγκεκριμένη εφαρμογή σε ATC: (!)

(Πηγή: "HXOΣ" ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2000 σελ. 95, Απόσπασμα άρθρου με τίτλο:"SUPER SONIC")

Reaction score
777
επίσης το βασικό ερώτημα στο Α/Β τέστ είναι αν πράγματι αυτό που νομίζουμε για καλύτερο είναι και το καλύτερο...ακόμα και με κουρτίνες και όλα...

Reaction score
11
Απάντηση: Re: Ακούμε ό,τι βλέπουμε ;

επίσης το βασικό ερώτημα στο Α/Β τέστ είναι αν πράγματι αυτό που νομίζουμε για καλύτερο είναι και το καλύτερο...ακόμα και με κουρτίνες και όλα...
Ακριβώς!

Όπως με τις κεφαλές mc. Σε άμεση σύγκριση με "direct cut" εγγραφή, η STANTON 881S, που είναι mm, έδωσε απόλυτο αποτέλεσμα! Οι mc δίνουν ωραιοποιήσεις που όμως μας αρέσουν!

Χωρίς το direct γεγονός...

http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=89924

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870
Απάντηση: Ακούμε ό,τι βλέπουμε ;

Δεν μπορώ να καταλάβω περι Α/Β τεστ, κουρτίνες και μη. Η ξέρεις ν' ακούς η δεν ξέρεις.
Το τεστ με την κουρτίνα είναι για να αξιολογηθεί ο Χ κριτής κατα πόσο ξέρει να κάνει σωστά τη δουλειά του. Τα περι οπτικού θέματος και εντυπωσιασμού είναι για τον αδαή, που κοιτάει γουρλόνει τα μάτια του με το έκθεμα και πιστεύει οτι είδε το γαλαξία και θα ακούσει και το σύμπαν, ώστε να κοκορευτεί οτι είχε την εμπειρία του Ψ μηχανήματος στους ...άλλους. Όπως μερικοί θα πούν : έχεις οδηγήσει Μ3? και παινεύεται, λες και ήξερε να την οδηγήσει !!!.
Το σίγουρο είναι οτι οι αξιολογήσεις πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένα μουσικά κομμάτια που θα είναι τα ίδια για όλα τεστ καθώς και η στάθμη μέτρησης (spl). Όχι με οτι βολεύεται το μηχάνημα και αυτό μπορεί μόνο να αναφερθεί χωρίς να αλλάξει την αξιολόγηση

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Re: Ακουμε οτι βλεπουμε ;

Και οι τυφλές δοκιμές, για να είναι αξιόπιστες, πρέπει να τηρηθούν όμοια ΑΥΣΤΗΡΟΙ κανόνες (στάθμες και ακριβώς ίδιο και κατάλληλο μουσικό μέρος) με τις μη τυφλές δοκιμές. Γνωρίζεις, σαν διαβασμένος που είσαι, οτι ακόμη και μισό db σε μπερδεύει στην κρίση σου.
Γύρω-γύρω το πάτε Κε Θέμη αλλά απάντηση δεν πήρα. ;)
Προφανώς θεωρούμε ότι έχουν τηρηθεί και στις δύο περιπτώσεις.

Και πες μου, πόσοι από τους γράφοντες στα φόρα, κατηγορηματικούς κριτές, που τα έχουν καταλάβει όλα και ενημερώνουν και τους άλλους, έχουν τηρήσει έστω χοντρικά αυτούς τους κανόνες?
Μιλώντας για τον εαυτό μου και την αgλητο-παρέα μου, εννοείται τα τηρούμε.
H αλήθεια είναι ότι δεν κάνουμε τη δουλειά που κάνει ο Toole π.χ. αλλά σε σχέση με την επικρατούσα κατάσταση στο χόμπυ, μέχρι και "επιστημονικές" μπορεί να θεωρηθούν οι ακροάσεις μας! :116:

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Re: Απάντηση: Ακούμε ό,τι βλέπουμε ;

Υπάρχει συγκεκριμένη μεθολογία.
Πρώτα ξεχωρίζεις ότι υπάρχουν διαφορές και μετά προχωράς στην αξιολόγησή τους (που είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα και εκεί σηκώνουν πολύ εκπαίδευση οι ακροατές).

Δεν μπορώ να καταλάβω περι Α/Β τεστ, κουρτίνες και μη. Η ξέρεις ν' ακούς η δεν ξέρεις.
Το τεστ με την κουρτίνα είναι για να αξιολογηθεί ο Χ κριτής κατα πόσο ξέρει να κάνει σωστά τη δουλειά του. Τα περι οπτικού θέματος και εντυπωσιασμού είναι για τον αδαή, που κοιτάει γουρλόνει τα μάτια του με το έκθεμα και πιστεύει οτι είδε το γαλαξία και θα ακούσει και το σύμπαν, ώστε να κοκορευτεί οτι είχε την εμπειρία του Ψ μηχανήματος στους ...άλλους.
Δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Η σχετική βιβλιογραφία είναι εκεί έξω.

Reaction score
777

Πρώτα ξεχωρίζεις ότι υπάρχουν διαφορές και μετά προχωράς στην αξιολόγησή τους (που είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα και εκεί σηκώνουν πολύ εκπαίδευση οι ακροατές).
ναι αλλα έστω οτι βρίσκεις τις διαφορές.είσαι σίγουρος οτι το καλό στις μετρήσεις(με την έννοια της πιστότητας) θα ακουστεί και καλύτερα?
πιο χειροπιαστά...αν σου παίξω ένα κομμάτι bitperfect και ένα με dsp.10/10 θα βρείς τί παίζει.αν όμως το dsp ακούγεται καλύτερα?εγώ συνήθως σε τέτοια διλήματα έχω πιάσει τους συνακροατές μου...

Κώστας Φ.

Reaction score
895

...είσαι σίγουρος οτι το καλό στις μετρήσεις(με την έννοια της πιστότητας) θα ακουστεί και καλύτερα?
Όχι βέβαια.

πιο χειροπιαστά...αν σου παίξω ένα κομμάτι bitperfect και ένα με dsp.10/10 θα βρείς τί παίζει.αν όμως το dsp ακούγεται καλύτερα?εγώ συνήθως σε τέτοια διλήματα έχω πιάσει τους συνακροατές μου...
Αφήνεις αυτό που σου ακούγεται καλύτερα, αρκεί να έχεις συναίσθηση ότι δεν ακούς bit-perfect.
Αν όμως νομίζεις ότι ακούς bit-perfect και εσύ ακούς κουκουρούκο, δεν λέγεται άποψη, λέγεται ασχετοσύνη. Εκεί έχω ένσταση εγώ (στην ασχετοσύνη που βαφτίζεται "αποψη" για να μη στεναχωρήσουμε αυτόν που πληρώνει), όχι στο πώς θα επιλέξει να ακούει τελικά ο καθένας. :126:

Reaction score
4.305
Απάντηση: Re: Ακουμε οτι βλεπουμε ;

Και οι τυφλές δοκιμές, για να είναι αξιόπιστες, πρέπει να τηρηθούν όμοια ΑΥΣΤΗΡΟΙ κανόνες (στάθμες και ακριβώς ίδιο και κατάλληλο μουσικό μέρος) με τις μη τυφλές δοκιμές. Γνωρίζεις, σαν διαβασμένος που είσαι, οτι ακόμη και μισό db σε μπερδεύει στην κρίση σου. Γνωρίζεις επίσης ότι τυφλές ή μη δοκιμές πρέπει να γίνουν με κατάλληλα μουσικά κομμάτια που μας επιτρέπουν ευκολότερα και πιο έγκυρα να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει. Και πες μου, πόσοι από τους γράφοντες στα φόρα, κατηγορηματικούς κριτές, που τα έχουν καταλάβει όλα και ενημερώνουν και τους άλλους, έχουν τηρήσει έστω χοντρικά αυτούς τους κανόνες?
Παντως σε σχεση μ αυτο εχω να κανω μια παρατηρηση. Εαν λοιπον το μηχανημα που ακουγεται πιο δυνατα σου δινει την εντυπωση οτι παιζει και καλλυτερα, γιατι λοιπον να μην βαζουμε ενα φθηνο να παιζει πιο δυνατα?

Οσο κι αν εχει καποια δοση χιουμορ, συμφωνω μαζι σου οτι οταν κανεις δοκιμες μεταξυ δυο διαφορετικων πηγων το πρωτο κατ αρχην που σου κανει εντυπωση ειναι η διαφορα εντασης και οντως σου δινεται αρχικως η εντυπωση οτι αυτο που ακουγεται πιο δυνατα παιζει και καλλυτερα. Μετα προσπαθεις να βαλεις κατα προσεγγιση τα μηχανηματα να παιξουν στις ιδιες σταθμες και να αντιληφθεις τις οποιεσδηποτε διαφορες εχουν μεταξυ τους.

Reaction score
29.747

Mα εννοείται νομίζω , οτι δοκιμή ΑΒ, χωρίς ταιριασμένη στάθμη , δεν νοείται.
Αν δεν υπάρχει η απολύτως ιδια στάθμη,level επι το αγγλικόν , δεν μπορεί να γίνει συγκριτικό , γιατί απλά θα ακούγονται κουκουρούκου , τα όποια μηχνάκια παίζουν.
Και εδω παιδάκια , είναι το ζουμί .
Πολλά τεστς , συγκριτικά και μη , απο γνώστες και μη , έχουν γίνει , κάνοντας αυτότο λάθος.Εχω ιδίαν άποψη καθώς εχω πιάσει και ρηβιούερς να κάνουν αυτό το λάθος.
Δεν νοείται συγκριτικό , αν προηγουμένως δεν εχει ταιριαστεί απόλυτα η στάθμη των 2 υπο δοκιμή συσκευών.
Αλλέως οδηγούμαστε σε καταστάσεις του στυλ" το δείνα εχει απίθανα υγρά μεσαία , αέρινα ψηλά και ερεβώδη χαμηλά , έναντι του τάδε που λεπταίνει τα ψηλά , δεν εχει τόσο υγρά μεσαία , και τα χαμηλά του δεν είναι τόσο απύθμενα."
Ολα αυτά στο περίπου εχουν γραφτεί για 2-3 μηχανάκια που παίζουν περίπου το ίδιο , για να μην πω ακριβώς το ίδιο , απλά και μόνο επειδή κάποιο η κάποια είχαν λίγο πιο τσιμπημένη στάθμη , line out. Οπως πολύ σωστά ειπωθηκε προηγουμένως ακόμα και μισό db διαφορά είναι ικανό να σε βάλει σε σκέψεις και άσκοπα ψαξίματα.

Reaction score
777
βέβαια καλά τα λέτε...αλλα σε ένα πλαίσιο μικροδιαφορών...

αν ας πούμε συγκρίνω δύο συσκευές που έχουν ένα χάος απόδοσης μεταξύ τους τότε δέν πάει...φαίνεται απο χιλιόμετρα η διαφορά...

themiloc

Επαγγελματίας
Reaction score
257
Re: Απάντηση: Re: Ακουμε οτι βλεπουμε ;

Παντως σε σχεση μ αυτο εχω να κανω μια παρατηρηση. Εαν λοιπον το μηχανημα που ακουγεται πιο δυνατα σου δινει την εντυπωση οτι παιζει και καλλυτερα, γιατι λοιπον να μην βαζουμε ενα φθηνο να παιζει πιο δυνατα?

Οσο κι αν εχει καποια δοση χιουμορ, συμφωνω μαζι σου οτι οταν κανεις δοκιμες μεταξυ δυο διαφορετικων πηγων το πρωτο κατ αρχην που σου κανει εντυπωση ειναι η διαφορα εντασης και οντως σου δινεται αρχικως η εντυπωση οτι αυτο που ακουγεται πιο δυνατα παιζει και καλλυτερα. Μετα προσπαθεις να βαλεις κατα προσεγγιση τα μηχανηματα να παιξουν στις ιδιες σταθμες και να αντιληφθεις τις οποιεσδηποτε διαφορες εχουν μεταξυ τους.
Βασίλη να είσαι σίγουρος οτι με μικροδιαφορές στη στάθμη, όχι μόνο + αλλά και -, έντεχνη επιλογή είδους ηχογράφησης και επιλογή χαρακτήρα συνοδών μπορεί εύκολα να καταδειχθεί το χειρότερο για καλύτερο και να προτιμηθεί, ακόμη και από έμπειρο ακροατή.
Αν αναρωτήθηκες γιατί στις εκθέσεις πολλές φορές δεν σου αρέσουν στησίματα με σπουδαία μηχανήματα, δεν είναι μόνο ο χώρος αλλά το ΤΙ παίζουν και σε τι στάθμη.

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ακούμε ό,τι βλέπουμε ;

Δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Η σχετική βιβλιογραφία είναι εκεί έξω.
Σίγουρα δεν είναι απλό, αλλά όχι και τόσο τραγικό.

Παρεμβάλω μια εμπειρία.
Πριν ένα χρόνο ακριβώς που είμασταν Ολλανδία στον Πανευρωπαικό είχα τη χαρά να ακούσω και να αξιολογήσω super συστήματα. Μετά το πέρας της "δουλειάς" πήγαμε να δούμε και τα υπόλοιπα αυτοκίνητα, όποιο μας έκανε "κλικ" στο μάτι ρωτούσαμε τον ιδιοκτήτη αν θα μπορούσαμε να το ακούσουμε. Μπήκαμε σε μια bmw που είχε 3 λαμπάτους genesis (περι τα 15 χιλιάρικα)

ο ήχος της ήταν κάτω του μετρίου, ναι μεν επηραστήκαμε οπτικά αλλά και απογοητευτήκαμε ακουστικά. Σίγουρα δεν έφταιγαν τα προιόντα του, αλλά το οτι δεν ήξερε να ρυθμίσει, κοινώς δεν ήξερε ν' ακούει.
Η bmw της pioneer (εντυπωσιακότατη οπτικά)

ήταν και άκρως εντυπωσιακή και ηχητικά.
Ήθελα ν' ακούσω κι ένα focus με οικονομικό σύστημα, απο περιέργια περισσότερο, που δεν είχε τίποτα οπτικά που να με δελεάσει κι όμως ο ήχος του ήταν αξιοπρεπής πάνω του μέσου όρου και καλύτερος απο την αρχική bmw.
Θέλω να καταλήξω οτι σίγουρα το οπτικό έχει σοβαρό λόγο, ακόμα και σε κάποιο φλερτ πρώτα πρέπει να σου αρέσει αυτή που βλέπεις, άσχετα αν μολις σου μιλήσει τα μαζεύεις και φεύγεις.
Sorry για το of topic.
Προσωπικά σε εκτίμηση ήχου δεν με απασχολεί το οπτικό.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.844

Προσωπικά σε εκτίμηση ήχου δεν με απασχολεί το οπτικό.
Συνειδητα μπορει να ειναι οπως τα λες.Πολλες τετοιες διεργασιες ομως ειναι στο χωρο του υποσυνειδητου.
Και οπως ελεγε ο μπαρμπα Φροϊντ το υποσυνειδητο συνεχως παλευει να βγη στην επιφανεια:126:

Reaction score
3.972

Υπάρχει ένας αλάνθαστος κ μοναδικός τρόπος αξιολόγησης:

Βόλτες, βουνά, θάλλασες, βιβλία, φαγιά, τσιγάρα, ποτά, φίλοι, οικογένεια, κινηματογράφος, θέατρο, χαβαλέδες, σέχ, τηλέφωνα, φράγκα, αναγνώριση, έπαινος, εξομολογήσεις, ψου ψου ψου και χου χου χου.

Έ, μετά απλώς κάθεσαι και ακούς (αν θές).

Τώρα αν θες κ συγκριτικό.....:114:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.112
Members
38.535
Νεότερο μέλος