Ακρόαση πιάνου

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.715
Στην γειτονιά μου έχει έρθει πριν λίγο καιρό από τη Ρωσσία (κοινώς ρωσσοπόντιοι) κάποια οικογένεια που έφεραν και τα πράγματά τους από κει, μεταξύ αυτών κι ένα πιάνο με ουρά. Όχι την πολύ μακρυά ουρά, δηλ Grand piano, αλλά την πιο κοντή.
Η σύζυγος του αρχηγού λοιπόν παίζει πιάνο. Ήταν καθηγήτρια μουσικής στη Ρωσσία.
Με φώναξαν να τους φτιάξω μια σιδερένια βάση για το μπαλκόνι και με κέρασαν κι έναν καφέ.
Έπιασα κουβέντα μαζί της για το πιάνο και γενικά τη μουσική και με άφησε κι εμένα να παίξω λίγο να θυμηθώ τα νιάτα μου. Έχω καιρό να παίξω αλλά τα κατάφερα καλά. Μετά έπαιξε κι αυτή, φυσικά πολύ καλύτερα από μένα.
Καθόμουν και άκουγα και με συνεπήρε ο ήχος.

Λοιπόν: έχω μιαν αμυδράν εντύπωσιν ότι:
αυτόν τον ήχο που ακούω ζωντανά, μέχρι σήμερα τίποτα δεν τον πλησίασε τόσο πολύ. Κανένα ηχείο, ενισχυτής, βινύλιο, CD κ.λ.π.
Της ζήτησα να μου παίξει την Φεγγαρόφωτη σονάτα του Μπετόβεν. Έργο που μου άρεσε να παίζω κι εγώ κάποτε που μάθαινα.
Επίσης μου έπαιξε ένα κομμάτι του Franz List και κάποια κομμάτια από Robert Shuman, Frederic Shopin και Tsaikovski.

Ο ήχος ζωντανά είναι το κάτι άλλο. Καμμία σχέση με τα ηλεκτρικά μηχανήματα που έχουμε. Σε κάποιες στιγμές ανατρίχιασα αισθανόμενος το συναίσθημα που έβγαινε από το μαγικό αυτό πιάνο σε συνδυασμό με το υπέροχο παίξιμο αυτής της Ρωσσίδας πιανίστριας.
Κάτι που δεν μπορώ να εξηγήσω, διότι και από τα ηχεία μου ακούγεται τόσο ωραία, αλλά κάτι λείπει. Τι λείπει;

Reaction score
14
Λοιπόν: έχω μιαν αμυδράν εντύπωσιν ότι:
αυτόν τον ήχο που ακούω ζωντανά, μέχρι σήμερα τίποτα δεν τον πλησίασε τόσο πολύ. Κανένα ηχείο, ενισχυτής, βινύλιο, CD κ.λ.π.

Πας γυρεύοντας μου φαίνεται. :happy_8:

Κάτι που δεν μπορώ να εξηγήσω, διότι και από τα ηχεία μου ακούγεται τόσο ωραία, αλλά κάτι λείπει. Τι λείπει;

To Hi end προφανέστατα. :crazy_10:

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.715
Απάντηση: Re: Ακρόαση πιάνου

Πας γυρεύοντας μου φαίνεται. :happy_8:

To Hi end προφανέστατα. :crazy_10:
Να υποθέσω ότι αυτό σημαίνει πιο πολλά λεφτά για ξόδεμα;:happy_9:

audioj

Επαγγελματίας
Reaction score
75
Απάντηση: Ακρόαση πιάνου

Ακριβως τους ιδιους ''προβληματισμους'' εχουμε... Την περασμενη Κυριακη,ειχα παει Μοναστηρακι,οπου σε μια καφετερια(!) παιζουν ζωντανα μια κοπελα (τσελλο) και τρεις αντρες( βιολια). Συνθηκες ακροασης? οι χειροτερες! Και ομως,εστω και στις χειροτερες συνθηκες(χωροταξικες κυριως),αυτο που ακουγα απειχε παρα πολυ απο αυτο που ακουω απο τα ηχεια! Θα μου πειτε λογικο και επομενο ειναι,αλλα οποτε ακουω ζωντανη μουσικη,επιστρεφοντας για ακροαση σε ενα συστημα,απλα απογοητευομαι.... Αν θα μπορουσα να περιγραψω με μια λεξη αυτο που λειπει απο την κονσερβα αναπαραγωγη,ειναι η ''ατμοσφαιρα'' του φυσικου ηχου...

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
98.295
Μήπως σπίτι σου συνοδεύεις τη μουσική με φαγητό και δε δίνεις την απαραίτητη προσοχή στον ήχο; :happy_8:"happy_1"

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.576
Τι λείπει?
Η Ρωσσίδα λείπει σίγουρα πάντως.

Οι λεπτομέρειες μετράνε Μιχάληηηηηηηη, αυτές κάνουν τη διαφορά!
Είναι φρέσκα τα κρέατα ή όχι?
Είναι κρύες οι μπύρες?
Είναι step ladder το ποτενσιόμετρο?
Χρησιμοποιείς μηδενικό μήκος στα καλώδια ηχείων?
Είναι ενεργό το κρος?
Είναι άψογα ρυθμισμένος ο χώρος?

Οι λεπτομέρειες.....

Μετά την εκπλήρωση κάθε λεπτομέρειας, ένα πιάνο (σκέτο ή παρέα με κατιτίς ακόμα) μπορεί να αγγίξει το live. Ξέχνα τα μεγάλα σύνολα βέβαια, αυτό δε γίνεται ΙΜΗΟ.

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895

Εδώ υπάρχει η ίδια περίπου συζήτηση, Μιχάλη. Ρίξε μία ματιά.
Ειδικά για το πιάνο που λες, είχα γράψει τα παρακάτω (γουστάρω να κάνω quote τον εαυτό μου βασικά :mrgreen:):

Ναι, το live είναι surround. Επειδή τυχαίνει να έχω παίξει αρκετά χρόνια πιάνο και μπορώ να το γνωρίζω καλύτερα απο τα υπόλοιπα όργανα, προσωπικά "σωστό" πιάνο δεν έχω ακούσει απο σύστημα ακόμα.
Μπορεί ένα σύστημα να πετυχαίνει τη "χροιά" του οργάνου, αλλά καμία σχέση με το πραγματικό σαν γενικότερη αίσθηση. Το αυτί μας ακούει άλλα πράγματα όταν ακούει το πραγματικό όργανο - πράγματα που καμία σχέση δεν έχουν με δύο ηχεία που προσπαθούν να δώσουν την ψευδαίσθηση του μουσικού δρώμενου.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.715

Τι λείπει?
Η Ρωσσίδα λείπει σίγουρα πάντως.

Οι λεπτομέρειες μετράνε Μιχάληηηηηηηη, αυτές κάνουν τη διαφορά!
Είναι φρέσκα τα κρέατα ή όχι?
Είναι κρύες οι μπύρες?
Είναι step ladder το ποτενσιόμετρο?
Χρησιμοποιείς μηδενικό μήκος στα καλώδια ηχείων?
Είναι ενεργό το κρος?
Είναι άψογα ρυθμισμένος ο χώρος?
Τα κρέατα είναι φρέσκα και καλοψημένα.
Οι μπύρες είναι κρύες, ενίοτε και παγωμένες να σου φύγουν τα δόντια.
Όχι δεν είναι τέτοιο το ποτενσιόμετρο.
Μηδενικό μήκος; ??? Του ενός ηχείου είναι 2 μέτρα και του άλλου 3,5. Πειράζει αυτό λες;
Ο χώρος είναι ασύμμετρος αλλά δεν με βολεύει αλλιώς.
Τις πταίει;

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.715

Ξέχασα να πω ότι πλησιάζοντας το πιάνο και ακουμπώντας το, όχι μόνο ακούς τη μουσική, αλλά την αισθάνεσαι κιόλας. Άλλη αίσθηση.
Αυτή την αίσθηση δεν σου τη δίνει κανένα ηχείο.
Ακόμη κι αν κοστίζει 3000 ευρώ!!! Πολλά είπα ή έχει και πιο ακριβά; :happy_5: :happy_5: :happy_5:

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.715

Αν μπορούσα να παίζω άριστα πιάνο θα αγόραζα ένα με ουρά και θα απολάμβανα την καλύτερη μουσική. Ένα Steinweg, ή ένα Kawai, ή έστω κι ένα Yamaha τέλος πάντων.
Κι ας βγάζει η Υamaha εκτός από μουσικά όργανα και μοτοσυκλέτες, γεννήτριες, ενισχυτές, ηχεία, προβολείς, εξωλέμβιες μηχανές, Snowmobil, Jet ski, μίκτες, πλάσμα, αρμόνια, συνθεσάιζερ κ.λ.π.

Κώστας Φ.

Reaction score
895

Κι εμένα Yamaha είναι το πιάνο μου, αν και του έχουν κόψει την ουρά! :mrgreen:

Κώστας Φ.

Reaction score
895

Μια χαρά πιάνα είναι τα Γιάμαχα.
:cool_4:

Άμα θυμάσαι να τους κάνεις κι ένα κούρδισμα που και που... :oops:

Επίσης η mother μου τώρα που της το έχω αφήσει το έχει βολευτεί πολύ. Κορνίζες, κανένα διακοσμητικό επάνω.. Ωραίο ντεκόρ! :crazy_10:

Reaction score
298
Τυχαίο είναι ότι ο Ρίχτερ τα τελευταία 20 χρόνια της καριέρας του έδινε συναυλίες μόνο με Γιάμαχα?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.132
Τυχαίο είναι ότι ο Ρίχτερ τα τελευταία 20 χρόνια της καριέρας του έδινε συναυλίες μόνο με Γιάμαχα?
Μ; Εντάξει, και ο Ray Charles ήθελε Steinway.

Reaction score
7
Το κάθε πιάνο απευθύνεται σε συγκεκριμένο χώρο για συγκεκριμένη εφαρμογή (κοντσέρτο, jazz κλπ). Το κάθε πιάνο έχει τον δικό του ήχο, εφόσον δεν χρησιμοποιεί ίδια μηχανή. Ολοι οι ηχολήπτες λένε ότι είναι το πιό δύσκολο όργανο να ηχογραφθεί (φαίνεται και απο την δισκογραφία). Είναι μεγάλο όργανο και επηρρεάζει-εται (αληλεπιδρά με ) απο τον χώρο. Δυστυχώς και οι μέθοδοι εγγραφής ατελείς, με τις χροιές κάτι γίνεται, με τα υπόλοιπα ..... άστα καλλίτερα, ψευδαισθήσεις. Υπάρχουν πιάνα την (Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία κα) που βγάζουν μοναδικούς ήχους κι λόγω παλαιότητας και λόγω αντίληψης κατασκευής, κάποτε κατασκευάζονταν κατά παραγγελία.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.015
Members
38.523
Νεότερο μέλος
seos