Απομυθοποίηση της οικιακής αναπαραγωγής

Reaction score
877
Βρε σεις, τι συζητάμε όταν σε κάθε περίπτωση είμαστε δέσμιοι της στερεοφωνίας? Προσπαθώ να αναπαράγω αυτό που αποτυπώθηκε στο μέσον με κάποιους όρους, οι οποίοι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το live. Συνεπώς, δεν μπορούμε να μιλάμε για συγκρίσιμα μεγέθη...
Το live τι είναι δηλαδή 5.1, 7.1, ή 12.2 ... ή μήπως τ'αυτιά μας είναι ...sarround ???
Φυσικά το feeling του live είναι αξεπέραστο, αλλά τι να κάνουμε τώρα όταν δεν έχει concert στο theater της γειτονιάς ας πούμε, ή όταν γυρνάμε σπίτι λιώμα... Να μην ακούμε μουσική επειδή 'απέχει' από το original??? Μια χαρά είναι και η 'κονσέρβα'...(Και μάλιστα αν είναι ροζ σολωμός είναι πολύ καλύτερη από τη 'ζωντανή' μαρίδα....Για να μην πω γαύρο και παραξηγηθώ...)

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.134
Ναι το live είναι surround, και με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, ναι, προσπαθούμε να το προσομοιώσουμε δι' αυτής της οδού.

Reaction score
877
Το sarround έχει ήδη πεθάνει ακολουθώντας τον αργό θάνατο της ψευτοεφετζίδικης και ελεεινής εφεύρεσης που ονόμασαν οι έξυπνοι 'home cinema'...
Όπως οι 'νεόπτωχοι' αστοί παραμυθιάστηκαν από τις διαφημίσεις της tv με τις ζέβρες, τις κάμερες 'on board' την απελευθέρωση μικρών φωκακίων στην Αλάσκα και την ισορροπία στο Grant Cannyon και έσπευσαν να αγοράσουν τις 4χ4 ψευτοτζίπ κλούβες τους (ή Suv) για να νοιώσουν καταξιωμένοι και πετυχημένοι, έτσι, οι ίδιοι αυτοί τροφείς των διαφημιστών έσπευσαν να αγοράσουν τα φθηνά ή ακριβά 5.1, 7.2 κλπ. συστήματά τους άνακαλύπτοντας ξαφνικά την 'μεγάλη αγάπη τους' για το σινεμά...Άσχετο αν πολλοί απ αυτούς δεν είχαν μπει ποτέ σε κινηματογραφική αίθουσα...Έτσι οι μεν 'φθηνοί' μετά από τρικούβερτο καυγαδίδι με τη σύζυγο, εναπόθεσαν τα 5 πλαστικά κουτιά στην 32άρα Funai και απολαμβάνουν 'σπασμένες' ή νοικιάρικες ταινίες, οι δε 'έχουλες' έφτειαξαν ειδικές 'αίθουσες προβολής' μέσα στα γκλαμουροκίτς σπίτια τους με κάτι πολυθρόνες για ανάπηρους και περιμένουν εναγωνίως τους 'φίλους' ή κανα περιοδικό για να εντυπωσιάσουν...Κρίμα....
(Γιατί άραγε το 99% των εταιριών δεν ενδιαφέρονται για πιστοποίηση των μηχανημάτων τους κατά THX???)
Μόνο το STEREO, ο δικάναλλος ήχος ήταν και θα είναι ο γνήσιος εκφραστής αυτών που πραγματικά αγαπούν τη μουσική και την υψηλή πιστότητα.......

Reaction score
0
Το sarround έχει ήδη πεθάνει ακολουθώντας τον αργό θάνατο της ψευτοεφετζίδικης και ελεεινής εφεύρεσης που ονόμασαν οι έξυπνοι 'home cinema'...
Όπως οι 'νεόπτωχοι' αστοί παραμυθιάστηκαν από τις διαφημίσεις της tv με τις ζέβρες, τις κάμερες 'on board' την απελευθέρωση μικρών φωκακίων στην Αλάσκα και την ισορροπία στο Grant Cannyon και έσπευσαν να αγοράσουν τις 4χ4 ψευτοτζίπ κλούβες τους (ή Suv) για να νοιώσουν καταξιωμένοι και πετυχημένοι, έτσι, οι ίδιοι αυτοί τροφείς των διαφημιστών έσπευσαν να αγοράσουν τα φθηνά ή ακριβά 5.1, 7.2 κλπ. συστήματά τους άνακαλύπτοντας ξαφνικά την 'μεγάλη αγάπη τους' για το σινεμά...Άσχετο αν πολλοί απ αυτούς δεν είχαν μπει ποτέ σε κινηματογραφική αίθουσα...Έτσι οι μεν 'φθηνοί' μετά από τρικούβερτο καυγαδίδι με τη σύζυγο, εναπόθεσαν τα 5 πλαστικά κουτιά στην 32άρα Funai και απολαμβάνουν 'σπασμένες' ή νοικιάρικες ταινίες, οι δε 'έχουλες' έφτειαξαν ειδικές 'αίθουσες προβολής' μέσα στα γκλαμουροκίτς σπίτια τους με κάτι πολυθρόνες για ανάπηρους και περιμένουν εναγωνίως τους 'φίλους' ή κανα περιοδικό για να εντυπωσιάσουν...Κρίμα....
(Γιατί άραγε το 99% των εταιριών δεν ενδιαφέρονται για πιστοποίηση των μηχανημάτων τους κατά THX???)
Μόνο το STEREO, ο δικάναλλος ήχος ήταν και θα είναι ο γνήσιος εκφραστής αυτών που πραγματικά αγαπούν τη μουσική και την υψηλή πιστότητα.......
+100000000000000000000000000000000000000000

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Απάντηση: Απομυθοποίηση της οικιακής αναπαραγωγής

Kαλά εσείς το πάτε αλλού.
Κανείς δεν μίλησε για home-cinema. Οι περισσότεροι που έχουν γράψει εδώ μέσα νομίζω δεν έχουν καν πολυκάναλο σύστημα σπίτι τους....

Ναι, το live είναι surround. Επειδή τυχαίνει να έχω παίξει αρκετά χρόνια πιάνο και μπορώ να το γνωρίζω καλύτερα απο τα υπόλοιπα όργανα, προσωπικά "σωστό" πιάνο δεν έχω ακούσει απο σύστημα ακόμα.
Μπορεί ένα σύστημα να πετυχαίνει τη "χροιά" του οργάνου, αλλά καμία σχέση με το πραγματικό σαν γενικότερη αίσθηση. Το αυτί μας ακούει άλλα πράγματα όταν ακούει το πραγματικό όργανο - πράγματα που καμία σχέση δεν έχουν με δύο ηχεία που προσπαθούν να δώσουν την ψευδαίσθηση του μουσικού δρώμενου.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Παίδες μην μπερδεύεστε...
Όταν λέμε πολυκάναλος ήχος, δεν αναφερόμαστε στα κινηματογραφικά κατά βάση format, DS, DD, DTS, THX κ.ο.κ., αλλά σε διαφορετικά, πολύ εξελιγμένα συστήματα ηχογράφησης και αναπαραγωγής.
Αυτά τα συστήματα, μπορούν να ξεπεράσουν τα βασικότερα προβλήματα της στερεοφωνίας σε σχέση με το live, ήτοι την ύπαρξη περιορισμένου sweet spot αλλά και την έλλειψη λεπτομερούς μεταφοράς των πληροφοριών χώρου. Τα συστήματα αυτά μπορεί να είναι 5.1/6.2/15.5/36.8 κλπ...

- Ρίξτε μια ματιά σε ένα παράδειγμα: http://www.ambisonic.net/

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Όχι Δημήτρη.
Δεν κουνιέται η κιθάρα από την θέση της. Απλά τα ηχεία πίσω σου, μεταφέρουν τις αντηχήσεις του χώρου στον οποίο παίζει η κιθάρα (εφόσον αυτές ηχογραφηθούν με αντίστοιχη τεχνολογία), σε αντίθεση με τα "νεκρά" στον περιβάλλοντα χώρο εμπρός ηχεία σου, που δεν μεταφέρουν καμία απολύτως σχετική πληροφορία χώρου (γιατί άλλωστε δεν έχει ηχογραφηθεί), αλλά δημιουργούν μόνο μια ψεύτικη, διαφορετική για κάθε δωμάτιο αναπαραγωγής και κάθε σύστημα, πληροφορία. Δεν μπορείς να περιμένεις από μια ηχογράφηση με τα μικρόφωνα μέσα στα όργανα να είναι το άκρον άωτον της υψηλής πιστότητας...

Για σκέψου το (και διάβασε τους ambisonics όταν έχεις χρόνο)... :cool_4:

Reaction score
0
Θα το διαβάσω, απλά οι μέχρι στιγμής πολυκάναλες εγγραφές, με έχουν αφήσει αδιάφορο (να μην πω με ξενέρωσαν). Προτιμώ ακόμα και τώρα τα 2κάναλα SACD. Η αίσθηση του χώρου (νομίζω) εξαρτάται από τα κατάλληλα ηχεία (stereo) , την τοποθέτησή τους και το εκάστωτε γούστο

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Ο βασικότερος παράγοντας από τον οποίον εξαρτάται η αίσθηση του χώρου, είναι η ηχογράφηση. Αν η ηχογράφηση είναι σαφής (πολλά κανάλια στον χώρο) και ο τρόπος αναπαραγωγής αναλόγως επαρκής (πολλά κανάλια στον χώρο), τότε η εν λόγω πληροφορία θα βγαίνει πάντα και όχι κατά βούληση, εφόσον δηλαδή το σύστημα έχει δύο καλά στημένα ηχεία. Η χωρική πληροφορία στην στερεοφωνία είναι πολύ ακαθόριστο θέμα, καθώς είναι κάτι που δεν ηχογραφείται σωστά. Η ορθή τοποθέτηση των δύο ηχείων, δίνει την ψευδαίσθηση του χώρου όχι όμως αναπαράγοντας την χωρική πληροφορία του πραγματικού γεγονότος (πως θα μπορούσε αφού δεν ηχογραφήθηκε), αλλά δημιουργώντας με βάση τις υπάρχουσες κάθε φορά συνθήκες του δωματίου μας, μια version του πως ενδεχομένως θα ήταν αυτή, αν είχε ηχογραφηθεί σωστά...

Reaction score
877
Ωραία όλα αυτά αλλά μη ξεχνάμε πως τα ΔΥΟ(2) κανάλλια του stereo δεν θεσπίστηκαν για πλάκα, αλλά για να προσομοιώσουν τα ΔΥΟ(2) αυτιά μας τόσο στην ηχογράφηση όσο και στην αναπαραγωγή...Όσα όργανα κι αν παίζουν, όσες αντηχήσεις και χωρική πληροφορία κι αν υπάρχει, όλα αυτά τα αντιλαμβανόμαστε με τα ΔΥΟ(2) αυτιά μας...Ακόμα αντιλαμβανόμαστε τις δονήσεις του μπάσσου ΚΑΙ με το σώμα μας αλλά οι χαμηλές συχνότητες ΔΕΝ έχουν κατευθυντικότητα και συνεπώς ΔΕΝ έχουν τόσο ακριβή χωρική πληροφορία...Προς τι λοιπόν τα 5.1, 7.1, 17.21, 36.11 κλπ. ερωτώ κι εγώ ο ταπεινός???????
Σ...Και μη ξεχνάμε επαναλαμβάνω μεγαλειώδη στουντιακά έργα με ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά όργανα(PINK FLOYD), όπου η χωρική πληροφορία είναι 100% πλασματική και φτειάχνεται από τον παραγωγό με απλή χρήση του PAN και του REVERB...Γιατί μουσική δεν είναι μόνο ακουστική και κλασσική (που πολύ αγαπώ και ακούω) βρε αδέρφια!!!

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Ωραία όλα αυτά αλλά μη ξεχνάμε πως τα ΔΥΟ(2) κανάλλια του stereo δεν θεσπίστηκαν για πλάκα, αλλά για να προσομοιώσουν τα ΔΥΟ(2) αυτιά μας τόσο στην ηχογράφηση όσο και στην αναπαραγωγή...
Όχι βέβαια...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.134
Ωραία όλα αυτά αλλά μη ξεχνάμε πως τα ΔΥΟ(2) κανάλλια του stereo δεν θεσπίστηκαν για πλάκα, αλλά για να προσομοιώσουν τα ΔΥΟ(2) αυτιά μας τόσο στην ηχογράφηση όσο και στην αναπαραγωγή...
Όχι βέβαια. Ξεκόλλα από τους Pink Floyd και τον Alan Parsons. Αρκετό borosilicate μύρισες. Πάμε παρακάτω.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Άσχετο...
Πάντως κι εγώ πολύ τους γουστάρω τους pink floyd ρε γμτ... :bravo:

Έχω πρόβλημα γιατρέ μου? :happy_9:
Αν είναι σοβαρό, να πάμε να το κοιτάξουμε με τον Sudoku παρέα. Να πάρουμε και τον Κωσταυτιά, επίσης άρρωστος... :cool_4:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Όχι έχει φύγει από το νησί.
Είναι Αθήνα εδώ και 2-3 βδομάδες και θα μείνει για 3 μήνες, μέχρι να γίνει ιατρός "τάγμας"... :happy_9:

Τα ΣΚ ανηφορίζει...

Reaction score
877
Εεεεεεεεπ...Respect στους δασκάλους... Πάντως το ίδιο μ' αυτούς (Floyd) έχω κόλλημα από παλιά με τους GONG... Θεωρώ το 'YOU' και το 'SHAMAL' από τα πιο κορυφαία και εκφραστικά jazz-rock και γενικά μουσικά έργα. Μεγαλοφυίες όλοι, μουσικάρες και με πολλές δόσεις τρέλλας...Η τέλεια συνταγή για να πετύχει το 'κέικ'...Αν δεν τους ξέρετε(λίγο δύσκολο) ή αν δεν τα έχετε πάρτε τα... κυκλοφορούν σε cd_άκια των 6,99 ευρώ...

Reaction score
7
Τελικά είναι υπερβολή να ζητήσω απο τον παραγωγό να μου πεί τι είχε κατά νουν όταν έκανε την παραγωγή, για να ξέρω και εγώ βρε αδερφέ τι θα ακούσω;
Δεν ξέρω αμα συνειδητοποιήσατε τι γίνεται, δλδ ακόμη ούτε την πόρτα του σπιτιού μου δεν άνοιξα ή ακριβέστερα μόλις έφυγα απο το ταμείο που πλήρωσα τον δίσκο και το πραγματικό γεγονός έκανε φτερά ή κάνω λάθος;

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.048
Members
38.526
Νεότερο μέλος
Vaslamp