Αλλαγή κεφαλής στο Pro-ject 1XpressionIII

Reaction score
100
Καλησπέρα,

μετά από 3 χρόνια με την Benz MC-20E L, ήρθε η ώρα να αλλάξω κεφαλή στο Pro-ject! Λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, ψάχνω για κεφαλή αυστηρά μέχρι 100€.
Να πω λίγα πράγματα για την Benz, προτού σας πω ποιές κεφαλές έχω υπόψην μου. Η συγκεκριμένη κεφαλή, αν και φονέας γιγάντων για τα χρήματά της (120€ το 2009), δεν ταίριαζε στον βραχίονα 8.6c του Pro-ject, τόσο σε ενδοτικότητα όσο και σε γεωμετρία, οπότε θεωρώ οτι δεν πήρα ποτέ τα μέγιστα από την κεφαλή. Βέβαια το κατάλαβα αφού την αγόρασα και αφού την τοποθέτησα στον βραχίονα, δεν πειράζει, από τα λάθη μαθαίνει κανείς!
Phono stage έχω το Pro-ject tube box II με λάμπες Golden Dragon.

Με κάμποσο ψάξιμο στο ίντερνετ κατέληξα σε 3 επιλογές:

1η. Ortofon 2M RED 83€ (συχνότητα συντονισμού με τον 8.6c: 9Ηz)
2η. Sumiko Black Pearl 100€ (συχνότητα συντονισμού με τον 8.6c: 11Hz)
και 3η. αν και πάνω από 100...η Sumiko Pearl 120€ (συχνότητα συντονισμού με τον 8.6c: 11Hz)

Από οτι βλέπω σε θέματα συντονισμού ταιριάζει καλύτερα η Ortofon, αφού οι άλλες δύο συντονίζουν οριακά στα 11Hz, όσον αφορά την γεωμετρία, ο Ορφέας μου είπε πως και οι 3 δεν έχουν πρόβλημα με τον συγκεκριμένο βραχίονα, αφού έχει στήσει πάρα πολλές σε αυτό τον βραχίονα.
Έχω ακούσει οτι σε κεφαλές ΜΜ, και ειδικά σε φτηνές, δεν παίζει τόσο ρόλο η ενδοτικότητα της κεφαλής...ισχύει κάτι τέτοιο; εμένα πάντως δεν μου ακούγετε σωστό.
Ανάμεσα στις 3, υπάρχουν διαφορές, και αν ναι θα είναι σημαντικές;
Και αν έχετε και καμία άλλη πρόταση είμαι ανοικτός.
Ευχαριστώ εκ τω προτέρων...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.018
Απάντηση: Αλλαγή κεφαλής στο Pro-ject 1XpressionIII

... όσον αφορά την γεωμετρία, ο Ορφέας μου είπε πως και οι 3 δεν έχουν πρόβλημα με τον συγκεκριμένο βραχίονα, αφού έχει στήσει πάρα πολλές σε αυτό τον βραχίονα...
Καμιά κεφαλή δεν έχει πρόβλημα γεωμετρίας με οποιοδήποτε βραχίονα.

...
Έχω ακούσει οτι σε κεφαλές ΜΜ, και ειδικά σε φτηνές, δεν παίζει τόσο ρόλο η ενδοτικότητα της κεφαλής...ισχύει κάτι τέτοιο; ...
Όχι.

Reaction score
8.905

Από προσωπική εμπειρία η Ortofon 2M RED και η Sumiko Black Pearl (αυτή λίγο καλύτερη) δεν στις προτείνω, πχ η Denon 110 ακούγετε και ειναι καλύτερη από τις ανωτέρω, πάντως σε αυτά τα λεφτά με λίγο παραπάνω από 150 ευρώ βρες μια κεφαλή MM (που κάθετε στον βραχίωνα σου) και να δέχεται Jico SAS και θα είσαι πολλαπλάσια κερδισμένος από τον ήχο που θα πάρεις! Αυτή είναι μια Killer λύση... και όχι αυτή που είχες!

Reaction score
100

VasilisM.
Δυστιχώς από Denon καμία δεν ταιριάζει στον βραχίονά μου σε σχέση με την συχνότητα συντονισμού, παρά μόνο η 304, αλλά εκεί πάμε και σε άλλη τιμή, αλλά και σε ανάλογο phono stage.
Για τις Jico, πρώτη φορά ακούω, ξέρεις καμία κεφαλή που να δέχετε Jico;

Reaction score
100

Κώστα, εννοείς οτι οι συγκεκριμένες δεν έχουν πρόβλημα γεωμετρίας στον βραχίονά μου, ή οτι γενικώς με οποιαδήποτε κεφαλή, δεν υπάρχει πρόβλημα γεωμετριάς σε οποιονδήποτε βραχίονα;

Reaction score
8.905

Μπαίνεις στην ιστοσελίδα της εδώ και καλό ψάξιμο. Κατασκευάζει SAS για αρκετά μοντέλα-εταιρίες, αυτό που θέλεις είναι ένα μεταχειρισμένο κεφάλι ΜΜ!

Reaction score
100

Οκ. σε ευχαριστώ.

Reaction score
2.248

Κώστα, εννοείς οτι οι συγκεκριμένες δεν έχουν πρόβλημα γεωμετρίας στον βραχίονά μου, ή οτι γενικώς με οποιαδήποτε κεφαλή, δεν υπάρχει πρόβλημα γεωμετριάς σε οποιονδήποτε βραχίονα;
Το headshell στο βραχίονα σου έχει ράγα για να κουνάς την κεφαλή μπρος πίσω ή όχι?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.018

Εννοώ πως το πρόβλημα γεωμετρίας - αν υπάρχει - οφείλεται στο βραχίονα. Η κεφαλή τί φταίει;

Reaction score
100

Το headshell στο βραχίονα σου έχει ράγα για να κουνάς την κεφαλή μπρος πίσω ή όχι?

Έχει, και την έχω βάλει τέρμα μπροστά και πάλι υπολείπετε στο ένα χιλιοστό περίπου από την σωστή υπερκρέμαση.

Reaction score
100

Εννοώ πως το πρόβλημα γεωμετρίας - αν υπάρχει - οφείλεται στο βραχίονα. Η κεφαλή τί φταίει;
Δεν είπα οτι φταίει κανείς από τους δυό.
Θεωρείς απίθανο μία "καλή" κεφαλή να μην ταιριάζει σε έναν "καλό" βραχίονα;
Αυτό δε σημαίνει πως η κεφαλή ή ο βραχίονας, από μόνα τους, έχουν πρόβλημα.

Reaction score
100

Τέλος πάντων, μίλησα με τον Ορφέα και θα πάω από κεί το πικάπ να το ρυθμίσει, γιατί του φαίνοντε περίεργα όλα αυτά περί ταιριάσματος και γεωμετρίας....
Ίδωμεν...:605:

Reaction score
8.905

Ο Κόγιας έχει δίκιο, πολύ περίεργο αυτό που λες, σε όλες τις κεφαλές η απόσταση της ακίδας είναι περίπου στα 10 χιλιοστά +/- από τις βίδες. στήριξης!
Εκτός εάν η διαδρομή (δηλαδή οι τρύπες) στο headshell δεν σου δίνει τα απαιτούμενα περιθώρια...

Reaction score
100

Ο Κόγιας έχει δίκιο, πολύ περίεργο αυτό που λες, σε όλες τις κεφαλές η απόσταση της ακίδας είναι περίπου στα 10 χιλιοστά +/- από τις βίδες. στήριξης!
Εκτός εάν η διαδρομή (δηλαδή οι τρύπες) στο headshell δεν σου δίνει τα απαιτούμενα περιθώρια...
Μίλησα με άνθρωπο που φέρνει τις Benz στην Ελλάδα και μου είπε ότι η MC-20E έχει αυτή την ιδιαιτερότητα, σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα, να έχει μικρή απόσταση από την ακίδα μέχρι τις βίδες. Η δικιά μου που την μέτρησα είναι 9 χιλιοστά. Η ACE για πράδειγμα, έχει απόσταση 19 χιλιοστά.

Reaction score
8.905

Η ACE για πράδειγμα, έχει απόσταση 19 χιλιοστά.
Κοντά στους 2 πόντους! Αυτό μου φαίνεται “λίγο” υπερβολικό εως αδύνατο, ειλικρινά εάν έχει κάποιος την ACE ας μας ενημερώσει. Πάντως στα 9-12 χιλιοστά είναι οι περισσότερες κεφαλές, εάν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος. ΠΧ η Οrtofon 2m Red πρεπει να ειναι απο 10 εως 12 χιλιοστά.

Reaction score
100

Την MC 20E την μέτρησα εγώ ο ίδιος. Την ACE δεν την είχα ποτέ στα χέρια μου. Μετά από τηλ. την είχε μετρήσει το Studio 17 και την είχε βγάλει 19 χιλιοστά κι εμένα μου φάνηκε μεγάλη η διαφορά σε σχέση με τις δύο μετρήσεις.

Reaction score
2.248

Η ACE είναι στα 12mm. Η MC 20E στα 9mm

Για το βραχίονά σου θες O/H 18.5mm

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.890
Members
38.516
Νεότερο μέλος
Θάνος Γαλάνης