Ανάρτηση σε Midrange

Reaction score
2.283
Έχω ένα παλιό ζευγάρι ηχεία και η ανάρτηση του midrange έχει διαλυθεί. Πήρα τηλέφωνο τον τεχνικό που είχε (αρκετά παλιότερα) φτιάξει την ανάρτηση των γούφερ και μου είπε ότι στα μιντ δεν επισκευάζεται η ανάρτηση και χρειάζεται να αλλαχθεί όλο το μεγάφωνο. Σε αυτήν την προοπτική οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι λίγο διστακτικός, αφού αμφιβάλλω το κατά πόσο είναι δυνατό να βρεθεί κάποιο με ίδια χαρακτηριστικά και φοβάμαι ότι το όλο θέμα θα είναι λίγο λαχείο. Ξέρει κανείς κατά πόσο αυτό που μου είπε ο τεχνικός ισχύει ή όχι, και έχει κάποιος να μου συστήσει κάποιον τεχνικό που να αναλαμβάνει την επισκευή στη Θεσσαλονίκη;

Το ηχείο είναι το Goodmans Mezzo, και φώτο

και

Υπόψιν ότι αυτό είναι σε καλή κατάσταση συγκριτικά με το άλλο, του οποίου η ανάρτηση σε κάποια σημεία έχει καταστραφεί εντελώς!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.550
Αν το μεγάφωνο μεσαίων συχνοτήτων είναι κλειστού τύπου (με ενσωματωμένη κοιλότητα) όντως είναι πολύ δύσκολο να επισκευαστεί.
Βέβαια και η αντικατάσταση με καινούριο είναι ρίσκο αλλά μην φανταστείς πως οι ανοχές του ηχείου σου είναι μικρές.

Reaction score
2.283
Αυτό το "κλειστού τύπου (με ενσωματωμένη κοιλότητα)" δεν το κατάλαβα για να είμαι ειλικρινής. Αναφέρεσαι στη διαμόρφωση του μεγαφώνου από την πίσω πλευρά; Αν δηλαδή είναι κλειστός ο σκελετός του "κρύβοντας" τον κώνο, ή αν είναι ανοιχτός, όπως των γούφερ;

Αν όντως πρέπει να αλλαχθούν τα μεγάφωνα τι πρέπει να λάβω υπόψιν; Ποια χαρακτηριστικά θα με οδηγήσουν σε σωστή επισκευή και θα χρειαστεί κάποιο "ταίριασμα" μέσω του κροσόβερ; Προτείνεται να το ψάξω μόνος μου ή να αφήσω τον τεχνικό να κάνει ότι αυτός ξέρει;

Τέλος έχει κάποιος από Θεσσαλονίκη εμπειρία από κάποια αντίστοιχη επισκευή - αλλαγή; Έχει κάποιος να προτείνει κάποιον τεχνικό;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.550
Αυτό το "κλειστού τύπου (με ενσωματωμένη κοιλότητα)" δεν το κατάλαβα για να είμαι ειλικρινής. Αναφέρεσαι στη διαμόρφωση του μεγαφώνου από την πίσω πλευρά; Αν δηλαδή είναι κλειστός ο σκελετός του "κρύβοντας" τον κώνο, ή αν είναι ανοιχτός, όπως των γούφερ;

Αν όντως πρέπει να αλλαχθούν τα μεγάφωνα τι πρέπει να λάβω υπόψιν; Ποια χαρακτηριστικά θα με οδηγήσουν σε σωστή επισκευή και θα χρειαστεί κάποιο "ταίριασμα" μέσω του κροσόβερ; Προτείνεται να το ψάξω μόνος μου ή να αφήσω τον τεχνικό να κάνει ότι αυτός ξέρει;
Ακριβώς αυτό εννοώ λέγοντας <<κλειστό>>.
Τη στιγμή που δεν γνωρίζεις τίποτα για το μεγάφωνο που φοράει το ηχείο σου δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα αναζητώντας κάποιο άλλο.
Θα πρέπει να βρεθεί ένα ιδίου μεγέθους, ή πολύ κοντινού, και παρόμοιας ευαισθησίας με όσο το δυνατόν καλύτερη απόκριση συχνότητας (για να είσαι μέσα σε κάθε περίπτωση) και να γίνουν οι όποιες αλλαγές στο κύκλωμα διαχωρισμού.

Κατά τη γνώμη μου δεν πιστεύω πως αξίζει τον κόπο και το χρήμα μιας και για να γίνει αξιοπρεπές το συγκεκριμένο ηχείο απαιτεί πολύ δουλειά.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.505
Απάντηση: Ανάρτηση σε Midrange

υπήρχε ένα μαγαζί στην δελφών, μετά τον ευκλείδη, που επισκεύαζε μια χαρά μεγάφωνα (του είχα πάει αρκετά μιντ), αλλά νομίζω πως έκλεισε.

ρώτα το βασίλη το χουρμουζιάδη, ξέρει κάποιον που μπορεί να το επισκευάσει.

ΙΜΗΟ όμως, δεν "αξίζει" τον κόπο. Θεωρώ πως είναι προτιμότερο να βάλεις ένα νέο μιντ, φρέσκο, καλύτερων χαρακτηριστικών. Προφανώς, παίζει το ενδεχόμενο να χρειαστούν κάποιες μικροτροποποιήσεις στο κρος, αλλά εφόσον ακούς τόσο καιρό από αυτό το μεγάφωνο, και να μην κάνεις τίποτα στο κρος, καλύτερα θα ακούς με ένα νέο μιντ. Στα γνωστά μαγαζιά, θα βρεις μπόλικα βίφα σε αυτό το μέγεθος τρύπας της καμπίνας. Προτίμησε κλειστού τύπου μιντ, ακόμα κι αν το δικό σου είναι ανοιχτού τύπου. Ένα κλειστό μιντ θόλου (όχι κώνου όπως αυτό που έχεις) που έχουν τα μαγαζιά μας, είναι σε πολύ καλή τιμή και παίζει κι όμορφα.

Reaction score
2.283
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Τόσο χάλια ε;;

Πάντως επειδή έχω τρεξίματα θα κάνω κάποιες μέρες να ασχοληθώ, μέχρι τότε ακουστικά! Θα το βγάλω κιόλας, να δω αν αναφέρονται χαρακτηριστικά πάνω στην πλάτη του μεγαφώνου. Αυτό το καλό, κλειστό, θόλου που λες, που το έχεις δει, πως το λένε, πόσο έχει, που το βρίσκουμε κλπ;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.550
Τα μεγάφωνα μεσαίων τύπου θόλου είναι πολύ καλή λύση αλλά με μεγάλο ρίσκο στη περίπτωση σου.
Πρώτων διότι η ευαισθησία τους, συνήθως, είναι αρκετά υψηλή οπότε θα ακούγεται πολύ δυνατότερα η περιοχή ευθύνης τους και δεύτερον επειδή το ωφέλιμο συχνοτικό φάσμα τους είναι ξεκινάει αρκετά ποιο ψηλά από ένα μεγάφωνο κώνου.
Αυτό σημαίνει αυξημένη πιθανότητα καταστροφής τους χωρίς επεμβάσεις στο κύκλωμα διαχωρισμού.

Reaction score
30.399
Απάντηση: Ανάρτηση σε Midrange

Νίκο εσύ εχεις κοντά σου εναν κορυφαίο μάστορα που επισκευάζει και κατασκευάζει μεγάφωνα.
Οποιος θέλει εχω στοιχεία,
@ notiskas ,αν μπορείς να το στείλεις στον car audio test , μπορώ να του πω που να το δώσει για επισκευή.Νεο foam.

Reaction score
2.283
Παιδιά σας ευχαριστώ όλους! Αυτές τις μέρες τρέχω Αθήνα-Θεσσαλονίκη και δεν φτάνω, θα ζυγίσω τις επιλογές μου και ενημερώσω! Πραγματικά ευχαριστώ πάρα πολύ!

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.414
Members
38.697
Νεότερο μέλος
Spiromag