Αναβάθμιση συστήματος

Reaction score
56
Καλησπέρα σας. Εχω στην κατοχή μου τον Rotel A11 Tribute, και αγόρασα τα Focal Aria 906, μετά από ακρόαση με τον συγκεκριμένο ενισχυτή. Σαν πηγή έχω το Ifi Zen Stream και το Ifi zen dac V2, και δευτερευόντως ένα πικάπ Technics QX-300. Επειδή δεν έχω την πολυτέλεια για ακρόαση άλλων συστημάτων, θα ήθελα αν κάποιος ξέρει από αυτά τα ηχεία να μου πει το αν θα άξιζε μια αναβάθμιση του ενισχυτή σε κάτι δυνατότερο ή πιο ποιοτικά ακριβότερο. Πχ σε έναν Hegel H95 ή Exposure 2510 σε κάτι άλλο που αν αξίζει μπορείτε να μου προτείνετε...(πχ Musical Fidelity, Atoll, Denon κλπ). Μια άλλη σκέψη θα ήταν να χρησιμοποιήσω τον Α11 σαν προενισχυτή και να προσθέσω κάποιον τελικό (πχ Rotel RB-1552) μετην σκέψη στο μέλλον να αλλάξω και τον Α11 με κάποιο προενισχυτή. Ενδιαφέρομαι για αναλογικούς ενισχυτές (δεν με ενδιαφέρουν οι ψηφιακές "ευκολίες") μέχρι 2000 ευρώ. Θα ήθελα αυτός να είναι και ο τελικός ενισχυτής που θα αποκτήσω, και να μπορεί να υποστηρίξει στο μέλλον και μια ακόμη αναβάθμιση των ηχείων μου σε κάτι καλύτερο ανάλογου μπάτζετ. Ακούω σε ένα χώρο 25τμ σε μέτριες εντάσεις. Δηλ για να συνοψίσω, θα ήθελα αν μπορώ να έχω ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ηχητική ποιότητα με την αναβάθμιση του ενισχυτή με αυτά τα ηχεία που διαθέτω σήμερα, αλλά να μπορεί να υποστηρίξει και μια μελλοντική αναβάθμιση των ηχείων μου στο μέλλον, ως ένα ανάλογο μπάτζετ των 2500 ευρώ περίπου.
Ευχαριστώ.
Υ.Γ. Πιστεύετε πως η αντικατάσταση κάποιου λαμπάτου τύπου Τσακιρίδη Εολος θα μπορούσε να είναι ένας δρόμος που θα καλύψει αυτά τα ζητούμενα με επιτυχία , και είναι ένας δρόμος που αξίζει να δοκιμάσω ?

Reaction score
56
Που κατεληξες ?
Τελικά τα άλλαξα σχεδόν όλα ! Αποφάσισα (για πολλούς λόγους) να μην ασχοληθώ με λάμπες, και άλλαξα τα ηχεία μου με τα Revival Audio Atalante 3 και κατόπιν τον ενισχυτή μου με τον Serblin & Son Frankie, και είμαι ευχαριστημένος. Τώρα κάποια στιγμή σειρά έχει η αναβάθμιση του dac, και ίσως και του streamer, και η αγορά ενός καλού σχετικά πολύμπριζου και των ανάλογων καλωδίων.

Reaction score
791
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται σήμερα να εχεις ξεχωριστό dac και streamer, τα streamer's πλέον εχουν καταπληκτικά, δλδ ισάξια, dac's. Δες Zidoo, Eversolo κλπ.;)

Reaction score
457
Τελικά τα άλλαξα σχεδόν όλα ! Αποφάσισα (για πολλούς λόγους) να μην ασχοληθώ με λάμπες, και άλλαξα τα ηχεία μου με τα Revival Audio Atalante 3 και κατόπιν τον ενισχυτή μου με τον Serblin & Son Frankie, και είμαι ευχαριστημένος. Τώρα κάποια στιγμή σειρά έχει η αναβάθμιση του dac, και ίσως και του streamer, και η αγορά ενός καλού σχετικά πολύμπριζου και των ανάλογων καλωδίων.
Η αναβάθμιση της πηγής, είτε με ένα ολοκληρωμένο streamer+dac, όπως λέει και ο musiclstener, είτε και σε μεμονωμένες μονάδες θα ωφελούσε, σημαντική βελτίωση επίσης θα έχεις, αν προσθέσεις ένα εξωτερικό γραμμικό τροφοδοτικό, στα ifi που ήδη κατέχεις, είτε το δικό τους, είτε π.χ.Keces.

Το πολύμπριζο και τα καλώδια του ρεύματος με μια καλύτερη ποιότητα από εκείνα τα τυπικά, πράγματι αξίζει, αλλά χωρίς υπερβολές, λέγεται επίσης για τα καλώδια παροχής ρεύματος να έχουν μήκος 1.8 του μέτρου και πάνω.

Και στα καλώδια διασύνδεσης, κάτι καλύτερο από τα τυπικά ωφελεί, αλλά ούτε και σε αυτά χρειάζονται υπερβολές, γενικά μιλώντας, τα καλώδια είναι οι "τελευταίες πινελιές" ενός συστήματος που έχει πλέον ολοκληρωθεί, κάτι περίπου σαν το κούρδισμα ενός μουσικού οργάνου.

Τώρα, όταν λέω "υπερβολές", σαν μέτρο σύγκρισης λαμβάνουμε υπόψη το σύστημα για το οποίο προορίζονται τα καλώδια, π.χ. σε ένα μικρό σύστημα και όχι ιδιαίτερα αναλυτικό, ακόμη και εάν του βάλεις καλώδια πολλαπλάσιας αξίας ολόκληρου του συστήματος, οι διαφορές θα είναι αμελητέες και ανάξιες λόγου, αντίθετα σε ένα υπεραναλυτικό σύστημα που αναδεικνύει και τις παραμικρές λεπτομέρειες η κάθε αλλαγή "ακούγεται", εκεί πράγματι τα "καλά" καλώδια αποδίδουν.

Καταλήγοντας, με αυτά που έχεις περιγράψει ως τώρα για το σύστημά σου, χωρίς να ξοδέψεις τίποτα, το κυριότερο είναι να βρεις το ιδανικότερο στήσιμο των ηχείων στον χώρο, εκείνο δηλαδή που τα ηχεία σου θα αποδίδουν καλύτερα το χαμηλό, από εκεί και ύστερα μια προσθήκη υπογούφερ, κατάλληλα τοποθετημένο και ρυθμισμένο, ώστε να μην "ακούγεται", στην θέση ακρόασης δηλαδή να έχεις την αίσθηση ότι το χαμηλό έρχεται από τα κύρια ηχεία, θα αποτελούσε ιδιαίτερα σημαντική αναβάθμιση από ακουστικής πλευράς.

Reaction score
56
Η αναβάθμιση της πηγής, είτε με ένα ολοκληρωμένο streamer+dac, όπως λέει και ο musiclstener, είτε και σε μεμονωμένες μονάδες θα ωφελούσε, σημαντική βελτίωση επίσης θα έχεις, αν προσθέσεις ένα εξωτερικό γραμμικό τροφοδοτικό, στα ifi που ήδη κατέχεις, είτε το δικό τους, είτε π.χ.Keces.

Το πολύμπριζο και τα καλώδια του ρεύματος με μια καλύτερη ποιότητα από εκείνα τα τυπικά, πράγματι αξίζει, αλλά χωρίς υπερβολές, λέγεται επίσης για τα καλώδια παροχής ρεύματος να έχουν μήκος 1.8 του μέτρου και πάνω.

Και στα καλώδια διασύνδεσης, κάτι καλύτερο από τα τυπικά ωφελεί, αλλά ούτε και σε αυτά χρειάζονται υπερβολές, γενικά μιλώντας, τα καλώδια είναι οι "τελευταίες πινελιές" ενός συστήματος που έχει πλέον ολοκληρωθεί, κάτι περίπου σαν το κούρδισμα ενός μουσικού οργάνου.

Τώρα, όταν λέω "υπερβολές", σαν μέτρο σύγκρισης λαμβάνουμε υπόψη το σύστημα για το οποίο προορίζονται τα καλώδια, π.χ. σε ένα μικρό σύστημα και όχι ιδιαίτερα αναλυτικό, ακόμη και εάν του βάλεις καλώδια πολλαπλάσιας αξίας ολόκληρου του συστήματος, οι διαφορές θα είναι αμελητέες και ανάξιες λόγου, αντίθετα σε ένα υπεραναλυτικό σύστημα που αναδεικνύει και τις παραμικρές λεπτομέρειες η κάθε αλλαγή "ακούγεται", εκεί πράγματι τα "καλά" καλώδια αποδίδουν.

Καταλήγοντας, με αυτά που έχεις περιγράψει ως τώρα για το σύστημά σου, χωρίς να ξοδέψεις τίποτα, το κυριότερο είναι να βρεις το ιδανικότερο στήσιμο των ηχείων στον χώρο, εκείνο δηλαδή που τα ηχεία σου θα αποδίδουν καλύτερα το χαμηλό, από εκεί και ύστερα μια προσθήκη υπογούφερ, κατάλληλα τοποθετημένο και ρυθμισμένο, ώστε να μην "ακούγεται", στην θέση ακρόασης δηλαδή να έχεις την αίσθηση ότι το χαμηλό έρχεται από τα κύρια ηχεία, θα αποτελούσε ιδιαίτερα σημαντική αναβάθμιση από ακουστικής πλευράς.
Εχεις δίκιο, αλλά δυστυχώς ο χώρος είναι συγκεκριμένος και η διάταξη των επόπλων και αυτή είναι fix (ένα τυπικό σαλόνι) . Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να φέρω τα ηχεία έως 1 μέτρο μέσα από τον τοίχο, αφού τα έχω σε βάσεις. Πάντως η σωστή παροχή ρεύματος είναι υψίστης σημασίας, και το έχω ακούσει και ο ίδιος με τα αυτιά μου σε σύστημα φίλου. Οπότε όλα πρέπει να γίνουν, το καθένα με την ώρα του. Πρώτα θα αναβαθμίσω την παροχή ρεύματος (χωρίς υπερβολές) και στη συνέχεια έχω σκοπό να προσθέσω τόσο ένα σαμπ, όσο και να αναβαθμίσω και το streamer-dac. Ευχαριστώ πάντως για τα σχόλια σας....

Reaction score
11
μεγαλη η διαφορα απο τα 906? αλλος χαρακτηρας αλλα και τιμη ! βασικα θελει ξεχωριστη γραμμη απο τον πινακα ! αυτο με το 1,8 μετρα καλωδιο δεν το ξερω! το υπογουφερ ειναι αλλη διασταση φροντισε να εχει high level input !!!

Reaction score
56
μεγαλη η διαφορα απο τα 906? αλλος χαρακτηρας αλλα και τιμη ! βασικα θελει ξεχωριστη γραμμη απο τον πινακα ! αυτο με το 1,8 μετρα καλωδιο δεν το ξερω! το υπογουφερ ειναι αλλη διασταση φροντισε να εχει high level input !!!
Μεγάλη διαφορά, πράγματι ! Πολύ πιο βαθύ μπάσο και γενικότερα πιο ισορροπημένο... Αλλη κλάση και άλλη τιμή βέβαια. Οσο για το σαμπ, θα πάω σε ένα REL της σειράς Τ στο μέλλον, και πιστεύω πως θα είμαι οκ....

Reaction score
457
βασικα θελει ξεχωριστη γραμμη απο τον πινακα ! αυτο με το 1,8 μετρα καλωδιο δεν το ξέρω
Μιας και το φέρνει η συζήτηση, πράγματι η ξεχωριστά αφιερωμένη γραμμή από τον πίνακα είναι προς την σωστή κατεύθυνση για αναβάθμιση του ηχητικού αποτελέσματος, υπάρχει ακόμη δε και η άποψη πως είναι προτιμότερη λύση ξεχωριστή γραμμή για κάθε συσκευή με μικρότερης διατομής αγωγούς, παρά μια μόνο γραμμή με μεγαλύτερης διατομής αγωγό.

Όσο αφορά τα καλώδια παροχής, πράγματι λέγεται να έχουν μήκος γύρω στο 1,8 του μέτρου ή κοντά στα 2 μέτρα, η λογική πίσω από αυτή την άποψη είναι ότι: με αυτό το μήκος από δεδομένο καλώδιο έχεις το μέσο όρο του χαρακτήρα του, δηλαδή δεν είναι ούτε πολύ σκληρό (μικρό μήκος), ούτε πολύ μαλακό (μεγάλο μήκος).

Δύο είναι τα κύρια ζητούμενα στα καλώδια παροχής, να παρέχουν ρεύμα αβίαστα και να μην εισάγουν θορύβους από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (αφού ως "σύρματα" λειτουργούν και σαν αντένες), άρα να έχουν ικανή διατομή, καλής ποιότητας αγώγιμο υλικό και θωράκιση στην ακτινοβολία, αρκετές βέβαια είναι οι συσκευές της αγοράς που έχουν τροφοδοτικά κατάλληλα σχεδιασμένα από τον κατασκευαστή τους, ώστε να κόβουν αυτούς τους θορύβους της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ακόμη και με το στοκ καλώδιο

Reaction score
2.976
Όσο αφορά τα καλώδια παροχής, πράγματι λέγεται να έχουν μήκος γύρω στο 1,8 του μέτρου ή κοντά στα 2 μέτρα, η λογική πίσω από αυτή την άποψη είναι ότι: με αυτό το μήκος από δεδομένο καλώδιο έχεις το μέσο όρο του χαρακτήρα του, δηλαδή δεν είναι ούτε πολύ σκληρό (μικρό μήκος), ούτε πολύ μαλακό (μεγάλο μήκος).
1691484615862.jpeg

Reaction score
457
...
In closing, there does seem to be a sweet spot for power cables and I am not entirely sure why; I have my own guesses but will keep them to myself for now. I generally find 2 meters to be about optimal, depending on the make of the cable and considering we’re not talking POS here - I am referring only to the “good stuff” in cables.
...

Reaction score
2.976
...
In closing, there does seem to be a sweet spot for power cables and I am not entirely sure why; I have my own guesses but will keep them to myself for now. I generally find 2 meters to be about optimal, depending on the make of the cable and considering we’re not talking POS here - I am referring only to the “good stuff” in cables.
...
1691504798997.jpeg

gid

Reaction score
10.171
...
...
Περιττή η διευκρίνιση, όποιος έγραψε το παραπάνω μαργαριτάρι δε θα μπορούσε ποτέ να ασχολείται καν με ένα τυχαίο καλώδιο.... Δε θα ήταν πρέπον....

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Moderator
Reaction score
13.101
Συμπαθέστατος γεράκος (τον παρακολουθώ χρόνια), αλλά δυστυχώς παραμένει εν πολλοίς εκτός εποχής, πέραν του ότι οφείλει να κρατά τα προσχήματα έναντι των παραδοσιακών πελατών χάιεντ.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.905
Members
38.519
Νεότερο μέλος
gperdik