Αναζήτηση μίνι Ρουλεμάν Έδρανο

Reaction score
31
Καλημέρα, δεν ήξερα πού να βάλω το θέμα, ελπίζω να είναι οκ, αν όχι ενημερώστε. Είναι εκτός hi fi audio θεματολογίας αλλά νομίζω τα μαστόρια εδώ μέσα κατέχουν περί "αξόνων, κουζινετων κλπ".

Κατάφερα και διέσωσα πρόσφατα από τον κάδο κάτω από το σπίτι μου κάποια μέρη κ ότι απέμεινε από παλιά αρμονια organs που άφησαν από ένα παλιό οικοτροφείο που υπάρχει δίπλα μου. Ότι μπόρεσα τελοσπαντων μιας κ πρώτοι προφανώς πήγαν στον τόπο του εγκλήματος γνωστοί οπαδοί ομάδας του Campionato...
Όπως καταλαβαίνετε είχε γίνει η απαραίτητη chop εγχείρηση κ είχε αφαιρεθεί σχεδόν ότι περιείχε μέταλλο, μετασχηματιστές, πηνία, μεγάφωνα, σασια κλπ.. αλλά κ πλαστικά μέρη είχαν χαιρετήσει.
Καθότι ασχολούμαι ειδικά με επισκευές παλιού μουσικού εξοπλισμού, οργάνων κλπ. καταλαβαίνετε το πώς ένιωσα καθότι μιλάμε για οίκημα που είναι ακριβώς δίπλα μου.
Έχω καταφέρει με κόπο να συλλέξω κ να επισκευάσω όλα αυτά τα χρόνια ιστορικά μηχανήματα κ ειδικά organs (από Farfisa, Vox, Philicorda μέχρι Rhodes, Pianet κλπ.) από τα πιο απίθανα μέρη της Ευρώπης, οπότε ήταν σαν μαχαιριά το να τα βλέπεις διαλυμένα 10μ. κάτω από το σπίτι σου. Περίεργο επίσης πώς τόσα χρόνια δεν είχα πάρει χαμπάρι την ύπαρξη τους στο διπλανό ίδρυμα, παρόλο κ που το είχα στο μυαλό μου αλλά κ τις 2 φορές που το επισκέφτηκα/ρώτησα/ψάξαμε με υπεύθυνους δεν υπήρχε τίποτα. Πού στο καλό τα είχαν καταχωνιασει;
Από την εμπειρία μου, οχι ότι επρόκειτο για τπτ συλλεκτικά κομμάτια (κυρίως crappy 70/80s IC ολοκληρωμένα κυκλώματα) αλλά σίγουρα το καθένα είχε την ιστορία του.

Ανάμεσα στα parts που διέσωσα ήταν και ένα US ορίτζιναλ Leslie τρέμολο unit που χρησιμοποιούταν ευρέως παλιότερα σε διάφορα organs της εποχής. Η κάθε εταιρεία (συνήθως ιταλικής προέλευσης - οι Ιταλοί είχαν τα πρωτεία στα πλήκτρα) τα αγόραζε σαν units από Αμερική κ τα κοτσαρε στο κάθε μοντέλο που κυκλοφορούσε. Είναι η χαρακτηριστική ρόδα / κεφάλι τυριού με εγκοπή όπου γύριζε κ έδινε τον χαρακτηριστικό ήχο σφραγίδα τρέμολο στα Hammonds κλπ...

Δυστυχώς ενώ αρχικά φαινόταν ανέγγιχτο (η κυρία κατασκευή είναι από ξύλο κ φελιζολ γι'αυτό κ το άφησαν..), τελικά έλειπαν 3 εξαρτήματα απαραίτητα για να μπορεί να γυρνάει η φελιζολ ρόδα. Στην προσπάθεια τους να αφαιρέσουν το μεγάφωνο πήραν μαζί και το μεταλλικό crossbar bracket συν το "ρουλεμάν" nylon/rubber flanged bushing του κάτω μέρους του άξονα περιστροφής.
Φαίνονται όλα αναλυτικά στις φωτό.

Το metal bracket μπορεί εύκολα να φτιαχτεί κόβοντας μια γαλβανιζε λάμα κ ανοίγοντας τρύπες, οκ.
Στα του ρουλεμάν τώρα, κ κατόπιν συνομιλίας με άλλους φορουμιτες σχετικούς με το θέμα εξωτερικό, μου είπαν ότι ούτως η άλλως η εταιρεία χρησιμοποίησε προφανώς πλαστικό bushing με rubber grommet για λόγους κόστους κ ότι στο πιο καλό μοντέλο είχαν κανονικά ρουλεμάν με έδρανο οβάλ (μάτι) / κουζινετο. Οπότε καλύτερα να πάω προς κανονικό flanged bearing κουζινετο.
Το πρόβλημα είναι ότι ο άξονας/rotor είναι 6mm. και δεν μπορώ με τίποτα να βρω σε τόσο μικρή διάσταση.
Ξεκινάνε από 8mm. εσωτερική διάμετρο κ πάνω.
Δεν μιλάμε για καμία critical περιστροφή κ κατασκευή γενικότερα, σκεφτείτε μια ρόδα από φελλό που γυρνάει γύρω από έναν άξονα, όπου στην κάθε άκρη του με πλαστικά bushings (της άλλης μεριάς το έχω, φαίνεται στις φωτό).

Τί προτείνετε, πώς αλλιώς μπορεί να γίνει; Για ριχτε ιδέες...

Έχουν γίνει ολα τα απαραίτητα μαζεματα σε μοτέρ, καθαρισμοί, λαδακια, adjustments κλπ. οπότε αν λύσω κ αυτό το θέμα θα είναι έτοιμο να κελαηδισει κ πάλι μετά από τόσα χρόνια απραξίας...

Attachments

Last edited:

Reaction score
31
EDIT: το μόνο που βρήκα για 6mm. Φαντάζομαι δεν κάνει αφού είναι linear.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.180
Υπάρχουν έτοιμα ατσάλινα ρεκτιφιαρισμένα δακτυλίδια με τρύπα 6 χιλ. και εξωτερικά 8 χιλ.
Αν δεν βρεις τα φτιάχνεις σε μηχανουργείο.

Reaction score
31
Υπάρχουν έτοιμα ατσάλινα ρεκτιφιαρισμένα δακτυλίδια με τρύπα 6 χιλ. και εξωτερικά 8 χιλ.
Αν δεν βρεις τα φτιάχνεις σε μηχανουργείο.
Δεν θέλω να μπλέξω με τορνους κλπ.. Μιχάλη πως τα ψάχνω αυτά που λες; αν βρείτε κάποιο λινκ βοηθήστε.
Ότι θα μου πάρει τόσο να βρω ένα 6μμ ρουλεμάν δε το περίμενα.

Αν πάρω έδρανο / κουζινετο κενό κ βάλω ρουλεμάν με φλάντζα 6μμ;
Τα έδρανα ειναι όλα universal interchangeable;
Καμία άλλη ιδέα έστω σε τεφλόν;

Last edited:

Reaction score
31
Είναι μπλέξιμο να το κάνεις σε τόρνο;
Τι πιο απλό;
Με βλέπω εκεί να καταλήγω. Όχι μωρέ, απλά δεν έχω ξανακάνει κάτι αντίστοιχο.

Εάν πάρω αυτό που είναι 8μμ
βγάλω το ρουλεμάν που έχει κ βάλω ένα άλλο με 6μμ θα δουλέψει ή το 6αρι θα έχει κ με μικρότερη OD εξωτ διάμετρο;

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.180
Αυτά τα ρουλεμάν στα κουζινέτα είναι με εξωτερική διαμόρφωση σφαιρική για να μπορούν να παίρνουν κλίση.
Τα κανονικά ρουλεμάν είναι κυλινδρικά, οπότε δεν ταιριάζουν στην φωλιά ενός κουζινέτου.
Πόσα χρειάζεσαι;

melina

Cargo 200
Reaction score
44.357
δεν έχω καταλάβει, ψάχνεις ρουλμάν (ball bearing) ή κουζινέτο (bushing) στα 6mm;
για δες σε αυτόν εδώ που είναι αθήνα, δείχνει να φέρνει κάτι στις διαστάσεις που θέλεις

Last edited:

Reaction score
31
δεν έχω καταλάβει, ψάχνεις ρουλμάν (ball bearing) ή κουζινέτο (bushing) στα 6mm;
Bushing στα 6mm

Pillow block bearing, flanged bearing bushing bore τα έχω βρει με διάφορες ονομασίες ..
Αυτά τα ρουλεμάν στα κουζινέτα είναι με εξωτερική διαμόρφωση σφαιρική για να μπορούν να παίρνουν κλίση.
Τα κανονικά ρουλεμάν είναι κυλινδρικά, οπότε δεν ταιριάζουν στην φωλιά ενός κουζινέτου.
Πόσα χρειάζεσαι;
Ίσως μπαίνει "δίλαιμο" ή κάτι τέτοιο; αλλά κ πάλι λογικά χλωμό να βρω 6αρι.

Ένα μονο χρειάζομαι.
Στο μεταξύ εχω ήδη έρθει σε επαφή κ με διάφορους sellers που δίνουν free give away διάφορα τέτοια παλιά αρμονια στο γερμανικό (μετά από ψάξιμο για το ποια μοντελα είχαν ακριβώς αυτό το μηχανισμό μέσα, μιλάμε για καψιμο..) κ ήδη 2-3 απάντησαν θετικά ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος να τα ξεφορτωθούν από το να καταλήξουν στην ανακύκλωση μετά χαράς να τα ανοίξουν να μου δώσουν ο,τι εξάρτημα χρειάζομαι. Αλλά όπως καταλαβαίνετε μπορεί να πάρει κ μήνες η αναμονή ..

Last edited:

Reaction score
31
Thanks για τα links παιδιά, με τον πρώτο έχω ήδη μιλήσει είμαι περιστασιακός πελάτης, δεν υπάρχει κάτι. Για τον δεύτερο θα κάνω ένα τηλ από Δευτέρα γιατί δεν τον πρόλαβα σήμερα αν κ πάλι δεν νομίζω.
Στο μεταξύ εβαλα ήδη παραγγελία τα από πάνω Κίνα, οπότε κυριολεκτικά.... καλά Χριστούγεννα 😂

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.172
Members
38.420
Νεότερο μέλος
Iliashifi