Αναμνησεις...

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Οι σκεψεις κυλησαν απο μονες τους...
Αφορμη ηταν μια συζητηση με καποιον πελατη σχετικα με τις τιμες των σημερινων βιντεοπροβολεων.
Ετσι γυρισα πισω στον χρονο και προσπαθησα να θυμηθω το πρωτο τεστ που "εγραψα" η εαν θελουμε να ειμαστε περισσοτερο σεμνοι και ταπεινοι, το πρωτο μηχανημα που ειδα και επρεπε να αποτυπωσω την γνωμη μου καπου.
Δυστυχως εχω φαει ολο μου το πρωινο να προσπαθω να ανακαλεσω παλαια αρχεια του avforum τα οποια ομως χαθηκαν για παντα χαρη στις "εξυπνες" ενεργειες ορισμενων.
Ας ειναι!
Οτι θυμαμαι απο μνημης λοιπον.
Η εταιρεια ηταν σιγουρα η Infocus.
To μοντελο πιθανοτατα το LP350.
Πρωτη παρουσιαση/θεαση στην χωρα μας πριν απο τα περιοδικα(απο τοτε ξεκινησε το κακο:crazy_3: )
Το τεστ εγινε σπιτι μου παρουσια των αντιπροσωπων και 3-4 μελων του παλαι ποτε.
Μιλαμε για το 2000, η εμπειρια μου περιοριζοταν σε δυο-τρεις χουφτες βιντεοπροβολεις(εκ των οποιων η δραματικη πλειοψηφια ανηκε σε CRT και LCD) και ηταν μια ευκαιρια να απολαυσουμε την ιλιγγιωδη αναλυση 1024χ768, σχεδον αγνωστη σε εμας τοτε.
Αν θυμαμαι καλα η τιμη του προβολεα ηταν(συν/πλην)2.000.000 παλαιες καλες δραχμες.
Για οποιν ηθελε να διαπραξει το ανειπωτο ατοπημα στησιματος στην οροφη, η ειδικη βαση προμηθευοταν μονο μεσω της αντιπροσωπειας, ειχε την σφραγιδα της μητρικης εταιρειας, εκανε μονο για το συγκεκριμενο μοντελο και κοστιζε...μεταξυ 300 και 400 χιλιαδων δραχμων(παρακαλω πολυ τις μετατροπες μπορειτε να τις κανετε και μονοι σας, εγω σεβομαι τυχοντα καρδιοπαθη μελη)

Ο προβολεας επαιξε σπιτι μου λοιπον με μονη αντιπαραθεση(ανηκουστο για την εποχη) τον CRT μου Seleco 500+ και μαλιστα με δυο διαφορετικα DVD players και εναν δορυφορικο δεκτη(wow, wow, wow!!!)

Θυμαμαι λοιπον ποσο καλη εντυπωση μας ειχε κανει ενας προβολεας-στην ουσια data-και μαλιστα τον ειχα προτεινει για αγορα αφου εβρισκα την τιμη του...εξευτελιστικη.

Ολες εσεις οι παλαιες καραβανες που κανατε το ταξιδι μαζι μου, η σχεδον μαζι μου, δεν αισθανεστε καπως περιεργα οταν ακουτε τους νεωτερους να ακουν για τον νεο ΦΧΨ μοντελο 1080ρ στα 2000 ευρω και να λενε "ακριβο ειναι, θα περιμενω να πεσει λιγο η τιμη"?:sad:

Reaction score
14
φίλος είχε αγοράσει προβολέα κοντα στα 3.5 εκατομύρια και ήταν υπερήφανος που είχε αγοράσει κινηματογραφική εικόνα.... εγω εβλεπα αχνά και με πολύ κοτέτσι αλλά για να το έλεγε αυτός με τόση δοση χαράς εγώ απλά του έλεγα ΝΑΙ ναι ναι οτι πείς εσύ πανέμορφος είναι...

Τα χρόνια πέρασαν και η εικονα εγινε 5 κλάσεις ανώτερη και η τιμή αλλες τόσες φθηνότερη...

Τελικά ομως αναγκάζεσαι να αγοράζεις και πρώιμες τεχνολογίες και να τα χώνεις χωρίς λόγο.

Πλάσμα αγόρασε άλλος φίλος 5 εκατομύρια όταν είχαν πρωτοβγεί. Αλλος παντρέυτηκε το 2001 και αγόρασε μια SONY Plasma μόλις 2.5 εκατομύρια και έλεγε οτι πήρε κελεπούρι γιατί μόλις είχαν πέσει κοντά 1.5 μύρια οι τιμές....!!! Και η εικόνα 640χ480 ανάλυση... τόση εχει το κινητό σου σήμερα!!!!

Reaction score
8.350
Αντρεα χρονια πολλα,ετσι ειναι οπως τα λες,αστα τωρα τι ψαχνεις,παντως νομιζω οτι πολυ λιγοι μετανιωνουν για οσα εχουν ξοδεψει,η χαρα που επαιρνε κανεις βλεποντας την πρωτη του μεγαλη εικονα δεν μετριεται.
Σιγουρα η υποθεση βιντεοπροβολεας ηταν μαλλον χαιενταδικη κατασταση και τωρα εχει παει προς το κονσιουμεραδικο εξ ου και η ψυχολογια του "ακριβου".
Αλλα ολα ετσι ειναι,οντως οι παλιες εποχες ηταν μια πιο παρειστικη ιστορια οπως καθε χαιενταδικη κατaσταση.Νομιζω οτι στον ηχο παραμενουν καπως ετσι τα πραγματα αλλα δεν ειμαι και ο πιο ειδικος στο θεμα αυτο.:happy_4:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
...δεν αισθανεστε καπως περιεργα οταν ακουτε τους νεωτερους να ακουν για τον νεο ΦΧΨ μοντελο 1080ρ στα 2000 ευρω και να λενε "ακριβο ειναι, θα περιμενω να πεσει λιγο η τιμη"?:sad:...
Μια χαρά μου ακούγεται. Προσαρμόσου επιτέλους...
Κατ' αρχάς στο ότι αυτό με το οποίο ασχολείσαι δεν είναι "εικόνα" αλλά τεχνολογία ολοκληρωμένων ψηφιακών κυκλωμάτων και συνεπώς έχει ταχύτητα ανάπτυξης και πτώση κόστους αντίστοιχη των υπολογιστών. Εγώ κάποτε πουλούσα τον πιο φθηνό υπολογιστή 1.000.000 δραχμές χονδρική και τώρα τον πουλάω 260€ και είναι και καλύτερος. Δεύτερον, στο ότι τα 2000€ είναι ένα ποσό πολύ μεγάλο για τον σημερινό μέσο Έλληνα. Είναι περίπου 3 φορές ο μισθός ενός νέου που μόλις βγήκε στην αγορά εργασίας. Σαφώς και θα περιμένει ο άνθρωπος, σαφώς και έχει το άγχος αυτό που θα πάρει να είναι το καλύτερο δυνατό. Ακόμη και τότε βέβαια που έβρισκες την τιμή 2.000.000 δραχμές όπως λες εξευτελιστική, κάποιοι την έβλεπαν υπέρογκη...

Ευτυχώς να λέμε όλοι, που η ρημάδα η τεχνολογία τρέχει με τέτοιους ρυθμούς που έδωσε την ευκαιρία στον καθένα μας να μπει μέσα σε αυτό το όμορφο παιχνίδι. Η εικόνα έχει γίνει ήδη καταναλωτικό αγαθό ευρείας κατανάλωσης και όχι σπορ για λίγους, που δεν έχουν ανάγκη από 2.000.000 δραχμές. Ας την απολαύσει ο καθένας όπως μπορεί λοιπόν.

...

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.428
Απάντηση: Αναμνησεις...

Τα νεα πραγματα ειναι παντα ακριβα - και σχετικα βεβαιως βεβαιως! Πριν απο χχ ετη αγορασα Νακαμισι προ+τελ με 100.οοο δρχ και με μισθο 15.οοοδρχ! Βλακεια ή γουστο; εξαρταται πως το βλεπεις. Ολα εδω πληρωνονται!!!

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ

απο-Συντονιστής
Reaction score
195
Το πρωτο... προβολικο που αγορασα. ηταν μια Philips οπισθιας προβολης 46'' το 1993 στα 1.480.000 δρχ. Οι προβολεις τοτε, ηταν απλα απλησιαστοι με αναλυση 320 χ 240 και τιμες γυρω στα 3.5 με 4 εκατ.!!!! Την χαρηκα απιστευτα, ακομα την χαιρομαι στο γυμναστηριο που την εχω βαλει, αλλα απο ποιοτητα εικονας δεν...
Το 1996 απο περιεργεια και μονο, πηγα στου Σακιωτη να δω προβολεις... Ειδα Hitachi, Boxlight (με την απιστευτη αναλυση των 800χ600!!) και επαθα την πλακα μου με την εικονα του πρωτου (640χ480) και την "εξευτελιστικη" τιμη του στα 1.750.000!!!! Απο τοτε αρχισα να ψαχνω προβολεις. Ειχα δει σχεδον τα παντα. Nec, Seleco, Sony, Hitachi, Sharp, Liesegang, Vidicron (θυμαστε τον Hellios?), CRT, LCD, (απο DLP μονο ο Helios υπηρχε) αλλα οσο ασχολουμουν με το σπορ, τοσο καταλαβαινα τα συν και πλην της εκαστοτε τεχνολογιας... Μεχρι που ειδα τον πρωτο Widescreen προβολεα και επαθα την πλακα μου... Τον Sony VW400QM, στην απιστευτη τιμη των 1.480.000 δρχ.!! Ακριβως την τιμη που ειχα παρει την πρωτη μου τηλεοραση!! Αρχισα λοιπον οικονομιες και το 1997 τον αγορασα!! Αυτο ηταν! Τον χαρηκα απιστευτα και τωρα τον χαιρονται τα ανηψακια μου αφου τους τον χαρησα με την 133" Dalite που ειχα.
Απο τοτε και μεχρι το 2002, σταματησα να βλεπω προβολεις. Εκατσα στα αυγα μου και απολαμβανα τις "υψηλης" ευκρινειας ταινιες DVD στον Widescreen προβολεα μου. Μεχρι που καποια στιγμη, ο φιλος Μαρκος Πενθερουδακης αγορασε τον Χ1 και πηγα να τον δω... Και επαθα την πλακα μου!! Τρομακτικη διαφορα με τον δικο μου! Και η τιμη??? Μονο 1900 ευρω!! Απιστευτη! Απο τοτε, ξαναρχισα να ψαχνομαι και κατεληξα στον ΑΕ900. Ακομα ψαχνομαι ομως...
Οι τιμες? Τρομακτικες για τα σημερινα δεδομενα, εξευτελιστικες για τοτε, αφου ενας κορυφαιος προβολεας τοτε, στοιχιζε οσο ενα καλο σπιτι. Με βαση αυτα τα δεδομενα, κανεις δεν χανει, αφου τον προβολεα μου τον χαρηκα οσο τιποτε αλλο που εχω αγορασει και δεν μετανοιωνω ουτε στιγμη για την αγορα του. Το ιδιο και για την τηλεοραση. Για μενα εχουν κανει αποσβεση. Θα μου πειτε, αν τα εβαζα τα λεφτα αυτα στην τραπεζα, σημερα θα αγοραζα διθεσιο σπορ αυτοκινητο και μαζι εναν τριτσιπο DLP... Ναι, αλλα θα ειχα χασει 14 ολοκληρα χρονια απολαυσης που, οπως ξαναλεω, δεν τα αλλαζω. Ηταν μαγικα. Κι ας ηταν ακριβα...

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
31.161
Απάντηση: Αναμνησεις...

Πρώτα ήρθε ο Philips Monroe με 1760 ευρώ.
Μετά ο επσον TW200 με 2070ευρώ και μετά ο TW 600 με 1530 ευρώ.
Ο Infocus SP5000 με 1000 ευρώ (κοψοχρονιά) για το μαγαζί
Ο επσον TW1000 με 2400 ευρώ και πρόσφατα ο σονυ τοπάζ με 1260 ευρώ στο μαγαζί.
Κάποτε ήθελα και λαμπάτο CRT αλλά τα λεφτά ήταν πολλά.

Τι να πει κανείς όμως. Όταν σκέφτομαι τα Laserdisc που αγόρασα με μέσο όρο 18000 δρχ το ένα, μια μικρή περιουσία δηλαδή για κάτι που δεν κράτησε πολύ.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.483
Members
38.705
Νεότερο μέλος
jimacid