Αντιστασεις non inductive

Reaction score
9
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αντιστασεις non inductive

0,009V:0.22R βγαινει γυρω στα 40mA
Καλημερα σε ολους, καλη συνεχεια!
Βρε λεβεντες, επανερχομαι στο θεμα γιατι δεν μπορω να καταλαβω κατι:
Τι μπορει να συνβαινει, και ενω ο σχεδιαστης του ενισχυτη συστηνει ρευμα ηρεμιας 100mA, και εναλλακτικα μετρωντας την πτωση τασης στα ακρα μιας αντιστασης εκπομπου, αυτη να πρεπει να ειναι 9mV, αυτο να αντιστοιχει πρακτικα σε ενα ρευμα 40mA, και οταν προσπαθω να ρυθμισω το ρευμα στα 100mA, να ζεσταινεται πολυ μετα απο 2-3 λεπτα, και με τασεις να ανεβαινει συνεχως, τοσο που μου δημιουργει την εντυπωση οτι αν συνεχισω θα καουν τα εξοδου.
Να υποθεσω οτι ειναι τυπογραφικο λαθος τα 100 mA, η συμβεινει κατι αλλο;
Υπαρχει περιπτωση αυτο να συμβαινει αν ο ενισχυτης ταλαντωνει;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.552
Όταν μετράς στη μία αντίσταση 9mV, και αντίστοιχα ρεύμα 0,033 Α στο κάθε τρανζίστορ, επί τρία που είναι τα τρανζίστορ εξόδου της κάθε πλευράς έχεις τα 100 mΑ του σχεδιαστή.

Reaction score
9
Απάντηση: Re: Αντιστασεις non inductive

Όταν μετράς στη μία αντίσταση 9mV, και αντίστοιχα ρεύμα 0,033 Α στο κάθε τρανζίστορ, επί τρία που είναι τα τρανζίστορ εξόδου της κάθε πλευράς έχεις τα 100 mΑ του σχεδιαστή.
Καλημερα,
Εγω ομως προσπαθω να ρυθμισω το ρευμα με το αμπερομετρο συνδεδεμενο εν σειρα στο θετικο rail της τροφοδοσιας.
Δεν ειναι ουτως η αλλως το συνολικο ρευμα ηρεμιας;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.552
Re: Απάντηση: Re: Αντιστασεις non inductive

Καλημερα,
Εγω ομως προσπαθω να ρυθμισω το ρευμα με το αμπερομετρο συνδεδεμενο εν σειρα στο θετικο rail της τροφοδοσιας.
Δεν ειναι ουτως η αλλως το συνολικο ρευμα ηρεμιας;
Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει με τον ενισχυτή κλειστό να αφαιρέσεις το καλώδιο της θετικής τροφοδοσίας και να το αντικαταστήσεις με το αμπερόμετρο.
Μετά ανάβεις τον ενισχυτή, περιμένεις λίγα λεπτά να σταθεροποιηθεί θερμικά και μετράς το ρεύμα ηρεμίας.

Reaction score
9

Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει με τον ενισχυτή κλειστό να αφαιρέσεις το καλώδιο της θετικής τροφοδοσίας και να το αντικαταστήσεις με το αμπερόμετρο.
Μετά ανάβεις τον ενισχυτή, περιμένεις λίγα λεπτά να σταθεροποιηθεί θερμικά και μετράς το ρεύμα ηρεμίας.
Aυτο ακριβως εχω κανει, το εχω συνδεσει σε σειρα.
Για την ακριβεια εχω ξεβιδωσει το καλωδιο της θετικης τροφοδοσιας πανω απο τους ηλεκτρολυτικους, και εχω παρεμβαλει το αμπερομετρο, συνδεοντας τον εναν ακροδεκτη στον ηλεκτρολυτικο, και τον αλλον στο ξεβιδωμενο καλωδιο.
Αλλα ενω πανω στην αντισταση 0,27R μου δειχνει 9mV πτωση τασης (μετρωντας με αλλο οργανο), το ρευμα στο μιλιαμπερομετρο δειχνει κατω απο 10mA:111:
Oταν προσπαθω να το ανεβασω απο το τριμμερ, μετα τα 50mA αρχιζει να ανεβαινει μονο του και να ζεσταινεται η ψυκτρα, οποτε αναγκαζομαι να το κρατησω χαμηλα κατεβαζοντας το απο το τριμμερ, γιατι μου δινει την εντυπωση οτι θα παρει φωτια η Καλαμαρια...:138:

Ολα αυτα εχοντας αφησει τον ενισχυτη καμια ωρα σε λειτουργια για να πιασει την θερμοκρασια του.

GF

Reaction score
27

Αλλα ενω πανω στην αντισταση 0,27R μου δειχνει 9mV πτωση τασης (μετρωντας με αλλο οργανο), το ρευμα στο μιλιαμπερομετρο δειχνει κατω απο 10mA:111:
Αυτο μου λεει οτι η καποιο προβλημα εχει το μιλιαμπερομετρο σου η δεν το εχεις στην σωστη κλιμακα.

Reaction score
9

Αυτο μου λεει οτι η καποιο προβλημα εχει το μιλιαμπερομετρο σου η δεν το εχεις στην σωστη κλιμακα.
Πολυ σωστη σκεψη, και εμενα το μυαλο μου εκει αρχικα πηγε, αλλα τo εχω συγκρινει με αλλο πολυμετρο για τις ιδιες συνθηκες, καθως και μετρωντας το ρευμα μιας αντιστασης 1% με ταση 12v σταθεροποιημενη.
Η κλιμακα του πολυμετρου ειναι στα 200 mA:133:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.552
Αλλάζεις τη θέση των ακροδεκτών επάνω στο πολύμετρο όταν είναι να μετρήσεις ρεύμα?
Σε κάποια πολύμετρα αυτό είναι απαραίτητο μόνο σε μεγάλη κλίμακα (10Α) και σε κάποια και σε μικρότερη.

Πάντως μετρώντας με αυτό το τρόπο συμπεριλαμβάνεις και το ρεύμα των πρώτων σταδίων και όχι μόνο των εξόδου που αυτό είναι το ρεύμα ηρεμίας.

Reaction score
9

Αλλάζεις τη θέση των ακροδεκτών επάνω στο πολύμετρο όταν είναι να μετρήσεις ρεύμα?
Σε κάποια πολύμετρα αυτό είναι απαραίτητο μόνο σε μεγάλη κλίμακα (10Α) και σε κάποια και σε μικρότερη.

Πάντως μετρώντας με αυτό το τρόπο συμπεριλαμβάνεις και το ρεύμα των πρώτων σταδίων και όχι μόνο των εξόδου που αυτό είναι το ρεύμα ηρεμίας.
Ναι παντα, εμενα εχει και ξεχωριστη θεση για μεχρι 20Α,
καθως και γενικα για αμπερ.

Να ειναι τοσο μεγαλο το ρευμα των προηγουμενων σταδιων που αλλαζει τοσο πολυ την τιμη;
Τωρα βεβαια θα μου πεις διαλεγουμε τον πιο ακριβη τροπο μετρησης, αρα μονο πανω στην αντισταση εκπομπου ετσι;
Σε αυτην την περιπτωση τωρα, (φανταζομαι λογω διαφορετικου hfe) οταν σε μια αντισταση παιρνω 9mV σε καποια αλλη παιρνω 2mV!
Ποια μετρηση ειναι προτιμοτερη, η μεγαλυτερη η η μικροτερη;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.552
Re: Απάντηση: Re: Αντιστασεις non inductive

Ναι παντα, εμενα εχει και ξεχωριστη θεση για μεχρι 20Α,
καθως και γενικα για αμπερ.

Να ειναι τοσο μεγαλο το ρευμα των προηγουμενων σταδιων που αλλαζει τοσο πολυ την τιμη;
Τωρα βεβαια θα μου πεις διαλεγουμε τον πιο ακριβη τροπο μετρησης, αρα μονο πανω στην αντισταση εκπομπου ετσι;
Σε αυτην την περιπτωση τωρα, (φανταζομαι λογω διαφορετικου hfe) οταν σε μια αντισταση παιρνω 9mV σε καποια αλλη παιρνω 2mV!
Ποια μετρηση ειναι προτιμοτερη, η μεγαλυτερη η η μικροτερη;
Το 9 με το 2 είναι τεράστια διαφορά.
Να έλεγες 9 και 8,95 το καταλαβαίνω.

Reaction score
9

Το 9 με το 2 είναι τεράστια διαφορά.
Να έλεγες 9 και 8,95 το καταλαβαίνω.
Τα περισσοτερα ειναι μεταξυ 9 και 6,5.
Μονο ενα ειναι στο 2+
Σωστα κατα την γνωμη σου το αποδιδω στο hfe?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.552
Και το 6,5 είναι μεγάλη διαφορά. Για το 2 δεν το συζητάω καν.
Κάτι έχει φύγει. Μήπως η αντίσταση των 100 Ω στη βάση έχει ψυχρή κόλληση?

Τα τρανζίστορ εξόδου είναι καλής ποιότητας?

Reaction score
9

Και το 6,5 είναι μεγάλη διαφορά. Για το 2 δεν το συζητάω καν.
Κάτι έχει φύγει. Μήπως η αντίσταση των 100 Ω στη βάση έχει ψυχρή κόλληση?

Τα τρανζίστορ εξόδου είναι καλής ποιότητας?
Πριν τα κολλησω, τα ειχα μετρησει και τα ειχα κατηγοριοποιησει με το hfe meter του πολυμετρου.
Σε τιμες απο 70 ως 85 περιπου μοναδες.
Τις 100Ω τις εχω αλλαξει προσφατα με kiwawe.
Να το ξαναδω για ψυχρη.
Λεγοντας καλα τρανζιστορ τι εννοεις;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.552
Εννοώ από αξιόπιστη και σοβαρή πηγή γιατί κυκλοφορούν πολλές <<μαϊμουδιές>> στην αγορά με απαράδεκτες ανοχές.

Reaction score
9

Εννοώ από αξιόπιστη και σοβαρή πηγή γιατί κυκλοφορούν πολλές <<μαϊμουδιές>> στην αγορά με απαράδεκτες ανοχές.
Ας πουμε onsemi?
Τα ειχα βρει στα καταστηματα στην λιανικη απο το 99.
Απλα ειχα παρει αρκετα για τα ταιριασματα.
Εχεις καποια προταση για να βρω ει δυνατον ταιριασμενα;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.552
Δυστυχώς όχι.
Αυτό που έκανες με το ταίριασμα μια χαρά είναι αλλά πάλι δεν δικαιολογείται τόσο μεγάλη διαφορά ρεύματος από τρανζίστορ σε τρανζίστορ.

Reaction score
9

Δυστυχώς όχι.
Αυτό που έκανες με το ταίριασμα μια χαρά είναι αλλά πάλι δεν δικαιολογείται τόσο μεγάλη διαφορά ρεύματος από τρανζίστορ σε τρανζίστορ.
Θα μετρησω μια μια τις 100 και 0.27R μηπως...
Μετα δεν εμεινε και τιποτε αλλο

Reaction score
9
Απάντηση: Αντιστασεις non inductive

Οπως και να εχει σε ευχαριστω για αλλη μια φορα για τον χρονο, και την υπομονη σου, οπως και ολους τους φιλους που απαντησαν:615:

Reaction score
9
Απάντηση: Αντιστασεις non inductive

Το λοιπον, επανερχομαι!
Στο μεσοδιαστημα, κατι με ετρωγε, και ανοιξα τον ενισχυτη να δω γιατι αυτη η τιμη στο συγκεκριμενο τρανζιστορ.
Προσεξα λοιπον οτι ηταν το μονο στην παραλληλια που ηταν αλλου τυπου.
Σε μεταγενεστερο τευχος το ελεκτορ ειχε επισημανει οτι απο την παραγωγη τους,ολη η σειρα bd911/912 παρουσιαζε μεγαλες διακυμανσεις στο hfe, και προτεινε τα αντιστοιχα bdt95/96.
Eγω λοιπον ειχα αλλαξει μονο το συγκεκριμενο (bdt95 αντι για bd911)
Ευτυχως ειχα την "κακια συνηθεια να γραφω την τιμη του hfe που ειχα μετρησει, και οταν το εβγαλα ειδα οτι απειχε αρκετα απο τα αλλα.(75/95)
Το αντικατεστησα λοιπον με ενα bd911 (ειχα παρει αρκετα οταν τον ειχα μονταρει) ιδιου hfe, και οι ταση εγινε πιο συγκρισημη.
Αυτη την στιγμη μετραω για το μεν αριστερο καναλι - 5,5 / 9 / 5,9 / 7,7 / 7,4 / 6,7 - και για το δεξι καναλι 5,6 / 6 / 7,7 / 5,6 / 5,7 / 9.
Αληθεια μιας και εχουν κατασκευαστει απο τοτε πολυ ισχυροτερα τρανζιστορ, δεν θα μπορουσαν να αντικατασταθουν απο 1+1 σε καθε καναλι, χωρις θυσιες στην γραμμικοτητα;;;
Εχει η shanken ας πουμε βγαλει κατι τουβλα!
Αληθεια θα μπορουσαν να αντικατασταθουν με καποια με καλυτερη θερμικη συμπεριφορα;

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.433
Members
38.696
Νεότερο μέλος
NikosTs