Αντλία θερμότητας ή καυστήρας πέλετ;


Μηνύματα
2.458
Reaction score
1.719
Ο πρωθυπουργός μας δήλωσε στην ΔΕΘ ότι το πετρέλαιο θα πέσει 30%.
Οπότε βάλτε καυστήρες πετρελαίου !!!
:D :D
Δε τους βγάλαμε και καθόλου! Απλά τους έχουμε και...ξεκουράζονται!

Εγώ περιμένω τον Τσίπρα να βγει και να πάει το πετρέλαιο στα 40 λεπτά, γι'αυτό δεν τον έχω βγάλει τον πετρελαιο-φαταούλα.

:lolsign:
 

Μηνύματα
42
Reaction score
3
Υπάρχουν αντλίες που δουλεύουν σε μονοφασικο ρεύμα οπως η δική μου. Ειναι ψύξης θέρμανσης και την εχω σε μια ασφάλεια κινησης σε μονοφασικο ρεύμα! Υπάρχουν αντλίες split οπου εχουν μεσα εξω μονάδες , υπάρχουν και αντλίες monoblock οπου ειναι μονο ενα εξωτερικό σώμα! Τοποθετείτε κανονικά σε μπαλκόνι, δεν συντονίζει ο θόρυβος ειναι τόσο λίγα db όσο μια μονάδα a/c.

Όσοι εχουν φυσικο αέριο αντί για ρεύμα μπορούν να βάλουν αντλία φυσικού αερίου.

30% ο πρωθυπουργός μας ανέφερε οτι θα γινει σε κρυες περιοχές και μεσα απο τις εποδοτησεις.
 

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Μηνύματα
30.187
Reaction score
27.663
Μη βιάζεστε βρε παιδιά, περιμένετε λίγο.
Όπου νάναι θα βγει ο συριζα και θα δίνει το πετρέλαιο στο κοστολόγιο.
Ούτε φόρους ούτε τίποτα.
 

Μηνύματα
49
Reaction score
7
Κατι δεν παει καλα στους υπολογισμους μου. 30 kw την ημερα παραπανω σημαινει το μηνα 900 kw το τετραμηνο 3.600 kw. Το θεωρω υπερβολικο πολυ. Εδω μικτα θα πληρωσεις με 0,25 την κιλοβατωρα χωρις να υπολογισουμε την υπολοιπη καταναλωση (στην δικη μου περιπτωση περιπου 1200 kw). Δηλαδη ο λογαριασμος της ΔΕΗ στο τετραμηνο θα ερθει περιπου 1200 ευρω (εδω δεν κολαει αυτο που γραφεις για 90 ευρω το μηνα).
Δεν σου κρυβω οτι σημερα το πρωι που πηρα τηλ στην εταιρια και ρωτησα τον πωλητη, να μου πει χονδρικως ποση καταναλωση θα εχω το τετραμηνο, απο το μηχανημα, μου ειπε περιπου 3.000 kw. Βεβαια ειπε οτι αν δεν το δει το σπιτι καποιος της εταιριας να κανει καποια εκτιμηση με βαση τα δεδομενα μου, ο υπολογισμος του μπορει να εχει και μεγαλη αποκλιση. Ομως πιστευω και στα μισα να πεσω οτι ειναι πολυ σαν καταναλωση.
][/QUOTE]


Έχεις δίκαιο. Ξανακοίταξα τα αρχεία μου είναι λιγότερα αν και πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι τα μισά ίσως και περισσότερα KW είναι νυχτερινό μιας και τότε ζητάμε από την αντλία μεγαλύτερη θερμοκρασία προσαγωγής.
Παραθέτω και ορισμένα από τα αρχεία που έχω κρατήσει σε εφαρμογή στο κινητό μου.
Mobogenie_20140911_212345.png


Mobogenie_20140911_211801.png


Mobogenie_20140911_211933.png

Mobogenie_20140911_211953.png



Και κάποιες εξηγήσεις. Όπου κόκκινο είναι με την αντλία. οι κεφαλίδες δείχνουν νυχτερινό και κανονικό.
 


Μηνύματα
49
Reaction score
7
Χειροκίνητα καταχωρω κατά διαστήματα μετρήσεις και το πρόγραμμά βγάζει μεσους ορους.
 

Μηνύματα
4.867
Reaction score
3.925
Δηλαδη χονδρικως στο διαστημα Γεναρης - Μαρτης ποσες κιλαβατορες καταναλωσες με τις αντλιες να δουλευουν. Εχεις τροπο να βγαζεις μονο την καταναλωση αντλιας?
 

Μηνύματα
4.867
Reaction score
3.925
Την Δευτερα το πρωι θα περασει τεχνικος να υπολογισει τι ειδους καλοροφιρερ θα χρειαστω, κι επισης θα με υπολογισει στο περιπου το τι καταναλωση θα εχω με την αντλια θερμανσης που μου προτεινουν. Με προβληματιζει το γεγονος οτι θα εχω μονο θερμανση. Δυστυχως με αντλια που δουλευει ζεστο κρυο το κοστολογιο ανεβαινει πολυ και μαλλον θα μεινω στα κλιματιστικα οσον αφορα το καλοκαιρι. Αυτα τα fan coil τι παραπανω κανουν απο ενα καλοριφερ? Μηπως ειναι κατι που πρεπει να κοιταξω γιατι δεν καταλαβαινω τι ακριβως κανουν.
 

Μηνύματα
30
Reaction score
8
Τα fan coil είναι εναλλάλτες θερμότητας. Έχουν μέσα ένα στοιχείο νερού και ανεμιστήρα. Υπάρχουν δαπέδου και οροφής.
Πλεονεκτήματα:
Έχουν μεγάλη ισχύ και θερμαντική και ψυκτική ικανότητα για το μέγεθός τους.
Θερμαίνουν και ψύχουν πολύ γρήγορα τον χώρο.
Έαν θέλεις ψύξη θα είναι απαραίτητα.
Μπορούν να αποδίδουν με νερό θέρμανσης χαμηλών θερμοκρασιών (μεγάλο πλεονέκτη για τις αντλίες)
Μειονεκτήματα:
Κόστος
Θόρυβος λόγω του ανεμιστήρα. Όσο πιο παλιά είναι μαζεύει βρομιά ο ανεμιστήρα χάνει την ζυγοστάθμισή του και κουδουνάει.
Στην ψύξη θα πρέπει να συνδεθούν με αποχέτευση (όπως τα κλιματιστικά)

Συνήθως τα χρησημοποιούμε σε πολύ μεγάλα σαλόνια και επαγγελματικούς χώρους.
Εαν θέλεις και ψύξη θα πρέπει εκτός απο fan coil να αντικαταστήσεις και όλο το κύκλωμα των σωληνώσεων στο σπίτι με μονωμένο.
Η αντλία που βρήκες εκτός απο κινέζικη έχει τα παρακάτω μειονεκτήματα:
Δεν είναι inverter. Αυτό σημαίνει οτι έχει μειωμένη απόδοση και η απόδοσή της πέφτει παραπάνω (απο τις άλλες) όταν πέφτει η θερμοκρασία.
Για να λειτουργήσει σωστά θα πρέπει να βάλεις και δοχείο αδρανείας (περίπου 300~100lt) ανάλογα με τιο σπίτι.
Συνήθως η κινέζικες κάνουν τρελή φασαρία. Για διαμέρισμα δεν κάνουν με τίποτα.
Συνήθως είναι noname χωρίς σοβαρή αντιπροσωπεία. Ανταλλακτικά στο μέλλον δεν θα βρεις.
Δεν θα σουντην πρότεινα με τίποτα.
 

Μηνύματα
509
Reaction score
85
Σε σπίτι φίλου με κινέζικη αντλία θερμότητας όταν είχε σχετικά καλό καιρό ήταν μια χαρά. Για θερμοκρασία νερού 55 βαθμούς αντλία πάντα. Όταν έπεφτε η θερμοκρασία πολύ τότε η αντλία δεν μπορούσε να ανεβάσει την ίδια θερμοκρασία στο νερό. Είχα ρωτήσει και εγώ πέρυσι ένα μεγάλο μαγαζί το οποίο έφερνε και εισαγωγή μια κινέζικη και οι ίδιοι μου είχαν πει ότι ακόμα δεν την έβαζαν σε πελάτες αλλά μόνο σε δικούς τους για να τη δοκιμάσουν πρώτα και να μην έχουν προβλήματα...Θα περάσω μια βόλτα για να ρωτήσω και από Δευτέρα από περιέργεια.
 

Μηνύματα
4.867
Reaction score
3.925
Σημερα το πρωι περασε τεχνικος της εταιριας να δει τον χωρο μου και να κανει καποιες μετρησεις ουτως ωστε να μου κανει μια προταση σχετικα με τις σωληνωσεις και τα σωματα καλοριφερ που θα χρειαστω. Με την ευκαιρια λοιπον της ελευσης του, εκανα καποιες ερωτησεις σε προβληματισμους που γραφτηκαν εδω.

Το μηχανημα που προτιθεμαι ν αγορασω ειναι κινεζικο με κινητηρα TOSHIBA. Του ρωτησα λοιπον για ανταλλακτικα. Μου ειπε οτι μου δινουν 10 χρονια γραπτη εγγυηση για οτιδηποτε χαλασει. Στη συζητηση που καναμε μου ειπε οτι ναι μεν οι ιδιοι ειναι εισαγωγεις αλλα η συγκεκριμενη τεχνολογια δεν ειναι και κατι επαναστατικο οσον αφορα τα υλικα που που να μην βρισκεις ανταλλακτικα στο εμπορια σ αυτα που χαλανε. Συμφωνησε κι αυτος οτι σε λιγο χρονια οι τιμες στα συγκεκριμενα προιοντα θα πεσουν παρα πολυ και θα πλησιαζουν τα κλιματιστικα.

Για το ζεστο κρυο μου ειπε οτι εχουν μηχανημα με 2.500 ευρω + ΦΠΑ που θα μπορουσα να βαλω. Απλα δεν μου το συνεστησε για την περιπτωση μου. Αν εβαζα ενδοδαπεδια σωματα τοτε ναι, αλλα απο την στιγμη που θα εχω εξωτερικα σωματα μου προτεινε να μεινω στα κλιματιστικα που ηδη εχω. Να προσθεσω εδω οτι σε μια ενδεχομενη επιλογη ζεστου κρυου μη ενδοδαπεδιου θα εχω αρκετα επιπροσθετα εξοδα που αφορουν και τις μοναδες των σωματων των καλοριφερ. Αρα στην περιπτωση μου μενω μονο στο ζεστο.

Μιλησαμε επισης για τις χαμηλες θερμοκρασιες. Κι εδω η τεχνολογια θυμιζει τα κλιματιστικα. Δηλαδη οταν η θερμοκρασια πεφτει κατω απο το μηδεν (-5 πχ) τοτε το μηχανημα χρειαζεται μια βοηθεια και μπορει για μια δυο ωρες να τραβηξει απο το ηλεκτρικο. Αυτο δεν ειναι κατι το τραγικο. Ουτως η αλλως οι μερες που η θερμοκρασια πεφτει κατω του μεδενος ειναι πολυ λιγες.

Τον ρωτησα επισης για το INVERTER. Το μηχανημα που κοστιζει 500 ευρω παραπανω (και βγαζει ζεστο κρυο) ειναι INVERTER. Επειδη εχω κανει θερμομονωση μου ειπε οτι δεν θα κεερδισω κατι σημαντικο. Στην ουσια το μπαλακι το εριξε σε μενα. ΑΠλα μου ειπε οτι αν ηταν ο ιδιος στη θεση μου θα προτιμουσε το on of και οχι το INVERTER. Εδω πραγματικα ειμαι ακομη προβληματισμενος.

Αρα τελικως περιμενω να μου στειλει και γραπτως την προσφορα του και κατα πασα πιθανοτητα θα προχωρησω στην αγορα αντλιας θερμανσης. Σημειωτεον χοντρικα για τον χωρο μου (μονοκατοικια 100 τμ) μου ειπε οτι οι σωληνωσεις με 5 καλοριφερ + της τουαλετας θα ειναι στα 1200-1300 ευρω περιπου.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.818
Reaction score
40.984
πάρε inverter...μην ακούς παπαριές, και αν δεν δουλεύεις το κρύο δεν πειράζει, ποτέ δεν ξέρεις ίσως μετά από 2-3 χρόνια να μπορείς και να θέλεις να αλλάξεις τα σώματα, μόνο αυτά θα θέλουν αλλαγή σε fan coils και μια σωληνίτσα για αποχέτευση, οπότε όπου σκεφτείς να τα βάλεις έχει και στο μυαλό σου πιθανή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος εκεί κοντά και διέξοδο της αποχέτευσης.
 

Μηνύματα
42
Reaction score
3
Εννοείτε inverter! Πάρε κατι καλο και που θα το χρειαστείς, γιατι του χρόνου δεν ξαναδινεις τα ίδια συν κατι παραπανω σε χρήματα οπως και να χει
 

Μηνύματα
14.877
Reaction score
20.422
για να πετύχει η εγκατάσταση (γιατί πολλές έχουν αποτύχει πανιγυρικά)

α) σωστή μελέτη απωλειών με τα υπάρχοντα υλικά (κουφώματα τοίχους μονώσεις κλπ) με αναφορά τις συνθήκες της περιοχής και την απαίτηση εσωτερικής θερμοκρασίας. αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί απο κει θα αποφασιστεί το μέγεθος της αντλίας και τα σημεία λειτουργίας της. όλες οι αντλίες έχουν αποδίδουν διαφορετική ισχύ σε διάφορες εξωτερικές θερμοκρασίες άρα βάση μελέτης απωλειών για την περιοχή (άλλο διδιμότειχο , άλλο ηράκλειο, άλλο εκάλη, άλλο βούλα) στην ισχύ που θα προκύψει θα επιλεχθεί αντλία που αποδίδει αυτήν την ισχύ σε αυτές τις συνθήκες. οι όποιες ηλεκτρικές αντιστάσεις αν υπάρχουν δεν πρέπει να δουλεύουν πολλές μέρες - δεν έχει νόημα.

β) με τα αποτελέσματα της μελέτης ανα δωμάτιο βλέπεις τι σωματα υπάρχουν και υπολογίζεις για την ισχύ που χρειάζεσαι σε κάθε δωμάτιο την θερμοκρασία του νερού που απαιτείται. αν αυτή υπερβαίνει τους 55 βαθμούς αντί να επιλέξεις αντλία υψηλών θερμοκρασιών (που είναι μια χαζομάρα και μισή - ακριβότερη και με χειρότερα cop) , μετακομίζεις σώματα από τα μεγάλα δωμάτια στα μικρά και αντικαθιστάς 2-3 το πολύ με μεγαλύτερα (πχ πας του σαλονιου που είναι μεγαλύτερα στις κρεβατοκάμαρες και στο σαλόνι βάζεις ακόμη μεγαλύτερα η fancoils ) ώστε να ρίξεις την μεγιστη θερμοκρασία χαμηλότερα απο τους 55βαθμούς.
αυτό θα σε βοηθήσει να επιλέξεις μικρότερη και αποδοτικότερη αντλία που θα δουλεύει σε πολύ καλύτερες συνθήκες με χαμηλότερη κατάναλωση.

γ) εγκαθιστάς καλό προγραμματιζόμενο θερμοστάτη χώρου και δεν τσιγγουνεύεσαι λεφτά σε αυτόν. δεν είναι απλά ενα set point. ενας σωστός διαφορικός θερμοστάτης με εβδομαδιαίο προγραμματισμό θα γλυτώσει πολλά λεφτά στη λειτουργία του. επίσης με καλό θερμοστάτη μπορείς να εκμεταλευτείς την λειτουργία σε νυχτερινό τιμολόγιο.

δ) επιλέγεις έμπειρο εγκαταστάτη με γνώσεις - όχι πωλητή στο carrefour - ώστε να ρυθμίσει σωστά τις παραμέτρους της εγκατάστασης - έχουν πολυ μεγάλη σημασία στην ημερίσια κατανάλωση.

για μάρκες , αυτή την εποχή οι hitachi είναι εξαιρετικές τόσο σε βαθμούς απόδοσης όσο και σε τιμές - αντλία για 100τμ σπίτι με 2000 την ξεχνάς , πεταμένα λεφτά χωρίς λόγο.
 

Μηνύματα
14.877
Reaction score
20.422
κάτσε τώρα το πιασα

δεν υπάρχει εγκατάσταση καλοριφέρ???

τότε χωρίς συζήτηση , αντλία χαμηλών θερμοκρασιών + fan coils και έχεις ψύξη θέρμανση και άριστη λειτουργία

εννοείται inverter αντλία άλλα έχε υπόψη σου ότι θα χρειαστείς και ένα buffer δοχείο με δύο κυκλοφορητές.

με fan coil ανα χώρο έχεις άριστη επιλογή θερμοκράσιας και ουσιαστικά θερμοστάτη ανα χώρο.

οι σωληνώσεις στα fancoil πρέπει να είναι μονωμένες ωστε το καλοκαίρι να μην συμπυκνώνουν υγρασία.

πρέπει να απευθυνθείς τουλάχιστον σε άλλους 2-3 εγκαταστάτες. θα είναι η διαφορά του να πληρώνεις 150 εύρω για θέρμανση στη σαιζον απο 500 (γιατί στις κακές εγκαταστάσεις παίζουν αυτές οι διακυμάνσεις)
 

Μηνύματα
4.867
Reaction score
3.925
Καλα τα λες με τα fan coils αλλα το κοστολογια εκτινασονται, αν ενα σωμα καλοριφερ κανει 50-70 ευρω τα fan coils κανουν 300 το ενα. Αν βαλουμε οτι το ινβερτερ θα ανεβασει το κοστολογιο 500 ευρω+ ΦΠΑ τοτε στο τελος με βλεπω να καταληγω σε καμμια ξυλοσομπα!
 

Μηνύματα
42
Reaction score
3
Καινουριο σώμα καλοριφέρ δεν νομιζω οτι εχει 50-70 ευρώ εκτός αν εχει 5-6 φέτες μονο. Ειναι λιγο ακριβότερα τα 15αρια απ όσο ξερω.
Παρόλα αυτα, αυτές τις μέρες θα βγάλω τα σώματα καλοριφέρ που εχω σπιτι ειναι 2-3 ετών μονο, αν καποιος θέλει να τα αγοράσει εφόσον του κάνουν σαν μεγεθος ας μου στείλει πμ.
 

Μηνύματα
14.877
Reaction score
20.422
για το μεγεθος του σωματος που μιλαμε (για να δουλευει η αντλια σε χαμηλες θερμοκρασιες ) με το κιλο να το παρεις , 150 θα δωσεις

παντως μην κολλας στον κινεζο, το κοστολογιο της εγκαταστασης σου θα ξεπερασει το 5χιλιαρο και η διαφορα με κατι πραγματικα καλο θα είναι αλλα 2000 τα οποια θα αποσβεστουν καταρχην στην λειτουργεια και κατα δευτερον στην απουσια προβληματων.

εγω στη θεση σου δηλαδη με τιποτα β εθνικη μηχανημα για κλιματισμο.

εκτος αυτου, αν ποτε στο μελλον χρειαστεις ψυξη και αγοράσεις κλιματιστικα επιπλεον , μπηκες μεσα με τα τσαρουχια.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.818
Reaction score
40.984
Εχω και εγω κατι σώματα στις αγγελιες κοψοχρονια δες αν σου κανουν, καινούργια είναι.
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.326
Μηνύματα
2.858.606
Members
37.895
Νεότερο μέλος
Mark Zappa
Top