Αξίζει ένας πρωτάρης να ασχοληθεί με το βινύλιο;

Reaction score
59
Κώστα Κόγια Μάλλον δεν θες να καταλάβεις. Ποιος είπε ότι για να έχεις βινύλια πρέπει να έχεις εμπειρίες ακουστικής μουσικής;;;
Κανένας!!!
Αυτό που είπα είναι ότι για να κρίνεις την αναπαραγώμενη μουσική θα πρέπει να έχεις εμπειρίες ακουστικής μουσικής, δηλαδή να ξέρεις πώς είναι στην πραγματικότητα, πως παίζει μια ορχήστρα κλπ και έχοντας αυτό ως αναφορά και μέτρο τότε θα κρίνεις ο,τιδήποτε αναλογικό ή ψηφιακό.
Γιαυτό και επιμένω ότι δεν νοείται φιλόμουσος και χομπίστας να μην έχει τέτοιες εμπειρίες.
Θεωρώ άκρως εξωφρενικό την εχθρότητα ορισμένων σε αυτή την άποψή μου.
Πώς θα κρίνεις τη σωστή αναπαραγωγή ενός πχ πιάνου αν δεν το ακούσεις ζωντανά ακουστικά; Φυσικά πχ βλέποντας τηλεόραση ξέρεις να ξεχωρίζεις ένα πιάνο από ένα βιολί, αλλά αυτό αρκεί όταν μιλάμε για υψηλή πιστότητα;
Ακόμη και στην *κακή* αίθουσα του Μεγάρου Θεσ/νίκης μπορείς να αποκτήσεις γνώση. Φαντάσου αν έχεις ακούσει και σε φημισμένες αίθουσες του εξωτερικού που είχα την τύχη πολλές φορές.
Βέβαια όταν η Θεσ/νίκη έχει μια τόσο *κακιά* αίθουσα, (συμπέρασμα ορισμένων που δεν πέρασαν ίσως ούτε από έξω απο το Μέγαρο) γιατί να πάμε, τί να ακούσουμε; ένα download στο κομπιούτερ παίζει καλύτερα!!!!! Λ.Σ.

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Αξίζει ένας πρωτάρης να ασχοληθεί με το βινύλιο;

Εκτός αυτού, τα βινύλια είναι όπως τα τζάνερα. Αναλογικά. Έχεις εκπομπή; Άντε κουβάλα. Άνοιξε μπαγαζέρα, κλείσε μπαγαζέρα, ανέβα σκάλες, ωχ η μέση μου. Τρώς μισό κιλό τζάνερα, ωχ το στομάχι μου. Ενώ με τα ψηφιακά είναι κύριος. Φοράς τη γραβάτα σου, πετάς και το φλασάκι στο τσεπάκι, και πας σαν άνθρωπος. Και μετά την εκπομπάρα σου μένει και όρεξις για ποτό. Όχι χαμαλίκι και μαλακίες. Τα βινύλιά μου μέσα...
lol

Εδω που τα λεμε θυμαμαι τον εαυτο μου γυρω στο 92 να κουβαλαει τους δισκους σε σακ-βουαγιαζ (sic) 90lt, γιατι τρεχαμε σε κατι σταθμους... αστα... απο Παρνηθα σε λυομενο μεχρι Ηλιουπολη σε υπογειο...
Αλλα μπαγαζερα ποτε! Ποσες ωρες εκανες εκπομπη?

Τωρα για το flashακι... μεγαλη εφευρεση...

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Απάντηση: Re: Αξίζει ένας πρωτάρης να ασχοληθεί με το βινύλιο;

Αυτή η "καραμέλα" (συνδυαζόμενη με το βινύλιο) κατάντησε ολίγον τι βαρετή.

Κοίτα και την κοπέλα...

της τά'πρηξες! :135::143::142:

Πω πω, είδατε τι έπαθε η κοπέλα από το πολύ jitter?

Reaction score
0
Απάντηση: Αξίζει ένας πρωτάρης να ασχοληθεί με το βινύλιο;

Προσοχή, ακολουθεί εμπρηστικό μήνυμα:
Δεν έχω παρακολουθήσει πλήρως τη συζήτηση, αλλά μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως δεν έχει ακόμα αντικρουστεί το επιχείρημα περί "εμπειρίας από live" ακολούθως:
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) που τα μικρόφωνα να έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξομοιώσουν την οπτική γωνία του κοινού, του ακροατή. Αντίθετα, τοποθετούνται πολύ κοντά στα όργανα, δημιουργώντας μια αφύσικη προοπτική του ήχου. Αυτό είναι κανόνας ακόμα και στις ηχογραφήσεις κλασικής (στα άλλα είδη δεν αναφέρομαι καν). Ως εκ τούτου, η οποιαδήποτε προσπάθεια σύγκρισης ενός μέσου με την πραγματικότητα καθίσταται ανέφικτη. Αυτός είναι και ένας λόγος που αρέσουν οι ενισχυτές λυχνίας, οι οποίοι αλλάζουν τη συχνοτική ισορροπία φέρνοντάς την κοντά σ' αυτήν της αίθουσας ακροάσεων. Γι' αυτό το λόγο ακόμα όσοι έχουν επιχειρήσει ν' ακούσουν ηχογραφημένη μουσική σε ανηχοικό θάλαμο απηύδησαν. Οι ανακλάσεις και η διάχυση του τυπικού δωματίου προσθέτουν την αντήχηση που λείπει από τα ηχογραφημένα όργανα και είναι το σημαντικότερο μέρος του ήχου του concert hall.

Reaction score
59

Δεν έχω παρακολουθήσει πλήρως τη συζήτηση, αλλά μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως δεν έχει ακόμα αντικρουστεί το επιχείρημα περί "εμπειρίας από live" ακολούθως:
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) που τα μικρόφωνα να έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξομοιώσουν την οπτική γωνία του κοινού, του ακροατή. Αντίθετα, τοποθετούνται πολύ κοντά στα όργανα, δημιουργώντας μια αφύσικη προοπτική του ήχου. Αυτό είναι κανόνας ακόμα και στις ηχογραφήσεις κλασικής (στα άλλα είδη δεν αναφέρομαι καν). Ως εκ τούτου, η οποιαδήποτε προσπάθεια σύγκρισης ενός μέσου με την πραγματικότητα καθίσταται ανέφικτη. Αυτός είναι και ένας λόγος που αρέσουν οι ενισχυτές λυχνίας, οι οποίοι αλλάζουν τη συχνοτική ισορροπία φέρνοντάς την κοντά σ' αυτήν της αίθουσας ακροάσεων. Γι' αυτό το λόγο ακόμα όσοι έχουν επιχειρήσει ν' ακούσουν ηχογραφημένη μουσική σε ανηχοικό θάλαμο απηύδησαν. Οι ανακλάσεις και η διάχυση του τυπικού δωματίου προσθέτουν την αντήχηση που λείπει από τα ηχογραφημένα όργανα και είναι το σημαντικότερο μέρος του ήχου του concert hall.
Δεν γινόταν παλια έτσι οι ηχογραφήσεις αλλά με 2 ή τρία μικρόφωνα, δικάναλα ή τρικάναλα. Ακόμη και στην περίπτωση προσθήκης κάποιων επιπλέον βοηθητικών μικροφωνων αυτό δεν καταργούσε τα 2 βασικά μικρόφωνα που ηχογραφούσαν από απόσταση (κατόπιν δοκιμών) και έπιαναν τα όργανα αλλά και τον χώρο στον οποίο έπαιζαν. Υπάρχουν αναρίθμητοι τέτοιοι δίσκοι. Λ.Σ.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.003
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: To Be or not to Be

Αλλιώς ζει το ένα και αλλιώς το άλλο. Λ.Σ.
Φίλε μου,ας μην απαρνιόμαστε τις έμμονες ιδέες μας...Είναι αυτές που ζουν διαχρονικά όπως αποδεικνύεται...:612:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.003
Απάντηση: Re: Κοντά στο νου η...απόγνωση;

Κανονικα , με τετοιο υφος απαντησης, δεν θα επρεπε να σας απαντησω καν... αλλα τι να κανεις λιγο η ζεστη λιγο οι καφεδες... σας απαντω...
Για το αν διαβαζω απο την αρχη ή οχι ολο το νημα δεν το ξερετε και γιαυτο το λογο δεν σας επιτρεπω να εχετε γνωμη απεναντι μου επ'αυτου.
Για να εκφερει καποιος γνωμη καλον ειναι να εχει καποια γνωση, πραγμα που εσεις δυστυχως δεν εχετε (οπως και εγω φυσικα γιαυτο και το διαβαζω το thread).
Αλλα, δυστυχως, στην χωρα αυτη ειδικα, οι γνωμες ειναι σαν... ολοι εχουν μια, ακομα και αυτοι που δεν εχουν τεχνικα την παραμικρη ιδεα απο το αντικειμενο.
Και δεν ειναι οτι δεν εχουν ιδεα και κρατανε την οποια γνωμη τους για τον εαυτο τους αλλα την δημοσιευουν κι απο πανω...
(Αυτα οσον αφορα την "παρατηρηση" για το οτι δεν εγραψα τη γνωμη μου).
Τωρα οσον αφορα τους κωδικες επικοινωνιας και ολα τα υπολοιπα που ειπατε... δεν εχω να πω τιποτα...
(χαιρομαι που αυτο ανακυρησετε εαυτον ποιητη, τραγουδιστη, λογοτεχνη και... hi-endα αλλα ολους τους αλλους τιτλους, εκτος απο το hi-endας βεβαιως, τους δινουν οι αλλοι και οχι μονοι μας στον εαυτο μας, αλλιως και εγω μπορω να λεω οτι γραφω καλυτερα απο τον Dylan Thomas και αλλα τετοια...αλλα που τετοια τυχη...)
Ασ'το πιστολάκι,Λάκη,Λάκη,Λάκη...:612:
[reliops=Kylie Minogue - I Should Be So Lucky][youtube]_Mg8m49vSM8[/youtube][/reliops]

:612:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.003
Απάντηση: Re: Απάντηση: Τα λουλούδια στην κυρία από...μένα

:143::143:
Τα...ρέστα πού τ'αφήνουνε αλήθεια;Ή μήπως τα παίρνουνε μαζί τους;
:612:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.003
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Καυγάς γιά το βινύλιο στο μέρος το ανήλιο

:105: Έτσι έτσι
Έτσι...αλλιώς...αλλιώτικα...Αυτά τα ίδια κι άλλα...:105:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Δεν είμαστε καλά. Τί εμπάθεια!!! Σε ποιον απευθύνεσαι; Μήπως κοιτάζεσαι στον καθρέφτη όταν τα γράφεις.Λ.Σ.
Όπως πάντα... άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. :114::114:

Λουκά, δυστυχώς ή ευτυχώς είσαι ο ορισμός του "όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια". :126:

...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.877
Απάντηση: Re: Αξίζει ένας πρωτάρης να ασχοληθεί με το βινύλιο;

Όπως πάντα... άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Λουκά, δυστυχώς ή ευτυχώς είσαι ο ορισμός του "όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια".

...
Λουκάς: και στην κορφή... κανέλα.

Reaction score
0

Το ίδιο περίπου αναρωτήθηκα και εγώ 300 post πριν αλλά...
Πως είναι δυνατόν να συγκρίνουμε μια ηχογράφηση με την ζωντανή μουσική από τη στιγμή που στην ηχογράφηση υπεισέρχονται του κόσμου οι αλλοιώσεις, η "άποψη" του ηχολήπτη και γίνετε υπό συνθήκες άγνωστες ως επί το πλείστον για τον τελικό ακροατή που θα την αγοράσει σε οποιοδήποτε μέσο!!!
Κάπου διάβασα ότι αν έχεις ακούσει ζωντανά ένα πιάνο τότε ξέρεις πως ακούγετε και έχεις άποψη για να το κρίνεις σε μια ηχογράφηση.
Από πιάνα δεν ξέρω, το ομολογώ, αλλά όλες οι κιθάρες ίδιες δεν ακούγονται, και το που παίζουν (σε τι χώρο) αλλά και το πως ηχογραφούνται (θέση μικροφώνου αλλά και ποιότητά του) στα αυτιά μου τις κάνουν να έχουν μεγάλες διαφορές!!

Reaction score
1.213

Κάπου διάβασα ότι αν έχεις ακούσει ζωντανά ένα πιάνο τότε ξέρεις πως ακούγετε και έχεις άποψη για να το κρίνεις σε μια ηχογράφηση.

Nαι σιγουρα.....:138:

Φευγουν δηλαδη απο το μεγαρο παρεα ενας πανελακιας , ενας κορνακιας , ενας μονιτορακιας , ενας χομεσινεμακιας ...και πανε σπιτι τους να κρινουν αν αυτο που ακουσαν μερικες ωρες πριν ειναι σαν αυτο που ακουν στο δισκο η στο cd.

Kαι αφου βρισκουν τις διαφορες.....αλλαζουν ενα καλωδιο ρευματος ...και ακουν πραγματα που δεν ειχαν ξανακουσει...

...για να μην σου πω οτι ακουν και ολη τους την δισκοθηκη απο την αρχη......:138:

Reaction score
8

Nαι σιγουρα.....:138:

Φευγουν δηλαδη απο το μεγαρο παρεα ενας πανελακιας , ενας κορνακιας , ενας μονιτορακιας , ενας χομεσινεμακιας ...και πανε σπιτι τους να κρινουν αν αυτο που ακουσαν μερικες ωρες πριν ειναι σαν αυτο που ακουν στο δισκο η στο cd.

Kαι αφου βρισκουν τις διαφορες.....αλλαζουν ενα καλωδιο ρευματος ...και ακουν πραγματα που δεν ειχαν ξανακουσει...

...για να μην σου πω οτι ακουν και ολη τους την δισκοθηκη απο την αρχη......:138:
Αντε απο δω ρε ξυπνιοπουλι. :138:

Απλα ο ανθρωπος λεει οτι θα πρεπει να εχεις πολλα μουσικα ακουσματα, δη, φυσικα, για να μπορεσεις να εκτιμησεις μια ηχογραφηση.

Και δεν εχει αδικο. :126:

Reaction score
8
Να σου δωσω ενα αλπο παραδειγμα.

Αν δεν δοκιμασεις και γευτεις, πολλων ειδων μακαροναδες, πως θα εκτιμησεις την καλλιτερη; :142::135::142:

Reaction score
1.213
Απάντηση: Re: Απάντηση: Αξίζει ένας πρωτάρης να ασχοληθεί με το βινύλιο;

Αντε απο δω ρε ξυπνιοπουλι. :138:

Απλα ο ανθρωπος λεει οτι θα πρεπει να εχεις πολλα μουσικα ακουσματα, δη, φυσικα, για να μπορεσεις να εκτιμησεις μια ηχογραφηση.

Τι να εκτιμησεις βρε Βασιλη.Αν εχεις πολλα ακουσματα , θα ξεχωριζεις το πιανο απο το βιολι ,το κλαρινο απο το ντεφι (αν το συστημα σου κιολας δεν εχει καμμια τρελη θολουρα ).Απο κει και περα τι να εκτιμησεις...οταν το καθε ηχοσυστημα πιθανοτατα μπορει να προσδωσει το δικο του ηχοχρωμα (τι ειπα ο φουστης...:138: ).
Τι να βρεις , τι μαρκα ειναι το πιανο ?

Tελωσπαντων δεν επιμενω..

Αμα καποιος μου βρει τα ''λαθη '' , ''τα βιτσια '' , ''την τεχνικη'' ενος ηχοληπτη απο ενα αρχειο flac (θα ελεγα δισκο βινυλιου αλλα το κανω απο κακια ) τοτε θα τον παραδεχθω.Επειδη ομως μπορει να κανει και λαθος θα πειστω αν μια ομαδα ακροατων βρουν τα παραπανω...και συμφωνησουν ολοι.

Reaction score
59
Να σου δωσω ενα αλπο παραδειγμα.

Αν δεν δοκιμασεις και γευτεις, πολλων ειδων μακαροναδες, πως θα εκτιμησεις την καλλιτερη; :142::135::142:
Για κάποιους δεν χρειαζεται να τις γευτούν, απλά θα προτιμήσουν την μακαρονάδα εκείνη που έχει καλές 'μετρήσεις'. Και αφού τις έχει, τότε θα πείσουν τον εαυτό τους ότι αυτή είναι η καλή και δεν θα μπουν στον *κόπο* να δοκιμάσουν και άλλες, ώστε να έχουν δική τους άποψη. Λ.Σ.

Reaction score
59
Φίλε meletov γιατί θα σου φανεί παράξενο αν κάποιοι μπορούν και ξεχωρίζουν πράγματα που πιθανόν εσύ ή άλλοι δεν μπορούν;
Εμένα δεν μου φαίνεται παράξενο αυτό που μπορούν άλλοι, αλλά εγω δεν μπορώ, γιατί δεν έχω την απαραίτητη γνώση ή εμπειρία.
Θα σε παρακαλούσα, επειδή δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε, αλλά είμαστε σύντροφοι σε αυτή τη λέσχη, να είσαι λίγο πιο προσεκτικός. Μην *παρασύρεσαι* από κάποιον διακομωδιτή. Αυτός μας περισσεύει. Νομίζω ότι έχουμε να μάθουμε όλοι από όλους και από σένα επίσης. Ελπίζω να καταλαβαίνεις. Λ.Σ.

Reaction score
8
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αξίζει ένας πρωτάρης να ασχοληθεί με το βινύλιο;

Τι να εκτιμησεις βρε Βασιλη.Αν εχεις πολλα ακουσματα , θα ξεχωριζεις το πιανο απο το βιολι ,το κλαρινο απο το ντεφι (αν το συστημα σου κιολας δεν εχει καμμια τρελη θολουρα ).Απο κει και περα τι να εκτιμησεις...οταν το καθε ηχοσυστημα πιθανοτατα μπορει να προσδωσει το δικο του ηχοχρωμα (τι ειπα ο φουστης...:138: ).
Τι να βρεις , τι μαρκα ειναι το πιανο ?

Tελωσπαντων δεν επιμενω..

Αμα καποιος μου βρει τα ''λαθη '' , ''τα βιτσια '' , ''την τεχνικη'' ενος ηχοληπτη απο ενα αρχειο flac (θα ελεγα δισκο βινυλιου αλλα το κανω απο κακια ) τοτε θα τον παραδεχθω.Επειδη ομως μπορει να κανει και λαθος θα πειστω αν μια ομαδα ακροατων βρουν τα παραπανω...και συμφωνησουν ολοι.
Μελετη,

Δεν υπαρχει λογος να βρει κανεις τι μαρκα ειναι το πιανο, η αν το βιολι ειναι Stradivarius.

Το ξερεις οτι υπαρχουν hiendαδες, οι οποιοι δεν μπορουν να διαχωρισουν το κλαρινετο απο το oboe;

Θα πρεπει λοιπον να εχει μια αποψη για το πως μπορει ενα βιολι να ακουγετε στο χωρο. Πως ενα section Α! βιολιων μπορει να ακουγετε σε μια αιθουσα.

Αν δεν εχει ακουσει κατι τετοιο, πως μπορει να εχει αποψη;

Συμφωνω, οτι για να ακουσεις μουσικη δεν σου χρειαζετε τιποτα απο αυτα.

Για να εχεις αποψη ομως ειναι αναγκαια.

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.860
Members
38.508
Νεότερο μέλος