Αξιολόγηση συσκευών

Μηνύματα
3.060
Reaction score
632
Για την αξιολόγηση συσκευών (προς αγορά ή που ήδη διαθέτετε) τι χρησιμοποιείτε περισσότερο;

α) Audiophile CDs επίδειξης όπως έχουν τα καταστήματα πώλησης ;
β) Κανονικά CDs του εμπορίου ;
γ) Αντιγραμμένα ή επανεγγράψιμα CDs ;

Θα ήθελα τις απόψεις σας, σχετικά με το ποια χρησιμοποιείτε για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας και τις ακουστικές εκτιμήσεις σας αν είναι δυνατόν.
 

Μηνύματα
385
Reaction score
7
Προσωπικά χρησιμοποιώ και από τα 3 είδη γιατί απλά και από τα 3 είδη ακούω και θέλω να συνδιάσω το "καλό" άκουσμα σε όλα.Δε θα με ενδιέφερε να έχω ένα σύστημα που να παίζει κορυφαία τα demo cd αλλά χάλια τα αντίγραφα πχ.
 

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Μηνύματα
8.978
Reaction score
894
Και τα 3 νομίζω είναι το καλύτερο..Δε δίνω τόσο σημασία στο είδος του cd όσο στα κομμάτια αυτά καθεαυτά. Χρησιμοποιώ δηλαδή κομμάτια που τα γνωρίζω και ξέρω πολύ καλά πως ακούγονται στο σύστημά μου - άσχετα αν προέρχονται απο γραμμένα cd ή cd αναφοράς. Έτσι μου είναι ευκολότερο να διαπιστώνω τις διαφορές στην απόδοση των μηχανημάτων.
 

Μηνύματα
67
Reaction score
6
Κυρίως χρησιμοποιώ το β και ακόμη περισσότερο το γ. Σπανίως το α. Πιστεύω ότι πρέπει να κρίνω ένα σύστημα με τη μουσική που ακούω συνήθως στο σπίτι μου. Εξ άλλου μια καλή ηχογράφηση παντού λίγο ως πολύ καλά θα ακούγεται. Το ζήτημα είναι πως θα ακούγονται οι συνήθεις ηχογραφήσεις.
 


Μηνύματα
774
Reaction score
246
Χρησιμοποιώ κυρίως cd-r επειδή τα περισσότερα cd που έχω είναι αντίγραφα. Απλά φροντίζω να ακούω κομμάτια που τα ξέρω καλύτερα από άλλα.
Οσο για τα βινύλια που λέει ο Χρήστος, εκεί χρησιμοποιώ γνήσια :lol:
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Περισσότερο τα α και β μάλλον είναι το καλύτερο μιας και το επίπεδο των αντιγραμένων cd δεν ξέρεις ποτέ πως είναι.
Από την άλλη υπάρχουν γνωστά cd "αναφοράς" με αντικειμενικά τις καλύτερες ηχογραφήσεις π.χ. cd της sheffield αλλά και άλλα πολλά. Γενικώς νομίζω όμως ότι ιδίως σε νέα μηχανήματα σημασία έχει το θέμα που ακούς να το έχεις ακούσει πάρα πολλές φορές (ακόμη κι αν δεν είναι η καλύτερη ηχογράφηση δηλαδή) στα δικά σου ή άλλα μηχανήματα έτσι ώστε να μπορείς να ακούσεις τις διαφορές.
Για πιο άγρια κόλπα, ροζ θόρυβοι, ντεσιμπελόμετρα κλπ κλπ κλπ
 

Μηνύματα
3.060
Reaction score
632
Σωστά! Γιατί όχι και στα βινύλια! Ειδικά σε καλές παραγωγές και ηχογραφήσεις , όπου δεν έχουμε έντονο θόρυβο επιφάνειας και μπορούμε να αξιολογήσουμε άνετα τις συσκευές μας.
 

Μηνύματα
815
Reaction score
968
Προσωπικα χρησιμοποιω CD του εμποριου.Πρωσπαθω βεβαια να ειναι καλες εγγραφες και να τα ακουω συχνα(με αλλα λογια να μου αρεσουν)
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Κατά την ταπεινή μου άποψη, τα κύρια σημεία όταν έχουμε να αξιολογήσουμε μία συσκευή είναι δύο

α) Πως ανταποκρίνετε στην αναπαραγωγή ΓΝΩΣΤΩΝ μας ηχογραφήσεων. Υπάρχει κάποια ηχογράφηση που να την γνωρίζετε απ' έξω (όταν λέμε απ' έξω εννοούμε όχι να μπορεί κάποιος να μουρμουρίζει την μελωδία αλλά να γνωρίζει πχ που μπαινουν τα κρουστά και με πόση δύναμη κλπ κλπ), ανεξαρτήτως είδους (ποπ ροκ κλασσικη)??? Εμπιστευτείτε τα αυτιά σας και απλά ακούστε το τι σας προσφέρει η υπο δοκιμή συσκευή. Το σωστό μηχάνημα θα πρέπει να την αναπαράγει και σωστά. Τώρα όσο πιο μεγάλο εύρος ήχων έχει αυτή η ηχογράφηση τόσο το καλύτερο...
Απλά διαφωνώ με την τακτική ορισμένων (αγγλικών κυρίως) περιοδικών ότι το τάδε ηχείο ή το τάδε μηχάνημα είναι καλό για κλασσική μουσική ή ότι το τάδε είναι καλό για ροκ. Ένα μηχάνημα είτε είναι καλό είτε δεν είναι...Δεν υπάρχουν "μερικως καλά μηχανήματα")

β) Πως ανταποκρίνετε η συσκευή στην αναπαραγωγή ακραίων ήχων. (π.χ. η εκπυρσοκρότηση ενός όπλου ή το κλείσιμο μιας μεταλλικής πόρτας κλπ κλπ)Όσο πιο αληφοθανής είναι μια τέτοια αναπαραγωγή τόσο κοντά θα είστε στην "ιδανική συσκευή". Υπαρχουν άπειρα test disk στην αγορά που περιέχουν τέτοιους ήχους. αγοράστε ένα από αυτά, και καντε το εργαλείο σας...

Της μόδας -κυρίως στο εξωτερικό- είναι τα λεγόμενα blind tests. Υπο αυστηρές συνθήκες , τόσο όσο αναφορά την σύσταση του πάνελ των ακροατών , αλλά και όσον αναφορά την διαδικασία τέλεσης του τέστ μπορεί να αποδωσει καλά αποτελέσματα. Απλά αν κάποια από αυτές τις δύο παραμέτρους μας "φύγει" από τον έλεγχο μας μπορεί τα αποτελέσματα να είναι γελοία...
 

Μηνύματα
3.060
Reaction score
632
Σπύρο,

στο α΄ σκέλος στη 2η παράγραφο του μηνύματός σου θέλω να προσθέσω το εξής. Πολλά βρετανικά consumer ηχεία έχουν μια τόνωση στην απόκριση των πρίμων και γι' αυτό μάλλον λένε ότι το τάδε ηχείο είναι για ροκ και το δείνα για κλασική μουσική, επειδή σε ρυθμικά κομμάτια με έντονο υψίσυχνο περιεχόμενο το α΄ ηχείο ακούγεται πιο εντυπωσιακό και τονίζει την επιθετική φωνή του ροκ τραγουδιστή και το παίξιμο των οργάνων,άσχετα αν αυτό αργότερα μπορεί να γίνει κουραστικό.

Επιπλέον, μην ξεχνάς και τα αγγλικά σπίτια είναι διαφορετικά από τα ελληνικά σε υλικά κατασκευής , έπιπλα, χώρους κ.λ.π. οπότε ένα αγγλικό ηχείο μπορεί ν' ακούγεται πολύ διαφορετικά σ΄ένα ελληνικό σπίτι.
 

Μηνύματα
23
Reaction score
0
Χρησιμοποιώ CDs με βάση κυρίως το περιεχόμενό τους και όχι τόσο το μέσο εγγραφής. Δηλαδή, τραγούδια που μου αρέσουν πολύ και ιδιαίτερα κομμάτια με φυσικά όργανα. Φυσικά, το πιο δύσκολο για να τεστάρει κανείς συσκευή ή σύστημα ή καλώδια είναι τα συμφωνικά έργα με τις δυναμικές αντιθέσεις στο μουσικό περιεχόμενο, τον πλούτο των οργάνων κλπ.
Συνήθως, δε μένω σε λεπτομέρειες του τύπου πώς απεικονίζονται οι υψηλές, μεσαίες ή χαμηλές συχνότητες. Αντιθέτως, με ενδιαφέρει η συσκευή που τεστάρω να μην με κάνει να δίνω σημασία σε όλα αυτά. Απλά να μπορεί να μου προσφέρει... μουσική.
Δεν έχω το τέλειο σύστημα (συσκευές και χώρος ακρόασης) - αν υπάρχει κάτι τέτοιο... - και πιθανότατα δεν θα το αποκτήσω ποτέ. Μουσική όμως δεν θα πάψω να ακούω... Και ένα καλό σύστημα πρέπει να παίζει καλά οποιοδήπτε είδος μουσικής, ανεξαρτήτως του μέσου εγγραφής.
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Τα τονωμένα πρίμα δεν είναι "αγγλική" εφεύρεση. Απλά από ψυχοακουστικής απόψεως το ανθρώπινο αυτί είναι πιο ευαίσθητο στην περιοχή γύρω στα 4khz. Τσιμπώντας έτσι την ευαισθησία σε εκείνη την περιοχή, μπορεί ένα άκουσμα να σου φανεί πιο εντυπωσιακό, σε σχέση με αυτό που έχεις στο μυαλό σου (ή σε σχέση με το τι άκουσες πριν λίγο). Μπορεί λοιπόν ένα φωνηικό έργο να σου ακουστεί πιο εντυπωσιακό, όμως αν βάλεις μια μεγάλη ορχήστρα να παίζει το "Peer Gynt" του Grieg ή το "Black Sabbath" των Black Sabbath θα διαπιστώσεις ότι τα χαμηλά σου θα είναι '"άδεια" κι ότι οι φωνές θα κάθονται πάνω από τα όργανα...

Το όλο άκουσμα λοιπόν δεν είναι παρά φθηνός εντυπωσιασμός...

Όσο αναφορά τώρα τα υλικά στις μοντέρνες κατοικίες (δηλ. στις πολυκατοικίες όπου μένουν οι περισσότεροι σήμερα στις μεγάλες πόλεις) λίγο πολύ είναι τα ίδια. (Μπετόν, τούβλο, γυαλί, ξύλο) Μια "ισοστάθμιση σε απλό οικιακό περιβάλλον μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με χαλιά, κουρτίνες, και με λίγα εξειδικευμένα υλικά(παγίδες ήχου ανακλαστήρες κλπ)
Έντονα προβλήματα μπορεί ναπαρουσιαστούν α) σε παλια σπίτια με μεγάλους χώρους, που εδώ δεν υπάρχουν πολλά, αλλά έχουν πολλά στην Αμερική και στην Αγγλία (με ύψος πάνω από 4-5 μέτρα) και σε χώρους "φωρτομένους" με πολλά έπιπλα και βαριές κουρτίνες. Σε τέτοιους χώρους είναι δύσκολη η σωστή ακουστική προσέγγιση και ο μόνος τρόπος που μπορεί να αποδώσει είναι imho η ψηφιακή ισοστάθμιση.

Φυσικά ότι και να κάνεις στο άκουσμα που θα πάρεις θα είναι πάντα εμφανής η συνεισφορά του χώρου σου, εκτός και αν λεχεις ανηχοικό θάλαμο στο σπίτι σου. Δεν μπορούμε όμως να ζούμε μέσα σε ανηχοικούς θαλάμους οπότε προσπαθείς να συμβιβάσεις τα πράγματα.

Το hifi είναι μια τέχνη των συμβιβασμων!!!
 

Μηνύματα
2.679
Reaction score
5
Προσωπικά δεν διαχωρίζω τα original Cd από copy ούτε έχω σαν αναφορά κάποιο Audiophile Cd, αυτό που κάνω είναι να ακούω γνωστά μου κομμάτια από πολλά Cds, πιστεύω καμία ηχογράφηση δεν έγινε τέλια και πάντα υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης άρα καλό είναι να δοκιμάζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα.

Και φυσικά μακριά από εντυπωσιασμούς τις στιγμής, χρειάζεται χρόνος για να βγει κάποιο ασφαλές συμπέρασμα τουλάχιστον 2 Cd συνεχόμενα, εγώ συνήθως συγκρίνω την πρώτη εντύπωση με την τελευταία.
Αλλά θα μου πείτε που τέτοια πολυτέλεια όταν ψάχνουμε για αγορές.

Άσε που είμαι και της θεωρίας το καλό όλα τα παίζει καλύτερα.!!

:)
 



Μηνύματα
644
Reaction score
7
Προσωπικά χρησιμοποιώ είτε βινύλια είτε cd που μου είναι πολύ γνωστά και στο τέλος χρησιμοποιώ αναφοράς για αξιολόγηση του μηχανήματος.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.594
Μηνύματα
2.865.253
Members
37.934
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top