''Απειρα'' MegaPixel & εκτυπωση... Υπαρχει διαφορα στην ποιοτητα?

Reaction score
7
Εχω λοιπον την εξης απορια...

Καλα ολα τα αυξανομενα megapixel στις ψηφιακες, αλλα αν η φωτογραφια εκτυπωθει
ειτε σε εναν καλο εκτυπωτη ή σε φωτογραφειο στο κλασσικο (στο μεγεθος) φωτογραφικο χαρτι 10x15εκ. και οχι σε Α4, θα εχει διαφορα η πoιοτητα της εκτυπωμενης, αν η φωτο ειναι τραβηγμενη στα 3, 4, 5 ή 7 Megapixel?

Υπαρχει λογος να τραβαμε στα xxxx Megapixel αν ειναι να την εκτυπωσουμε?

Ή η ποιοτητα στο χαρτι θα ειναι η ιδια ειτε ειναι απο 3 ειτε απο 7 mpxl, εχοντας στο μυαλο μου την αναλυση σε dpi που εχουν οι εκτυπωτες (και λογικα και τα φωτογραφικα εμφανιστηρια)?

Reaction score
14
Θα απαντήσω περιφραστικά....(πρέπει να φύγω)

Κατ΄αρχήν τα Dpi των επαγγελματικών μηχανημάτων με αυτά των οικιακών έχουν σχέση μόνο κατ΄όνομα.

Αν τώρα τυπώνεις σε 10Χ15 η απάντηση είναι ...ΟΧΙ! :wink:

Υπαρχει λογος να τραβαμε στα xxxx Megapixel αν ειναι να την εκτυπωσουμε?
Ειδικά αν είναι να εκτυπώνεις σε μεγάλα μεγέθη χρειάζεσαι τα πολλά MP.
Σε γενικές γραμμές χρειάζεσαι τόσα MP, όσα είναι απαραίτητα για να εκτυπωθεί μια φωτογραφία στα 300DPI.
Πχ. για μια φωτογραφία 10Χ15 στα 300Dpi δεν χρειάζεσαι πάνω από 1,8mp

Πέρα από τον γενικό κανόνα των 300dpi έχε υπόψη σου ότι πλέον παίρνεις super ικανοποιητικό αποτέλεσμα από frontier και συναφή μηχανήματα ακόμη και στα 200dpi.

Οπότε....μάλλον ήδη σου ξεκαθάρισα το ότι ο πόλεμος των megapixel είναι ένα έργο marketing που έχει παιχτεί εκατομμύρια φορές με διαφορετικούς προταγωνιστές (watt ενισχυτών) και που πολύ σχετικά καθορίζει την ποιότητα και το μέγεθος της εκτύπωσης και όχι την αξία της φωτογραφικής μηχανής.

(Να δω πότε επιτέλους θα μιλήσει κάποιος για τα οπτικά μέρη μιας φωτογραφικής) :wink:

Reaction score
7
Αρα αν προκειται να δωσω τις φωτο σε ενα φωτογραφειο για επαγγελματικη εκτυπωση στο φωτογραφικο χαρτι και οχι σε ποστερ :) (οπως παλιοτερα εδινα το φιλμ, δηλαδη) δε χρειαζεται να ειναι 800Μpixel...!!!! Και τα... 3 κανουν τη δουλεια τους?

Reaction score
13
Όπως άριστα απάντησε ο preve τα πολλά megapixels είναι για εμάς τους ερασιτέχνες ένα κόλπο marketing γιανα μας έχουν συνέχεια στην μπρίζα και να μας αρμέγουν (δείτε στατιστικά κάθε πότε "επιτυγχάνεται" κάτι καινούργιο και θα καταλάβετε τιν εννοώ ;)).Και όπως σωστά συνέχισε οι περισσότεροι δεν κοιτάμε καν το κύριο συστατικό που δεν είναι άλλο από τον φακό (φακούς για την ακρίβεια) , τα πρίσματα και γενικά τα οπτικά μια φωτογραφικής διότι στην ουσία αυτά είναι που μπορούν εύκολα να χαντακόσουν μια τεχνολογικά άρτια εξοπλισμένη μηχανή....
Και για να φθάσουμε στο ψητό θα σας μεταφέρω δική μου εμπειρία....
Έχω μαι Sony V1 φωτογραφική από το καλοκαίρι.Έχω τραβήξει πάνω από 2000 φωτογραφίες όλες στην μέγιστη ανάλυση των 5Mpixels.Σπάνια ζήτησα κάτι περισσότερο σε ανάλυση (είμαι βέβαια ερασιτέχνης).Έχω τυπώσει σε inkjet οικογενειακά και συγγενικά πορτραίτα σε μέγεθος Α4 με άριστα αποτελέσματα και με ελάχιστα ρετουσαρίσμα πριρ την εκτύπωση.Βέβαια οι φακοί που φέρει η συγκεκριμένη μηχανή ανήκουν σε μια υψηλή κατηγορία και γι αυτό τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά.Οπότε ποιος ο λόγος να τρέχω να αγοράζω κάθε 5-6 μήνες +1ΜPixel παραπάνω;Προς το παρόν κανείς....στο μέλλον ....ίσως!
Έτσι αν κάποιος θα ήθελε να πάρει μια ψηφιακή φωτογραφική θα του σύστηνα σαν ανάλυση από τα 5MPixels και άνω και να προσέξει άλλες δυνατότητες της μηχανής που να καλύπτουν τις ανάγκες του και αν μπορεί να δει ένα δείγμα της εκτύπωσης στο μέγεθος που τον ενδιαφέρει πριν την αγοράσει...

Reaction score
51
Γιωργος Ανδρεαδης said:
Αρα αν προκειται να δωσω τις φωτο σε ενα φωτογραφειο για επαγγελματικη εκτυπωση στο φωτογραφικο χαρτι και οχι σε ποστερ :) (οπως παλιοτερα εδινα το φιλμ, δηλαδη) δε χρειαζεται να ειναι 800Μpixel...!!!! Και τα... 3 κανουν τη δουλεια τους?
Οπότε δεν θα χρειαστώ νέα μηχανή ουσιαστικά.........(είναι κάτι ψιλά πάνω από τα 3)
Αν και ΔΕΝ τις εκτυπώνω.......
Τις έχω στον υπολογιστή και αν θέλω να τις δω στον βιντ/λέα ή συνδέω απ' ευθείας την μηχανή στον AV (και βλέπω όσες έχω στο MS) ή απλά "καίω" ένα CD-R και τις βλέπω από το DVDp......... :roll: :D

Reaction score
7
Επανερχομενος στο θεμα, μεταφερω τα λογια του φωτογραφου οτι πρεπει να ειναι τουλαχιστο στα 4M η ψηφιακη φωτογραφια με 3Μ το λιγοτερο για καλυτερη ποιοτητα...

Παντως στα 3Μ (οσο και σε μερικες στο 1Μ) ηταν τελειες οι φωτο, τοσο σε χρωματα οσο και σε ευκρινεια... Καμια σχεση με αναλογικες...

Το αρνητικο? Οτι το ccd ειναι 4:3 και στο κλασικο χαρτι 15x10 (3:2) κοβει αρκετη πληροφορια (λειπει το κεφαλι απο το αγαλμα του Μ Αλεξανδρου, ο επανω πυργισκος του Λευκου Πυργου.... κλπ).
Το χαρτι εκτυπωσης πρεπει να ειναι 16x12 ή κατι αναλογο σε διαστασεις.....

Reaction score
438
Να αναφέρω κι εγώ την άποψή μου σύμφωνα με ένα ψάξιμο που έκανα στο internet, σε φωτογραφείο και δοκιμές στο σπίτι.
Λοιπόν τα περισσότερα άρθρα στο internet αναφέρουν όσα έχουν ειπωθεί παραπάνω.
Δηλαδή δεν υπάρχει διαφορά σε 10χ15 φωτό.
Υπάλληλος γνωστής αλυσίδας φωτογραφικών μου είπε ότι αυτός ως επαγγελματίας καταλαβαίνει την διαφορά, η οποία είναι εμφανή μεταξύ 2 φωτό με 2 mp και 4 mp αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα μου είπε ότι τα 4 mp έχουν περισσότερη πληροφορία σε σχέση με τα 2 mp, με αποτέλεσμα καλύτερα χρώματα.
Αν το θέμα που φωτογραφίζεις, συνέχισε, είναι φωτεινό και δεν υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις χρώματος, τότε πιθανόν να μην καταλάβεις διαφορά.
Η τελευταία δοκιμή είναι να δω στην πράξη όλα τα παραπάνω.
Τυπώνω 2 φωτό η μία με 2 mp και η άλλη με 4 mp σε 10χ15 χαρτί. Οι φωτό απεικόνιζαν το ίδιο θέμα φυσικά, το οποίο ήταν μία γλάστρα με λουλούδια. Είχαν τραβηχτεί με manual ρυθμίσεις γιατί η συμβολή του auto μπορεί να πρόσθετε αλλαγές στις εικόνες.
Λοιπόν η διαφορά ανάμεσά τους ήταν εμφανέστατη.
Δεν υπήρχε πρόβλημα στα pixel, ξέρετε να φαίνεται αυτό το digit και αν έβλεπες μόνο την φωτό των 2 mp θα την έλεγες υπέροχη.
Τα χρώματα όμως στην φωτό των 4 mp ήταν σαφώς πιο ζωντανά, τόσο που νόμιζες ότι η φωτό των 2 mp ήταν ξεθωριασμένη.
Οι σχισμές και οι ρόζοι του ξύλου που ήταν τοποθετημένη η γλάστρα εμφανίζονταν με καλύτερη λεπτομέρια και ευκρίνεια.
Ακόμα και στο φόντο της φωτό, το παντζούρι όπου το χτυπούσε ο ήλιος, ενώ στην 2 mp φωτό ήταν κάτασπρο με ένα γκρίζο περίγραμμα που να ορίζει ότι είναι το παντζούρι, στην άλλη φωτό διακρίνονταν κανονικά οι οριζόντιες γρύλιες.
Φυσικά αγόρασα ένα memory stick επιπλέον για να φωτογραφίζω από εδώ και στο εξής στα 4 mp.

Με τις 4:3 φωτό δυστυχώς πρέπει με την χρησιμοποίηση του photoshop να κάνεις εσύ το cropping των φωτό αν θέλεις να έχεις καλά αποτελέσματα σε 10χ15 χαρτί.

Reaction score
14
Γιωργος Ανδρεαδης said:
Οπότε δεν θα χρειαστώ νέα μηχανή ουσιαστικά.........(είναι κάτι ψιλά πάνω από τα 3)
Τις έχω στον υπολογιστή και αν θέλω να τις δω στον βιντ/λέα ή συνδέω απ' ευθείας την μηχανή στον AV (και βλέπω όσες έχω στο MS) ή απλά "καίω" ένα CD-R και τις βλέπω από το DVDp......... :roll: :D
Βασικά εκτυπωτή χρειάζεσαι για να τις εκτυπώσεις και όχι καινούργια μηχανή... :mrgreen:

Reaction score
438

Αν το dvd-p διαβάζει jpeg τότε μπορείς να γράψεις τις φωτό σε cd, ως cd-rom δηλαδή σε jpeg μορφή.
Αν δεν διαβάζει jpeg προτιμήστε την εγγραφή σε dvd δίσκο (αρχεία vob) και όχι video cd, γιατί οι φωτό αλλοιώνονται αρκετά.

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.173
Members
38.541