Αποδείξεις 2016 για εφορία

Reaction score
2.557
Τελικά τι ισχύει;
Πως εγώ που κάνω τη δήλωση θα ξέρω πόσα ξόδεψα μέσα στο 2016 ή το 2017 και πόσα από αυτά εμπίπτουν στις κατηγορίες που μετράνε; Τι θα γράψω στο κουτάκι;

Reaction score
935
Για το 2016 δεν απαιτούνται αποδείξεις. Για τα εισοδήματα του 2017 που θα δηλωθούν το 2018 απαιτείται προσκομιδή αποδείξεων αν είσαι μισθωτός ή συνταξιούχος.
[DOUBLEPOST=1484331626][/DOUBLEPOST]Δυστυχώς η ευθύνη είναι δική σου. Θα πρέπει να διαβάσεις την εγκύκλιο (υπογράφηκε σήμερα, αναμένουμε δημοσίευση) και να κατηγοριοποιείς τις αποδείξεις σου για να μη χάσεις τη μπάλα.
Τουτέστιν: Απίστευτη γραφειοκρατική ταλαιπωρία.
Κάποια στιγμή θα το κάνει αυτόματα το σύστημα (λένε). Αλλά για αρκετούς μήνες --> τεφτέρι.

Reaction score
2.557
Για το 2016 δεν απαιτούνται αποδείξεις. Για τα εισοδήματα του 2017 που θα δηλωθούν το 2018 απαιτείται προσκομιδή αποδείξεων αν είσαι μισθωτός ή συνταξιούχος.
ΟΚ άρα όλοι θα δηλώσουν το ποσό που απαιτείται για το μέγιστο της "έκπτωσης", έχουν δεν έχουν κάνει τις αγορές!
Και γιατί δεν κάνουν κατ΄ευθείαν την έκπτωση;
Πλάκα έχει...!

Επειδή ήδη έχουμε 2017, πώς θα ξέρουμε του χρόνου πόσα λεφτά ξοδέψαμε;

Reaction score
935
Μπορείς να δηλώσεις ό,τι θέλεις. Αλλά αν σε ελέγξει η εφορία θα πρέπει να προσκομίσεις τις κατάλληλες αποδείξεις.
Κατά τ' άλλα, υποχρεούσαι να μαζεύεις όλες τις αποδείξεις, ασχέτως αν θα σου χρειαστούν οι μισές.
Μην προσπαθείς, το κράτος έχει φροντίσει για τα πάντα.

Reaction score
2.557
Μπορείς να δηλώσεις ό,τι θέλεις. Αλλά αν σε ελέγξει η εφορία θα πρέπει να προσκομίσεις τις κατάλληλες αποδείξεις.
Κατά τ' άλλα, υποχρεούσαι να μαζεύεις όλες τις αποδείξεις, ασχέτως αν θα σου χρειαστούν οι μισές.
Μην προσπαθείς, το κράτος έχει φροντίσει για τα πάντα.
Μα αφού δεν απαιτούνται...
Και τα προηγούμενα χρόνια τις μαζεύαμε και τις κρατάγαμε για την περίπτωση που θα ελεγχθούμε...

Reaction score
935
Πάμε πάλι. Για το 2016 δεν απαιτείται ούτε ένα ευρώ αποδείξεις. Δεν θα δηλώσεις τίποτα στη δήλωση που θα κάνουμε σε λίγους μήνες. Πιθανότατα θα είναι ανενεργά τα σχετικά πεδία.
Για τη δήλωση του 2017 που θα γίνει το 2018 θα δηλώσεις το ποσό που απαιτείται (ανάλογα με το εισόδημα κυμαίνεται) για να έχεις το αφορολόγητο. Επειδή δεν μπορείς να ξέρεις το ακριβές εισόδημα σου, μαζεύεις αποδείξεις από τα πάντα (ηλεκτρονικά). Είτε θα τις αθροίσει και θα τις περάσει αυτόματα το σύστημα (οπότε δεν τίθεται θέμα τι να δηλώσεις, θα γίνουν αυτόματα). Είτε πολύ πιθανόν θα σε καλέσει η εφορία να δηλώσεις ηλεκτρονικά πόσες από τις αποδείξεις που καταχωρήθηκαν στην κάρτα σου αφορούν συναλλαγές που "περνάνε" για το χτίσιμο του αφορολόγητου.
Προς το παρόν δεν έχουμε ιδέα πως θα γίνει, αλλά δε χρειάζεται να σε απασχολεί ιδιαιτέρως. Αγόραζε εσύ με μέτρο με την κάρτα σου χρησιμοποιώντας ένα 10 - 20% του εισοδήματός σου (πχ σούπερ μάρκετ, καταναλωτικά είδη, ρούχα, κλπ). Στο τέλος του χρόνου θα κάνεις ταμείο.

Reaction score
2.557
Πάμε πάλι. Για το 2016 δεν απαιτείται ούτε ένα ευρώ αποδείξεις. Δεν θα δηλώσεις τίποτα στη δήλωση που θα κάνουμε σε λίγους μήνες. Πιθανότατα θα είναι ανενεργά τα σχετικά πεδία.
Για τη δήλωση του 2017 που θα γίνει το 2018 θα δηλώσεις το ποσό που απαιτείται (ανάλογα με το εισόδημα κυμαίνεται) για να έχεις το αφορολόγητο. Επειδή δεν μπορείς να ξέρεις το ακριβές εισόδημα σου, μαζεύεις αποδείξεις από τα πάντα (ηλεκτρονικά). Είτε θα τις αθροίσει και θα τις περάσει αυτόματα το σύστημα (οπότε δεν τίθεται θέμα τι να δηλώσεις, θα γίνουν αυτόματα). Είτε πολύ πιθανόν θα σε καλέσει η εφορία να δηλώσεις ηλεκτρονικά πόσες από τις αποδείξεις που καταχωρήθηκαν στην κάρτα σου αφορούν συναλλαγές που "περνάνε" για το χτίσιμο του αφορολόγητου.
Προς το παρόν δεν έχουμε ιδέα πως θα γίνει, αλλά δε χρειάζεται να σε απασχολεί ιδιαιτέρως. Αγόραζε εσύ με μέτρο με την κάρτα σου χρησιμοποιώντας ένα 10 - 20% του εισοδήματός σου (πχ σούπερ μάρκετ, καταναλωτικά είδη, ρούχα, κλπ). Στο τέλος του χρόνου θα κάνεις ταμείο.
Σε ευχαριστώ.
Άρα για το Οικ. έτος μάλλον μπορώ να πετάξω τις αποδείξεις που έχω κρατήσει (μετή την υποβολή της δήλωσης βέβαια για να είμαι σίγουρος)

Για το 2017 πως τις μαζεύω "ηλεκτρονικά"; Κρατάω τα χαρτάκια; Και αν πληρώνω με e-banking;
Και που θα ξέρω ποιές μετράνε; Εγώ μπορώ να γίνω σπασίκλας και να κρατήσω λεπτομερές EXCEL για κάθε πληρωμή αλλά δεν νομίζω να το κάνει η γυναίκα μου και το 99% των φορολογούμενων...

Νομίζω ότι θα τις κρατήσει αυτόματα το σύστημα, δηλαδή οι τράπεζες θα ενημερώσουν ηλεκτρονικά τη βάση δεδομένων του TAXIS. Ελπίζω μονο να περιλάβουν μόνο όσες μετράνε. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να κάνουμε αυτό που λές - να κραταμε λογαριασμό στο περίπου.

Προβλέπω πάντως να γίνει χαμός το 2018!

ΥΓ. Πέραν αυτών δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στα μικρά κλιμάκια εισοδήματος το ποσοστό είναι 10% και στα μεγάλα 20%. Αν βγάζω 10,000 το χρόνο θα τα ξοδέψω όλα (100%). Αν βγάζω 150,000 μπορώ να ξοδέψω τα 15,000 (10%) και τα άλλα να τα αποταμιεύσω (νόμιμα, στην Τράπεζα) ή να τα επενδύσω. Και θα τιμωρηθώ γι αυτό. Αλλά ίσως αυτός ακριβώς να είναι ο στόχος: Να ανέβει η κατανάλωση για να κινηθεί η οικονομία.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.804
Ο κύριος λόγος που προωθούνται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή μιας και δεν υπάρχουν "μαύρες" ηλεκτρονικές πληρωμές. Για άλλη μια φορά όμως η ελληνική προχειρότητα και ανοργανωσιά υπερίσχυσαν, αφού για να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θα έπρεπε να συμπεριληφθούν κυρίως οι τομείς που υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή κι όχι π.χ. οι λογαριασμοί τηλεφώνου και σούπερ μάρκετ που πάντα κόβουν απόδειξη και άνετα συμπληρώνουν το απαιτούμενο αφορολόγητο ποσό.

Reaction score
7.089
μου αρεσει που αγχωνεστε, την στιγμη που ειναι πολυ πιθανο, το αφορολογητο να πεσει κατω απο τις 5000 ευρω.....

Ειναι αληθεια οτι θα υπαρξει ενα θεμα με το ποιες απο τις ηλεκτρονικες πληρωμες μετρανε για το αφορολογητο,γιατι δε νομιζω να καθισει κανεις να ελεγξει τα στοιχεια που θα στειλει μια τραπεζα τι ακριβως αφορουν.
Παντως μετρανε οι πληρωμες ΔΕΚΟ αλλα και κινητης τηλεφωνιας,αρκει φυσικα να εχουν γινει με καρτα.Ο λογος που αποφασιστηκε να μετρανε ξερετε ποιος ειναι? Πολλα σουπερμαρκετ κλπ,δεχονται την εξοφληση λογαριασμων αυτου τους ειδους και φυσικα αντε μετα να ξεχωρισεις αν η πληρωμη αφορα ΔΕΚΟ ή οτιδηποτε αλλο πουλα ενα σουπερμαρκετ. Αυτο ομως πρακτικα τι σημαινει? Οτι με τις ΔΕΚΟ (εκει που εχει φτασει η ΔΕΗ ειδικα.....) και το σουπερμαρκετ θα καλυπτουν ολοι το απαιτουμενο ποσο και απο εκει και περα.......οργιο στο μη κοψιμο αποδειξεων.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.903
Members
38.518
Νεότερο μέλος
mrkgeo