Απορίες για τελικό ενισχυτή

Reaction score
0
Πάνω στο ψάξιμο για ενισχυτή για το home cinema 5.1 που θα φτιάξω διάβασα διάφορα post για την ευεργετική επίδραση ενός τελικού στο τελικό αποτέλεσμα και αποφάσισα να μην ψάξω για κάποιο εισαγωγικό av πολυκάναλο ενισχυτή (της τάξης του yamaha 2600 πχ) αλλά για ένα εισαγωγικό av πολυκάναλο (πχ yamaha 657) που να παίξει το ρόλο του προενισχυτή στα μπροστινά κανάλια και θα οδηγεί τα surround και ενός σχετικά οικονομικού τελικού΄που να οδηγεί τα μπροστινά κανάλια. Εδώ είναι που μου δημιουργούνται μία σειρά από απορίες:

1. Για να έχω σωστό αποτέλεσμα δεν θα πρέπει ο τελικός να οδηγεί και τα τρία μπροστινά κανάλια (αριστερό - δεξιο - κεντρικό) δηλαδή να είναι τουλάχιστον 3 κάναλος; Αυτό το ρωτάω γιατί σε πολλά μηνύματα αναφέρεται η σύσταση χρήσης ενός δικάναλου μπροστά για το αριστερό και το δεξί ηχείο. Με το κεντρικό τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Για λόγους ομοιογένειας δεν πρέπει να οδηγούνται από τελικό και τα 3 μπροστινά κανάλια;

2. Αν κρίνετε την χρήση του τρικάναλου απαραίτητη έχετε να προτείνετε κανένα οικονομικό μοντέλο; Από όσο έχω ψάξει έχω βρεί μόνο έναν εξακάναλο rotel που γεφυρώνεται και γίνεται τρικάναλος. Σε αυτή την περίπτωση θα δουλέψει αν χρησιμοποιήσουμε 3 ανεξάρτητους monoblock, έναν για κάθε κανάλι; Έχω ότι υπάρχει ένας οικονομικός monoblock της maranz ο pa - 6100 νομίζω. Έχετε να προτείνετε άλλα μοντέλα;

3. Έστω οτι χρησιμοποιούμε συνδυασμό πολυκάναλου προ και τρικάναλου τελικού. Όταν θέλουμε να ακούσουμε στερεοφωνικά πως απενεργοποιούμε το κεντρικό κανάλι αφού όπως ξέρω οι τελικοί έχουν ένα κουμπί έναρξης; Γίνεται από τον πολυκάναλου προ; πως;

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις σας.

Reaction score
50
Λοιπόν... για να τα πάρουμε ένα ένα:

1. Για μεγαλύτερη ομοιογένεια φυσικά είναι καλύτερος ένας τρικάναλος. Γιατί όμως πολλοί προτιμούν δικάναλο (κι εγώ μεταξύ τους):
- Το κεντρικό οδηγείται πιο εύκολα απ' τα μπροστινά, έτσι μπορεί να οδηγηθεί κι απ' τον πολυκάναλο av. Για να έχεις αντίστοιχη ένταση με τα μπροστινά απλά ρυθμίζεις τη στάθμη ανάλογα. Επίσης κάποιοι av (πχ. Yamaha) έχουν και παραμετρική ισοστάθμιση για το κεντρικό (κάτι τέτοιο) για καλύτερη ομοιογένεια. Ότι χάνεις σε ομοιογένεια, χάνεις, αλλά...
- το βασικό είναι γιατί θες τον τελικό. Τον θέλεις μόνο για να "ξαλαφρώσεις" τον av σου και να οδηγήσεις καλύτερα τα μπροστινά ή τον θες και για καλύτερη απόδοση σε μουσικό πρόγραμμα; Στη (δικάναλη) μουσική όπως γνωρίζεις το κεντρικό δε χρησιμοποιείται. Προτιμούν λοιπόν πολλοί να έχουν έναν αποκλειστικά δικάναλο τελικό ο οποίος και θα οδηγήσει ξεχωριστά τα μπροστινά για καλύτερα μουσικά αποτελέσματα αλλά και θα αφαιρέσει το βάρος της οδήγησής τους σε πολυκάναλο πρόγραμμα. Φυσικά και μπορείς να χρησιμοποιήσεις τρικάναλο (στην περίπτωση δικάναλου προγράμματος απλά το κανάλι του κεντρικού δε θα χρησιμοποιείται, αφού δε θα δέχεται σήμα απ' τον av - απαντάω έτσι και στο 3ο ερώτημά σου), αλλά όπως και να το κάνουμε ο "dedicated" δικάναλος για τα μπροστινά είναι καλύτερος από αντίστοιχης κατηγορίας τρικάναλο. Και καλύτερη ισχύ θα έχεις (αν παρατηρήσεις τα τροφοδοτικά σε αντίστοιχο μοντέλο δι/τρικάναλου τελικού δε διαφέρουν ιδιαίτερα κι όμως λένε ότι βγάζουν την ίδια ισχύ ο ένας για δυο κανάλια και ο άλλος για τρία! μάλλον είναι πιο δυνατοί οι δικάναλοι) αλλά και καλύτερη απόδοση εν γένει γιατί άλλο αυστηρά δικάναλος, άλλο τρικάναλος που να λειτουργούν τα δύο απ' τα τρία κανάλια. Εδώ να σημειώσω ότι τα παραπάνω είναι και σε μεγάλο βαθμό... ψυχολογικά, δηλ. στην πράξη κατά πάσα πιθανότητα δε θ' ακούσεις και ιδιαίτερες διαφορές σε δικάναλο πρόγραμμα από δικάναλο τελικό ή αντίστοιχο τρικάναλο. Όπως και να το κάνουμε όμως, θεωρητικά καλύτερα δικάναλος για σκέτη μουσική.
- ο δικάναλος είναι φθηνότερος απ' τον αντίστοιχο τρικάναλο.
Όπως βλέπεις, στο ερώτημά σου δικάναλος τελικός ή τρικάναλος υπάρχουν τα + και τα - και στις δυο περιπτώσεις. Διαλέγεις και παίρνεις... Το καλύτερο φυσικά είναι τρεις monoblock και τελειώνεις... Εγώ πάντως προτιμώ δικάναλο για καλύτερη μουσική κι ας έχω και λίγη ανομοιομορφία με το κεντρικό... αυτό ως ένα σημείο ρυθμίζεται όπως ανέφερα και παραπάνω.

2. Το τι θεωρείς οικονομικό είναι σχετικό. Για τι ποσό μιλάμε; Πάντως θα μπορούσες να κοιτάξεις κάτι σε Arcam (τη "φτηνή" σειρά, δε θυμάμαι ακριβώς, μπες στο site να δεις) ή κάποιον τρικάναλο της Atoll (επίσης στο site). Κάπου στο χιλιάρικο πρέπει να πηγαίνουν.

3. Απάντησα στο 1.

Ελπίζω να πήρες μια γενική ιδέα...

Reaction score
50
Να σημειώσω ότι αν θες δικάναλο και εξακολουθεί να σε απασχολεί η ομοιομορφία, μπορείς να συνδέσεις με τα μπροστά τον δικάναλο τελικό σου και να πάρεις (μελλοντικά) και έναν αντίστοιχο τρικάναλο για τα πίσω και το κεντρικό...

Reaction score
0
Μάνο σε ευχαριστώ με βοήθησες πολύ.

Βασικά σκέφτικα τον τελικό για ανετότερη οδήγηση των μπροστινών καναλιών αλλά μετά την ανάλυση σου θα καταλήξω στη δικάναλη λύση καθώς με ενδιαφέρει και η μουσική.

Να ρωτήσω κάτι άλλο όσον αφορά την οδήγηση του κεντρικού: Είναι δυνατό να γεφυρώσουμε δύο εξόδους του πολυκάναλο av για να οδηγήσουμε πιο άνετα το κεντρικό;

Reaction score
50
Χμ αυτό το είχα κι εγώ απορία παλιά! Με μικρή έρευνα είχα δει ότι σε κάποιους μπορεί να γίνει όχι γεφύρωμα αλλά διπλοενίσχυση, αν δε χρησιμοποιείς τα surround back (με... ταρζανιές βέβαια). Πχ αν δεις το αναλυτικό τεστ του 3805 στο audioholics.com λέει πώς μπορείς να διπλοενισχύσεις τα μπροστινά. Αφού για τα μπροστινά σου θα έχεις ξεχωριστό τελικό, θα μπορούσες ίσως να χρησιμοποιήσεις την ίδια μέθοδο για διπλοενίσχυση του κεντρικού. Προσοχή όμως, αυτή η μέθοδος δεν είναι δοκιμασμένη (κάποιος σε αγγλικό forum μου'χε πει ότι το'χε καταφέρει με τον μεγάλο της Pioneer) και δε συνοδεύεται από... εγγύηση. Ακόμα και οι πολυκάναλοι που υποστηρίζουν διπλοενίσχυση, την υποστηρίζουν για τα μπροστά και όχι για το κεντρικό. Εγώ θα έλεγα να το αφήσεις όπως είναι. Τώρα αν δεις ότι έχεις πρόβλημα οδήγησης τι να πω... προσπάθησε να ακούσεις το συνδυασμό av-κεντρικού πριν τα πάρεις. Δεν ξέρουμε και τι ηχεία έχεις ή σκέφτεσαι ν' αγοράσεις. Αν είναι πολύ δυσκολοδήγητα πιθανόν να χρειάζεσαι και τελικό και στο κεντρικό. Αν πάρεις πάντως στα... κυβικά των entry level πολυκάναλων, δύσκολα θα'χεις πρόβλημα, ειδικά αφού τα μπροστά θα οδηγούνται ξεχωριστά.

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.756
Members
38.491