Αποσυσχετίζεται η χρήση του κινητού με τον καρκίνο

Reaction score
4.542
Πηγή: ΑΠΕ

Ακόμα μια επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τις δεκάδες άλλες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια και οι οποίες, στο σύνολό τους, αποδεσμεύουν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και των κεραιών βάσης, με τη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Η έρευνα αυτή, που έγινε στη Βρετανία και χαρακτηρίζεται από τις μεγαλύτερες του είδους της, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της χρήσης του κινητού με την ενδεχόμενη εμφάνιση καρκίνου.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα 6χρονης έρευνας 28 μελετών, ο πρόεδρος του MTHR (Βρετανικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών και Έρευνας της Υγείας), Καθηγητής Λόριε Τσάλις τόνισε ότι "τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά αναφορικά με την διασύνδεση χρήσης του κινητού και εμφάνισης καρκίνου. Απλά δεν υπάρχει σύνδεση, καμία σύνδεση". Μάλιστα για να ενισχύσει τα συμπεράσματα τόνισε ότι τα πειράματα σε ιστό δεν έδωσαν κάποια ένδειξη και οι ερευνητές έκριναν ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο.

Επιπρόσθετα, στην έρευνα αυτή δε βρέθηκε καμία ένδειξη ότι τα δυσάρεστα συμπτώματα που κάποιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι νιώθουν, οφείλονται στα κινητά τηλέφωνα ή στους σταθμούς βάσης.

Μάλιστα, ο καθηγητής Τσάλις επεσήμανε ότι, αν και η χρηματοδότηση της έρευνας έγινε από την Βρετανική Κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα, η έρευνα ήταν καθόλα ανεξάρτητη και χρησιμοποίησε την πάγια επιστημονική διαδικασία που επιβάλλει τα αποτελέσματα των ερευνών να δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά και να παρουσιάζονται σε επιστημονικά συνέδρια.

Με ενδιαφέρον άλλωστε αναμένεται και η ολοκλήρωση έρευνας σε δείγμα 200.000 ανθρώπων η οποία θα παρακολουθήσει, θα καταγράψει και θα εξετάσει τις ενδεχόμενες συνέπειες από την μακρόχρονη χρήση των κινητών. Η έρευνα αφορά ανθρώπους στην Δανία, την Σουηδία, την Φιλανδία και την Βρετανία.

www.ert.gr

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
.......
Μάλιστα, ο καθηγητής Τσάλις επεσήμανε ότι, αν και η χρηματοδότηση της έρευνας έγινε από την Βρετανική Κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα, η έρευνα ήταν καθόλα ανεξάρτητη και χρησιμοποίησε την πάγια επιστημονική διαδικασία που επιβάλλει τα αποτελέσματα των ερευνών να δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά και να παρουσιάζονται σε επιστημονικά συνέδρια.
.......

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Απάντηση: Αποσυσχετίζεται η χρήση του κινητού με τον καρκίνο

"Οk".

Mε κινητά, wireless δίκτυα, ηλεκτρικές συσκευές παντού και άπειρες ώρες μπροστά στο PC, άμα φτάσω τα 60 θα είμαι πολύ ευχαριστημένος...

Reaction score
14
Ναι...καλά.... :happy_5: :happy_5: :happy_5: :cool_11: :cool_11: :cool_11:

(Πόσα πήρε ο κος καθηγητής;) :happy_8:

Reaction score
3
Συγχωρήστε με αγαπητοί, αλλά έχετε δει οπουδήποτε στο δυτικό κόσμο άλλον τρόπο χρηματοδότησης της έρευνας. Μετά την πτώση της Σοβιετίας δεν υπάρχουν πουθενά ερευνητικά κέντρα τα οποία δε χρηματοδοτούνται από μεγάλες βιομηχανίες, επιχειρήσεις κ.ο.κ.
Με αυτή την αντιμετώπιση τίποτε δε θα έπρεπε να αποδέχεστε, ακόμη και το περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Ασφαλώς και έχεις δίκιο Joseph ως προς την επικράτηση αυτού του τρόπου χρηματοδότησης.

Ωστόσο, εγώ, η αφελής, ρωτάω: Αν η έρευνα διεξάγεται με βάση πρότυπα που να διασφαλίζουν την αντικειμενικότητά της, σε ποιο ποσοστό βγαίνουν στη δημοσιότητα ευρήματα ερευνών που είναι αντίθετα προς τα συμφέροντα του χρηματοδότη?
Η γνώση αυτού του ποσοστού, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για θέματα που σχετίζονται με την υγεία, θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την αξιοπιστία των ερευνών γενικά...

Reaction score
3
Κοίτα εάν θες να τελειώσεις με αυτά τα προβλήματα βγες έξω και ξεκίνα ένοπλο αγώνα κατά του καπιταλισμού. Ακόμα και οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στοχευμένες και κατευθυνόμενες. Κανείς δεν επιτρέπει την ελεύθερη έρευνα, σε όποιο πεδίο θέλει ο ερευνητής.
Βέβαια, όπως πολλές φορές έχω αναφέρει, από το 1945 και μετά έχει πάψει να υφίσταται ως χαρακτηριστικό της επιστήμης η αντικειμενικότητα. Δεν υπάρχει σχεδόν κανείς θεωρητικός της επιστήμης ο οποίος να δέχεται ότι η άποψη κάποιου επιστήμονα μπορεί να εκφράζει την αντικειμενική αλήθεια. Αυτά ήταν μεγαλοστομίες άλλων εποχών και άλλων συστημάτων. Εάν τα αποτελέσματα των ερευνών του παραπάνω καθηγητή είναι λανθασμένα τότε ας βγουν άλλοι να τον διαψεύσουν.
Εάν από την άλλη θεωρείς ότι ζούμε σε μια κοινωνία η οποία είναι πλήρως καθοδηγούμενη από Μεγάλες Σκοτεινές Δυνάμεις τότε ούτε μπορώ να σου απαντήσω, αλλά πολύ φοβάμαι ότι δε θα βρεις κάποια στιγμή απαντήσεις.

Reaction score
5
Συμφωνώ Jo. Επίσης να προσθέσω ότι ΔΕΝ έχουμε άλλη μέθοδο διατήρησης της αντικειμενικότητας και εγγύηση καλής επιστήμης, από την δημοσίευση σε peer-reviewed journals. Δηλαδή σε ειδικά περιοδικά (όχι το New Scientist!) που διαβάζονται από την ακαδημαϊκή κοινότητα, και οποιαδήποτε πατάτα ή επιστημονική έλλειψη θα βρισκόταν (και χλευαζόταν) αμέσως!
Αλλά είναι πιο εύκολο ο κόσμος να βλέπει συνωμοσίες, ιδιαίτερα όταν δεν καταλαβαίνει την επιστήμη...

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Δεν πρόκειται για καμιά συνωμοσιολογία, βρε παιδιά... Ούτε για τίποτα που μπορεί να κρύβεται πίσω από την έρευνα. Τουλάχιστον στη δική μου θέση, αναφέρομαι σε φανερά πράγματα:

Εάν τα αποτελέσματα των ερευνών του παραπάνω καθηγητή είναι λανθασμένα τότε ας βγουν άλλοι να τον διαψεύσουν.
Εταιρεία ή σύμπραξη εταιρειών που έχει συμφέροντα στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, χρηματοδοτεί μια έρευνα, από την οποία προκύπτει, αβίαστα ή στραμπουλιγμένα, η μη βλαβερότητα. Το θέμα είναι ότι για να χρηματοδοτηθεί μια άλλη έρευνα που ενδεχομένως θα την αντικρούσει, χρειάζονται αντίστοιχα κεφάλαια. Και τα κεφάλαια αυτά ποιος θα τα διαθέσει με την ίδια ευκολία, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τόσο μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ενάντια στην κινητή τηλεφωνία? Οι οργανισμοί που αγωνίζονται να αποκαλύψουν τις βλάβες στην υγεία και το περιβάλλον, οι οποίες προκαλούνται από ορισμένα στοιχεία της τεχνολογίας, έχουν εκ των πραγμάτων μικρότερη οικονομική επιφάνεια και λιγότερα ερείσματα....

Κοίτα εάν θες να τελειώσεις με αυτά τα προβλήματα βγες έξω και ξεκίνα ένοπλο αγώνα κατά του καπιταλισμού
Χμμμ... αν το κάνω αυτό μπορεί να με πιάσουν, να "σπάσω" στην ανάκριση και να πω ποιος με παρότρυνε... "happy_1" "happy_1"

Κώστας Φ.

Reaction score
895

Mακάρι να κάνω λάθος αλλά πιστεύω σε μία 10ετία θα έχουμε τα καλύτερα "αποτελέσματα" για να κάνουν όσες έρευνες θέλουν.

Η ιστορία ήταν η ίδια με τις πρώτες έρευνες για τα τσιγάρα. Σκάσανε πολλά οι κ.κ. των καπνοβιομηχανιών και κατάφεραν για αρκετά χρόνια να αποσιωπήσουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος.

Επειδή τα συμφέροντα είναι μεγάλα και σε αυτή την περίπτωση, θα προτιμήσω να βασιστώ στην κοινή λογική.

Reaction score
3
Μια έρευνα για να διεξαχθεί χρειάζεται πολλά περισσότερα χρήματα από το να ελεγχθεί. Μερικές φορές ο έλεγχος είναι πρακτικά τσάμπα όταν αυτός κινείται στο επίπεδο της Μεθοδολογίας της έρευνας και της Ερμηνείας των αποτελεσμάτων. Τέλος σε ζητήματα δημόσιας υγείας ο ερευνητής επιβάλετε να θέσει στη διάθεση της επιστημονικής κοινότητας όλα τα ευρήματα της έρευνάς του όχι μόνο στην επεξεργασμένη μορφή τους, όπως επίσης και το εργαλείο της έρευνάς του. Εάν δεν το κάνει τότε οφείλουν να τον κράξουν μέχρι να κουφαθεί από το κράξιμο και απλά να αγνοήσουν αυτόν, την ομάδα του και ότι αυτοί έχουν παράξει.)(

Από την άλλη μη νομίζεις ότι είμαι αντίθετος με τον ένοπλο αγώνα.:violent:

Reaction score
3
Re: Απάντηση: Αποσυσχετίζεται η χρήση του κινητού με τον καρκίνο

Η ιστορία ήταν η ίδια με τις πρώτες έρευνες για τα τσιγάρα. Σκάσανε πολλά οι κ.κ. των καπνοβιομηχανιών και κατάφεραν για αρκετά χρόνια να αποσιωπήσουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος.
Βέβαια δε θα ξεχάσω ούτε τα επιστημονικά αποτελέσματα που μιλούσαν για το ισχυρό ενδεχόμενο βλάβης των ματιών από της κινούμενες εικόνες που έβλεπε ο επιβάτης του τρένου, ούτε την επιστημονική επιχειρηματολογία κατά του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.
Είναι αρκετά σύνθετα τα πράγματα…:pc:

Κώστας Φ.

Reaction score
895

Καλά σίγουρα, αλλά για τα παραπάνω δεν υπήρχαν ενδείξεις (πέραν του ότι δεν στέκουν λογικά).

Οι πονοκέφαλοι που νοιώθουμε όλοι μας όταν μιλάμε στο κινητό για αρκετή ώρα, η άνοδος της θερμοκρασίας του εγκεφάλου μετά απο τη χρήση κινητού τηλεφώνου (κάποια έρευνα είχε γίνει πάνω σε αυτό πέρυσι - αν μπορέσω θα τη βρω) και το ότι, ακόμα και εκείνες οι έρευνες που λένε "δεν βρήκαμε συσχέτιση του κινητού με καρκίνο κλπ", κάνουν διευκρίνηση πως δεν μπορούν να ξέρουν τις επιπτώσεις σε βάθος χρόνου, προσωπικά δε με αφήνουν και πολύ σίγουρο.

Επίσης δεν έχω υπόψην μου κάποια έρευνα που να εξετάζει αθροιστικά όλες τις ακτινοβολίες στις οποίες είμαστε εκτεθειμένοι καθημερινά. Ένα σύγχρονο σπίτι θα έχει 3 κινητά τηλέφωνα, WiFi, Bluetooth κάποιες στιγμές, φούρνο μικροκυμάτων και πάει λέγοντας.... Mελλοντικά θα έχουμε ασύρματη μετάδοση του ήχου, ασύρματη μετάδοση του ηλεκτρισμού κ.ο.κ. Καλά κρασιά δηλαδή.

Κι εγώ πιστεύω στην επιστήμη και στην έρευνα (διαφορετικά δεν θα είχα ασχοληθεί κι εγώ ο ίδιος), αλλά όταν σείεται το σπίτι μου δεν περιμένω τους σεισμολόγους να μου πούνε ότι έκανε σεισμό. ;)

Reaction score
3
Re: Απάντηση: Αποσυσχετίζεται η χρήση του κινητού με τον καρκίνο

Κι εγώ πιστεύω στην επιστήμη και στην έρευνα, και έχω ασχοληθεί και προσωπικά, αλλά όταν σείεται το σπίτι μου δεν περιμένω τους σεισμολόγους να μου πούνε ότι έκανε σεισμό. ;)
Και εάν απλά περνάει από έξω ένα βαρύ όχημα…:happy_9:

Κοίτα το μόνο μαξιλάρι που έχω σε αυτό το θέμα είναι μόνο το θέμα ιοντίζουσες και μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες. Όλα τα υπόλοιπα είναι ίσως προς εξέταση αλλά αυτή τη στιγμή κανείς δεν έχει δείξει ότι οι μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες ευθύνονται για οποιαδήποτε βλάβη στον άνθρωπο.
Τώρα για δες, εάν μιλάς το ίδιο χρονικό διάστημα και τη μια φορά χρησιμοποιείς το σταθερό ενσύρματο τηλέφωνο και την άλλη το κινητό, μήπως τα συμπτώματα που αναφέρεις υπάρχουν και στις δυο περιπτώσεις και μήπως η έντασή τους έχει να κάνει και με την ποιότητα της συζήτησης;
Πολύ φοβάμαι ότι είναι αδύνατο για έναν άνθρωπο, με το δικό μας επίπεδο γνώσης να προσεγγίσει και να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα σε ένα τόσο πολυπαραγοντικό θέμα. Αυτό που προσπαθώ όμως να αποφύγω είναι τις ακρότητες και τις τσιρίδες.

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Απάντηση: Re: Απάντηση: Αποσυσχετίζεται η χρήση του κινητού με τον καρκίνο

Και εάν απλά περνάει από έξω ένα βαρύ όχημα…:happy_9:
Μπα, φορτηγά περνάνε συνέχεια. Εκτός αν είναι tanks αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν θα πάει χαμένο το χώσιμο κάτω απο το τραπέζι! Ίσως έχουμε καμμία "επανάσταση" πάλι. :happy_9:

Πολύ φοβάμαι ότι είναι αδύνατο για έναν άνθρωπο, με το δικό μας επίπεδο γνώσης να προσεγγίσει και να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα σε ένα τόσο πολυπαραγοντικό θέμα. Αυτό που προσπαθώ όμως να αποφύγω είναι τις ακρότητες και τις τσιρίδες.
Μα εγώ δεν προσπαθώ να βγάλω κάποιο paper ή επιστημονικό συμπέρασμα - απλά βγάζω κάποια συμπεράσματα για τον εαυτό μου.
Ούτε το κινητό μου πέταξα ούτε τίποτε άλλο ακραίο. Το μόνο που κάνω, και οφείλουμε να κάνουμε όλοι πιστεύω, είναι να κρατάμε μία "πισινή" που λένε.... Δεν μιλάς μισάωρα ή ώρες στο κινητό, αν θέλεις οπωσδήποτε wireless στο σπίτι ρυθμίζεις την έντασή του στο ελάχιστο δυνατό κ.ο.κ.

Reaction score
3
Πρέπει να παραδεχτούμε όμως ότι το μαγαζί έχει υψηλή επιστημονική κουλτούρα.:bravo:
Να μας χαιρόμαστε.:crazy_3:

Staff online

• loggeo
    Projectors
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.115
Members
38.535
Νεότερο μέλος