Από MiniDV ΣΤΟΝ Η/Υ

Reaction score
0
Καταρχήν καλώς σας βρήκα στο forum.Πληροφοριακά αναφέρς από την αρχή ότι η κάμερα που χρησιμοποιώ είναι η sony dcr-pc350 και ότι ο Η/Υ μου είναι ο εξής:p4 @ 2.4GHZ,512MB RAM,40GB σκληρός,geforce mx 420.

Παιδιά θέλω να περνάω τα video από την κάμερα μου στον υπoλογιστή για πολύ ερασιτεχνικό editing.Με ενδιαφέρει το πρόγραμμα που θα χρησιμοποήσω να προσφέρει τις πολύ βασικές επιλογές editing(δημιουργία τίτλων σε κάποιες σκηνές,τα βασικά fade in-fade out effects)αλλά περισσότερο θέλω να περνάει το video από την κάμερα στο σκληρό χωρίς απώλειες στην ποιότητα εικόνας.Έχω win xp sp2 και έχω δει ότι ο windows movie maker προσφέρει αυτές τις βασικές επιλογές.Πιστεύετε ότι θα μου αρκέσει;Αν όχι ποιο πολύ εύχρηστο πρόγραμμα θα μου προτείνατε(επαναλαμβάνω με ενδιαφέρει να προσφέρει τις πολύ βασικές επιλογές και κυρίως να κάνει capture από τη mini-dv camera στο σκληρό χωρίς απώλειες στην ποιότητα εικόνας);;;

Επειδή δεν έχω ακόμα αγοράσει dvd recorder(θα το κάνω βέβαια στο άμεσο μέλλον αλλά προς το παρόν δν φτάνει το χαρτζιλίκι)θα ήθελα μετά το editing να ξαναπερνάω το βίντεο στην κασετούλα mini dv.Τα πρόγράμματα που προσφέρουν δυνατότητες video capture σου δίνουν και αυτήν τη επιλογή;;;l

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Προσωπικά για video, προτείνω την κάτωθι συνταγή (με σειρά προτεραιότητας) για την καλύτερη δυνατή ποιότητα.

1) Capture video από την βιντεοκάμερα στο pc, σε dv avi φορμά με το scenalyzer. Ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ΑΨΟΓΟ!!!!
http://www.scenalyzer.com

2) Edit Video (optional) με το Vegas από Sonic Foundry. Ένα απίστευτα user friendly πρόγραμμα με δυνατότητες στυλ avid & premiere και υποστήριξη μετατροπής ήχου σε ac3 (dolby digital) δικάναλο μέχρι και πολυκάναλο 5.1 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
http://mediasoftware.sonypictures.com/Products/ShowProduct.asp?PID=914&keycode=3141-3001

3) Encode Video (μετατροπή dv avi σε mpeg2 Dvd) με το Canopus procoder. Ένα πρόγραμμα το οποίο ομολογουμένως είναι TOP για pal video.
http://www.canopus.us/Index_US.asp

4) Author Dvd, για να φτιάξεις μενού επαγγελματικά και όχι μόνο, ώστε να απολαμβάνεις το dvd σου προτείνω το πιο εύκολο και ΤΑ ΚΑΝΩ ΟΛΑ προγραμματάκι Dvd Architect.
http://mediasoftware.sonypictures.com/Products/showproduct.asp?pid=911

Τα ανωτέρω αποτελούν την καλύτερη λύση για δημιουργία dvd από προσωπικό υλικό video με απίστευτη ποιότητα και επαγγελματικό look.

Τώρα βέβαια υπάρχουν εταιρίες όπως η ulead ή η ahead (nero) που δίδουν ολοκληρωμένες λύσεις (capture , encode & author) σε προγραμματάκια όπως το dvd workshop για χρήστες που δεν θέλουν "πολλά πολλά". Η ποιότητα στους encoders της ulead και της ahead δεν με ενθουσιάζει αλλά δεν είναι κακή. Στη προτείνω αν επιθυμείς γρήγορες και εύκολες δημιοουργίες.
Αυτή είναι μια πολύ καλή λύση που προτείνει ο Ανδρέας.

Εγώ εναλλακτικά για την μεταφορά στο pc σε .avi (60 λεπτά = 13 GB) θα πρότεινα και το windv.

’λλο ένα καταπληκτικό προγραμματάκι είναι το dvtimestamp που σου επιτρέπει να προσθέσεις ημερομηνία και ώρα στο dv υλικό που έχεις.

Reaction score
7
........

Επειδή δεν έχω ακόμα αγοράσει dvd recorder(θα το κάνω βέβαια στο άμεσο μέλλον αλλά προς το παρόν δν φτάνει το χαρτζιλίκι)θα ήθελα μετά το editing να ξαναπερνάω το βίντεο στην κασετούλα mini dv.Τα πρόγράμματα που προσφέρουν δυνατότητες video capture σου δίνουν και αυτήν τη επιλογή;;;l
Ειπε κανενας οτι πρεπει να χρησιμοποιησεις καλωδιο firewire για τη μεταφορα και οχι USB? Αν δεν ειπαν τοτε firewire...

Αλλα εγω κολλησα στο τελευταιο....
Απο τη στιγμη που θα περασεις το video στο PC απο την καμερα και θα του κανεις ολα τα καλουδια που θες, γιατι μετα να το περασεις παλι πισω στην κασετα και να μην το γραψεις σε DVD στον υπολογιστη? Τι το θες το DVDrecorder αν εννοεις ''σπιτιου'' και οχι υπολογιστη! Επειδη με 100Ε το πολυ παιρνεις DVD-RW για υπολογιστη και μαλιστα καλο....

Reaction score
0
Δοκιμασε και το πραγραμμα της Pinnacle Studio 9 κανει capture και video editing πολυ ευκολα με ελαχιστες γνωσεις μονταζ και εχει πολλα ωραια εφεδακια.

Reaction score
0
Καλησπέρα φίλοι μου, για πρώτη φορά εχθές προσπάθησα να μεταφέρω απο την κάμερα εικόνα στο PC χρησιμοποιώντας firewire. Ο ελεύθερος χώρος μου ήταν περι τα 4,5γιγα. Στο πρόγραμμα των windows στις επιλογές για την ποιότητα τις ταινίας επέλεξα αν θυμάμαι καλα το high quality με ανάλυση 753χ5κατι... Πέρα του ότι η ταινία μεταφερόταν σε real time το οποίο σημαίνει οτι πρέπει να περιμένω με τις ώρες για να μεταφέρω όλες τις miniDV...μετά απο 15' περίπου ταινίας είχε φάει όλο τον ελευθερο χώρο 4,κατι γιγα. Μάλον κάνω κάτι λάθος. Θα μπορούσε κάποιος να με διαφωτήσει? Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.

Reaction score
5
Πέρα του ότι η ταινία μεταφερόταν σε real time το οποίο σημαίνει οτι πρέπει να περιμένω με τις ώρες για να μεταφέρω όλες τις miniDV...
Αν και δεν έχω δουλέψει το Movie maker της MS , σίγουρα μπορώ να σου πω ότι πιο γρήγορο είναι το real time ..... δεν υπάρχει εναλλακτικά γρηγορότερος τρόπος. Δεν είναι δηλαδή αρχεία που τα κάνεις drag & drop.

Ο αργός είναι να κάνεις πρώτα capture το βίντεο και μετά encoding.

μετά απο 15' περίπου ταινίας είχε φάει όλο τον ελευθερο χώρο 4,κατι γιγα. Μάλον κάνω κάτι λάθος. Θα μπορούσε κάποιος να με διαφωτήσει? Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.
Μα αν έκανες capture χωρίς encoding real time, θα είχες ένα αρχέιο 13GB. Κάνοντας αυτό που έκανες βγήκε ένα αρχείο αντίστοιχο της χωρητικότητας του DVD format.... δηλαδή 3-4GB (ανάλογα την ώρα και την ποιότητα)

Reaction score
7
Απο οσο εχω δουλεψει καποια προγραμματακια, σου κανουν ληψη του αρχειου μορφης DV σε AVI, οποτε πιανει χωρο στο δισκο.
Επειδη η MiniDV κασετα εχει χωρητικοτητα 11 ή 13MB (μαλλον 13, κρινοντας απο τα λεγομενα του Στελιου) μεταφερεται ως εχει.
Προσωπικα προτιμω το capture μιας κασετας σε AVI, που θα παρει μια ωρα (real time) και μετα μετατροπη του σε mpeg2 για εγγραφη σε DVD.

Παιρνει ωρα, αλλα δε χρειαζεται να εισαι και απο πανω.... Χρησιμοποιω το Nero....

Μπραβο ChrisD, επειδη εψαξες αν εχει αναφερθει κατι γι αυτο που θες.
Δεν το κανουν ολοι, παρα ανοιγουν θεμα αμεσως.

Reaction score
5
Φίλοι den_irtha, ChrisD,
η επεξεργασία video σε PC είναι ίσως η πιο απαιτητική δουλειά που μπορεί να κάνει το PC από μεριάς πόρων συστήματος. Τα ελεύθερα 4.5 GB είναι ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ λίγα, όπως ίσως και τα 512MB μνήμη.
Το DV format χρησιμοποιεί 13GB τα 60 λεπτά, χαλαρά! Σκεφτείτε ότι δεν φτάνει μόνο να το κατεβάσεις στο σκληρό, αλλά για να το κόψεις-ράψεις, μπορεί να χρειαστείς άλλα τόσα, επίσης χαλαρά. Αν αρχίσεις και τα εφέ, και τα transitions, ετοιμάσου για 50+ GB, και για ΠΟΛΛΕΣ ώρες, μόνο και μόνο για το rendering του τελικού αποτελέσματος...
Με αργό/παλιό/low-spec PC, το μόνο που θα δοκίμαζα είναι να παίξω με κλιπάκια μερικών λεπτών στο μέγιστο, έτσι για να δω πώς δουλεύει το σύστημα. Ένας δεύτερος σκληρός επιβάλλεται για οποιαδήποτε σοβαρότερη δουλειά.

Reaction score
5
Τα ελεύθερα 4.5 GB είναι ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ λίγα
χεχε άψογη περιγραφή !!!!!! Πραγματικά είναι απελπιστικά λίγα!!! Και σίγουρα θα είναι και αργός ο δίσκος!!!!

Αγόρασε έναν 40άρη που κοστίζει όσο ένα πακέτο τσιγάρα (που λέει ο λόγος.....)

όπως ίσως και τα 512MB μνήμη.
Εδώ δεν συμφωνώ. Για ένα τυπικό capture και μετά encoding χωρίς παράλληλα να χρησιμοποιεί το pc είναι περισσότερο από αρκετά. 768 ή 1gb ram δεν θα βοηθήσει σε τίποτα ουσιαστικό. Καλό είναι να υπάρχει αλλά όχι απαραίτητο.

Σκεφτείτε ότι δεν φτάνει μόνο να το κατεβάσεις στο σκληρό, αλλά για να το κόψεις-ράψεις, μπορεί να χρειαστείς άλλα τόσα, επίσης χαλαρά. Αν αρχίσεις και τα εφέ, και τα transitions, ετοιμάσου για 50+ GB, και για ΠΟΛΛΕΣ ώρες, μόνο και μόνο για το rendering του τελικού αποτελέσματος...
Έχεις απόλυτο δίκιο !!! Βέβαια εναλλακτικά εφόσον υπάρχουν καμιά 20αριά GB ελεύθερα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το frameserve το οποίο δεν χρειάζεται rendering αλλά δημιουργεί ένα "ghost" DV AVI από το μονταρισμένο υλικό ώστε να χρησιμοποιηθεί για encoding. Απαιτεί την εφαρμογή του μοντάζ ανοιχτή (όποιος ενδιαφέρεται μπορώ να σας δώσω λεπτομέρειες)

Reaction score
0
Ευχαριστω καταρχην για την ανταπόκρισή σας, θέλω να κάνω μια δυο διευκρινήσεις όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του pc μου. Είναι ένα laptop sony vaio ενός χρόνου στα 1,5Ghz, με την firewire του θύρα 512ram και 60αρι σκληρό. Απο τον σκληρό τελικά έχω 27γιγα ελευθερα στο άλο partition. Το είχα ξεχάσει εντελός γιατι δεν το χρησιμοποιώ καθόλου. Ήθελα να ρωτήσω πώς γίνεται κωδηκοποίηση σε mpeg2 κατα την διάρκεια του cpturing? Γίνεται αυτό ή πρέπει να ΄περαστεί πρώτα όλη η ταινία στον σκληρό? Εχω και το Adobe Premiere Standard, μήπως απο εκεί είναι καλύτερα να το κάνω?

Reaction score
5
Είναι ένα laptop sony vaio ενός χρόνου στα 1,5Ghz, με την firewire του θύρα 512ram και 60αρι σκληρό. Απο τον σκληρό τελικά έχω 27γιγα ελευθερα στο άλο partition.
Είσαι οκ ,..... θα αργεί λίγο περισσότερο αλλά σε γενικές γραμμές είναι αποδεκτά τα specs

Ήθελα να ρωτήσω πώς γίνεται κωδηκοποίηση σε mpeg2 κατα την διάρκεια του cpturing?
Αν το υποστηρίζει το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς, επιλέγεις στα capture options αντί για DV AVI , mpeg2 Dvd compliant. Έτσι κάνει capture & encoding ταυτόχρονα.

Γίνεται αυτό ή πρέπει να ΄περαστεί πρώτα όλη η ταινία στον σκληρό?
Γίνεται.... απλά περνώντας τη ταινία στο σκληρό πρώτα έχεις a) δυνατότητα editing, b) καλύτερη ποιότητα αλλά τα μειονεκτήματα είναι a) Απαιτεί χώρο και b) χρόνο....

χω και το Adobe Premiere Standard, μήπως απο εκεί είναι καλύτερα να το κάνω?
Είναι λίγο δύσκολο για να ξεκινήσεις με αυτό. Πάντως ρίξε μια ματιά σε αυτό το ενδιαφέρον site www.videohelp.com

Reaction score
5
Λίγες απλές ερωτήσεις από νέο στο χώρο:

Είναι δυνατόν να χωρέσει κανείς τα 60 λεπτά σε CD-R, ελαττώνοντας βέβαια την ανάλυση, και αν ναι, πόσο θα πρέπει να την ελαττώσει;

Κόψιμο ταινίας στα δύο, και πάλι για εγγραφή στο CD, υποθέτω πως γίνεται.

Πώς βλέπει κανείς τη miniDV στην τηλεόραση, τι σύνδεση χρειάζεται; Κάτι-σε-SCART? Έχω στο μάτι τη Sony DCR-HC17.

Με Celeron-800 & 1GB RAM μπορεί να γίνει δουλειά, έστω και αργά; Μιλώ για capture+downsizing+CD-burning, τίποτε άλλο.

Reaction score
5
Για να χωρέσεις 60 λεπτά σε CD-R, πας σε DivX ή γενικά MPEG4 συμπίεση, μικρή ανάλυση (μισή από DVD) και mp3 ήχο. Αν το αποτέλεσμα θα το δεις σε οθόνη υπολογιστή, δεν είναι κακό. Για μεγάλες TVs/projectors άστο καλύτερα.

Google for 'divx', 'Nero Digital', 'xvid', 'Η264'.

Όλες οι κάμερες έχουν TVout, συνήθως composite, για να δεις την κασέτα κατ'έυθείαν στην TV. Κάποιες έχουν και S-Video.

Με το μηχάνημά σου θα γίνει δουλειά, αλλά αργάαααααα....ευτυχώς που έχεις μνήμη. Και ελπίζω να έχεις καλό σκληρό.

Reaction score
7
Λίγες απλές ερωτήσεις από νέο στο χώρο:.
Είναι δυνατόν να χωρέσει κανείς τα 60 λεπτά σε CD-R, ελαττώνοντας βέβαια την ανάλυση, και αν ναι, πόσο θα πρέπει να την ελαττώσει;
Ναι, αλλα σε ποιοτητα VideoCD (χαλια δηλαδη, κατω απο το μισο της ποιοτητας DV). Γινεται επιλεγοντας απο το προγραμμα capture να φτιαξεις VCD.

Κόψιμο ταινίας στα δύο, και πάλι για εγγραφή στο CD, υποθέτω πως γίνεται
Ναι... μεν αλλα... στην ουσια παλι VCD ποιοτητα θα εχεις...
Γιατι δεν προτιμας να φτιαξεις DVD;

Πώς βλέπει κανείς τη miniDV στην τηλεόραση, τι σύνδεση χρειάζεται; Κάτι-σε-SCART? Έχω στο μάτι τη Sony DCR-HC17.
Οι καμερες βγαζουν σημα video ή το πολυ s-video...

Με Celeron-800 & 1GB RAM μπορεί να γίνει δουλειά, έστω και αργά; Μιλώ για capture+downsizing+CD-burning, τίποτε άλλο
Λογικα θα κανει δουλεια αλλα θα παιρνει πολυ χρονο για VCD.
Το capture θα γινεται μεσω USB;
Για ποιοτητα DVD θελει firewire συνδεση... αλλα δε μπορω να σου πω αν στα συγουρα τα καταφερνει ο celeron για dvd...

Παντως ειναι κριμα να ριξεις την ποιοτητα της DV ληψης σου σε VCD...

Reaction score
5
Δηλαδή; Η τηλεόρασή μου έχει είσοδο RF & SCART. Τι εννοείς "video"?

Για ποιοτητα DVD θελει firewire συνδεση... αλλα δε μπορω να σου πω αν στα συγουρα τα καταφερνει ο celeron για dvd...

θα πάρω μάλλον dvd-writer για το PC

Γιατί χρειάζεται FireWire? Θέμα ταχύτητας και μόνο υποθέτω...;

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Δηλαδή; Η τηλεόρασή μου έχει είσοδο RF & SCART. Τι εννοείς "video"?

θα πάρω μάλλον dvd-writer για το PC

Γιατί χρειάζεται FireWire? Θέμα ταχύτητας και μόνο υποθέτω...;
Όταν λέει σήμα video εννοεί composite... Θα πρέπει να πάρει έναν αντάπτορα composite ή s-video (ανάλογα τι έξοδο έχει η κάμερά σου) σε scart για να την συνδέσεις με την τηλεόραση...

Προτίμησε firewire για σύνδεση με pc μιας και με usb μπορεί να κολλάει ή να χάνεις frame...

Πρώτα περνάς το video στο pc μέσω firewire (προσοχή 1 ώρα dv είναι περίπου 13 GB) και μετά με κάποιο πρόγραμμα το μετατρέπεις σε dvd. Και ο celeron 800 είναι οριακός για να κάνει δουλειά και αν τα καταφέρει θα κάνει πολλές-πολλές ώρες...

Οποιαδήποτε άλλη λύση εκτός από dvd δεν αξίζει... έχει πολλή καλή εικόνα από μία dv κάμερα... γιατί να την χαλάσεις;

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.832
Members
38.504
Νεότερο μέλος
leftos