Αστροφεγγιες πανω απο το σαλονι μας

vlasis

Φωτογράφος!
Μηνύματα
11.728
Reaction score
7.510
Μιας και ζητηθηκε η εταιρεια που εφτιαξε τις οπτικες ινες να πω οτι ονομαζεται CREATIVE SOLUTIONS με εδρα τελικα στο Αιγαλεω στην οδο Δελφων 25 με τηλεφωνο 210 5914424 απο τον Βλαση που τωρα πια μενει Κορινθο και πινει φρεντακι σε 3 λεπτα στην θαλασσα(ολα τα λεφτα ρε φουστη μου)!!!!!!!!!!!!!
 

Μηνύματα
1.479
Reaction score
106
πολυ καλη σκεψη με τα led.καταρχας τα led καιγονται μετα απο πολλα πολλα χρονια.δεν τιθεται θεμα αλαγης.βαζεις εναν μετασχηματιστη και δεν εχεις ουτε λαμπα ουτε τπτ.αυτο με το κυκλωματακι που θα τρεμοπαιζει ειναι πολυ εξυπνο.το εχεις εφαρμοσει η το εχεις ακουσει?

τα led δεν χρειαζεται να τα εφαρμοσεις σε plexi.μπορεις ανετα και σε γυψοσανιδα.το θεμα ειναι οτι πολυ δουλεια ωστε να βαλεις τοσα led και να κανεις και τις διακλαδωσεις.αντιθετα με την οπτικη που την βαζεις στην τρυπα και την φερνεις στην ακρη μαζι με ολες τις αλλες.

εγω σκεφτομαι ισως εφαρμοσω και τα 2!
 

Μηνύματα
6.785
Reaction score
152
1.ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ LED.ΕΙΧΑ ΒΑΛΕΙ ΣΠΟΤΙΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΓΟΝΤΑΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ.....
2.ΒΛΑΣΣΗ, ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΕΧΟΥΝ SITE???
3.Ο REPORTER DIMITRIS K. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ????
 



Μηνύματα
1.479
Reaction score
106
παντως ειτε led βαλεις ειτε οπτικη ινα,αν το ταβανι ειναι μαυρο τοτε ειναι ολα τα λεφτα.αλλιως οτι αλλο χρωμα δεν μοιαζει για ουρανος.
 

vlasis

Φωτογράφος!
Μηνύματα
11.728
Reaction score
7.510
παντως ειτε led βαλεις ειτε οπτικη ινα,αν το ταβανι ειναι μαυρο τοτε ειναι ολα τα λεφτα.αλλιως οτι αλλο χρωμα δεν μοιαζει για ουρανος.
Xαριτο το βραδυ με το μαυρο ταβανι ειναι μια χαρα ομως την μερα αν το εχεις στο σαλονι θα ειναι home cinema room για νεκροφιλους!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΜΟΝΟ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙς ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΥΠΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!
Ετσι ειμαι μαζι σου φιλε μου αλλα αυτη την πολυτελεια του χωρου δυσκολα την βρισκεις.
Παντως το σιγουρο ειναι οτι οι οπτικες ινες δεν καιγοντε ποτε και εχεις το κεφαλι σου ησυχο μην εχοντας να κανεις κανενα μαστορεμα στο μελλον παρα μονο την αλλαγη της λαμπας οταν καει.ΚΑΛΗΜΕΡΑ.......
 

Μηνύματα
372
Reaction score
0
Απάντηση: Αστροφεγγιες πανω απο το σαλονι μας

Τα λεντακια καποια στιγμη καιγοντε και πρεπει εννοειται να αλλαχτουν(φαντασου το αυτο τι εχεις να κανεις)
1.ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ LED.ΕΙΧΑ ΒΑΛΕΙ ΣΠΟΤΙΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΓΟΝΤΑΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ.....
Το σποτ είναι υλοποίηση που χρησιμοποιεί LED ισχύος (Power LED) και προφανώς για να σου καίγονταν, ήταν σίγουρα υλοποίηση της "κακιάς ώρας" χωρίς να υπερβάλω καθόλου γι' αυτό! :prof:

Εμείς εδώ ούτε για ετοιμες υλοποιήσεις μιλάμε, ούτε για LED ισχύος που είναι άλλης τεχνολογίας και έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις στην υλοποίηση όπως πχ ανεξάρτητη σταθεροποίηση ρεύματος (constant current source) αντί για απλές αντιστάσεις που απαιτούν τα απλά LED, ζητήματα ψύξης κλπ.

Τα LED είναι το πιο αξιόπιστο εξάρτημα παραγωγής φωτός. Όταν οδηγούνται σωστά, η διάρκεια ζωής τους δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε άλλο. Όλη η αυτοκινητοβιομηχανία έχει στραφεί στα LED (Power LED) για τα φλας και τα στοπ στα αυτοκίνητα. Επίσης έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν και τα φανάρια στους δρόμους με φανάρια LED, ενώ μέχρι και τηλεοράσεις κατασκευάζουν πλέον με εκατομμύρια LED (OLED) (φαντάσου να αρχίζανε να καίγονται τα pixel κατά δεκάδες!)

Μιλάμε λοιπόν για τα standard LED σε μια άνετη οδήγηση, με λίγο χαμηλότερο ρεύμα από το τυπικό (typical) αναφερόμενο του κατασκευαστή για να κρατήσουν μια ζωή. Σ' αυτή την περίπτωση τα βάζεις και τα ξεχνάς!

φιλε HD καλημερα............πρωτα πρωτα πρεπει να βαλεις λεπτο πλεξιγκλας γιατι αν η επιφανεια ειναι μεγαλη τοτε και βαρος μεγαλο υπαρχει και το κοστος για μεγαλυτερο παχος (που ειναι αναγκαιο σε αυτη την περιπτωση)ειναι αρκετα υψηλο.Οσο ομως πιο λεπτο ειναι το παχος τοσο περισσοτερα βιδωματα πρεπει να κανεις στην οροφη για να μην κανει κοιλια.Φαντασου καμια 30αρια ασημενιες βιδες πανω στην οροφη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ειναι αδυνατο να πετυχεις απολυτα τις ενωσεις με το πλεξιγκλας και οπτικα να μην φαινονται ειδικα οταν ειναι μερα.Φυσικα μιλαμε οτι ολα τα βιδωματα πρεπει να γινουν στην πλακα στην οροφη.
Σκεψου τα τοσα καλωδιακια των αντιστασεων πρωτη μουρη που εμφανεστατα θα ειναι ορατα σε ολους και ειδικα σε ολες!!!!!!!
Καλημέρα και σ' εσένα φίλε vlasi.... αν το διαβάζεις την ημέρα βέβαια! :happy_9:

Εγώ ανέφερα απλώς την κεντρική ιδέα, χωρίς να το έχω ψάξει καθόλου γιατί την σκέφτηκα διαβάζοντας τα μηνύματά σας. Εκ πείρας όμως στα ηλεκτρονικά είμαι σίγουρος οτι γίνεται και μάλιστα με περισσότερες δυνατότητες και πολύ χαμηλότερο κόστος. Αν το κόστος δεν ενδιαφέρει, τότε οι δυνατότητες γίνονται απεριόριστες -σκέψου οτι υπάρχουν μέχρι και τρίχρωμα LED που με διαφορετική οδήγηση στο κάθε χρώμα μπορείς έως και να αλλάζεις πολύ ομαλά αποχρώσεις (με ένα κατάλληλο κύκλωμα οδήγησης) -πρακτικά όσο υψηλότερη η τεχνολογία τόσο λιγότεροι οι περιορισμοί και κάποιες φορές όπως αυτή, λιγότερο κόστος και αν προσέξεις και τις επιλογές, δεν θα χρειαστεί ποτέ να αλλάξεις τίποτα.

Στην λύση που είπα δεν υπήρχε περίπτωση να φαίνονται τα καλώδια και οι αντιστάσεις γιατί θα βρισκόντουσαν στην πίσω μεριά του πλέξιγκλας.

Αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάλιστα γυψοσανίδα χρησιμοποιώντας LED και μετά στο υπόλοιπο μήκος ένα κομματάκι οπτικής ίνας σαν φωτο-οδηγό! Αυτό σημαίνει οτι θα ανοίξεις πρώτα την τρύπα του κυλινδρικού LED 5mm όσο είναι το μήκος του ώστε να δημιουργηθεί και ένας κώνος από το τρυπάνι που θα σε βοηθήσει μετά να κεντράρεις το τρυπανάκι στη διατομή της οπτικής ίνας (κατά προτίμηση μείον ένα δέκατο του χιλιοστού λεπτότερο για να μπεί η οπτική ίνα εφαρμοστά χωρίς κόλλα). το LED έχει πατούρα οπότε απλώς το ασφαλίζεις από πάνω με λίγο στόκο.

Σε κάθε LED θα έχουν κολληθεί (ή με μικρά κλέμενς) δύο καλώδια διαφορετικού χρώματος (πχ μαύρο-κόκκινο) και θα έχουν μονωθεί οι γυμνοί ακροδέκτες (χωρίς να κοπούν για προστασία από τη θερμοκρασία κόλλησης) με θερμοσυστελλόμενο μακαρόνι. Οι αντιστάσεις θα είναι στο κουτί ελέγχου για την περίπτωση που θέλεις να κάνεις αλλαγές στη φωτεινότητα κλπ. πχ σε μια πλακέτα γενικών κατασκευών. (Το κόκκινο (το θετικό), πάει στην άνοδο, στον μεγάλο ακροδέκτη όπως φαίνεται μέσα στο LED)

Η πιο απλή λύση (χαμηλής τεχνολογίας) είναι να χρησιμοποιήσεις απλώς ένα καλής ποιότητας σταθεροποιημένο τροφοδοτικό στα 5V.
Ας υποθέσουμε οτι βάζεις 200 αστέρια για ένα καλό αποτέλεσμα με έντονους αστερισμούς και άλλα τυχαία αστέρια που θα φαίνονται πιο απαλά.
Χρησιμοποιείς άσπρα LED με typical forward current 20mA και επιλέγεις 17mA για άνετη οδήγηση, οπότε 0.017 x 200 = 3.4 Α μέγιστο ρεύμα αλλά επιλέγεις 5Α σταθεροποιημένο τροφοδοτικό, τεχνολογίας switching για μικρό μέγεθος και βάρος, που δεν θα ζεσταίνεται και δεν θα ζορίζεται, για μακρόχρονη λειτουργία.

Ένα τέτοιο πολύ καλό τροφοδοτικό είναι αυτό στα 43ευρώ:
http://www.powersuppliesonline.co.uk/product/dr-4505-5v-5a-din-rail-power-supply/dr-4505/default.htm





Και ένα καλό και φθηνό άσπρο LED 5mm είναι το LW 541C-AWDW-6K9L της Osram στα 0.65ευρώ για >50 τεμ. από την περίφημη RS (UK) http://rswww.com/
Αν βάλεις τον παραπάνω κωδικό στο search σου βγάζει κατ' ευθείαν τη σελίδα του LED -δεν βάζω το λινκ γιατί λήγει.
Το datasheet του LED βρίσκεται αν κάνετε σκρόλ κάτω κάτω στην παρούσα ή στη σελίδα του LED.
To ωραίο είναι οτι στις εφαρμογές αναφέρει "lighting for special effects (e.g. starry sky)" !!!! Φανταστική σύμτπωση!!! :happy_5:




Άρα:
0.65 x 200 = 130 ευρώ τα LED,
+ 45 ευρώ το τροφοδοτικό,
+ 200 x 4μέτρα = 800 + 50 το μαύρο (η γή) μεταξύ των LED = 850 μέτρα(!) λεπτό εύκαμπτο καλώδιο x 0.1 ευρώ το μέτρο = 85 ευρώ.
+200 αντιστάσεις x 0.1 ευρώ = 20 ευρώ
+ μια πλακέτα γενικών κατασκευών + 1 πλαστικό κουτί, πες =10 ευρώ
+ 200 κομματάκια οπτικής ίνας x 10mm (περίπου) = 2 μέτρα οπτική ίνα =1 ευρώ.
Σύνολο: 291 ευρώ! Τα 200 αστέρια πόσο θα κόστιζαν με 800 μέτρα οπτικής ίνας; Με 0.3 ευρώ το μέτρο =240 + 800 τα υπόλοιπα =1040 ευρώ. (σύμφωνα με http://www.djshop.gr/ProductList.asp?ITMID=10535)

Άρα έχουμε τα εξής πλεονεκτήματα:

1. Μακροζωϊα, άφθαρτο σύστημα, εντελώς αθόρυβο, χωρίς κινούμενα μέρη, χωρίς εκλύσεις θερμότητας, χαμηλή κατανάλωση (10W - 25W αντί 150W), μικρός όγκος και βάρος.

2. Τιμή 291 αντί 1040 ευρώ.

3. βάζοντας πχ 4 ομάδες αντιστάσεων που κάθε ομάδα θα έχει διαφορετική τιμή, μπορείς να συνδέσεις τα LED με τους γνωστούς αστερισμούς στη μία ομάδα με τη μέγιστη φωτεινότητα, και τα άλλα τυχαία διασκορπισμένα αστέρια στις άλλες τρεις ομάδες για τυχαία κατανομή της φωτεινότητας.

H αντίσταση για τη μεγαλύτερη φωτεινότητα βρίσκεται ως εξής:
R = (τάση τροφοδοσίας - LED forward voltage) / ρεύμα οδήγησης = (5 - 3.6)/0.017mA = 82.35 Ω (ohm)
Η πιο κοντινή αντίσταση είναι στα 82 ώμ.
Οι απώλειες στην αντίσταση = (5 - 3.6)^2 / 82 Ω = 0.024 W
Οπότε μια αντίσταση 82 Ω στα 0.25W metal film 1% είναι κατάλληλη. Από 'κει και πέρα οι άλλες θα είναι μεγαλύτερες και θα βρεθούν μέσω του πίνακα relative luminous intensity στο datasheet ή πειραματικά.
Το καλύτερο όμως είναι να είναι όλες ίδιες και να υπάρχουν τρία κυκλώματα ελέγχου της φωτεινότητας για περισσότερο έλεγχο!

4. Μπορείς να βάλεις διαφορετικές διατομές οπτικής ίνας για ακόμα πιο ρεαλιστική εμφάνιση, από 0.5mm - 10mm, χωρίς να αυξηθεί το κόστος, αφού το συνολικό μήκος είναι της τάξης των 2 μέτρων.

Προαιρετικά:

5. Με λίγα παραπάνω ευρώ μπορεί να τοποθετηθεί ένα μικρό κύκλωμα διαμόρφωσης όλων ή πχ μόνο των τυχαίων LED εκτός των αστερισμών, για ψευδοτυχαίο τρεμούλιασμα και ρυθμιζόμενο ποσοστό, πολύ πιο ρεαλιστικό από το τρεμούλιασμα με τον τροχό.

6. Επίσης με μερικά επιπλέον (φθηνά) εξαρτήματα θα μπορούσε να προστεθεί δυνατότητα ελέγχου της συνολικής φωτεινότητας (σαν dimmer), ή απλώς αυτόματα απαλό άναμα και σβήσιμο.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται και φτάσει να αποφασίσει να κάνει κάτι τέτοιο (και τα καταφέρνει στις ηλεκτρονικές κατασκευές), μπορώ να του κάνω το ηλεκτρονικό σχέδιο για τα παραπάνω -(δωρεάν φυσικά) αφού είναι κάτι εύκολο και γρήγορο -για πιο κουφά συστήματα με προγραμματισμό μικροελεγττή κλπ, όταν θα φτιάξω το δικό μου, αλλά αυτό θα αργήσει γιατί προς το παρόν είμαι με νοίκι! :happy_9:

Xαριτο το βραδυ με το μαυρο ταβανι ειναι μια χαρα ομως την μερα αν το εχεις στο σαλονι θα ειναι home cinema room για νεκροφιλους!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΜΟΝΟ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙς ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΥΠΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!
Αν το ταβάνι δεν είναι κάτασπρο αλλά είναι πχ ελαφρύ γκρί, γαλάζιο, ή γκρί με λίγο γαλάζιο, θα είναι πολύ καλύτερα και την ημέρα και την νύχτα!
 

Attachments


Μηνύματα
227
Reaction score
0
Απάντηση: Αστροφεγγιες πανω απο το σαλονι μας

Μπραβο σου κατατοπιστικοτατος...!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 




Staff online

  • loggeo
    Projectors
  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.612
Μηνύματα
2.868.007
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top