Αυθεντικοί ...παπαράτσι!

V

VIDEOMIX

Guest
Όταν βλέπετε τη φωτογραφία κάποιου διάσημου σε ένα έντυπο, πώς ξέρετε ότι είναι αυθεντική και ότι δεν έχει παραποιηθεί ηλεκτρονικά; Μια νέα τεχνική εξασφαλίζει την αυθεντικότητα τέτοιων φωτογραφιών με τη βοήθεια ολογραμμάτων ...

Επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να εντοπίζουν αν οι διάφορες φωτογραφίες διασημοτήτων που δημοσιεύονται είναι αληθινές ή είναι κατασκεύασμα κάποιων επιτήδειων.

Η τεχνική, που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά ολογράμματα, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να εμποδίζει τους χάκερ να πλαστογραφούν και να παρεμβαίνουν σε ευαίσθητες νομικά φωτογραφίες όπως σε αρχεία δακτυλικών αποτυπωμάτων και ιατρικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται σαν αποδεικτικά στοιχεία σε δίκες.


Ο καθηγητής Giuseppe Schirripa Spagnolo, Ιταλός φυσικός από το πανεπιστήμιο Roma Tre και οι συνάδελφοί του, περιγράφουν την εν λόγω τεχνική στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Journal of Optics A.

Η τεχνική λειτουργεί προσθέτοντας ένα αόρατο «υδατογράφημα», σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στα λογότυπα των εταιρειών, σε μια ψηφιακή εικόνα είτε με την ίδια την κάμερα την ώρα που παίρνει τη φωτογραφία είτε αργότερα με τη βοήθεια υπολογιστή.

Αν, για παράδειγμα, ένα αδίστακτο φωτογραφικό πρακτορείο προσπαθήσει να αλλάξει μια φωτογραφία για να αυξήσει την αγοραστική της αξία πριν να την πουλήσει σε κάποια εφημερίδα ή περιοδικό, τότε το υδατογράφημα θα καταστραφεί.


Έτσι, το έντυπο που θα αγοράσει την «πειραγμένη» φωτογραφία θα μπορεί να εντοπίσει ότι δεν είναι αυθεντική χρησιμοποιώντας το ειδικό πρόγραμμα.

Χρησιμοποιώντας ολογράμματα
Πριν να προστεθεί το υδατογράφημα στην φωτογραφία, μετατρέπεται σε ηλεκτρονικό ολόγραμμα με τη βοήθεια υπολογιστή.

Όπως σε όλα τα ολογράμματα, ένα μικρό μέρος των ηλεκτρονικών αυτών ολογραμμάτων περιέχει αρκετές πληροφορίες ώστε να αναπαράγει ολόκληρη την φωτογραφία, σε αυτή την περίπτωση το υδατογράφημα.

Επομένως, ακόμα και αν το υδατογράφημα καταστραφεί καθώς μια φωτογραφία παραποιείται ηλεκτρονικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εντοπίσουν τον παραγωγό της αυθεντικής εικόνας.

Ο Αυστραλός ερευνητής καθηγητής Claude Roux, διευθυντής του Κέντρου Εγκληματολογικών Επιστημών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Σίδνευ, πιστεύει ότι το κύριο πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας δεν είναι ότι εντοπίζει τις περιπτώσεις ψηφιακής απάτης – υπάρχουν και άλλες τεχνικές που ήδη μπορούν να το κάνουν αυτό.

Όπως αναφέρει, αυτή η τεχνική δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίζουμε την πηγή της αυθεντικής εικόνας, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο ώστε να επαληθευτεί η γνησιότητά της.

Όμως, όπως και με άλλες τεχνικές που εντοπίζουν πλαστές εικόνες, υπάρχουν και εδώ θέματα ασφάλειας.


Θέματα ασφάλειας
Το υδατογράφημα κωδικοποιείται πριν να προστεθεί στην εικόνα έτσι ώστε μόνο όσοι γνωρίζουν το κλειδί ασφαλείας, τον κωδικό του δηλαδή, μπορούν να το αναπαράγουν.

Ο Roux αναρωτιέται τι είναι αυτό που εμποδίζει κάποιον από το να αποκτήσει το συγκεκριμένο κωδικό ή και να «σπάσει» το πρόγραμμα και να αντικαταστήσει το υδατογράφημα με ένα δικό του.

"Η τεχνική αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στις ήδη υπάρχουσες τεχνικές που εφαρμόζονται για την αυθεντικότητα των ψηφιακών εικόνων," σχολιάζει.

"Όμως αυτό δεν αποτελεί πανάκεια. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα είναι να εφαρμοστεί μια πιο ολοκρατική προσέγγιση η οποία θα περιλαμβάνει, εκτός από τις τεχνικές μεθόδους, στρατηγικές και πλαίσια που θα περιορίζουν τη δυνατότητα να παραποιηθεί μια εικόνα."


8) Πηγή: Pathfinder.
 


Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.600
Μηνύματα
2.867.505
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top