ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝΙΣΧΥΤΗ

Reaction score
92
Μιάς και φαίνεται ότι παραδίδει πνεύμα ο ενισχυτής είμαι προς αναζήτηση καινούργιου.
Να αναφέρω αυτή τη στιγμή με τι βρίσκομαι.
Ενισχυτής Sony str-db840
Ηχεία Sony pascal sa-ve705
Sub Svs pb 1000
Γλυκοκοιτάζω τον Yamaha rx-v481 http://www.skroutz.gr/s/8918143/Yamaha-RX-V481.html?from=autocomplete&keyphrase=yamaha+rx-v481
αλλά μιλώντας με κάποιον γνώστη του σπορ μου είπε ότι είναι πολύ μικρός και δεν μπορεί να οδηγήσει σωστά τα ηχεία. Στην ουσία με καλύπτει ένας ενισχυτής 5.1 και ας μην έχει τα τεχνολογικά καλούδια του σήμερα !!
Απλά ψάχνω μια οικονομική λύση όπως τον συγκεκριμμένο Yamaha,απλά το θέμα είναι μην πάω για μαλλί και βγω στο τέλος κουρεμένος :errwhat:και μπω σε περιπέτειες. Πρόταση ο γνώστης του θέματος μου έκανε για τον Marantz sr-5011 που σίγουρα είναι αξιόλογος, αλλά όλα αυτά που διαθέτει δεν μου χρειάζονται συν εκείνο που δεν χρειάζομαι είναι η τιμή του :):)
Με λίγα λόγια ψάχνω κάτι αντίστοιχο με αυτόν που έχω σήμερα, τουλάχιστον ακουστικά !! για χώρο 20τμ.
Βοήθεια στο forum γιατί με βλέπω κυνήγι με παντόφλα απο την σύζυγο αν τολμήσω να πω την τιμή του Marantz ;)

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.569
Δε μου φαίνεται να σ' τα είπε καλά ο γνώστης.

Speaker units
Tweeter: 1.9 cm (3/4in.), dome type
Woofer: 5 cm (2 in.)×2, balanced drive type

Τα 5 εκατοστών woofers των Sony δεν μπορούν να δεχθούν πολλά watts, ό,τι και να λένε οι προδιαγραφές. ;)
Ο Yamaha (ή και άλλος μικρός) θα είναι υπέραρκετος για τις ανάγκες σου και την σχετικά περιορισμένη ένταση που μπορεί να επιτύχει το σύστημα της Sony.

Reaction score
92
Δε μου φαίνεται να σ' τα είπε καλά ο γνώστης.

Speaker units
Tweeter: 1.9 cm (3/4in.), dome type
Woofer: 5 cm (2 in.)×2, balanced drive type

Τα 5 εκατοστών woofers των Sony δεν μπορούν να δεχθούν πολλά watts, ό,τι και να λένε οι προδιαγραφές. ;)
Ο Yamaha (ή και άλλος μικρός) θα είναι υπέραρκετος για τις ανάγκες σου και την σχετικά περιορισμένη ένταση που μπορεί να επιτύχει το σύστημα της Sony.
zizik σε ευχαριστώ πολύ για την άμμεση απάντηση, το θέμα είναι ότι ο υπάρχων ήδη ενισχυτής είναι στα 5 χ 100 watt στα 8 Ω και τα συγκεκριμένα ηχεία βάσει προδιαγραφών στα 140 W 87db στα 8 Ω και μπορώ να πω ότι το δέσιμο είναι αρκετά καλό στα δικά μου αυτιά. Κάπου βραχυκύκλωσα γιατί αυτός που μου είπε ότι χρειάζομαι παραπάνω watt στον ενισχυτή είναι γνωστός έμπορος καταστήματος και απο την πρώτη στιγμή που του είπα πια ηχεία έχω ήταν σαν να τα ήξερε βουλωμένο γράμμα. Μου είπε ότι θα παραμορφώνει τα ηχεία ο yamaha με αποτέλεσμα να τα κάψει και υπάρχει κίνδυνος να κάψει και έξοδο του ενισχυτή γιατί θα με αναγκάζει να σηκώνω εντάσεις και θα γίνεται ένας φαύλος κύκλος.
Τώρα για τον 481 yamaha δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς πόσα watt δίνει στα 8 Ω και διάβασα στο αγγλικό manual ότι μόνο στο αμερικάνικο μοντέλο μπορώ να ρυθμίσω τα Ωμ στα 8. Πραγματικά έχω χαθεί σε όλα αυτά τα επιμέρους χαρακτηριστικά. Δηλαδή λες να προχωρήσω στον 481 ????? Συν τις άλλης μου είπε μεγάλος σε watt ενισχυτής πιό εύκολη οδήγηση ηχείων και πιο σωστή.

Last edited:

Reaction score
92
zizik σε ευχαριστώ πολύ για την άμμεση απάντηση, το θέμα είναι ότι ο υπάρχων ήδη ενισχυτής είναι στα 5 χ 100 watt στα 8 Ω και τα συγκεκριμένα ηχεία βάσει προδιαγραφών στα 140 W 87db στα 8 Ω και μπορώ να πω ότι το δέσιμο είναι αρκετά καλό στα δικά μου αυτιά. Κάπου βραχυκύκλωσα γιατί αυτός που μου είπε ότι χρειάζομαι παραπάνω watt στον ενισχυτή είναι γνωστός έμπορος καταστήματος και απο την πρώτη στιγμή που του είπα πια ηχεία έχω ήταν σαν να τα ήξερε βουλωμένο γράμμα. Μου είπε ότι θα παραμορφώνει τα ηχεία ο yamaha με αποτέλεσμα να τα κάψει και υπάρχει κίνδυνος να κάψει και έξοδο του ενισχυτή γιατί θα με αναγκάζει να σηκώνω εντάσεις και θα γίνεται ένας φαύλος κύκλος.
Τώρα για τον 481 yamaha δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς πόσα watt δίνει στα 8 Ω και διάβασα στο αγγλικό manual ότι μόνο στο αμερικάνικο μοντέλο μπορώ να ρυθμίσω τα Ωμ στα 8. Πραγματικά έχω χαθεί σε όλα αυτά τα επιμέρους χαρακτηριστικά. Δηλαδή λες να προχωρήσω στον 481 ????? Συν τις άλλης μου είπε μεγάλος σε watt ενισχυτής πιό εύκολη οδήγηση ηχείων και πιο σωστή.
Η αλήθεια είναι ότι και τώρα δεν έχω ξεπεράσει τις εντάσεις πάνω απο το 4 με όριο το 10. Μου φαίνεται ότι αρχίζουν και παραμορφώνουν και ότι θα τα πάρω στο χέρι, πάντως μέχρι το 4 παίζουν πολύ καλά και γλυκά

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.569
Η αλήθεια είναι ότι και τώρα δεν έχω ξεπεράσει τις εντάσεις πάνω απο το 4 με όριο το 10. Μου φαίνεται ότι αρχίζουν και παραμορφώνουν και ότι θα τα πάρω στο χέρι, πάντως μέχρι το 4 παίζουν πολύ καλά και γλυκά
Βλέπεις λοιπόν οτι το πρόβλημα δεν είναι ο ενισχυτής. :)

Reaction score
92
Εαν καταλήξω στον yamaha 481 θα πρέπει να κάνω κάποια ρύθμιση για τα Ωμ ?? πιστεύεις ότι το volume θα πρέπει να ανεβαίνει αρκετά ψηλά εν σχέσει με τώρα για να παίρνω ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα μιας και ο 481 είναι λιγότερα watt. Να υποθέσω ότι πρόβλημα καψίματος η ηχείων ή εξόδων ενισχυτή δεν υφίσταται σύμφωνα με αυτά που μου είπε ο γνώστης. Σε γενική εικόνα πιστεύεις ότι θα παίζει καλύτερα απο τον 840 sony που ήδη σιγά-σιγά μου αφήνει χρόνους.
Σχώραμε για τις τόσες ερωτήσεις :):) Κάποιες άλλες προτάσεις επιλογής έχω σε παρόμοιο budget ???

Last edited:

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.569
Η ρύθμιση Ω υπάρχει για προστασία των ενισχυτών που όμως ήδη έχουν προστασίες. Πάντα στα 8Ω, χωρίς εξαίρεση.
Η θέση του volume control δεν έχει σημασία, γι' αυτό εξάλλου υπάρχει.
Είμαι βέβαιος πως θα παίζει καλά.

Δεν ξέρω μέχρι πού μπορεί να ανέβει το budget, ούτε τιμές, αλλά υπάρχουν μικροί Denon και Pioneer.

Reaction score
92
ψάχνομαι για αντικατάσταση αλλά το γιατί δεν το έχω αναφέρει, δεν χάνω κάτι μπας και υπάρχει άποψη. Το λοιπόν ο 840 μου παρουσιάζει εδω και καμμιά βδομάδα το εξής. Στα καλά καθούμενα πέφτει η στάθμη στις μεσσαίες περιοχές και οι διάλογοι ακούγονται ελάχιστα, όταν το έκανε έβαλα off το κεντρικό μπας και φταίει το ηχείο αλλά και πάλι παρόλο που ο ήχος μεταφέρθηκε στα μπροστινά πάλι οι διάλογοι σχεδόν καπούτ. Εκανα και test tone με όλα τα κανάλια και το κεντρικό πέφτει η στάθμη κατά πολύ. Υπόψιν δεν το κάνει συνεχόμενα στο ξεκάρφωτο γίνεται και κρατάει για όσο του καπνίσει. Ο γνώστης μου ανέφερε για τραντζίστορ ότι πνέουν τα λοίσθια. Αν όντως είναι έτσι ξέρει κανείς αν σώζεται ????????

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746
Φυσικά και σώζεται.
Μπορείς να τον πας εκ μέρους μου , στην AUDIO & VISION.
Ζήτα να κάνουν έλεγχο και εκτίμηση της ζημιάς που έχει.
http://www.audiovision.gr/company.html
Παλιά είχαν το service του Νάκα και τώρα τους έχουμε δώσει το service της Jbl και της harman/kardon.

Reaction score
92
Φυσικά και σώζεται.
Μπορείς να τον πας εκ μέρους μου , στην AUDIO & VISION.
Ζήτα να κάνουν έλεγχο και εκτίμηση της ζημιάς που έχει.
Παλιά είχαν το service του Νάκα και τώρα τους έχουμε δώσει το service της Jbl και της harman/kardon.
Ευχαριστώ πολύ για την καλή σου πρόθεση, αλλά μιας και δεν είμαι απο αθήνα όλα αυτά είναι ελαφρώς μπέρδεμα, συν ότι έβαλα πλώρη προς αντικατάσταση. είμαι της άποψης ότι μιας και έχουν περάσει τόσα χρόνια 19 τον αριθμό ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να τον αφήσω να ξεκουραστεί :(:(

Reaction score
92
Καλησπέρα. Προχώρησα στην αγορά του εν λόγω ενισχυτή yamaha rx-v481 την παρασκευή και το σάββατο το πρωί παρέλαβα. Σκέφτηκα ότι με το πολύ ψάξιμο το μόνο που κερδίζεις είναι να ξηλώνεσαι περισσότερο ;) έτσι λαμβάνοντας υπόψιν την γνώμη του zizik προχώρησα. Πάμε τώρα στα επιμέρους.
Απο το -80db εως -30 db ανεβάζει πολύ ελάχιστα λες και καίει κάρβουνο, απο κει και πέρα ανεβάζει αξιοπρεπώς με κάθε db να φαίνεται ακουστικά. Πάντως αντίστοιχα του sony που είχα σε volume 3-4 με μέγιστο το 10 στον yamaha πρέπει να παίξει στο -10db εως -5db με max to +16db ,είναι λογικό ???? Μήπως δεν ανεβάζει γραμμικά αλλά δίνει μετά απο κάποια στάθμη και πάνω ?? μήπως οφείλεται στα λιγότερα watt του ενισχυτή ??? Πάντως το βασικό που παρατήρησα και μου άρεσε ήταν ότι ο ήχος είναι πολύ καθαρός και γλυκός και δεν κουράζει παρόλο την ένταση. :)
Το Ypao το έτρεξα 2 φορές και τις 2 μου έβγαλε διαφορετικές ενδείξεις.
Οι βασικές διαφορές είναι ότι την πρώτη ρύθμισε το cross σε 160 hz και την άλλη στα 120hz. και στις 2 φορές μου έβγαλε το sub τουλάχιστον 1 μέτρο πιο μακριά αλλά και τις 2 μου το έβγαλε με ρύθμιση στο -6db, εννοείτε με ρύθμιση στο sub την ένταση στην μέση και το cross στο lfe. Tα άλλα κανάλια τα έβγαλε σωστά κατά βάση άντε με διαφορά 10cm καί όλα ρυθμισμένα small. Να επισυμάνω δε ότι δεν μου έβγαλε κανένα σφάλμα. Μπορώ μετά το ypao να παίξω λίγο με την αύξηση έντασης του sub καθώς και την απόσταση ?? Αν κάποιος ξέρει το ypao παρακαλώ να βοηθήσει.
Αλλες απορίες που χρίζουν βοήθεια είναι. Λόγω ότι βλέπω θερμοκρασία στον ενισχυτή μιας και βοηθά πλεον και η ζέστη της εποχής να χρησιμοποιώ ενα ανεμιστηράκι που ήδη έχω και απο ότι έχω δει κάνει δουλειά ????
zizik ακούει :D:D

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.569
στον yamaha πρέπει να παίξει στο -10db εως -5db με max to +16db ,είναι λογικό ???? Μήπως δεν ανεβάζει γραμμικά αλλά δίνει μετά απο κάποια στάθμη και πάνω ??
Ναι, δεν είναι γραμμικό και το reference level είναι το 0.

Οι βασικές διαφορές είναι ότι την πρώτη ρύθμισε το cross σε 160 hz και την άλλη στα 120hz. και στις 2 φορές μου έβγαλε το sub τουλάχιστον 1 μέτρο πιο μακριά αλλά και τις 2 μου το έβγαλε με ρύθμιση στο -6db, εννοείτε με ρύθμιση στο sub την ένταση στην μέση και το cross στο lfe. Tα άλλα κανάλια τα έβγαλε σωστά κατά βάση άντε με διαφορά 10cm καί όλα ρυθμισμένα small. Να επισυμάνω δε ότι δεν μου έβγαλε κανένα σφάλμα. Μπορώ μετά το ypao να παίξω λίγο με την αύξηση έντασης του sub καθώς και την απόσταση ?? Αν κάποιος ξέρει το ypao παρακαλώ να βοηθήσει.
Αλλες απορίες που χρίζουν βοήθεια είναι. Λόγω ότι βλέπω θερμοκρασία στον ενισχυτή μιας και βοηθά πλεον και η ζέστη της εποχής να χρησιμοποιώ ενα ανεμιστηράκι που ήδη έχω και απο ότι έχω δει κάνει δουλειά ????
Το cross θέλει δοκιμή γιατί τα ηχεία σε υψηλή ένταση μπορεί να λαλήσουν. Θα δοκίμαζα 120 για αρχή.
Η απόσταση που λειτουργεί σωστά το sub συνήθως δεν είναι η πραγματική και δεν θα την πείραζα. Με την ένταση του sub παίξε όσο θέλεις.

Όχι ανεμιστήρες γιατί θα γεμίσει σκόνη! Ας ζεσταίνεται, έχει προστασίες.

Reaction score
92
Το cross ανέκαθεν ήταν στα 120hz, απλά με προβλημάτισε το ypao που μια φορά έκανε την αποκοπή στα 120 και την άλλη στα 160, αυτό με την απόσταση του sub δεν το είχα υπόψιν, άρα θα το αφήσω εκεί που το έβαλε ως απόσταση. Τώρα όσο αφορά τον ανεμιστήρα όντως παίζει για την σκόνη, αλλά είναι ψυχολογικό το θέμα :thumbsup:

Reaction score
92
Μια βοήθεια παρακαλώ γιατί ψιλομπερδεύτηκα
Στο setup εχω αυτές τις ρυθμίσεις μετά απο το ypao
WP_20170513_20_30_20_Pro.jpg
και βλέπω ότι και στα option αυτή που έχει ρύθμιση subwoofer trim
WP_20170513_20_31_02_Pro.jpg
Το ερώτημα είναι το εξής, μπορώ να αλλάξω τα db του sub σε μια απο τις 2 η μόνο των options και γιατί.
Αν πειράξω για δοκιμή τις ρυθμίσεις του setup σε κάποια παράμετρο και μετά την ξαναβάλω εκει που το είχε ορίσει το ypao χάνεται κάτι ??? η πρέπει εκ νέου να ξανατρέξω το ypao

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.569
Το trim είναι εύκολο στην πρόσβαση, το level όχι.

Μην αγχώνεσαι, δε χάνεται τίποτα.

Reaction score
92
Zizik μου είχες πει ότι με την ένταση του sub μπορώ να παίξω, ναι αλλά με ποιά απο τις δύο ????
Και στα 2 είναι εύκολη η πρόσβαση αρκει να επιλέξεις χρώμα :dance2::dance2:μπλέ-πράσινη καρτέλα

Reaction score
92
Με όποια θέλεις. :)
Τώρα με μπέρδεψες ακόμα πιο πολύ :errwhat:υποτίθεται ότι το ypao φτιάχνει ένα setup και αυτό περιλμβάνει και τα db του sub, αν τώρα εμείς αρχίσουμε και βάζουμε χέρι στο setup που έφτιαξε τότε ποιός ο λόγος της ύπαρξής του ?? εντάξει το να ρυθμίσεις το vol του sub απο τα options το βλέπω λογικό αλλα του setup .....το μόνο που δημιουργεί και βλέπω ότι δεν μπορείς να το αλλάξεις είναι το equalizer peq εκτός αν επιλέξεις χειροκίνητες ρυθμίσεις σε αυτό.
Συγνώμη που γίνομαι κουραστικός αλλά θέλω να ξέρω αυτό που κάνω γιατί το κάνω :thumbsup::thumbsup: Το θέμα είναι ότι δεν μπόρεσα να βρω πουθενά λεπτομέρειες για το ολο θέμα και γιαυτό κουράζω με ερωτήσεις..

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.569
Μην μπερδεύεσαι, ρύθμισε το level του sub όπου θέλεις και τέλος.

Reaction score
92
Μην μπερδεύεσαι, ρύθμισε το level του sub όπου θέλεις και τέλος.
Το είχα υπόψιν αλλά εκεί που έχει τοποθετηθεί η πρόσβαση στην πλάτη του είναι σκέτη ταλαιπωρία, γιαυτό ρώτησα τις εναλλακτικές απο τον ενισχυτή, λέω να αφήσω την ρύθμιση του level στο sub απο το setup και να παίξω με το volume sub στα options, σωστά ??????
Οσο για τον αερισμό του είναι περιμετρικά ελεύθερος αλλά απο πάνω έχει μόνο 5 πόντους,αρκεί ???

Staff online

• loggeo
    Projectors
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.884