Βέλτιστη ρύθμιση ενισχυτή

Reaction score
0
Καλησπέρα. Πρόσφατα έγινα κάτοχος ενός ενισχυτή yamaha RX-A1050. Έχω ασχοληθεί σχεδόν μια βδομάδα διαβάζοντας ολο το manual κάνοντας ρυθμίσεις για ηχεία κλπ. Έχω κάποιες ερωτήσεις και απορίες αν μπορούσε κάποιος να με βοηθήσει. Εκτός του προαναφερθέντος ενισχυτή έχω sub yamaha ns-sw700 και ηχεία warfendale diamond 10,7 μπροστά, cs στο κέντρο και 2 10,2 πίσω. Είναι όλα 6Ω. Έχω κάνει το αυτόματο calibration YPAO αλλα έχω χαθεί λίγο με τις ρυθμίσεις της μπασοκαμπίνας. Στις οδηγίες λέει οτι για την αυτόματη ρύθμιση να βάλω το high cut στο τέρμα και τον ήχο της στη μέση. Η ερώτησή μου είναι τελικά ποιές είναι οι βέλτιστες ρυθμίσεις για το sub και πως να ρυθμίσω το crossover. Το sub το χρησιμοποιώ μόνο στις ταινίες, για τη μουσική μου αρκεί το μπάσο των μπροστινών ηχείων. Υπάρχει κάποια άλλη χειροκίνητη ρύθμιση για να βελτιώσω ακόμα περισσότερο την ακουστική εμπειρία σε ταινίες; Σκέφτηκα να κάνω και τον οδηγό της THX.
Ευχαριστώ

Reaction score
648
Καλή χρονιά και καλοακουστο το "μηχανάκι".
Πιο σημαντικό από όλα είναι πρώτα να βρείς τη σωστή θέση τοποθέτησης του sub,αν δεν σε περιορίζει ο χώρος.
Έπειτα ακολουθεις τα βήματα που ανεφερες.Όταν τρέξεις το YPAO,ρίξε μια μάτια στις ρυθμίσεις μήπως χρειάζεται κάποια αλλαγή πχ. speakers large/small,crossover ,sub level κτλ.Τέλος παίξε λίγο με το phase control του sub.
Γενικά πρέπει να αφιερώσεις χρόνο και πολλές δοκιμές, ρυθμίσεις.Είναι " ατιμο" πράμα οι χαμηλές συχνότητες :D

Reaction score
0
Καλή χρονιά! Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Να φανταστείς έχω αφιερωθεί τόσο πολύ την τελευταί βδομάδα στην ανάγνωση ρυθμίσεων κλπ που το ξέχασα!!! Χώρος για πειράματα δεν υπάρχει δυστηχώς. Τα έχω σχεδιάσει σε συγκεκριμένες θέσεις με καλώδια και δεν μπορώ να τα αλλάξω. Οι απορ´ιες μου αφορούν πιό πολύ την αξιοποίηση όλου του φάσματος των χαμηλών συχνοτήτων όσο γίνεται καλύτερα. Δηλαδή να πηγαίνει κάθε συχνότητα εκει που πρέπει. Ας πούμε το high cut πανω στο sub που πρεπει να το εχω; Χρόνος για πολλά πειράματα δεν υπάρχει λόγο δουλειάς-οικογένειας.

Reaction score
648
Συνήθως το crossover του sub το βάζουμε τέρμα δεξιά(120hz+),καθώς το cut των συχνοτήτων το αναλαμβάνει ο avr εφόσον έχεις τρέξει το YPAO ή έχεις ρυθμίσει το crossover του avr χειροκίνητα (συνήθως 80hz).

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Reaction score
9.456
Καλή Χρονιά!
Συμφωνώ και εγώ σε αυτά που αναφέρονται παραπάνω - ειδικά στο ψάξιμο του χώρου για το sub. Γνώμη μου δε είναι, ότι την καλύτερη ποιότητα ήχου, ( στους yamaha), θα την έχεις με την επιλογή pure direct. Και σε δικάναλη απόδοση αλλά και σε πολυκάναλη! Στην δικάναλη, έχεις πολύ καλύτερη ανάλυση, έμφαση στην λεπτομέρεια και γενικά τον πιο ποιοτικό ήχο που μπορείς να λάβεις από το μηχάνημα, , ενώ σε ταινίες θα έχεις και την βέλτιστη απόδοση στα χαμηλά! Επίσης σε όλα τα μοντέλα που πέρασαν από τα χέρια μου (yamaha πάντα) τον φυσικότερο ήχο τον είχα θέτοντας τον παραμετρικό ισοσταθμιστή στην θέση through-default , δηλαδή απενεργοποιημένο.

Last edited:

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Reaction score
9.456
Δες στο manual,

http://www.manualslib.com/manual/763410/Yamaha-Rx-V767.html?page=84#manual

Στο σύστημά μου, μόνο σε αυτήν την ρύθμιση υπάρχει η χροιά που χαρακτηρίζει τα ηχεία μου (klipsch). Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ο ήχος διαφοροποιείται και τις περισσότερες φορές στρογγυλοποιεί κυρίως τις ανώτερες συχνότητες. Όχι απαραίτητα λάθος, αλλά προσωπικά πάντα - προτιμώ αυτήν την διαφορετικότητα!
Επίσης με αυτήν την ρύθμιση πλησιάζει (όσο βέβαια αυτό είναι δυνατό από έναν av) στην απόδοση του pro μου.

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.892
Members
38.517
Νεότερο μέλος
Mpermplis