Βασικές Γνώσεις midi

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Στο avsite.gr ένα τέτοιο άρθρο το αναρτώ για εγκυκλοπαιδικές γνώσεις των μελών του. Απευθύνεται κυρίως σε μουσικούς.

Midi Standards & Musical Instruments
Υπάρχουν 2 standards midi: General MIDI και General MIDI 2 :
  • Το General MIDI , ή « GM », είναι πολύ συγκεκριμένο standard που επιτρέπει στα MIDI synthesizers & arrangers να δημιουργήσουν μουσική που παίζει πάντα σωστά σε οποιαδήποτε συσκευή υποστηρίζει General MIDI .
  • General MIDI 2 περιλαμβάνει τα πάντα του General MIDI,αλλά προσθέτοντας περισσότερους ήχους , standards για μοντάζ ήχου , και πολλά άλλα . Εάν μια συσκευή υποστηρίζει GM 2 , έχει το λογότυπο της GM 2 .
Τα ονόματα των οργάνων δείχνουν το είδος του ήχου που θα ακουστεί όταν επιλεγεί ο αριθμός του οργάνου (δείτε παρακάτω την ενότητα MIDI Program Change ) στο GM Synth. Αυτοί οι ήχοι είναι ΙΔΙΟΙ για όλα τα MIDI Channels εκτός από το κανάλι 10 που έχει μόνο percussion sounds και μερικά sound "effects". Στη φωτογραφία δείχνονται μόνο μερικά από τα 128 όργανα. Δείτε τα όλα εδώ:

Πως φτιάχνονται τα αρχεία *.mid ;
Οι μουσικές μελωδίες midi φτιάχνονται έχοντας ένα πληκτρολόγιο midi (midi controller) , συνήθως όμως δεν φτιάχνονται έτσι αλλά ως εξής :
Η μελωδία από ένα audio CD ή από mp3 ηχογραφείται χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό (sequencer software) όπως πχ το Cubase, Sonar…προγράμματα τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπουν και να αποθηκεύουν αυτά σε δικό τους midi format .
Βέβαια τα περισσότερα sequencers μας δίνουν τη δυνατότητα στο: ‘Save As' ή στο ‘Export' να τα αποθηκεύσουμε σαν Standard MIDI File (*.mid ).
Οι μελωδίες σε μορφή (*.mid ) μπορούν να παιχθούν με σχεδόν όλα τα media players - Windows Media Player , QuickTime….
Στην ενότητα αυτή θέλω να σταθώ λίγο και να την αναλύσω διεξοδικά καθώς είναι πολύ σημαντική για την εκμάθηση οποιουδήποτε οργάνου.

Τέτοια λογισμικά υπάρχουν πολλά που διατείνονται ότι μπορούν να μετατρέψουν MP3 και WAV σε MIDI , αλλά αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο (εκτός αν η τεχνολογία έχει προχωρήσει και δεν το ξέρω) για απλή μελωδία μιας φωνής ή ενός οργάνου και ακόμα κι έτσι με πολύ περιορισμένη επιτυχία .
Όταν τα προγράμματα αυτά προσπαθούν να αναλύσουν μελωδία που εμπεριέχει τεχνικές ‘’στολισμάτων’’ όπως πχ vibrato ή όταν προσπαθούν να αναλύσουν μουσική όπου πολλές νότες παίζονται την ίδια στιγμή από πολλαπλά όργανα ,κάνουν τόσα πολλά λάθη που πολλές φορές στην ουσία δεν έχουν καμία πρακτική χρήση .
Η σωστή εργασία είναι η όποια μελωδία να παιχτεί σε midi keyboard από καλό πιανίστα (είτε με παραγγελία ή να βρείτε τέτοια αρχεία που υπάρχουν πάρα πολλά - ειδικά στην ξένη μουσική) και τότε μ’ ένα καλό midi software (εγώ χρησιμοποιώ το MidiNotate Composer ,που περιγράφω στο άρθρο μου ΕΔΩ ) θα μπορείς να αφαιρεί ή να προσθέτεις όργανα , να αλλάζεις το τέμπο , να τα μετατρέψεις σε παρτιτούρες για βιολί , πιάνο ή ότι άλλο όργανο θέλεις, να κάνεις τρανσπόρτο …….. ενώ αν έχουν γραφτεί με software mp3 σε midi ΔΕΝ έχεις τέτοιες δυνατότητες.

Μια πιο κατανοητή περιγραφή για τη δημιουργία αρχείων *.mid στη φωτογραφία:


MIDI loop
Ορισμένες συσκευές, ειδικά τα παλαιότερα drum machines, δεν έχουν MIDI thru .Μια συσκευή χωρίς την υποδοχή MIDI THRU πρέπει να τοποθετείται στο τέλος της αλυσίδας MIDI .
Κάθε ενέργεια σε ένα όργανο το οποίο αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο κωδικό MIDI ( πχ όπως ένα πατημένο πλήκτρο) θα μεταδώσει κανονικά τον κώδικα αυτής της ενέργειας που κάναμε στην MIDI OUT , αλλά όχι στην υποδοχή MIDI THRU.

Ωραία - αλλά τι εξυπηρετούν όλα αυτά ;
Λοιπόν , όταν παίζετε live , η δυνατότητα να συνδέσετε ένα δεύτερο όργανο μέσω MIDI σημαίνει ότι οι ήχοι των δύο οργάνων μπορούν να παιχτούν χωρίς αλλαγή πληκτρολογίων .
Πρακτικά ,πράγματι , μόνο το master synthesizer πρέπει να έχει πληκτρολόγιο και οι άλλες συσκευές MIDI μπορεί απλά να είναι sound modules, οι οποίες σίγουρα εξοικονομούν χώρο.

Συνεχίζεται....
 

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
MIDI CHANNELS
  • Σε ένα πρωτόγονο MIDI σύστημα , τα όργανα συνδέονται ώστε όλα να λαμβάνουν την ίδια MIDI πληροφορία .
  • Στα προχωρημένα συστήματα midi για να επιτραπεί στο master να επικοινωνήσει με τα slaves, επινοήθηκε το MIDI κανάλι. Υπάρχουν 16 διαθέσιμα κανάλια MIDI , αριθμημένα από το 1 έως 16 , και λειτουργούν με πολύ παρόμοιο τρόπο με τα τηλεοπτικά κανάλια .
  • Σήμερα πχ , ανάλογα με την περιοχή ‘πιάνουμε’ περισσότερα από 10 TV κανάλια . Όλα αυτά τα κανάλια συλλέγονται από μια κεραία και φτάνουν στην τηλεόραση μας με το ίδιο καλώδιο. Το ποιο από αυτά θα παρακολουθήσετε εξαρτάται από το ποιο τηλεοπτικό κανάλι θα επιλέξετε στη συσκευή τηλεόρασης (Το ίδιο και με τα ραδιοφωνικά κανάλια).

Ένα κανάλι ,μιλώντας πολύ γενικά είναι μια οδός επικοινωνίας ή πρόσβασης . Ωστόσο , στον τομέα της ηλεκτρονικής μουσικής , ο όρος MIDI κανάλι έχει μια πολύ συγκεκριμένη έννοια και δεν αναφέρεται σε σύνδεση MIDI υλικού .

Οι εντολές MIDI που αποσκοπούν στον έλεγχο των sound-generating voices ονομάζονται Channel Voice messages (είναι 7 πχ note ON – OFF , pitch change…) Δείτε τη λίστα MIDI Messages ΕΔΩ :

Τώρα πολύ εκλαϊκευμένα και περιληπτικά:

  • Όλα τα Channel Voice messages για να μπορούν να μεταδοθούν σ’ οποιοδήποτε από τα 16 κανάλια σημειώνονται με μια διεύθυνση (όπως τα γραμματοκιβώτια μας)
  • Αυτή η διεύθυνση αντιστοιχεί με έναν MIDI Channel αριθμό,
  • Με τις διευθύνσεις μια MIDI σύνδεση μπορεί , φαινομενικά ταυτόχρονα , να μεταφέρει έως και δεκαέξι αυτοτελή μουσικά κομμάτια .
  • Με τη χρήση διαφορετικών MIDI καναλιών , μπορείτε να ορίσετε ένα ειδικό μουσικό όργανο για το κάθε κανάλι.
  • Στέλνοντας νότες στα αντίστοιχα κανάλια MIDI , αυτές οι νότες θα παράγονται με τον ήχο του οργάνου που ορίσαμε.
  • Κάθε ήχος ανταποκρίνεται στις οδηγίες MIDI που λαμβάνονται σε ένα συγκεκριμένο κανάλι MIDI ,είτε ο ήχος προέρχεστε live από έναν midi controller ή αναπαράγεται από ένα sequencer track
  • Τα Drums αποτελούν μια ειδική περίπτωση , δεδομένου ότι δεν έχουν ένα συγκεκριμένο τόνο όπως σε ένα πιάνο ή σε μια τρομπέτα . Γι αυτό αφιερώνεται σ’ αυτά ένα ειδικό MIDI κανάλι για την αναπαραγωγή των τυμπάνων. Αυτό είναι το κανάλι 10 , αλλά θα βρείτε synthesizers που μπορεί να προγραμματιστούν για να λαμβάνετε τα τύμπανα σε οποιοδήποτε κανάλι.
  • Τα σημερινά synthesizers είναι προγραμματιζόμενα και διαθέτουν τράπεζες μνήμης ( memory banks – λέγονται και 'patches' ) γεμάτες από ήχους από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε
  • To MIDI παρέχει άμεση πρόσβαση για μέχρι 128 'patches', μερικές φορές αριθμημένα 0-127 και μερικές φορές 1 έως 128 (σήμερα πολλά περισσότερα) .
  • Όλα τα digital audio workstations ( DAWs ) είναι ειδικά σχεδιασμένα software για να λειτουργούν με το MIDI ως ένα αναπόσπαστο συστατικό .

Program Changes
Με μια συσκευή MIDI μπορείτε να επιλέξετε ήχους μιας άλλης συσκευής MIDI . Αυτό είναι βολικό στο πάλκο , αφού σας επιτρέπει να αλλάξετε τους ήχους σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές MIDI σας χωρίς τα χέρια σας να αφήσουν το όργανο που παίζετε . Επιτρέπει επίσης στο sequencer να θυμάται τους ήχους που θέλετε να παίξετε και αυτόματα να σας τις επιλέγει στις συσκευές απ’ τις οποίες λαμβάνονται.
Οι τιμές Αλλαγής του Προγράμματος (Program Changes) έχουν τιμές από 0-127 , δεδομένου ότι οι ήχοι των sound modules είναι τοποθετημένοι σε " τράπεζες /memory banks" περιέχοντας έως και 128 ήχους η κάθε bank.
Ενώ τα περισσότερα όργανα λαμβάνουν μέριμνα να σας εξασφαλίσουν εύκολη διαχείριση των Program Changes , μπορείτε σε ορισμένα MIDI sequencers, να δημιουργήσετε χειροκίνητα και δικά σας Program Changes.

Channels vs Tracks
  • Το MIDI έχει κανάλια . Δεν έχει Tracks. Πιο συγκεκριμένα,το MIDI διαθέτει μόνο 16 κανάλια
  • Το track είναι ένας χώρος για να ηχογραφήσετε μουσική
  • Τα Sequencers ( και άλλες συσκευές εγγραφής , όπως πχ τα μαγνητόφωνα ) έχουν tracks. Ένα sequencer φορτωμένο σε υπολογιστή μπορεί να έχει εκατοντάδες tracks . Πχ το υπ’ αριθμ’ 01 sequencer έχει 16 tracks .

Το κανάλι είπαμε, στην ουσία είναι σαν ένα ταχυδρομικό κουτί (‘‘μουσικό κουτί’’) με μια διεύθυνση ( άλλες εταιρείες το λένε "patch" άλλες πχ η Korg το λέει "Prog" – αλλά εννοούν το ίδιο πράγμα ) . Το "patch" ή "Prog" μπορεί περιέχει ένα:
  • instrument,
  • volume setting ,
  • pan setting,
  • και ούτω καθεξής .
και μάλιστα μπορείτε να αλλάξετε οποιαδήποτε από τις ρυθμίσεις αυτές αμέσως .

Το ‘’μουσικό κουτί’’ μπορεί να περιέχει μόνο ένα όργανο κάθε φορά. Το πρώτο μήνυμα που στέλνεται σε κάθε κουτί είναι ποιο όργανο να παίξει. Μπορείτε βέβαια , όπως δείχτηκε παραπάνω, να πείτε σε κάθε κουτί / channel και διάφορα άλλα πράγματα , όπως το πόσο δυνατά να παίξει (volume setting) και πού να παίξει (pan setting) .

Έτσι έχουμε ηχογραφημένη μουσική (tracks) και προγραμματιζόμενα μουσικά "κουτιά " (channels) .
Αν θέλετε να παιχθεί ένα track , θα πρέπει να του εκχωρηθεί ένα μουσικό κουτί.
Ή με πιο απλά λόγια σε κάθε track πρέπει να δοθεί ένα κανάλι MIDI .

Συνοψίζοντας τα ανωτέρω:
  • Κάθε κανάλι περιέχει ένα όργανο .
  • Το track είναι ένα κομμάτι ηχογραφημένης μουσικής .
  • Κάθε Track μπορείτε να το εκχωρείτε σε οποιοδήποτε από τα 16 κανάλια
  • Μπορείτε να έχετε πολλά tracks για το ίδιο όργανο / channel, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ένα όργανο ανά Channel σε μια στιγμή .
  • Διαφορετικά όργανα / patches / PROGS πρέπει να εκχωρούνται σε διαφορετικά κανάλια .
Σε επόμενο άρθρο θα εξετάσουμε λεπτομερώς τις midi συνδέσεις.


Δείτε εδώ ενδιαφέροντα Τεχνικά άρθρα που ενδιαφέρουν και μουσικούς

Σκιαθίτης Στέφανος
Ηλεκτρονικός (συνταξιούχος) – Μηχανικός Μικροκυμάτων​
 



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.611
Μηνύματα
2.867.894
Members
37.939
Νεότερο μέλος
geo kok
Top