Βασική εκπαίδευση σκύλου. Η κοινή γλώσσα επικοινωνίας με τον φίλο μας!

Gojakla

Αρχαιολάγνος πιουριτανίστας
Reaction score
7.492
Να προσθεσω κατιτις σημαντικο επισης.
Η εκπαιδευση μπορει να ξεκινησει απο 3 μηνων... ΧΑΛΑΡΑ. 5λεπτης διαρκειας και μετα παιχνιδι και ξενοιασια.
Μετα απο κανα 4ωρο, αλλα 5'.

Οσο μεγαλωνει το κουταβι, σταδιακα, ανεβαζουμε και τη διαρκεια μεχρι τα 20'-30' max.

Μιλαμε για συνεχομενη εκπαιδευση.

Να εχουμε στο μυαλο μας πως -ιδιαιτερα οταν ειναι κουταβια- προκειται για εξαντλητικη διαδικασια για τα σκυλια μας.

Εμενα το πρωτο αρ*ιδι εκπαιδευτης, πλακωνε τον κουταβο (3μηνων) σε 60λεπτες εκπαιδευσεις και οταν εφευγε, το σκυλι εκανε εμετους και παραπατουσε και δεν ξεραμε απο τι ηταν...

Προσοχη λοιπον στην διαδικασια.
Παντα αφηνουμε 2-3 ωρες ενδιαμεσα να χαλαρωσει.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.473
Το τελευταίο που διάβασα για εντατική εκπαίδευση, λέει χρόνος 15' για εντολές μάξιμουμ, και διάλειμμα άλλα 15', με διάρκεια έως 1,5 ώρα, δηλαδή 3 σεσιον 15-λεπτα το μάξιμουμ για 1 μέρα εκπαίδευσης.

Δυστυχώς και γω (όπως προείπα) έκανα μεγάλα λάθη σε αυτό το θέμα, καθώς έβγαινα για 2 έως 3 ώρες κάθε βόλτα, 2 φορές τη μέρα, κι έκανα εκπαίδευση...:(
Πάντως δεν ήταν συνεχής, για τουλάχιστον 1 ώρα το άφηνα ελεύθερο να τρέχει στα βουνά, το οποίο επίσης ήταν λάθος.. :(

Gojakla

Reaction score
7.492
Υπαρχουν διαφορες αποψεις αλλα το ρεζουμε ειναι το ιδιο.

Αποτελει εξαντλητικη διαδικασια και θελει πολυυυυ προσοχη.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.152
Παιδιά η εκπαίδευση , είναι μία περίεργη δύσκολη και ας μου επιτραπεί η φράση πολυπρόσωπη διαδικασία. Εχοντας εκπαιδεύσει τρία καυκάσου , και άλλο ένα τώρα , την μπουκη , που μου έχει βγάλει την παναγία , ένα μπορώ να πω, κάθε σκυλί είναι διαφορετικό , όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Αλλοι χαρακτήρες . Αυτό που πιάνει σε κάποια σκυλιά , δεν πιάνει σε όλα. Αυτό που πιάνει σε κάποια άλλα , πιάνει περίεργα στα πιο νορμάλ . Κάποια σκυλιά χρειάζονται πιο συχνή επανάληψη, και κάποια άλλα , πιο επίμονη.Ολα παίζουν.

Gojakla

Reaction score
7.492
Πολλα παιζουν οπως σωστα λες, αλλα παντα υπαρχει ενα σημειο αναφορας, μια γενικη διαδικασια, ενας μπουσουλας στον οποιο πατας και αναλογως τη ρατσα, το σκοπο και τον χαρακτηρα προσαρμοζεις.

Ομως, υπαρχουν απαραβατοι κανονες.
Για παραδειγμα η ασκηση σωματικης και λεκτικης βιας. Απαγορευεται. Τελος.

Οπως και η διαρκεια εκπαιδευσης.
Δεν μπορεις να "ζοριζεις" ενα σκυλι 2 ή 3 ωρες συνεχομενα με εκπαιδευση. Ισοδυναμει με ασκηση βιας.

Και αλλα τετοια...

Το παν ειναι ο σεβασμος και αυτο που εγραψε ο Κωστας. Η εκπαιδευση αφορα κατα 75% εμας πρωτιστως. Το υπολοιπο αφορα το σκυλο.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.152
Αντώνη καλά τα λες. Εννοείται ότι δεν υπάρχει εκπαίδευση 2-3 ωρών. Max 45 ΛΕΠΤΆ. Και μετά παιχνίδι.
Μέχρι μία ώρα έκανα στην μπούκυ, και στο τέλος ο σκύλος δεν ήξερε τι έκανε.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.473
Θυμάμαι στην αρχή, όταν πήρα το σκύλο και μου έβγαζε τα χέρια στη βόλτα, συνάντησα στο βουνό έναν τύπο που έβγαζε βόλτα το δικό του σκύλο, ένα γερμανικό ποιμενικό. Μόλις είδε ο δικός μου το λυκόσκυλο, ορμούσε να πάει πάνω του, δυσκολεύτηκα πολύ να το συγκρατήσω, μου βγήκαν τα χέρια. Αυτός ο τύπος που λέτε, είπε κάτι στο σκύλο του, κι ο σκύλος έκατσε, κι έμεινε ακίνητος. Εγώ παρίστανα το θηριοδαμαστή και πάλευα να το συγκρατήσω, κι ο άλλος περίμενε με χαμόγελο, μέχρι να τα καταφέρω!
Χαχαχαχαχα, ρεζίλι κανονικά..

Το έδεσα το δικό μου σε ένα δέντρο, και πήγα να του μιλήσω. Τον ρώτησα πώς τα κατάφερε να έχει τέτοιο έλεγχο στο ζωντανό, κι αυτός μου απάντησε με 2 λέξεις: βασική εκπαίδευση.8-)

Ένιωσα βλάχος που μόλις κατέβηκε από το βουνό με τα γίδια...:gotcha:

Δεν ήταν καθόλου εύκολο να το πετύχω αυτό που είδα τότε. Διότι, ενώ το είχα πετύχει όταν ήμασταν μόνοι, αν υπήρχε κάτι σημαντικό να του τραβάει την προσοχή, όπως άλλα σκυλιά, γάτα, κλπ, σα να τα ξεχνούσε όλα, πήγαιναν σε δεύτερη μοίρα, κυριαρχούσε το ένστικτο.

Με επιμονή και συνέπεια, όλα γίνονται όμως, και πλέον δεν έχω θέματα σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Του έχω μάθει κι άλλες χρήσιμες λέξεις, όπως πχ το "μέσα", που μπαίνει στο σπίτι του και κάθεται εκεί μέσα, άρα δε χρειάζεται να το δένω (όπως υποχρεωτικά έκανα παλιά) όταν μπαίνει στην αυλή ο υπάλληλος της ευαθ για να καταγράψει το μετρητή, ή όταν γεμίζουν τη δεξαμενή πετρελαίου, ή όταν αδειάζουν το βόθρο, ή όποτε χρειάζεται! Ακόμα και μία φορά που ξέχασα για λίγο ανοιχτή την πόρτα και βγήκε έξω να παίξει με ένα αδέσποτο, να τρέξει, να κάνει αυτό που ήθελε, είπα ένα "μέσα" κι έτρεξε να μπεί στο σπίτι του, για να το χαϊδέψω! Και φυσικά το έλιωσα στα χάδια! ;)

Κι άλλες λέξεις του έχω μάθει, και είναι η ζωή μας εύκολη, μπορούμε να συννενοηθούμε.

Πχ στην αρχή, όταν το πήγα σε κομμωτήριο σκύλων για μπανάκι και γενική περιποίηση, η πολύ έμπειρη γυναίκα εκεί, μου είπε ότι αυτό το σκυλί είναι για ευθανασία... Τόση έλλειψη κοινωνικοποίησης και τόση επιθετικότητα δεν είχε ξαναδεί, με φίμωτρο και πάλευε με τα κύματα.. πλέον το θεωρεί από τα πιο ισορροπημένα σκυλιά που έχει δει στη ζωή της, δεν δημιουργεί ποτέ κανένα πρόβλημα, κάθεται ήρεμο και ήσυχο να του κόψει νύχια, να το πλένει, να το χτενίσει, πιστολάκι για στέγνωμα, τα πάντα. Έχει μεταμορφωθεί σε υπόδειγμα. Μια εντολή ακούει, και ξέρει ότι όλα είναι οκ, κάθεται χαλαρό μέχρι να το ξαναφωναξω να έρθει σε μένα. Τόσο απλά.

Πολλές φορές το βγάζω βόλτα χωρίς λουρί. Πάμε 4-5 χιλιόμετρα δρόμο, περνάμε από δρόμους, από περιοχές με αδέσποτα, με σκυλιά σε αυλές, ότι θες. Είναι σα να του έχω λουρί, με ένα "δίπλα" περπατάει δίπλα μου, με ένα "ωπ" θα σταματήσει, με ένα "κάτσε-μείνε" θα κάτσει ήσυχο και ακίνητο, μέχρι να το φωνάξω, μπορώ να κάτσω να μιλήσω με έναν άνθρωπο, να κάνω ένα τσιγάρο, οτιδήποτε, κι αυτό εκεί, ακίνητο. Μεγάλη υπόθεση παιδιά.

Μπαίνω σε καφέ και τρομάζουν, φοβούνται μη κάνει ζημιά, βλέπουν και το μέγεθός του και μόλις κάτσω του λέω ένα "κάτω-μείνε", και ρίχνει μία ξάπλα δίπλα μου, κι είναι σα να μην υπάρχει, μέχρι να του πω "πάμε" για να σηκωθεί. Και σε ταβέρνα, δε θα ζητιανεψει φαγητό, ούτε θα γαυγισει, ούτε θα κλαίει, ούτε θα ενοχλήσει άλλο τραπέζι, ούτε θα ανέβει σε κανέναν, τίποτα, άμα του δώσω εγώ να φάει, έχει καλώς, αλλιώς πάλι έχει καλώς, κανένα θέμα, θα είναι ξαπλωμένη δίπλα στην καρέκλα μου, χωρίς να ενοχλεί κανέναν. Μη το συζητάτε παιδιά, μεγάλη υπόθεση.

Πολιτισμός. 8-)

Reaction score
777
Κώστα όταν είχα έρθει στην Θεσσαλονίκη τον θυμάμαι αρκετά πειθαρχημένο ως σκύλο αλλα και αρκετά άγριο. Βέβαια είναι και άγρια ράτσα αν θυμάμαι καλά.

Γενικά είναι φιλικός με τον άγνωστο κόσμος πλέον? Κάνει χαρούλες? Θεωρείς οτι αν λείπεις μπορεί να γίνει επιθετικός?

Γενικότερα πάντα είχα μία απορρία.

Πχ είχε μία φίλη μου κάτι ροτβάιλερ παντελώς ανεκπαίδευτα, μου επιτέθηκαν 2-3 φορές. Τα είχε πεταμένα σε ένα κήπο που βρώμαγε σκατίλα και απλά τα τάιζε. Δέκα χρόνια δέν είχαν πάει μία βόλτα. Πόσα βρισίδια της είχα ρίξει... ακόμα ρίχνω που γλίτωσαν απο αυτό τον κόσμο.

Ένα μπίγκλ μίας άλλης γνωστής ανεκπαίδευτο πολύ γλυκό σκυλί αλλα με απίστευτα ενοχλητική συμπεριφορά, τεράστια ένταση και ενέργεια. Δέν στέκεται ακίνητο με τίποτα.

Κάποια σκυλιά του θείου μου τα έχει σε κτήμα μόνα τους μακριά απο τον πολιτισμό. Απο Ρώσικο ποιμενικό (κτήνος) μέχρι λυκόσκυλα, χάσκι κτλ. Όλα τους φοβερά φιλικά με γνωστούς και αγνώστους. Σκέψου όταν έφευγα όλα έκλαιγαν και έτρεχαν να μου δώσουν κανα μπαλάκι ή κανα κλαδί να τους πετάξω να παίξουμε. Μία μέρα θυμάμαι το Γερμανικό ποιμενικό το είχε καβαλήσει ένα παιδάκι σαν άλογο. Όλα τους ανεκπαίδευτα αλλα ελεύθερα να τρέχουν σε μεγάλο χώρο κτλ. Φυσικά και ο θείος μου πολύ καλός άνθρωπος, ποτέ δέν τους έδωσε κάποια εντολή ή ποινή.

Τελικά είναι θέμα ράτσας ή εκπαίδευσης? Και αν είναι εκπαίδευσης μήπως τελικά το παράδειγμα του θείου μου αποδυκνύει οτι η φύση ... θα βρεί το δρόμο της και δέν χρειάζεται τα ζώα να έχουν το αίσθημα του να προστατεύσουν τον ιδιοκτήτη και να αναγνωρίζουν οτιδήποτε άλλο ως ξένο με ότι συνεπάγεται αυτό για τους γύρω?

Reaction score
1.970
Δεν έχω σκύλο εδώ και μία δεκαετία...Λίγο η έλλειψη χώρου πλέον αλλά κυρίως η έλλειψη χρόνου. Τα παιδιά μου με έχουν τρελάνει να πάρουμε σκύλο....Αλλά επειδή ο μόνος που θα ασχοληθεί είμαι εγώ (και όχι αυτά.. ακόμα τουλάχιστον), το αποφεύγω....

Για να έρθω στο θέμα της εκπαίδευσης όμως...Όταν το Βελγικό ποιμενικό που είχα ήταν μηνών (σίγουρα κάτω από χρόνο) άρχισε να μου γρυλιζει όταν πήγαινα κοντά του την ώρα που έτρωγε. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να "τσαμπουκαλευτώ" (όχι ξύλο πάντως).
Άμεσα ευτυχώς κατάλαβα ότι δεν πιάνει το κόλπο μου και ρώτησα τον κτηνίατρο που είναι και πολύ φιλος πως να το χειριστώ. Μου πρότεινε για ένα τριήμερο το σκυλί να τρώει το φαγητό του μόνο από το χέρι μου και πουθενά αλλού να μην μπορεί να βρει να φάει κάτι. Αυτό έκανα. Ουδέποτε ξανά το ζωντανό δεν με απείλησε όταν έτρωγε και πήγαινα κοντά του και επιπλέον μπόρεσα αργότερα να του δίνω ότι χάπια χρειαζόταν κατευθείαν στο στόμα ακόμα και με το ζόρι που λέει ο λόγος, χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς να χρειαστεί να κάνω κολπακι με φαγητό κλπ τέτοια.

Είναι μεγάλο πράγμα η εκπαίδευση για τον σκύλο και το "αφεντικό"....Απλά προϋποθέτει χρόνο ενασχόλησης που πλέον δύσκολα βρίσκεις....Και αυτός είναι κ ο βασικός λόγος που δεν έχω αποκτήσει ξανά σκύλο....Όσο και να μου αρέσουν σαν ζώα....

Gojakla

Reaction score
7.492
Ενα ακομα tip:
Οι σκυλοι μας αρεσκονται και εξυπηρετουνται απο ενα σταθερο ημερησιο προγραμμα.

Καλο ειναι λοιπον να φτιαξουμε αναλογως και του δικου μας προγραμματος, ενα ημερησιο πλανο για το σκυλακο μας που θα το μαθει και θα ξερει να το διαχειριζεται.
Προφανως το προγραμμα καλο ειναι να μενει οσο γινεται πιο σταθερο.

Και οταν λεω προγραμμα, κατα 99% εννοω τις ωρες βολτας και φαγητου.

Μπορει ομως καποιος να ενταξει και καποιες αλλες δραστηριοτητες ή ακομα ακομα και την ωρα "αποχωρησης" του σκυλακου στο κρεβατακι του... αν και αυτο μας το δειχνουν απο νωρις... Εμενα απο μικρος μετα τις 22:30-23:00 τουφιαζε και αραζε... ε, δεν εχει αλλαξει ποτε αυτο! :p

:drinks:

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168
Μια ''λεπτομέρεια'', που άκουσα από εκπαιδευτές τους εξωτερικού, ''δεν μαθαίνουν όλοι οι σκύλοι!'', και αμέσως σκέφθηκα, όπως δεν μαθαίνουν και πολλοί άνθρωποι!!!

Gojakla

Reaction score
7.492
Δεν μαθαινουν στον ιδιο βαθμο. Και το ιδιο ευκολα.
Να μην μαθει τιποτα απο-και-κλειεται.
Τη δε βασικη εκπαιδευση ειναι σχεδον αδυνατον να μην μπορεσει να τη μαθει ενα σκυλι αν εφαρμοστει σωστα και μεθοδικα.

Οι ανθρωποι δε, σιγουρα δε μαθαινουμε... :p

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.473
Γενικά είναι φιλικός με τον άγνωστο κόσμος πλέον? Κάνει χαρούλες? Θεωρείς οτι αν λείπεις μπορεί να γίνει επιθετικός?
Όχι, δεν είναι φιλικός ούτε κάνει χαρουλες με κανέναν άγνωστο.
Εφόσον με δει να μιλάω ή να είμαι οκ, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, κάθεται να το χαϊδεύει οποιοσδήποτε, αλλά δε το ευχαριστεί το χάδι κανενός.

Λατρεύει τα 3 παιδιά μου, με τα οποία κάνει τρελές χαρές, αλλά δε τα υπακούει σε τίποτα. Στη βόλτα μπορεί άνετα να τα γκρεμοτσακίσει στο τράβηγμα, και ασχέτως ποιο παιδί μου κρατάει το λουρί του, το σκυλί πάει μαζί μου βόλτα, όχι με το παιδί που κρατάει τον οδηγό... Πάντα ακούει μόνο εμένα. Κανέναν άλλο.

Όποιος πλησιάζει στην εξωπορτα στην αυλή, του γαυγιζει καλά, κάνει πολύ αισθητή την παρουσία του, αλλά δε γαυγιζει σε κανέναν που απλά περνάει μπροστά από το δρόμο. Δηλαδή υπερασπίζεται το χώρο τον οποίο έχει οικειοποιηθεί ως δικό του.

Δεν είναι επιθετικός στο δρόμο στη βόλτα με κανέναν, εκτός αν παν να πλησιάσουν προς τα μένα φωνάζοντας, έχω 2 τέτοια περιστατικά ως τώρα, που σηκώθηκε όρθιο να πέσει πάνω τους, αλλά με μία εντολή επέστρεψε αμέσως.

Αν λείπω, σίγουρα γίνεται επιθετικό σε όποιον πλησιάζει στην πόρτα, και αν μπεί κάποιος μέσα, παραβιάζοντας την πόρτα, δε μπορώ να εγγυηθώ για τις συνέπειες.

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ράτσας. Αφιερώνεται σε 1, στο αφεντικό του, για τον οποίο ζει. Υπερασπίζεται σθεναρά το χώρο του χωρίς καμία εκπαίδευση. Κλπ. Δες σε προηγούμενο ποστ την περιγραφή της φυλής, που έδωσα λινκ. ;)

Πχ είχε μία φίλη μου κάτι ροτβάιλερ παντελώς ανεκπαίδευτα, μου επιτέθηκαν 2-3 φορές. Τα είχε πεταμένα σε ένα κήπο που βρώμαγε σκατίλα και απλά τα τάιζε.
Υπερασπίζονται το χώρο. Εκ φυσεως σε αυτή τη ράτσα.
Σαφώς το σφάλμα όμως ήταν δικό σου, δεν ήξερες πως να τα προσεγγίσεις, και φοβήθηκες. Και τα 2 αυτά, είναι τεράστια λάθη.
Τελικά είναι θέμα ράτσας ή εκπαίδευσης?
Και τα δύο.
Ρε παιδιά για τις γυναίκες υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα ;;
Ας ακούνε τουλάχιστον στο "κάτσε",δεν με νοιάζουν τα αλλά οχτώ...:D
Ανεπίδεκτη εκπαίδευσης ράτσα. Ουδεμία ελπίς..
Μου πρότεινε για ένα τριήμερο το σκυλί να τρώει το φαγητό του μόνο από το χέρι
Πολύ σωστή προσέγγιση.
Εμένα μόνο από το χέρι τρώει.
Πάντα το ταιζω στο στόμα.

Είχε πλάκα πριν μερικές μέρες, ένας περαστικός που τον γαυγισαν κάτι μεγαλοσωμα αδέσποτα και φοβήθηκε, έκανε λίγο πίσω, κοντοσταθηκε στο δρόμο μπροστά από το σπίτι μου την ώρα που κατέβαινα να τα ταισω. Εγώ χαμογελούσα και βούτηξα το χέρι (με το γάντι πάντα) στον κιμά, στο BARF, και το έβγαλα από τα κάγκελα της εξώπορτας έξω το χέρι, φωνάζοντας τα σκυλιά να έρθουν να τσιμπολογησουν, και φυσικά ήρθαν και τα δύο και μου εγλυφαν το χέρι μέχρι που δεν έμεινε ίχνος κιμά πάνω στο γάντι. Με βλέπει αυτός με το χέρι στο στόμα των "άγριων αδέσποτων" που προ λιγου τον ψιλοκυνηγούσαν, και παθαίνει σοκ, μου λέει "μα καλά, πως δε σου τρων το χέρι που είναι μέσα στα αίματα και τον κιμά"; Κι εκεί έλιωσα στο γέλιο!

Δε μπορούσε καν να διανοηθεί να βουτήξει το χέρι του σε κιμά και να το προσφέρει σε αδέσποτα! Τρόμος μόνο στην ιδέα! Αυτό ήταν το λάθος του βέβαια.. ,;)

Last edited:

Reaction score
777
Υπερασπίζονται το χώρο. Εκ φυσεως σε αυτή τη ράτσα.
Σαφώς το σφάλμα όμως ήταν δικό σου, δεν ήξερες πως να τα προσεγγίσεις, και φοβήθηκες. Και τα 2 αυτά, είναι τεράστια λάθη.
Μάλλον θές να πείς δικό της το σφάλμα...

Γιατί δέν γίνεται κάθε φορά που πάω επίσκεψη να πρέπει να ξέρω τεχνικές προσέγγισης για να περάσω απο τον κήπο στο σπίτι. Αν δηλαδή δέν τις μάθω ή δέν θελήσω να τις μάθω θα πρέπει να δέχομαι επίθεση σε κάθε σπίτι?

Πχ όταν ήρθα σε εσένα δέν θυμάμαι να με άφησες να περάσω μόνος μου τον κήπο. Ούτε άφησες τον σκύλο να κόβει βόλτες ανάμεσα μας να τον πειράζουμε...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.310
Members
38.448
Νεότερο μέλος
Gian