Βελτίωση / Αναβάθμιση συστήματος σε Ford Focus ΜΚ4 (MHEV)

Μηνύματα
4
Reaction score
0
Καλησπέρα. Είμαι σε διαδικασία ψαξιματος για "μικρή" αναβαθμιση του συστηματος στο Focus ΜΚ4 (MHEV). Έχει έρθει με το απλό σύστημα , δηλαδη οχι με B&O. Παρουσιαζονται κάποιοι τριγμοί (συντονισμοί), όταν η ένταση είναι ρυθμισμένη στο 12-14 (μεσαία προς ψηλα) πίσω απο τον οδηγό (φαντάζομαι θα είναι στην πίσω πόρτα). Τον ήχο του δεν μπορώ να τον χαρακτηρίσω καθαρό και εχει ένα εμφανές πρόβλημα στα μεσαία προς χαμηλά. Βασικα σκέφτομαι να κάνω μικρές επεμβάσεις σε : μπροστινα διαιρούμενα ηχεια 6,5'' (όριο 250-300 € , αν χρεαστεί να φτάσουμε εκεί), μόνωση στις πόρτες (μάλλον σε όλες) και εναν μικρό ενισχυτή (πχ εναν Focal IMPULSE 4.320). Για subwoofer δεν το βλέπω γιατί δεν θέλω να χάσω καθόλου απο πορτ παγκάζ (συμπεριλαμβανεται και ο χώρος της ρεζέρβας) και κάτω απο το καθίσματα εχει χώρο μόνο στον οδηγό (δεν ξερω αν έχει επαρκή χώρο) , γιατί στον συνοδηγό βρίσκεται η μπαταρία του υβριδικού συστήματος. Απο οτι βλέπω έχουν γίνει αρκετές αναβαθμίσεις σε καινουρια Puma (πχ το τελευταίο που είδα ενα ST στην AlfaSound με αλλαγή μπροστινων ηχείων και μονωση στις πόρτες) αλλά δεν εχω δει για Focus (MK4). Κυκλοφορούν κάτι σειρές για plug & play λύσεις , όπως της Focal (δεν έχω διαβάσει και πολύ θετικές γνώμες...). Εδώ έχω έναν ενδοιασμό αν θα χωράνε τα tweeter απο σειρές κατασκευαστων στην ήδη υπάρχουσα θήκη / θέση στο αμαξι ή ακομα και τα 6,5'' (φαντάζομαι υπάρχουν αντάπτορες). Ίσως ο κ. Κωνσταντινίδης εχει εικονα για εγκαταστάσεις στο Focus. Γενικά είπαμε , είμαι στην αρχή της διαδικασίας, ακούω γνώμες , να δούμε που βρισκομαστε οικονομικά (συνολικο κοστος εγκατάστασης) και πιστεώ με το νέο ετος να έχω καταλήξει.
 

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Μηνύματα
2.281
Reaction score
853
Καλώς ήρθες στο AV Site.
Ναι υπάρχουν λύσεις ακόμα και στο tweeter που όλο το αυτοκίνητο θα δείχνει εργοστασιακό!
Μόνωση θα βοηθήσει και στον ήχο αλλά και στην κύλιση (μεγάλη διαφορά).
Όταν κι αν αλλάξεις μεγάφωνα η διαφορά του ήχου θα είναι αισθητή, αν θέλεις περαιτέρω βελτίωση θα χρειαστεί ενισχυτής είτε κλασικός 4κάναλος είτε με DSP που σε αυτή την περίπτωση του ο ήχος είναι σε άλλο επίπεδο, εξαιρετικός!
Το focus & το puma έχουν πολλά κοινά.
 

Μηνύματα
4
Reaction score
0
Καλημέρα. Ευχαριστώ για τις απαντησεις. Τωρα για το θεμα της μόνωσης, μάλλον υπαρχει διαφορά ανάμεσα στα 2 αυτοκίνητα, δεν μπορώ να βρώ φωτογραφίες ή βιντεακι για εγκατάσταση σε φόκους (μιλάμε για του 2020). Ένα μόνο που δείχνει αφαίρεση του πάνελ της πόρτας. Διαβαζοντας περισσοτερα , τουλάχιστον απο το Ford Puma Club Hellas, γενικά βλεπω μα συγκεριμενη επιλογή στα ηχεία (αυτο δεν με απασχολεί), η ερώτηση αφορά στην υφιστάμενη εγκατάσταση με το Sygic. Εννοώ στην αλλαγή των ηχείων , χωρίς να γίνει αλλαγη του ενισχυτη, θα πρεπει να πας σε κάτι με ψηλή ευαισθησία αναγκαστικά? Γιατί ίσως μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα ή να δυσκολέψει περισσότερο στην οδήγηση, με τον ενισχυτή που υπάρχει στο σύστημα ?? πχ για την Audison : το AP 6.5P (πολυφορεμένο) έχει ευασθησία 92,5 dB/Spl και το AV 6.5 απο την σειρά Voce έχει 91 dB/Spl.

Όπως ανέφερα , είμαι στην αρχή. Τουλάχιστον έχω καταλήξει στις 2 περιπτώσεις που σκέφτομαι ή θελω και μπορώ να παιξω.

1) Διαρούμενα ηχεία (πχ AV K6 της Audison , PS 165 V της Focal κτλ) μόνο μπροστά, με μόνωση πόρτας και έναν ενισχυτή (είπαμε κάτι μικρό σε μεγεθος που θα μπει κάτω απο το κάθισμα του οδηγού ή σε κάποιο άλλο σημείο (ανάλογα το πόσο μικρός!!!)) πχ ένας Focal IMPULSE 4.320 ή AP4D ή κάτι άλλο παρόμοιας κατηγορίας

2) Το άλλο σενάριο είναι να προστεθεί ένα dsp ή να τοποθετηθεί ενισχυτής με ενσωματωμένο dsp πχ (ένας Audison AP4.9 bit)

Έχουμε εικόνα της διαφοράς του κόστους ανάμεσα σε αυτά τα 2 σενάρια (εννοείται ότι εξαρταται απο τι θα τοποθετηθεί τελικα, ας πούμε για να ανωτέρω αναφερόμενα) ??

Απο την δικη σας εμπερία , υπάρχει εμφανής διαφορα αναμεσα στα ΑPK-165p και στα AV K6 της Audison??
Ρωτάω , διότι αν δεν αξίζει το κόστος η ακουστική διαφορά καλύτερα να πας σε κατι φθηνότερο πχ στην προκειμενη περίπτωση στα ΑPK-165p και να πας στο σεναριο 2 ρίχνωντας το κόστος.
Τέλος αναμεσα σε Focal και Audison αν εχει κάποιος εικόνα, που υπάρχει διαφορά πχ καθαροτητα, καλύτερα μεσαία, χαμηλα κτλ (καταλαβαίνω ότι κάθε σειρά είναι διαφορετική) ??

Και πάλι ευχαριστώ.
 

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Μηνύματα
2.281
Reaction score
853
Δεν υπάρχει περίπτωση να πω πάρε audison η focal. Το καθένα έχει δικό του χαρακτήρα!
Αν πας σε ακριβό σετ μεγαφώνων το tweeter θα το βγάλεις απέξω για να παίξει καλύτερα! Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το δεις και λίγο αισθητικά, να ταιριάζει.
Εφόσον δεν έχεις ενισχυτή εργοστασιακό η καλύτερη λύση είναι όντως ψηφιακός με DSP κάτω από το κάθισμα που θα οδηγήσει τα εμπρός και πίσω μεγάφωνα.
Επειδή δεν θα τοποθετηθεί sub θα πρέπει το μεγάφωνο να είναι αρκετά καλό ώστε να βοηθήσει τις χαμηλές συχνότητες. Επίσης δεν είναι απαραίτητο να είναι σετ με το tweeter.
 

Μηνύματα
4
Reaction score
0
Καλησπέρα. Εννοείται ότι δεν ζητάω προτίμηση για την μάρκα, απλά ήθελα να ρωτήσω για την διαφορά τους όσο αφορά τον ήχο. Κρατάω τα τελευταία σαν σκέψη και δυστυχώς άλλη θέση για το tweeter δεν "παίζει" αφού δεν θέλω να πειράξω το εσωτερικό. Για τα σετάκια το εννοώ και τα αναγράφω, με το σκεπτικό ότι θεωρητικά έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν.
Όπως και να έχει , θα προσπαθήσω , όταν βρω κενό, να περάσω για μια πιο αναλυτική συζήτηση για το θέμα.
Φυσικά και άλλοι μπορούν να πουν τττην γνώμη τους για το θέμα ή αν έχουν κάνει κάτι αντίστοιχο σε τι εγκατάσταση έχουν προχωρήσει.
Ευχαριστώ !!
 

Μηνύματα
4
Reaction score
0
Καλησπέρα . Να επανέλθω με κάποιες απορίες. Διααβάζοντας σιγά σιγά, έχω μια καλύτερη εικόνα που με οδηγεί προς μια επιλογή. Απλά τοποθετώντας ένα dsp/amp υπάρχει περίπτωση να χαθούν κάποιες λειτουργίες που σχετίζονται με το σύστημα του αυτοκινήτου ?? (πχ ηχητικές προειδοποιήσεις απο αισθητήρες παρκαρίσματος). Επιπρόσθετα η στάθμη του ήχου ρυθμίζεται απο το oem σύστημα (συν χειριστήρια στο τιμόνι) ή χρειάζεται ξεχωριστό χειριστήριο ??
 

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Μηνύματα
2.281
Reaction score
853
Δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα, δεν χάνεις τίποτα, είναι ανεξάρτητα!
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    Shalom

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.316
Μηνύματα
2.858.274
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top