Βελτίωση ήχου σε πικ απ project 6.1

Μηνύματα
299
Reaction score
321
Καλησπέρα σε όλους! Εδώ και πολλά χρόνια (δεν θυμάμαι αν συνέβαινε ανέκαθεν) έχω προσέξει μια ηχητική ιδιαιτερότητα στο κατα τ'άλλα πολύ μουσικό -και αξιόπιστο- project μου, η οποία υφίσταται με οποιαδήποτε κεφαλή /καλώδια σύνδεσης / προενισχυτή, σε άλλοτε άλλο βαθμο: τα πρίμα είναι λίγο τονισμένα - τα συριστικά πχ - όχι παραμορφωμένα, απλά σαν να έχει ενισχυθεί κάπως το φάσμα των υψηλών. Αν και αυτό προσδίδει κάποια ζεστασιά, στην πορεία της ακρόασης κουράζει λίγο αφού υπάρχει πάντα σαν χρωματισμός.
Καθώς δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία με πικαπ, αναρωτιέμαι μήπως ο χρωματισμός προέρχεται από τον μάλλον φθηνό βραχίονα, ή ακόμα και απορρύθμισή του( πχ τζόγοι μετά από 11 χρόνια χρήσης ).
Οποιαδήποτε ιδέα είναι ευπρόσδεκτη! Α, να μην ξεχάσω, κεφαλή είναι η Denon dl103 & προενισχυτής/τελικός οι audiolab 8000c/8000p.
Σας ευχαριστώ!
 

Μηνύματα
5.581
Reaction score
297
Μπορείς να διαπιστώσεις αν ο βραχίονας έχει τζόγο ... κουνώντας τον. Τα τονισμένα πρίμα δεν φέρνουν ζεστασιά, το αντίθετο. Αν θες να ρίξεις την συχνοτική στάθμη των πρίμων και δεν έχεις άλλο τρόπο να το κάνεις, έχεις δύο επιλογές: ή να κολλήσεις πυκνωτές στο + και το - των καλωδίων σήματος της κεφαλής, πειραματιζόμενος με την χωρητικότητα, ή να στρίψεις τα ηχεία σου προς τα μέσα ώστε να ακούς λίγο off axis.
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Πολλοί παράγοντες μπορούν να οδηγούν σε μια τέτοια συμπεριφορά. Ιδιαίτερα σε ένα αναλογικό σύστημα που η απόδοσή του επηρεάζεται τόσο από μηχανικούς όσο και ηλεκτρικούς παράγοντες.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ελέγξεις είναι η κεφαλή σου. Δεν αναφέρεις πόσα χρόνια την εχεις, αλλά όλες οι κεφαλές φθείρονται και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάζει η ηχητική συμπεριφορά τους.

Επίσης θα πρέπει να ελέγξεις αν είναι σωστά στημένη. Μια μικρή μετατόπιση της, μπορεί να επηρεάσει δραματικά το αποτέλεσμα. Τέλος ακόμα και μία αλλαγή κεφαλής (όχι κατ' ανάγκη πιο ακριβής) μπορεί να φέρει μεγάλες αλλαγές στην απόδοση.

Το δεύτερο πράγμα που θα πρέπει να ελέγξεις είναι αν τα ελατήρια του σασί σου είναι σωστά ρυθμισμένα. Το 6.1 έχει τρία ελατήρια που στηρίζουν το σύστημα σασί -υποσασί του πικάπ. Κανονικά αυτά πρέπει να ελέγχονται μία φορά το χρόνο.

Και για την κεφαλή, αλλά και για την ρύθμιση των ελατηρίων μπορείς, αν θεωρείς ότι δεν έχεις την κατάλληλη εμπειρία και ευχέρεια στι ρυθμίσεις, να απευθυνθείς στην αντιπροσωπεία.

Όσο αναφορά τον βραχίονα, σίγουρα δεν είναι κορυφαίος αλλά την δουλειά του την κάνει καλά. Συνήθως οι χρήστες των Project σπάνια αλλάζουν βραχίονα, αλλά κάποιοι το δοκίμασαν με πολύ καλά αποτελέσματα. Νομίζω έχω δει Project με βραχίονες Opal στο παρελθόν.

Ελπίζω να βοήθησα...
 


Μηνύματα
6.454
Reaction score
205
navou, καλωσόρισες στο avsite.

Η κεφαλή που έχεις στο πικάπ σου είναι άριστη για την κατηγορία της Δεν δικαιολογώ τα τονισμένα συριστικά με αυτή την κεφαλή.

Δες τα παρακάτω και τα ξαναλέμε.

1. Κατάσταση βελόνας. Να γίνει έλεγχος για φθορά με μεγεθυντικό φακό. Έλεγξε και την κατάσταση (συμμετρία του cantilever). Σε περίπτωση σημαντικής φθοράς η κεφαλή πρέπει να αλλαχθεί .
2. Έλεγχος βραχίονα στα σημεία στήριξης, στα ρουλεμάν, κ.λ.π.
3. Ρύθμιση του βάρους ανάγνωσης της κεφαλής σύμφωνα με αυτό που προτείνει η Denon.
4. Ρύθμιση της κεφαλής για σωστή γεωμετρία και μείωση της παραμόρφωσης . Θα χρειαστείς ένα ειδικό protractor το οποίο θα πρέπει να προμηθευτείς από το κατάστημα που αγόρασες το project (όχι υποχρεωτικά).
5. Ρύθμιση του anti-skating . Δες τι προτείνει η Denon για τη συγκεκριμένη κεφαλή. Συνήθως ταυτίζεται με το βάρος ανάγνωσης . π.χ 2γρ βάρος ανάγνωσης = 2 antiskating.
6. Επιλέγεις την είσοδο phono MC στο ενισχυτή σου. Συνήθως γίνεται με διακοπτάκι επιλογής. Η Denon που έχεις είναι χαμηλής εξόδου κινητού πηνίου. Δες ποια είναι η προτεινόμενη αντίσταση τερματισμού της κεφαλής π.χ 100 Ωμ . Η αντίσταση εισόδου στον ενισχυτή θα πρέπει να είναι ίδια. Συνήθως τοποθετείται και ένας μικρός πυκνωτής 100pF παράλληλα με την αντίσταση εισόδου. Το κύκλωμα αυτό υπάρχει ήδη μέσα στον ενισχυτή σου. Απλά δες τις τιμές της αντίστασης και του πυκνωτή Αυτός ο πυκνωτής καθορίζει την απόκριση του ενισχυτή στις υψηλές συχνότητες. *βλέπε πρόταση RDoherty για αύξηση της τιμής αυτού του πυκνωτή»


Γράψε μας τα αποτελέσματα. Αν κολλήσεις σε κάτι μετά χαράς να σε βοηθήσω.
 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
205
Κανονικά η ρύθμιση θα πρέπει να γίνει με test disc και παλμογράφο, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα .

Καλή επιτυχία.
 

Μηνύματα
299
Reaction score
321
Σας ευχαριστώ όλους για τις κατατοπιστικές απαντήσεις, μάλλον με βλέπω να πηγαίνω στην Orpheus! Και βαριέμαι τα κουβαλήματα!.. Ας είναι όμως, μπρος τα κάλλη...
 


Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
ΜΙΧΑΗΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ οrpheus said:
Φιλε μου καλησπερα.Αν σε βολευει φερε μου το πικαπ στο μαγαζι να στο ρυθμισω και να το δουμε απο κοντα.
Μπράβο ρε Γιάννη.
Να που καμιά φορά μπορούμε να βοηθάμε όχι μόνον με συμβουλές αλλά και με πράξεις. Εγώ πάντως ποτέ δεν θα έβαζα σπίτι μου έναν αναλογικάριο... :lol: :lol:


- navou καλώς όρισες! :wink:
 


Μηνύματα
742
Reaction score
2
Eμ ειναι που βρισκεσαι και μακρια βρε Νικο για να σου δωσω ενα πικαπακι για καμια βδομαδα ετσι μηπως και ακουσεις και λιγακι μουσικη :lol: γιατι με τα ψηφιακα που μπλεξαμε...
 



Μηνύματα
299
Reaction score
321
Eυχαριστώ για το καλωσώρισμα! Βασικά μου την έδωσε που λέμε με το θέμα της βελτίωσης του ήχου καθώς τις προάλλες, ενώ βρισκόμουν Αγγλία, άκουσα για αρκετές ώρες αγαπημένα κομμάτια με το πικαπ Pink triangle ενός φίλου και...έπαθα! Απιστευτη φυσικότητα με λίγα λόγια, χωρίς χρωματισμούς! Χαρακτηρηστικά να σας πω ότι ακόμα και η κασσέτα που γράψαμε από δίσκους με το nacamichi cr7 του, στο μέτριο yamaha kx580 μου ακουγόμενη υπερκερνά το cd player μου (cyrus cd8 + psx) & το πικαπ μου! Από την άλλη δεν μπορώ να δεχθώ ότι το 6.1 υστερεί τόσο πολύ εξ'ου και το thread...
Μεγάλη υπόθεση πάντως και ο χώρος, επι τη ευκαιρεία: Ενώ το σπίτι του φίλου είναι ένα τυπικό αγγλικό διαμέρισμα με χαμηλό ταβάνι και ... σειόμενο πάτωμα, ευνοεί απίστευτα τον ήχο, πχ ηχεία Castle Durham κολλητά στον πίσω τοίχο με μηδέν μπουμάρισμα και διαφάνεια!! Πόσα λεφτά θα γλυτώναμε αν ρίχναμε το βάρος στον χώρο! Εν πάσει περιπτώσει ας μην ξεφεύγω απ'το θέμα.
Εκανα όσους ελέγχους και ρυθμίσεις μπορούσα αλλά τα τσιμπημένα πρίμα παραμένουν. Το σάββατο περνάω από Orpheus!
 

Μηνύματα
5.581
Reaction score
297
Μην ξεχνάς ότι μία πηγή (πικάπ, CD player κλπ), ό,τι "λάθη ή παραλείψεις" κάνει, κανένα από τα μηχανήματα που έπονται δεν μπορεί να τα διορθώσει. Ούτε πληροφορία χαμένη μπορούν να ξαναβρούν, ούτε παραμόρφωση που προστέθηκε μπορούν να ακυρώσουν. Στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να μεταδώσουν το σήμα που δέχονται, με τα λάθη του, χωρίς να προσθέσουν κι άλλα λάθη.
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.621
Μηνύματα
2.868.393
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top