Βελτιστοποίηση στο στήσιμο κεφαλής με παλμογράφο

Reaction score
169
Ανοίγω αυτό το θέμα για να περιγράψω ό,τι ξέρω ή νομίζω ότι ξέρω μέχρι τώρα για να το συζητήσουμε μιας και λογικά θα ενδιαφέρει πολύ κόσμο.

Κατ' αρχήν, μιας και το σήμα της κεφαλής είναι πολύ αδύναμο για να βγούν συμπεράσματα (ακόμα και των ΜΜ) μετράμε στην έξοδο του phono (παίρνουμε και διορθωμένη RIAA με την ευκαιρία).

Απαραίτητος είναι και κάποιος δίσκος στησίματος, με tracks συχνοτήτων με ξεχωριστά τα 2 κανάλια, κατά προτίμηση όχι white/pink noise αλλά κάποια συχνότητα πχ 300 ή 1000 Hz.

Καλό είναι να έχουμε 2 κανάλια για να μπορούμε να μετρήσουμε ταυτόχρονα τα 2 του στέρεο, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε τα καλούδια των ψηφιακών (FFT, math κλπ).

Στην πρώτη μέτρηση, έχω βάλει τα δύο κανάλια να επικαλύπτονται για να φαίνεται πιο καθαρά η διαφορά που είναι σχεδόν 1volt... καθόλου αδιάφορη θα έλεγα, και προφανώς οφείλεται στο κακό αζιμούθιο (δυστυχώς το μαμά headshell του ΜΚ2 δεν παίζει αζιμούθιο... πρέπει να πάρω κανένα jelco...)

Η μώβ γραμμή δείχνει τη διαφορά του ενός καναλιού από το άλλο (επιλογή math A-B)

difference.jpg

Δυστυχώς ο δίσκος της HiFi News που έχω δεν έχει ξεχωριστά tracks για τα δύο κανάλια . Έχει μόνο θόρυβο που είναι πολύ δύσκολος στο να σου δώσει εύκολα συμπεράσματα για το crosstalk ώστε να παρεις σωστή ένδειξη για το αζιμούθιο.

Στη δεύτερη εικόνα έχω βάλει FFΤ στο κανάλι Α. Εδώ βλέπω και κάποιες μικρές αιχμές πέρα από τα 300Ηz, που μάλλον δείχνουν κάποια παραμόρφωση? Εδώ θέλω τη βοήθειά σας πως μπορώ να καταλάβω και να αξιοποιήσω καλύτερα το FFT.

fft.jpg

Η μέτρηση συχνότητας είναι επίσης πολύ εύκολη από τις αντίστοιχες επιλογές. Σε μένα είχε κάποια απόκλιση από τα υποτιθέμενα 300 Hz του δίσκου στα ~320 και στα δύο κανάλια, που μάλλον οφείλονται στη RIAA του phonο αφού ήταν πολύ κοντά και στα 2 κανάλια.

Εδώ θα ήταν πολύ χρήσιμο να μάθω να χρησιμοποιώ triggers για να μετρήσω ένα πέρασμα από όλες τις συχνότητες με το αντίστοιχο track του δίσκου για να δώ και την απόκριση σε όλο το φάσμα με ένα ανάλογο FFT.

Περιμένω σχόλια, συμπληρώσεις, συμβουλές, αφορισμούς, κατάρες...... :)

Reaction score
29.556
Απάντηση: Βελτιστοποίηση στο στήσιμο κεφαλής με παλμογράφο

Κοίτα για να φέρεις αζιμούθιο αρχικά μετράς επάνω στην κεφαλή, στα rca, του βραχίονα , και μετά , αφού το φέρεις κάνεις και ενα check με το phono.
Shell jelco, με αζιμούθιο δεν εχω δει, ούτε του δικού μου έχει. Ενω εχει το yamamoto το ξύλινο. Γιαυτό και έβαλα αυτό , που και αυτό έφευγε κάμποσο.Το αζιμούθιο ρυθμίζεται περιστρέφοντας το κυλινδράκι με τις επαφές που είναι απλά πρεσαρισμένο επάνω στο shell. Τώρα οσο αφορά στην διαφορά συχνότητας που είδες δεν νομίζω να οφείλεται στο phono, μάλλον ο δίσκος δεν είναι γραμμένος ακριβώς στους 300 κύκλους η είχες ξεχάσει το pitch control , στο + .

Reaction score
169

HS-20 και HS-25 έχουν ρύθμιση αζιμουθίου

Εντάξει για να μετρήσεις με λεπτομέρεια κυματομορφή στην έξοδο της κεφαλής χρειάζεσαι τρομερά εαυίσθητο όργανο... Πόσο μάλλον όταν θες να μετρήσεις το crosstalk...
Με ~2mV ανά τμήμα που δίνει πχ το δικό μου δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσω να το φέρω παρά μόνο πολύ χοντρικά. Ειδικά αν μιλάμε για καμιά υπερβολικά χαμηλοέξοδη MC σαν τη δική σου, το crosstalk θα μετριέται σε κλίμακα μερικών nV...
Ενώ με το phono το ενισχύεις και βλέπεις πιο εύκολα μικρές διαφορές. Βάζεις και ένα average για να κόψεις το θόρυβο και είσαι θεός.

Για το pitch που λές ποτέ δεν το πειράζω, αλλά θα κάνω έναν έλεγχο τις κυματομορφές στα ολοκληρωμένα έτσι κι αλλιώς (σύμφωνα με το service manual) να δω αν έχω κανένα θέμα κάπου.

Reaction score
169

Τώρα οσο αφορά στην διαφορά συχνότητας που είδες δεν νομίζω να οφείλεται στο phono, μάλλον ο δίσκος δεν είναι γραμμένος ακριβώς στους 300 κύκλους η είχες ξεχάσει το pitch control , στο + .
Σωστός... έτσι κι αλλιώς η RIAA δεν επηρεάζει τη συχνότητα, αλλά την ένταση του σήματος...

Reaction score
11.759
Μπράβο, πολύ καλή σκέψη να χρησιμοποιήσεις τον παλμογράφο για μετρήσεις πάνω στην έξοδο του πικάπ! Θα παρακολουθώ το θέμα με μεγάλο ενδιαφέρον. Πάντα ήθελα ένα παλμογράφο για να πειραματίζομαι και εγώ αλλά ποτέ δεν αξιώθηκα.

Reaction score
2.248

Μπράβο, πολύ καλή σκέψη να χρησιμοποιήσεις τον παλμογράφο για μετρήσεις πάνω στην έξοδο του πικάπ! Θα παρακολουθώ το θέμα με μεγάλο ενδιαφέρον. Πάντα ήθελα ένα παλμογράφο για να πειραματίζομαι και εγώ αλλά ποτέ δεν αξιώθηκα.
Oscilloscope, Spectrum Analyzer, Tone Generator, Frequency Plotter. 4 σε 1.... τι άλλο θες Πέτρο μας?
http://www.higherfi.com/software/sw_installb.exe

Χρειάζεται ενισχυτής μεταξύ πικάπ και PC. Καλό είναι τα phono stages να τα αποφύγετε. Ο λόγος είναι ότι έχουν pass filtres και δεν θα καταφέρετε να μετρήσετε subsonic. Επίσης κάνουν αποέμφαση (equalization) συμφώνως riia standards. Ενας μίκτης ή ενισχυτής ακουστικών είναι ΟΚ.

@Dimkasta
Στο test record του HiFi news ο τόνος είναι στα 300hz. Το φαινόμενο που αναφέρεις (το ότι τον αναπαράγεις διαφορετικά) ονομάζεται "frequency modulation" και δυστυχώς δεν είναι εξαρτώμενο μόνο από την ακρίβεια περιστροφής του πλατό μας (speed accurancy).
H ιδιοσυχνότητα της συνεδρίας βραχίονα/κεφαλής, rumble(motor, bearing), VTA, hum, drift (0-0.5Hz), wow (0.5-10Hz), flutter (10-100Hz) είναι βασικοί υπεύθυνοι αυτού του φαινομένου, με την ιδιοσυχνότητα της συνεδρείας να έχει μεγάλη ευθύνη.

Για να πειραματιστείς προσπάθησε να αλλάξεις την ιδιοσυχνότητα κοντά στα 11Hz ή να την μεταφέρεις μεταξύ 15-18Hz. Να θυμάσαι ότι όταν μεταφέρουμε την ιδιοσυχνότητα της συνεδρείας μεταξύ 15-18Hz (κατά Ladegaard ονομάζεται) πρέπει να έχουμε και ανάλογο βραχίονα (damped) ή πατεναρισμένο βραχίονα. (Συνήθως τους τρυπάμε για να μειώσουμε το ενεργό βάρος βαζοντας κεφαλές χαμηλής ενδοτικότητας)

Καλή τύχη

Reaction score
169

Με τις τελευταίες αλλαγές που έχω κάνει στο βραχίωνα (έξτρα εσωτερικό βαμβάκι και θερμοσυστελόμενο για damping κλπ) η ιδιοσυχνότητα έχει πέσει στα 8Ηz... οριακά θά λεγα... λες να επηρεάζει?

Reaction score
2.248

Να την ανεβάσεις θες και όχι να την κατεβάσεις..... ανέβα στα 11Hz και ξαναμέτρα.
Βγάλε τα dumpers... είναι άχρηστα στους 8Hz, μόνο extra βάρος είναι και σου έχουν στενέψει την στερεοφωνική εικόνα....
Το σφιχτό μπάσο που μάλλον κέρδισες φτιάξε το αλλιώς και όχι πατεντάροντας τον βραχίονα. Εάν την πας στους 17-18Hz τότε μόνο θέλει damping... αλλά με αυτόν τον βραχίονα? Θα πάρεις τα bearings του στο χέρι μετά από μερικές 100αδες ώρες.... για να μην πω το ρολλοφ στις υψηλές και μετά θα μιλάμε για μεταλλικές υψηλές με έκταση. :105:

Reaction score
169

Οι διάφορες τεχνικές απόσβεσης είναι για να αποσβένουν μόνο τον ιδιοσυντονισμό ή γενικά την απόσβεση κραδασμών από όλο το φάσμα συχνοτήτων?

Reaction score
2.248

Εξαρτάται το που θα εφαρμόσεις την τεχνική. Τα ελατήρια πχ στα πικαπ ανάρτησης έχουν συγκεκριμένο φάσμα. Η απόσβεση δια της μάζας έχει ποιό ευρύ φάσμα.

Το κάθε υλικό έχει και μια συχνότητα που πάλλεται στο μέγιστο πλάτος και ονομάζεται ιδιοσυχνότητα. Η συνεδρεία του βραχιονά μας με την κεφαλή έχει και αυτή μία ιδιοσυχνότητα που το ύψος της εξαρτάται από την ενδοτικότητα του στελέχους και την ενεργή μάζα της συνεδρείας.
Αυτό που προσπαθούμε είναι να μεταφέρουμε αυτή την ιδιοσυχνότητα στο τμήμα των υποηχητικών συχνοτήτων, σε περιοχές δηλαδή που δεν θα γίνει διεργέτης για τα άλλα μηχανικά μέρη (πχ plinth, chassis 2-7Hz περίπου). Να μην συμπέσουν δηλαδή.
Εσύ αυτό που έχεις κάνει με το damper στο συγκεκριμένο σημείο είναι να μειώσεις το πλάτος της ταλάντωσης. Δεν είναι το ζητούμενο όμως..... Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αλλάξεις το ύψος της και αφού δεν μπορείς να το μεταφέρεις κάτω των 8Hz (Ισως πέσεις πάνω στην ιδιοσυχνότητα του σασί) πρέπει να κινηθείς παραπάνω. Τσέκαρε στους 11Hz και ξαναδές τι απόκλιση έχεις στον τόνο 300Hz.

Reaction score
11.759
Re: Απάντηση: Βελτιστοποίηση στο στήσιμο κεφαλής με παλμογράφο

Oscilloscope, Spectrum Analyzer, Tone Generator, Frequency Plotter. 4 σε 1.... τι άλλο θες Πέτρο μας?
http://www.higherfi.com/software/sw_installb.exe
Τέλειο φαίνεται, το εγκατέστησα. Σήμα που δίνω;;;;;;;;;;;Δε θέλω και εξωτερικό probe;

ryk

Reaction score
925
Απάντηση: Re: Απάντηση: Βελτιστοποίηση στο στήσιμο κεφαλής με παλμογράφο

Τέλειο φαίνεται, το εγκατέστησα. Σήμα που δίνω;;;;;;;;;;;Δε θέλω και εξωτερικό probe;
Λογικώς πρέπει να παίρνει από το line-in της κάρτας ήχου του υπολογιστή σου.

Από το help του oscilloscope:

Being a software, Oscilloscope itself cannot damage your hardware, but it is very easy to burn out at least your sound card when trying to investigate some signal with unknown amplitude and DC offset.
So, you must always be extremely careful when establishing an electrical connection between your computer and external equipment. It may be a good practice to use first a conventional multimeter or oscilloscope to find out whether signal levels are acceptable for your sound card.

It is safe to connect to any audio/video equipment using standard line-in jacks and cables. You may consider using an old tape recorder, amplifier or turntable as a buffer device between your sound card and non-standard signal source. This can save your computer in case of a poorly grounded, unstable singal source, as well as allow you to control signal level manually before it reaches the sound card
.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.887
Members